Şimdi Ara

Oyunların Türkçe Olması İçin.. (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Birileri demiş çok satarsa türkçe yaparlar diye ps4 ex oyunlar türkçe geldi geneli hep ps3 zamanında türkiyede çok ex oyun mu satıyordu.

    Firmanın oyuna tr altyazı eklemesi ne kadar masraflı olabilir ki burada bu işi ücretsiz kısa zamanda tr yama yapan kişiler var.

    Oyun site editörlerinin toplanıp firmalarla tr dil desteği için görüşmesi lazım.Ha oyun firmaları tr dil yaması yapacak kişi yada kurum yok derse burada da tr dil yama yapacak çok kişi var bu işi artık resmiyete dökmenin zamanı geldi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi joker669 -- 10 Ekim 2019; 0:5:24 >
  • severim hikayeli oyunlari mesela w3 ve skyrim gibi...bir cok kez bitirdim ikisinide.
    simdi ara ara greedfall oynuyorum bi halt anlamiyorum.
    turkce altyazi olsa fenami olurdu?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben zamanında çok fazla iade yaptım. Steam bana "Eğer sistemi süistimal ediyorsanız ve bunu farkedersek iade hakkınızı elinizden alırız" demişti. İsterseniz resim yollarım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • joker669 kullanıcısına yanıt
    Ufak örnekler ile kendimce açıklamaya çalışacağım.

    1- Witcher 3... İkinci oyununun türkçe olmasına rağmen Türkiye'de çok fazla satmaması nedeniyle üçüncü oyun türkçe olarak çıkış yapmadı.. Oyunun ülkemizde patlamasının en büyük nedeni türkçe yama gelmesiyle oldu. Hatta 10k satış barajını geçtiğinde CD Red teşekkür mesajı yayınlamıştı ve bu bilgiler ve raporlar ışığında Cyberpunk 2077 Türkçe olarak çıkış yapacak ve ön sipariş satışları şu an witcher 3 pc satışlarını geçmiş durumda.. Ayrıca bu raporlar oyun firmaları arasında üçüncül şirketler tarafından paylaşılır. Böylece arz talep doğrultusunda türkçe yama yapılır...

    2-Playstation oyunlarının türkçe olmaya başlamasının sebebi; ps3 ten sonra insanların bilinçlenmeye başlaması ve ps4 ün kırılamaması sonucunda orjinal oyun kullanımın artması ve artık ülkemizde yer etmesi olmuştur. God of war ascension ve son gow örnek olarak verilebilir.. Ayrıca bu oyunların türkçe çıkmasının sebebi ps türkiyenin genel merkeze tahmini satış rakamını sunabilmesi diyebiliriz. Ps Türkiye yetkilisi bir röportajında 'GoW oyununun tahmini satış rakamını 10 bin olarak iletmiştik fakat bu sayı 15-20 bin üzerine çıktı ve çıkmaya devam ediyor' demesi hem ps türkiyenin güvenilirliğini arttırıyor hem de ps türkiyenin ona gelen talep doğrultusunda istediği oyunların türkçe olarak çıkmasını (death Stranding gibi) arttırıyor.

    3-Yakın zamanda çıkan türk yapımı oyun vardı ismi Stygian: Reign of the Old Ones.. Türk yapımı olmasına rağmen türkçe çıkmamasının nedenini türk yatırımcısı bulamamaları olduğunu söylemiştir. Resmi türkçe yamaların masrafları; tamamıyle oyunların kelime sayısı, çeviren grubunun kalitesi ve istenen fiyattır. Mesela God of war oyunlarının türkçeye çevrilmesinin maliyeti 10-15 bin dolar olup bunun yatırımını kendi tahmini rakamına güvenen ps türkiye karşılamıştır. Resmi olarak yatırımcı bulamazsanız resmi türkçe oyun çıkarmanız çok zor.

    Şunu da belirtmek isterim ki; buradan yaması yapılan ve resmi olarak yayınlanması için firmalara gönderilen onlarca oyun vardı. Fakat çoğu firma bırak cevap vermeyi geri dönüş bile yapmadı. Kendi kanımca oyunları Türkiye'de o kadar az satmış ki adamlar birkaç gününü ve ya haftasını yamayı resmi olarak entegre etmeye çalışmaktansa kendi mevcut ve ya yeni işlerine yönelmeyi daha kazançlı ve faydalı gördükleri içindir..


    Kısacası ticaretin hiçbir şeyi(dil, din, ırk vs..) yoktur. Arz talep doğrultusu vardır. 1000 kişi oyunu alıp 200 kişi Türkçe yama istiyorsa ben de olsam yapmam resmi yama için neden zamanımı harcayayım ki 800 kişi türkçeye gerek duymuyor diye düşünürüm..O yüzden oyunu aldıktan sonra da organize olup dilimizi yapımcılara zorla yaptırtmalıyız. En yakın örnek olarak Vampire The Masqerade diyebiliriz. Animus projesinin türkçe resmi yama için başlattığı imza kampanyası başarı ile sonuçlanmıştı. Parana sahip çıkarsan yaptırırsın ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafelt11 -- 10 Ekim 2019; 20:38:9 >




  • Türkçe Yama çıkarmak bir oyun yapımcısı için ne kadar maliyetli olabilir ki. Bunun da cingeneligini yapmasinlar.

    Diğer konu biraz İngilizcenizi de geliştirin. Bu oyunlar güzel fırsat aslında.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Biyturs_OnSr

    Kendinizi oyun geliştiricilerinin yerine koyun. Bir oyun yaptınız ve bir şekilde ama gelirinizden kısarak, ama uğraşarak Steam'e koydunuz. Bir bakıyorsunuz gece gündüz uğraştığınız, günlerce buglarını kapatmaya uğraştığınız oyununuzun sayfasında olumsuz yorum dolu, ortalama puanı düşmüş. Neden? Fince dil desteği yok diye. Peki oyunu satın almadan önce orada Fince dil desteği var diye yazıyor muydu? Hayır. Sizce mantıklı mı tavsiye edilmiyor yorumu atılması?
    Neyse ki steam bu tarz yorumları filtreliyor. Oyunun çevirisi kötüyse olumsuz oy veririm çünkü oyun bana Türkçe çeviri var demiş bu durumda çeviriyi beğenmemek grafiği oynanışı beğenmemek gibi bir şey. Bu durumda yapılacak en mantıklı şey sesinizi duyurmak ister change.org gibi siteler olsun isterse steam topluluk başlıkları olsun çok kişi istiyorsa dikkate alırlar en kötü ihtimalle olumsuz da olsa geri dönüş yaparlar. Şahsen yaptığım oyuna uygulamaya saçma nedenlerden düşük puanlar verseler dil çıkarma düşüncem varsa bile vazgeçerim.


    @karafelt11 Katılıyorum ama 1000 kişinin aldığı oyunda 200 kişi bir dili istiyorsa %20 ediyor bu da o dili getirmek için yeter de artar. %20 bile fazla %10 istediğinde eklenmeseydi çoğu oyunda Fransızca, İtalyanca gibi Avrupa dilleri olmazdı.




  • Charles Bartowski kullanıcısına yanıt
    Oradaki verdiğim rakamlar misal mahiyetinde idi. Punch Club oyununu biliyorsun çıkarken türkçe çıkmadı sonradan eklendi. O firmanın yaptıgı araştırma var idi tr de satın alım sayısı 3k korsna kullanım sayısı 163k idi. 3k satış rakamı bile bir oyuna kolayca tr yama getirtebiliyorken kanına işlemiş beleşçi milletimiz yüzünden bir şeyler yapılmadıgı gibi yapanları da bir şekilde yolunu bulup taşlıyoruz.

    İlk yorumun tamamıyle doğru zaten benzer düşündüğümüz için konu bile açtım
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.