Şimdi Ara

ÖTVsiz Engelli Araç Alımı-Engelli Kişi Vefat Sonrası Yaptığım İşlemler (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
40
Cevap
17
Favori
55.397
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
29 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • MERHABA HARBOUR. ACIL GORUSMELIYIZ. COK SIKINTILI BIR DURUMUM VAR.

    BU OTV LI ARAÇ ILE ILGILI.
  • Beni ararmisin harbour 0507 563 93 10 acil
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AsA25

    Babanemin 3 çocuğu var, babami amcam ve halam aramızda hiç bir husumet yada problem bulunmuyor şükür. ancak aracı 3 varise değilde tek ruhsata babamın üzerine ötv ödemeksizin devretmek için
    babanemin mal varlığı aracın faturadaki değeri kadar bir malı olduğunu sanmıyorum yani yoktur da... bu durumda 3 mirasçısı razı gelip noterden feragat ettiğine dair evrak verseler yine ötv ödemeden tek kişi alabilir mi üzerine?
    Aktif olarak sayfayı kullanan biri değilim oyüzden mesajları anca görebildim. Öncelikle ben aracımı alalı 2 yıl oluyor ve 2 yılda vergilerden tutun engelli raporlarına kadar bir yığın değişiklik oldu yönetmeliklerde. Oyüzden güncel durumu öğrenmek gerek. Ama kendi tecrübelerimden yola çıkarsak, mal varlığının denk çıkmama ihtimali ben arabamı alırken benim içinde bir heyecandı ve ne yazıkki bu durumda tek kişi üzerine vergisiz ruhsat kaydı yapılamıyordu. O yüzden ruhsata tüm mirascıların adının yazılması gerekiyordu vergi verilmemesi için.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: umutunal

    Harbour başınız sağ olsun. Böyle bir konu açtığınız için teşekkür ederim. Eğer toplamda dört mirasçı kabul edelim. Vefat sonrasında araca karşılık diğer varlıkların rayiç bedelini gösterirken, araç kasko değeri 100 bin tl ise 100 bin tl veya üzerini mi gösterdiniz, yoksa her bir mirasçı için mi 100 bin tl gösterdiniz. yani sizden hariç 3 mirasçı daha varsa 3*100 bin = 300 bin tl mi gösterdiniz? Buradaki maliye buraya takıldı da.
    Merhabalar. Burada dikkat edilen nokta arabanın vergi dairesindeki bedelinin, ölen kişinin toplam miras bedelinden düşük olması. Yani mirascı sayısının burada bir önemi yok. Mesala araba 100 bin lira ve vefat eden kişinin 150 bin liralık mal varlığı varsa burada bir sıkıntı yaşanmıyor.
  • Biz de anneannemin adına kuzene almayı düşünüyorduk İnan şu yazıyı okuduktan sonra tövbe değmez yani



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-12E848953 -- 25 Kasım 2019; 16:30:53 >
  • Hocam merhaba. "Tek mirascı adına ÖTV muaf çıkabilmesi için aranan şart ise arabanın vergi dairesinde kayıtlı ederinin, ölen kişinin mal varlığının toplam ederinden daha düşük bir değerde olması" bu kısmı anlamadım. Ölen kişinin tek mal varlığın arabasıysa yapılamıyor mu işlem acaba?
  • Bizim buradaki vergi daireside herkesin adına olması lazim demişti diğer yöntemden hiç bahsetmemişti
  • Merhabalar, bizim durumumuz da yukarıda yazılanlar gibi. Görüşmediğimiz bir akrabamız var ve mirasçı olarak hak talep edebilir durumda. Eder etmez orasını bilemiyorum ama etmese dahi ruhsat anladığım kadarıyla onun üstüne de çıkıyor. Feragat etse diğer iki kardeşe kalsa ÖTV çıkacak mı sonrasında onu düşünüyorum.

    Vasiyet ile arabayı 2-3 kişiye bıraksa o zaman durum ne olur?
  • Impressive I kullanıcısına yanıt
    Araç bedelinin ,%5 bedelini ödemek kaydı ile vasilik işlemi ile proforma fatura kestirirken bu sorundan kurtulabilirsiniz.


    Merak eden olursa editlerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi player_x -- 19 Mart 2020; 14:45:40 >
  • player_x P kullanıcısına yanıt
    Merhabalar hocam bunu biraz daha detaylı anlatabilir misiniz? Benim de babam üzerine araç alma fikrim var tamamını ben nakit ödeyeceğim fakat bu işten zararlı çıkmadan 5 yılın sonunda yasal bir şekilde aracı nasıl üstüme alırım
  • sorsan cumayi kacirmazlar
  • player_x P kullanıcısına yanıt
    Hocam teşekkürler, normal ikinci el araç aldık.
  • Merhabalar anlatım ıcın tesekkur ederız guzel bır bılgılendırme olmus bugun aynı sekılde vefat eden babamız uzerıne aldıgımız aracın ıslemlerını yapmaya gıttıgımızde enteresan bır sekılde arac muayeneye gırmesı lazım dendı sok olduk boyle bır ıslemle karsılasan oldu mu
  • RIDVAN_47 R kullanıcısına yanıt
    Araçta özel bir ekipman vs varmıydı? O yüzden istenilmiş olabilir belki. Bizden geçen yıl böyle bir istekleri olmadı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sar1Lac1

    Araçta özel bir ekipman vs varmıydı? O yüzden istenilmiş olabilir belki. Bizden geçen yıl böyle bir istekleri olmadı.
    Hıc bır ekıpman yok yav kafayı yedım oraya gıt bunu yap vs vs bır suru sey butun mırascılar var hala sorgulama yapılıyor boyle gezmemın bır zararı varmı babamın ustune gozukuyor hala arac 8 ay oldu vefat edeelı
  • selam arkadaşlar bir sorum olucak size , 

    ötv siz tek kişiye araç devri ile ilgili bir kaç sorum olucak ,


    aracın vergi dairesindeki bedeli kasko bedeli ile aynı mı ?


    vefat eden yakınımın üstünde daire ve bankada bir miktar parası var ,

    belediyeden rayiç fiyat bedeli belgesi aldığımda evin bedeli 78 Bin tl olarak çıktı ama normal satış fiyatı 500 bin tl civarında .


    bu durumda araç mal varlığından daha ağır basmış mı oluyor ve ötv dışı mı kalıyoruz ?

  • Nörolojik engelli birey adına yapılan işlemleri yazacağım.

    2020 Eylül ayında engelli raporu aldık %92 ve süresiz olarak. 1 gün sürdü 200 lira. ÖTV indirimli araç alınacağının belirtilmesi gerekli.


    Nörolojik engeli olduğu için Mahkemeden vasilik kararı çıkarılması gerekti 6 ay sürdü 80 lira. Bir tanıdık ya da avukat aracılığıyla süre kısaltılabilir.


    ÖTV muafiyetli araç almak için bayi ile anlaştık. Aracı alırken mahkemeden tekrar herhangi bir karar çıkarmadık noter ve bayinin trafik tescil işleriyle uğraşan elemanı halletti. Her noter yapmıyor. Sormak lazım. Bazı noterler mahkeme kararı istiyor araba alınacağına dair. Bu işlemlerde bir gün sürdü 200 küsür lira noter ücreti ödedik.


    2021 de muris vefat edince işlemlerin 1 ay içersin de yapılması gerektiği söylendi.


    Sulh hukuk mahkemesine bir dilekçe vererek Veraset İlamı çıkardık. 2 gün sürdü. 245 lira aldılar karar çıkınca gider avansı olarak alınan 150 lirayı iade ettiler. 5 adet karar verdiler bunun içinde 30 küsür lira harç aldılar. 130 lira gibi masrafı oldu. Veraset İlamı noterden 1 saatte çıkarılıyor ama biraz daha pahalı. Dilekçe örnekleri internette var gidip birilerine yazdırmanıza gerek yok. Ekstra masraf olur sadece.


    Vergi dairesine veraset ve intikal vergi beyannamesi verilmesi gerekli. Bunun için tapuya gidip tapu kaydı alınmalı (ücretsiz), bu kayıtlarla malların bulunduğu belediyeye gidip rayiç bedel belgesi hesaplatılmalı. Burada ölen kişinin borçları varsa ödenmeli.


    Herhangi bir sigortacıdan araç değer yazısı alınmalı.


    Bu belgelerle Veraset ve intikal Vergi Beyannamesi hazırlanmalı. Tüm varislerin imzası alınmalı ama vergi dairesine 1 varisçinin gitmesi yeterli.


    Vergi dairesine giderek durum anlatılmalı. Burada mallar üzerinden vergi varsa hesaplanıyor. Biz 65 lira damga vergisi ödedik sadece.

    MTV bölümünde araç üzerinde işlem yapılarak borç çıkıyor bu da 2 gün sürdü. Bu bankaların online MTV ödeme kısmından sorgulanabilir plakaya borç çıkıyorsa işlem yapılmış demektir. MTV yi ve damga vergisi borcunu ödedikten sonra ilişik kesme yazısı alınmalı.


    Bu yazı ile tüm mirasçılar notere giderek aracı kendi üzerlerine alabilir. Ruhsatta istenen mirasçının adı yazdırılabilir diğerleri diğer ortaklar diye yazıyor. Noterde önce muvafakatname hazırlandı 30 lira, araç devri içinde 230 lira toplam 260 lira ödedik. 5. yılı doldurunca da başkası adına normal satış işlemi yapılabilir.


    **Ruhsat tüm mirasçılar adına çıktı ancak anneannemizin üzerinde arabanın değerine eş değerde mal bulunsaydı diğer mirasçıların feregatnamesi ile bir kişi üzerine alınabilirdi.**


    Trafik sigortası iptal edilerek yenisi yapıldı eski poliçede para iadesi alındı. Trafik sigortası ruhsatta adı yazan kişi adına yapılıyor.


    Zor bir süreç değil ama mirasçılara güvenebilmek önemli.


    Genel olarak bunlar aklınıza takılan bir şey olursa mstfmeb@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafasengull -- 30 Ocak 2021; 20:32:7 >




  • merhaba, babamızdan miras kalan engelli aracını bir mirasçı üzerine almak istiyoruz, noterden bedelsiz olarak tüm mirasçılar bir mirasçı üzerine feragat verdi, veraset beyannamesine göre de diğer malların bedeli aracın bedelinden yüksek buraya kadar herşey tamam nakil vasıtaları vergi dairesinden işlemleri halledeceğiz, ancak bir konu daha aklımıza takıldı ve veraset vergi dairesi de buna net cevap veremedi. Bu aşamada ÖTV tebliğsinde bu şekilde yapılacak işlem veraset yoluyla intikale girdiğinden ÖTV istenmeyecek ancak ortada bir mirasçıya bedelsiz feragat söz konusu olduğundan tüm bu işlemler sonucunda lehine feragat edilen mirasçı ekstradan ivazsız feragat için yeniden intikal beyannamesi vermesi gerekir mi? Yani kısaca evet ÖTV çıkmayacak ama bu intikal sonucu tekrar veraset beyanı ve buna ilişkin ivazsız intikal vergisi çıkar mı bu konu hakkında görüşe ihtiyacımız var, bilgisi olan var mıdır?





  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.