Şimdi Ara

otostopcunun galaksi rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
365
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaslar kitapta gecen ‘birgun birisi cikip hayatin anlamini ogrenirse, evrenin aniden yok olacagi ve yerine oncekinden daha karmasik bir evrenin olusacagini’ belirten kuram hakkinda ne dusunuyorsunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Vay be yıllar önce arayıp bulamamış bulunca alamamıştım; üstüne onca kitap okudum ama hala içimde kalan uktelerden biridir bu. Hocam bu kitabı okuyup bu saatte konu dışında gezen birini zor bulursunuz. Kitap ya da felsefe bölümüne açın elbet biri görür bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayal gücü açısından güzel fikirmiş.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • cübbeli gandalf kullanıcısına yanıt
    haklisiniz hocam esasinda oralarda acacaktim fakat konu disinin o kollektif, balta girmemis, bakir zihninden neler cikacak merak ettim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu kuramı dayanarak söylediği bir olay etki düşünce fikir bilgi taz belge vs var mıdır yoksa direk pat diye ağızdan mı çıkmış bu sey ?

    edit :bu arada yılda bir belki kitap okuyan biriyim bunu mutlaka okumak istiyorum. otostopcunun galaksi rehberi kitabın ismi midir ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinner97 -- 13 Mayıs 2018; 1:52:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kitapta yalnizca boyle bir kuramin varligindan, ve hemen arkasindaki sayfada ise bu yokolus ve yeniden olusumun halihazirda calistigini belirten baska bir kuramin daha varligindan soz ediyor. ben simdiye kadar bunu yalnizca hayyam’in dillendirdigini gordum:

    quote:

    Ey kör!Bu yer, bu gök, bu yıldızlar,boştur boş!

    Bırak onu bunu da gönlünü hoş tut hoş!

    Şu durmadan kurulup dağılan evrende

    Bir nefestir alacağın, o da boştur boş!




    su durmadan kurulup dagilan evren, iste bahsettigimiz kuram...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evet kitabin ismi bu. fakat bahsettigim paragraf; 5 kitabin biraraya getirildigi buyuk baskida, 2. kitabin basinda yaziyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • materyalist zihinler bu kuramı hiçe sayacak ve aslında hayatin bir anlamının olmadığını insanların disari verdigi değerleri karşısında degersiz bir seye sahip olmanin ona verdiği hazımsizligi bastırabilmek amaciyla kendi kendilerine hayatlarinin merkezi haline getirdikleri (kişisel pisikolojik dusunceler) oldugunu soyleyecekler ki bunlardan biri de bu paragrafın builder i olan ben kendilerince haklı sayilacaklar.

    öte yandan böyle bir kuramın gerceklesebilecegini dusunen yuzlerce insan bir gun bu olay gerceklestiginde gordukleri ve onceden yuruttugu tahminin hakli oldugunu gormesi sonucu kendisini gururlanmis hissedecek ve kisisel piskolojik dusuncelerine verdigi deger +1 lenecek. bir sonraki fikir icin daha kararli ve kendine guvenir bir birey olacak.ama su var ki bu kurama hic bir anlam yuklemeden  hayatina devam edecek olan diger insanlar herhangi bir yatirim yapmis sayilmayacaklar ve daha karmasik bir evren olustugunda kendilerinde bir ozguven kaybi hissetmeyecekler. her bir dusunce kendince hakli sebepler sunarken yurutulen tahminlerin dogrulugu bu kuram gerceklesene dek kanitlanamayacak. evrende bu entropinin zilyonlarca ornegi varken simdi bu kuramin bakis acisina gore ne denli dogru olabilecegeni tartisalim. insani yaniltan seyin algi oldugunu ve aslinda insana gercekligi gosteren seyin de aslinda algi oldugunu bilmek gereklidir.

    simdi bu kurami algimiza gore basitlestirilmis bir bicimde indirgeyelim. ben 22 yasinda baba evinde yasayan ski tasagina denk bi delikanliyim. bu zamana kadar bu hayatta hic bir amacim olmadi her sey cok guzeldi eglendik ettik falan on numara bir hayat yasadim. lakin bugun gordugum bir sey beni oylesine etkiledi ki butun bu haytimdan o an vazgecip hic olmadigim biri oluverdim ve gelecekteki tum yasamimi bu seyin pesinden kosmaya adadim. bu hayatimin merkezine aldigim sey bir is olabilir bir kadin olabilir bir din olabilir bir ideal olabilir hic fark etmez. gordugunuz uzre benim onceden hayat dedigim seyi bir anda yerle bir etti ve yerine cok farkli bir sey getirerek alisilmisin ktesinde bir tarza sirukledi evrenimi degistirdi. bu sey benim hayatimin tam olarak anlamiydi cunku kendimi onda buldum. gel zaman git zaman derken ben 30 uma geldim ve cocuklarim oldu.  hayatimin merkezi kayiyor sanki bir anda her sey biraz daha karismaya basladi. bu her bir sicrama hayatimizdaki yeni bir uyanis devriydi aslinda. ama zaman yerinde durmadi ve bizde degerlerimiz gibi yenik dustuk. gorduk ki hayatimizn merkezinde olanlar bir bir yok olup gittiler sanki her sey anlamini yitiriyormus gibiydi en son olan bize oldu bu şey toprak olup bittik.

    simdi alginizdaki tum bu olaylari bir koseye koyup gercekligin ne oldugunu ogrenmeye koyulalim. algida uygunluk gerceklikten otede buyuk fark gostereceginden dolayi gercegin ne oldugunu bilmeye ihtiyacimiz asla olmayacagi gibi bir gun birisi cikipta hayatin anlamini ogrense bile kendini bekleyen seyin bir sonuc degil yalnizca daha fazla karmasa olan yeni bir entropinin baslangici olacagini biliyo olmayisidir. ve bu sey sonsuz bir hayatı olan bi insana yanlızca 1 kere yaşayacağını söylemektir aslında . tersten bakarsak...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.