Şimdi Ara

otomatik viteslerde d,p,r,n,1,2,3

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
31.031
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • otomatik viteste d,p,r,n 'i biliyorum ama 1,2,3 ne işi yarıyor acaba
    Ben 1.0 triptronik vitesli yaris kullandım otomatik vites çok güzel oluyor gaza yüklendiğin zaman vitesi birden düşürüyor atılıveriyor,yavaş yavaş kalkarsan yakıt ekonomisi sağlıyor 45-50 de 5.vitese atıyor ben ilk başta manuelde kullandım 60 da 5 e atıyordum az yaksın diye hatta acaba erken mi değiştiriyorum diye düşündüm daha sonra otomatiğe aldım arabayı ,gazada öyle fazla basmadım 48 demi ne 5.vitese attı hemde benden daha çok yakıt ekonomisi yaptı:) bence çok güzel bişey,Bide 1.0 arabaya göre atak ben otomatik vitesleri atak değil diye biliyordum ama benim hoşuma gitti.



  • Bide ben hep düz vitesli araba kullanıyorum bu sene ilk defa otm vites kullandım,ondan sonrada 10 defa felan otomatik vites kullandım daha çokta yukarıda yazdığım triptronik toyota 1.0 yarisi kullandım 2001 model ilk kullandığımda hemen alıştım ondan sonraki kullanmalarımda düz vitese göre daha zevkli geldi bana hemde çok ekonomik, hoşuma gitti bide hyundai i 3 test sürüşüne gittim o da otm.vitesti ondada 1,2,3 seçenekleri vardı ben d de kullandım aracı ondan dolayı soruyorum 1,2,3 ne işe yarıyor diye bilen varsa yanıtlarsa sevinirim .Birde hyundai 1.4 motor olmasına rağmen yaris sanki daha atak bilmiyorum yinede, belki bana öyle gelmiştir.
  • 1'e getirirsen vitesi 2. vitese atmaz..

    2'ye getirirsen 1'de kalkar, 2'ye geçer ama 3.'e geçmez..

    3'e getirirsen ilk 3 vites fakat 4 ve üstü viteslere çıkmaz..

    yakıt ekonomisi konusunda da özellikle BMW bunu F serili kasalardan itibaren yapmaya başladı.. artık gelen araçlar 8 ileri otomatik.. amcam F10 5.30d aldığında denemek için yarım günlüğüne almıştım.. Ankara'dan otobana çıktım, Kızılcahamam gişelerden döndüm geldim.. Kızılcahamam dönüşünde yol genellikle hep yokuş aşağıdır bilenler bilir.. en sol şeritte 170km hızla giderken vites D konumunda 8. vitesde devir 2.300d/d'ydı.. yüksek hızda mükemmel bir yakıt ekonomisi..

    bende 2 hafta önce yeni 5.20d siparişi verdim.. o da hemen hemen aynı şekilde gidiyor Borusan'da deneme fırsatı buldum aynı şekilde gidiyordu tabii performans daha düşük..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlkanExclusive -- 30 Aralık 2010; 14:28:42 >




  • Vites bir konumundayken araç sadece 1. vitesi kullanır. 2 konumunda 1. ve 2. vitesleri, 3 konumunda ise 1., 2. ve 3. vitesleri kullanır. Otomatik viteslerin hepsi manuele göre atak değildir. Örneğin yeni nesil çift kavramalı şanzımanlar manuele göre hem performans hem de yakıt avantajı sağlarken eski nesil 4 ileri klasik bir otomatik şanzımanda ekonomi ve performans geri planda kalır. Kullandığınız Yaris'te yanlış hatırlamıyorsam yarı otomatik bir şanzıman kullanılıyor. Yakıt konusunda ekonomiktirler fakat manuel şanzımanla daha iyi bir performans alabilirsiniz o araçtan.
  • Kullanma kılavuzunu okumak lazım. Her şanzımanın kendine has özellikleri olabilir. Fkat genel itibarıyla 3, 2, 1, S, L gibi D'den daha küçük vitesler


    1. Gevşek zeminde daha iyi çekiş için
    2. Çok uzun inişlerde frenleri daha soğuk tutmak
    3. Şanzıman kararsız kaldığında

    kullanmak içindir.

    Eğer şanzımanınn kararlarından memnunsanız D'den farklı bir yerde kullanmadan seneler geçebilir. Çünkü şanzıman zaten tork ve yükü aynı anda değerlendiriyor, bizim gibi "koltuk dinamometreleri"nden daha hassaslar.

    Bazı şanzımanlar D veya OD konumunda konvertörü kilitleyebilirler. Böylece konvertör esnekliği belirli bir hızdan sonra kaybolur. Eğer esnek kalması isteniyorsa (mesela tırmanışlarda daha iyi bir hızlanma için) alt vitesler seçilebilir.

    Bazıları D konumunda "freewheeling" tiptir. Yani bisikletlerde olduğuna yakın tek yönlü çalışır, motor tekerleği döndürür ama gaz kesilince geri dönüş -bisikletlerdeki kadar olmasa da- çok zayıftır. Geri dönüş tork yönünden %10 civarı olabilir. Bu büyük bir ekonomi ve daha doğrusal bir frenleme sağlar. Bu şanzımanlarda uzun inişlerde kompresyondan daha çok faydalanmak için alt vitesler seçilebilir. Bu bilgiler araca özeldir, ancak kullanım kitabından öğrenilebilir.




  • Yukarıdaki açıklamalarda olduğu gibi 1,2,3 isteğe bağlı kullanılabilir. Neden gerek var derseniz D de kullanırken şanzıman vites sayısınz bağlı olarak (4,5,6 vites gibi) gaza bastıkça üst viteslere geçmek isteyecektir. Siz kendi seçiminize veya yol koşullarına bağlı olarak bağlı olarak 3 ten yukarı çıkmasın istiyorsanız mesela D de giderken 3 e çekersiniz vitesi ve araç artık 3. vitesten yukarı çıkmaz. D de gidiyorsunuz hızınız 90 ve devir 2500 mesela, vitesi bu durumda 3 e çekilirse hız yine o an 90 da olacağından devir şanzıman oranına bağlı olarak devir 3500-4000 devirlere çıkacak ve motor bağırmaya başlayacaktır. Gaza basmaya devam ederseniz araba hızlanmaya devam eder ve devirde yükselmeye ve bağırmaya devam eder. Tabii D de yüksek hızlarda giderken 3 e çekmemeniz gerektiğinide anlamışsınızdır.
  • 2'de 1'le kalkıp 2'yle devam ediyorsa, kaygan zeminlerde kalkışı düşünmemişler mi yani? 2'de kalkışa imkan vermiyor mu?
  • Bende de 1'le kalkıyor ama 2'deki 1'in kalkışı D'deki 1'den çok farklı, tekerleğe daha az tork gidiyor.

    Otomatiklerde konvertör basıncı ve yukarda yazdığım biri iki değişken tasarım noktasında bazı oynamalara izin veriyor. Bu sebeple kullanım kitabı önemli, sistem direkt bağlı olmadığından çok değişken var. Aynı şanzımanı kullanmadıkça kesin bilemeyiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karbon 12 -- 30 Aralık 2010; 22:12:00 >
  • teşekkürler arkadaşlar
  • 8 ileri gerçekten mükemmel
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rubinstein

    2'de 1'le kalkıp 2'yle devam ediyorsa, kaygan zeminlerde kalkışı düşünmemişler mi yani? 2'de kalkışa imkan vermiyor mu?


    Ototmatik viteslerde İce tuşu vardır. Ona bastığında 1 vites devre dışı kalır direk 2. vitesten kalkışı yapar...
  • Benim bildiğim 2 de 2 ile kalkar 2 ile devam eder, yani sadece 2. vitesi kullanır.. karda buzda kalkmak için(az tork)..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Orcunsau


    quote:

    Orijinalden alıntı: rubinstein

    2'de 1'le kalkıp 2'yle devam ediyorsa, kaygan zeminlerde kalkışı düşünmemişler mi yani? 2'de kalkışa imkan vermiyor mu?


    Ototmatik viteslerde İce tuşu vardır. Ona bastığında 1 vites devre dışı kalır direk 2. vitesten kalkışı yapar...


    bütün otomatik viteslerde öyle bir tuş olduğunu sanmıyorum :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eurocv

    Benim bildiğim 2 de 2 ile kalkar 2 ile devam eder, yani sadece 2. vitesi kullanır.. karda buzda kalkmak için(az tork)..


    akla en çok yatanı dediğiniz gibi olan. ancak kullanan arkadaşlar da ısrarla 1-2 yapıyor diyorlar. yukarda da söylenildiği üzere en sağlamı her araca özgü kullanım kılavuzu heralde.
  • Benim aracım 2001 Fiat Bravo otomatik... 4 iler otomatik şanzımanlı. Vitesi 2 konumuna getirdiğinde 1 ile kalkar 2. vitese geçer. 3. ve 4. vitese atmaz.

    Karlı,buzlu yollarda kalkması için ice tuşu var ona bastığımda 2 ile kalkıyor...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rubinstein

    2'de 1'le kalkıp 2'yle devam ediyorsa, kaygan zeminlerde kalkışı düşünmemişler mi yani? 2'de kalkışa imkan vermiyor mu?


    Her araçta varmı bilmiyorum ama Land cruiser da 2nd start tuşu mevcut dediğiniz koşullarda 2. vites te kalkış sağlıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.