Şimdi Ara

Oto anfi Ayarlarının nasıl olması gerektiği Detaylı Videolu anlattım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
3.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar arkadaşlar Oto anfi ayarlarını detaylı bir şekilde video çekerek anlattım neler yapmanız gerektiğini neyin ne işe yaradığını anfi ye hoparlerın nasıl bağlanıcağını frekans ayarları nasıl yapmanız gerektiğini en ince ayrıntısına kadar aşağıda bulunan linkte ki videomda açıkladım. Video altında yorum yaparak sorularınızı sorabılır veya bu konu üzerinden takıldıgınız yerde konuya cevap yazarak yardımcı olurum.
    buyrun Link: https://www.youtube.com/watch?v=cplPlBkfUHM

    iyi forumlar







  • tolgbab12 T kullanıcısına yanıt
  • Videoyu izledim fakat bazı yerlerde malesef yanlış bilgiler veriyorsunuz.

    1 - Subwoofer ve ampli kombinasyonunda ampli rms gücünün subwoofer gücünden düşük olması gerektiğini aksi taktirde sub yanar dediniz

    Öncelikle ampli bir çarpıcıdır girdiğiniz her voltaj değerini çarparak yükseltir.
    Bu nedenle verdiğiniz bilgi malesef yanlış çünki amplinin maksimum çıkış gücü (gain) kazanç ayarının tepe noktasıdır kabaca bir örnek vereyim: Ampli üzerinde 100'den 500 kadar gain parametresi var diyelim ampli 4 ohm 500 rms veriyorsa bu değere gain ayarını 500 getirerek ulaşırsınız ama 200 getirirseniz rms değeride 200 olacaktır.

    Sub ampliden güçlü ise gain ayarını fazlaca açmalısınız'ki sub'u beslesin fakat gain açıldıkça distorsiyon yani ses'te bozulma fazla olacaktır.
    Söylediğinizin tam aksine ampli gücü subwoofer'dan yüksek olmalıdır'ki en az kazançla ve distorsiyonla sub'u besleyelim bunu yapmaktaki amaç ampli kaynaklı ses bozulmasını engellemek ayrıca sub değerinin altında örnek : Ampli 500 rms subwoofer ise 650 rms 150rms kayıp var tam performanslı kullanmak varken bunu neden kısıtlayalım'ki
    Kısaca 1000 rms ampliye kazanç ayarını doğru değerlere ayarladığınız sürece isterseniz 100 rms gücünde hop sürün sorun olmaz ama 650 rms sub'a 700-750 rms yüklserseniz tabi'ki yakarsınız.


    2- HPF ve FULL Konumları anlatırken ampli full yani (flat) konumda getirdiğinizde ve ince ayar yapmanız gerekiyor diyorsunuz ve yine hpf 100 hz ayarladım diyorsunuz

    Amplide hopları pasif olarak kullanıyorsanız full (flat) düz konuma aldığınızda ampli bölümündeki hpf ayarı boşa çıkar kısaca filtre çalışmaz fakat aktif sürecekseniz hpf moduna alınıp kesim yapılır.


    3-HPF konuma aldığınızda hoplar tiz çalar ve hpf ayarını artırdıkça bass sesler çalar diyorsunuz

    Öncelikle (hpf) yüksek geçirgen filtre kısaltmasıdır yani tam aksine hpf ayarını'ki sizin amplinize göre konuşuyorum 80 hz'den 1.2 khz arasında artırdıkça bass sesleri filtre ederek engeller
    Örnek: hpf ayarını 100 hz ile kestik bu durumda 100 hz bass sesleri çalmayacaktır eğer ayarı 200 hz getirirsek 200hz altına giden bass sesleri çalmayacaktır ve bu ayarı yükseltikçe ses incelecektir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TİTAN-X -- 4 Temmuz 2017; 18:21:58 >




  • Merhabalar. 1.kısımda söylediklerinize ben katılmıyorum çünkü 250 rms lik bir subwoofer ı 1000 rms veren bi anfiye bağladıgınız da Gain i ne kadar kısık tutarsanız tutun teypten ses açtıgınızda atıyorum volume 50 lere getırdıgınızde o subwoofer uzun sure dayanamaz sebebi ise şudur. Rms gürültü değeridir. yani dışarıya verdiği verebileceği sestir. Gain ise voltajdır. Ben gidip 1000 rms veren kicker l7 ye 500 rms veren amfi bağlayın demiyorum kesınlıkle. Uzun yıllar boyunca Kullanmak ne amfi yakmak ne de sub Yakmak ıstemıyorsanız. 1000 rms veren bir sub a 800 veya 900 rms bir anfi bağlayın ki hem distorsiyon yaşatmasın hemde anfi sub u kendi değerlerinde beslesın sub un bobinleri rahatca da kaldırabilsin.
    çünkü etrafta hep şunu göruyorum 1000 lık sub a 1200 rms veren amfi bağlıyorlar sonra amfiden low pas fılter yapıp en alt frekaknsları çaldırıp teypten de bass bosst u verıyor +6 ya sonra mılyarlık kıckerımın bobınlerı yandı yanar tabi . amfiyi subun rms değerinin bıraz altında rms veren bi amfi kullandıgında yılllarca ıstesen de yakamazsın o subu . benım vıdeoda demek istediğim buydu . ki o videodakı amfim 4 yıldır tamır görmedi bass da aynı sekılde.

    2. dediğinizdede yanlış anlasılma olmus o da şu şekilde gain kısmında yanı pasif de ince ayar yapılmalı kulak işidir burdan anlatarak olmaz deneyerek ayarlayn demıstım. Hpf modunda ise 100 hz de kullanırım demek istedim yanı hpf ye getirip 100 hz de kullanabılırsınız ideal ayardır demiştim.

    3.kısımda ise haklısınız düzeltme için teşekkürler biraz yorgundum karsılıklık olmus ama arkadaşlar kulak ile yapacaklarından zaten istediği ayarda tutacaklardır.

    teşekkürler yorumunuz için




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tolgbab12

    Merhabalar. 1.kısımda söylediklerinize ben katılmıyorum çünkü 250 rms lik bir subwoofer ı 1000 rms veren bi anfiye bağladıgınız da Gain i ne kadar kısık tutarsanız tutun teypten ses açtıgınızda atıyorum volume 50 lere getırdıgınızde o subwoofer uzun sure dayanamaz sebebi ise şudur. Rms gürültü değeridir. yani dışarıya verdiği verebileceği sestir. Gain ise voltajdır. Ben gidip 1000 rms veren kicker l7 ye 500 rms veren amfi bağlayın demiyorum kesınlıkle. Uzun yıllar boyunca Kullanmak ne amfi yakmak ne de sub Yakmak ıstemıyorsanız. 1000 rms veren bir sub a 800 veya 900 rms bir anfi bağlayın ki hem distorsiyon yaşatmasın hemde anfi sub u kendi değerlerinde beslesın sub un bobinleri rahatca da kaldırabilsin.
    çünkü etrafta hep şunu göruyorum 1000 lık sub a 1200 rms veren amfi bağlıyorlar sonra amfiden low pas fılter yapıp en alt frekaknsları çaldırıp teypten de bass bosst u verıyor +6 ya sonra mılyarlık kıckerımın bobınlerı yandı yanar tabi . amfiyi subun rms değerinin bıraz altında rms veren bi amfi kullandıgında yılllarca ıstesen de yakamazsın o subu . benım vıdeoda demek istediğim buydu . ki o videodakı amfim 4 yıldır tamır görmedi bass da aynı sekılde.

    2. dediğinizdede yanlış anlasılma olmus o da şu şekilde gain kısmında yanı pasif de ince ayar yapılmalı kulak işidir burdan anlatarak olmaz deneyerek ayarlayn demıstım. Hpf modunda ise 100 hz de kullanırım demek istedim yanı hpf ye getirip 100 hz de kullanabılırsınız ideal ayardır demiştim.

    3.kısımda ise haklısınız düzeltme için teşekkürler biraz yorgundum karsılıklık olmus ama arkadaşlar kulak ile yapacaklarından zaten istediği ayarda tutacaklardır.

    teşekkürler yorumunuz için

    Yine yanlışınız var.

    Yazımda belirtmişitim ampli bir çarpıcıdan ibarettir gelen eletriksel sinyali çarparak yükseltir

    Ses yükseltme mevzusunu tam anlamamışsınız... Bakın ses yükseltme her zaman kayıplıdır yani anakaynaktan gelen ses sinyalini elektirksel olarak ne kadar yükseltirseniz sinyalin doğallığını bozarsınız.Günümüzde en iyi high end ampli sınıfı nedir A sınıfı fakat high end amplilerin rms değerleri düşüktür çünki sesi en az bozulma ile yükseltirler.
    A class mantığında amaç doğal kaynaktan gelen ses sinyalini mümkün olduğunca az elektronik devrelerden geçirerek yükseltmek kısaca ses sinyalini bozmadan hedefe yollamak fakat burada'ki kriter sinyali bozmadan ne derece kuvvetlenir neticede ses sinyali dalgalı bir formdur orjinal sinyal ile yükseltilmiş sinyal arasındaki fark yüksek sinyal dalga boylarının daha sık olmasıdır. sesi ne kadar yükseltirseniz dalga boyu'da bu oranda sıklaşacaktır ve bu durum detayları kaybetmenize neden olacaktır.
    Buradan yola çıkarak gain ayarını %10 yükseltmekle %50 yükseltme arasında distorsiyon farkı oluşacaktır.

    Şimdi sizin savunduğunuz fikir ampli gücü sub gücünden düşük olmalıdır ayrıca verdiğiniz örnekte 1000rms sub'a 800 rms ampli bağlayın'ki distorsiyon yaşatmasın diyorsunuz sub'a gücü yetmeyen bir amplinin gücünü yüksletmelisiniz'ki sub'a gerekli elektirksel gücü versin Zaten kendinizde söylüyorsunuz gain voltajdır diye voltajı artırdıkça ne olur seste bozulma(distorsiyon)oranıda artacaktır sizin söylediğinizin Tam tersi durumda ise amplinin gücü sub'a yeterli geldiği veya fazla olduğu için gain ayarını daha az açarak en az bozulma ile sub'u besleyebilirsiniz..

    Ayrıca oldukça önemli ama fazla bilinmeyen bir konuda ampli giriş voltajının çıkış değerlerine etkisidir..

    Amplilerde verilen teknik değerler 13.8 ve 14.4v arası voltaj değerlerinde geçerlidir

    Örnek : 1000x1 2ohm 14.4v yazıyor diyelim bu değer bize ampliye giren voltajın 14.4 olması durumunda 1000rms çıkış gücü verdiğini belirtir fakat akü veya alternatör voltajı bu değerin altındaysa çıkışı 1000 rms olarak alamazsınız bu değer 800 rms civarlarına düşer bu çoğunluğun göz ardı ettiği bir konudur ve sistem kurmaya başlamadan önce mutlaka ve mutlaka akü ve alternatör değerleri ölçülmelidir.

    Sizin bahsettiğiniz konu farklı anaünite Voltaj sinyali ile ampli kazanç değerini dengelemezseniz tabiki bu sorunla karşılaşacaksınız

    RCA çıkışları ise 2 ve 4w arası ampliye referans sinyali gönderir'ki ampli neyi yüksleteceğini bilsin fakat yazdığım voltajlar tepe noktalarıdır yani rca voltajı 0.2 ve 4w arasıdır.Anaünite üzerinden sesi 50 seviyelerine getirsenizde vereceği voltaj 4w tepe noktasıdır ampli üzerindeki gain ayarı ise gelen elektirksel sinyal değerinin ne oranda çarpılacağını belirler yani tüm kontrol gain ayarında'dır siz gain ayarını sıfır noktasına alırsanız ampli neyin sinyalini yükseltecek....?


    Bunu dengelemek için Anfinin gain ayarlarını ve bass boost gibi ayarları kapatılır
    Ana ünitenizdeki bütün bass-treble, loudness, BBE gibi ayarları kapatılır EQ ayarınız varsa onları da flat yapılır
    Ana ünitenizde ses seviyesini %75 olarak ayarlanır ve gain ayarı yapılır tabiki bu ayar duyum ile alakalı olan teknik olarak ise test cd veya verisi,multimetre ile yapılabilir.

    20 yıldır bu işe gönül vermiş biri olarak hiç sub yakmadım Şuan kullandığım sistemde ise

    Zapco Reference 1100.1

    4 ohms: 825 watts x 1 chan.
    2 ohms: 1100 watts x 1 chan


    RF p3d4 600 rms


    Arada 500 rms fark olmasına rağmen şidettli bir şekilde kullanıyorum


    Kısaca gain ayarını düzgün yaptığınız sürece teorik ve pratik olarak istediğiniz rms değerinde hop ve sub bağlanabilir fakat tabiki uygulanabilir olmasına rağmen sisteme güç,denge ve f/p olarak baktığınızda biribirine yakın rms değerinde olması yada ampli değerinin biraz daha üste olması verimlilik açısından iyi olacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TİTAN-X -- 6 Temmuz 2017; 0:45:52 >





  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.