Şimdi Ara

ÖSYM VE AA FENA ÇUVALLADI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Milyon- larca gencin hayatına yön veren ÖSYM ve haberciliğin duayeni AA dün öylesine çuvalladı ki kendilerine duyulan güveni bir kez daha tartışmalı hale getirdiler.
    AA ve ÖSYM sadece günleri şaşırmakla kalmadı, yarın başlayıp gelecek hafta sonu tamamlanacak LYS’ye girecek aday sayısını da birkaç sınava giren öğrencilerin her birini sanki farklı bir öğrenciymiş gibi hesaplayarak 953 binden 2.5 milyona çıkardı.
    Yasaklar konusundaki katı tutumunu da sürdürmeye devam etti...
    Değişen bir şey yok
    ÖSYM’de Ali Demir gitti, Ömer Demir geldi. Görünen o ki iki başkan arasındaki benzerlik sadece soyadlarında değilmiş.
    Yasakçı zihniyet ve kafa karışıklığı aynen devam ediyor.
    Sorular kamuoyuna yine açıklanmıyor, altına etsen de tuvalete gitmek yine yasak, kolunda saat, boynunda kolye bulunduranların sınavı yine iptal edilecek. Oysa kendi yaptıkları hatalar adayların yaptıklarını ona katlar!
    Soruların tümü sadece adaylara açıklanacakmış. Oysa adaylar, zaten o soruları sınavda görüyor. Önemli olan kamuoyunun bilgilenmesi ve yanlış var mı yok mu diye denetim görevini üstlenmesi ama belli ki bu durum ÖSYM’nin zerre kadar umurunda değil.
    Geçen yıl sınava giren ya da gelecek yıl LYS’ye hazırlanan adaylar, öğretmenler, veliler ve bu soruları merak eden diğer kişiler, ÖSYM’yi enterese etmiyor ki soruları saklamaya devam ediyor. Üstelik soruların tümü açıklansın diye ortada bir de yargı kararı varken...
    Yanlışlar?
    Gelin isterseniz AA’nın dün 12.18’de geçtiği habere bir göz atalım:
    ANKARA (AA) - Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, 13 Haziran Pazar günü başlayacak Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girecek adaylara, sınav salonunda yasak olan saat, kolye, takı gibi metal araç gereçlerini getirmemeleri uyarısında bulundu. Demir, “Geçen yıl bin 500 civarında adayın, sırf bu tür araç gereçlerle sınava girdiği için tutanaklarla veya kamera kayıtlarından yola çıkılarak sınavları iptal edildi. Burada, sınav kurallarını ihlal muamelesi yapıyoruz” dedi.
    Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 LYS’de yaklaşık 350 bin kişinin görev alacağını belirterek, sınava 2 milyon 558 bin 556 adayın katılacağını söyledi.
    Geçen seneye göre bu yıl 2015 LYS’ye giren aday sayısında yüzde 6’lık bir artış olduğunu bildiren Prof. Dr. Ömer Demir, “Geçen sene LYS’ye müracaat eden 2 milyon 386 bin 348 kişiydi. Bu yıl ise 2 milyon 538 bin 556 kişi müracaat etti. Dolayısıyla bu sene 2015 LYS’yi aday sayısında yüzde 6 dolayında bir artışla gerçekleştireceğiz” dedi.
    Doğrular?
    13 Haziran Pazar değil, cumartesi. Ayrıca LYS turları pazar günü değil, cumartesi yani yarın başlıyor.
    Gelelim sayılara.
    Haberin girişinde, LYS’ye, 2 milyon 558 bin 556 adayın katılacağı söyleniyor. Biraz aşağılara inince sayı bir anda 20 bin azalarak 2 milyon 538 bin 536’ya iniyor.
    Peki ya şuna ne demeli?
    ÖSYM verilerine göre bu yıl üniversite giriş sınavlarına toplam 2 milyon 126 bin 684 kişi başvurdu. Birinci basamak sınavına ise 1 milyon 987 bin kişi girdi. 59 bini ise başvurmasına rağmen birinci basamak sınavına yani YGS’ye katılmadı. Ama çok daha önemlisi LYS’ye girmek için gerekli 180 puan barajını aşan aday sayısı!
    YGS’de 6 puan türü var ve kural gereği bu puan türlerinin herhangi birinden 180 puanı aşan adaylar LYS’ye girebiliyor. Bu puan türlerinden barajı aşan aday sayısı, en fazla bir milyon 336 bin ile YGS-3’te yani LYS’ye girme hakkı elde eden aday sayısı en fazla bir milyon 336 bin. Ve ilk sınavda olduğu gibi adayların birçoğu, hakkı olmasına rağmen LYS’ye girmiyor.
    Yani ortada maksimum bir milyon 336 bin aday varken LYS’ye 2 milyon 558 bin aday nasıl katılacak? Nitekim bu adaylardan 383 bini LYS için başvuruda bile bulunmamış!
    İşte o noktada ÖSYM’nin yeni yönetiminin konulara ne kadar uzak olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.
    Bir üç olur mu?
    13-14 Haziran ile 20-21 Haziran’da, yaklaşık bir milyon aday, 5 farklı oturumda gerçekleşecek sınavlara katılacak. Tercihlerine göre kimi iki, üç, kimi de dört oturuma girecek.
    ÖSYM ya da AA işte bu noktada vahim bir hata yaparak, farklı oturumlara katılacak her bir adayı, 2,3,4 adaymış gibi farz ederek, LYS’ye katılacak aday sayısını 953 binden, 2.5 milyona yükseltmiş.
    Peki, bu hatalardan birkaçını adaylar yapmış olsaydı ne olurdu?
    Ya sınavları iptal edilirdi ya da o testten sıfır puan alırdı.
    Uyarımız üzerine ÖSYM ve AA akşam saatlerinde haberi düzeltmeye çalıştı. Umarız bu kafa karışıklığı bundan sonra da devam etmez.
    Özetin özeti: Keşke keyfiyetin değil de liyakatin öne çıktığı yeni bir dönem başlasa!..

    ABBAS GÜÇLÜ

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >







  • OKUMAYIN

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.