Şimdi Ara

Osmanlı ordusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Deliler:deliler osmanlı ordusunda 10 yaşlarından itibaren ellerini mermere vurarak kalınlaştıran bu elleriyle bir tokatla boyunu kıran ve bir tokatla atı deviren silahsız savaşan askeri birliktir.

    Tımarlı sipahiler:tımarlı sipahiler osmanlı ordusunda parasız savaşan asıl işleri çiftçilik olan osmanlı savaşa gittiğindede çiftçiliği bırakıp osmanlı ordusuyla savaşa giden süvarilerdir kullandıkları silahlar üçgen bir kalkan ve üç uçlu mızraktır.

    Akıncılar:akıncılar kaleleri yağmalamak için ve yağmaladıkları kalelerdeki altınları alıp ve yağmaladıkları kaledeki esirlerden bilgiler öğrenen bir nevi casusluk yapan süvarilerdir kendilerine esir düşenlere krallarıyla ilgili bilgiler sorarlar bu bilgileri padişaha iletirler silah olarak 250 cm boyunda mızrak 150 cm boyunda kılıç ve yuvarlak bir kalkan kullanırlar.

    Azablar:azablar bekar ve genç erkeklerden oluşan askeri birliktir ordunun en ön saflarında yer alırlar okçudurlar silah olarak boyu 100 cm olan yay ve boyu 50 cm olan ok kullanırlar azabların kullandıkları yaya osmanlı yayı denir ve bu yay okla atış yapıldığı zaman oka öğlesine bir hız verirki ok en güçlü zırhları bile delebilir ve ayrıca azablar 20 cm boyunda bıçakta kullanırlar.

    Tüfekçiler:tüfekçiler rakip ordu hücum ederkene hızlıca düşmanı şaşırtmak için en ön saflara geçerek tüfeklerle ateş eden ve düşman ordusunu bozguna uğratan askeri birliktir tüfekle savaşırlar uzaktan tüfekle ateş ederler tüfekleri kahverengi 80 cm boyunda bir tüfektir.

    Sağ garipler:sağ garipler sağdan düşmana hücum ederek düşmanı çembere almaya yardımcı olan askeri birliktir silah olarak 230 cm boyunda mızrak 130 cm boyunda eğri kılıç ve büyük kalkan kullanırlar.

    Sol garipler:sol garipler soldan düşmana hücum ederek düşmanı çembere almaya yardımcı olan askeri birliktir silah olarak 230 cm boyunda mızrak 130 cm boyunda eğri kılıç ve büyük kalkan kullanırlar.

    Yeniçeriler:yeniçeriler osmanlı ordusunun çekirdeğini oluşturan olmazsa olmaz bir askeri birliktir silah olarak 170 cm boyunda eğri kılıç ve yuvarlak kalkan kullanırlar.

    Mancınıklar:mancınıklar 300 kişinin çektiği ve kullandığı kale kuşatmalarında düşman kalesine kayalıklar çoklu taşlar ve ateş topları fırlatan düşman kalesinin surlarını yıkarak surlardan askerlerin kaleye girmelerini sağlayan kuşatma silahıdır.

    Şahmerdanlar:şahmerdanlar 100 kişinin çektiği ve kullandığı kale kuşatmalarında düşman kalesinin kapısını kırarak askerlerin kaleye girmelerini sağlayan kuşatma silahıdır.

    Savaş kulesi:savaş kulesi 400 kişi tarafından çekilen ve kullanılan kale kuşatmalarında düşman kalesinin surlarına yaklaştırılır ve kapısı açılır kapısı açıldığı zaman kulenin kapısından kuleyle sur arasında oluşan köprüden kulenin içindeki askerler surlara geçerler ve surlardaki askerlerle savaşırlar.

    Merdivenler:merdivenler 50 kişi tarafından taşınan ve kullanılan kale kuşatmalarında düşman kalesinin surlarına dayanarak bu surlara dayanan merdivenlerden askerler surlara tırmanırlar ve surlara çıkarak surlardaki askerlerle savaşırlar.

    Toplar:toplar 200 kişi tarafından çekilen ve kullanılan kale kuşatma savaşlarında düşman surlarına top atarak düşman surlarını yıkarak bu yıkılan alandan askerlerin şehre girmelerini sağlayan kuşatma silahıdır.

    Savaş gemileri:savaş gemileri 40 metre uzunluğunda 20 metre eninde içinde 500 askerin olduğu her iki tarafında 30 tane top olan önünde ve arkasında 10 top olan osmanlı donanmasıdır.







  • Gurur tablosu.. Favorim Yeniceriler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: I-C-O

    Gurur tablosu.. Favorim Yeniceriler.

    evet bende osmanlı ordusunda en çok yeniçerileri severim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ercan yılın


    quote:

    Orijinalden alıntı: I-C-O

    Gurur tablosu.. Favorim Yeniceriler.

    evet bende osmanlı ordusunda en çok yeniçerileri severim.


    Çelişkili olmuş.Genç Osman'ı tahttan indirip;şehrin içinde at üstünde çıplak gezdirip,tecavüz edip,boğarak öldürenler Yeniçerilerdi...
  • yeniçeri hariç severim. teknik anlamda üst bir orduydu zamanında.
  • arkadaşlar bende yeniçerileri yaptıklarından dolayı sevmem ama savaş bakımından yetenek bakımından severim.
  • delileri görmek isterdim. bir tokatla atı devirmeleri baya ilginç.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: _SouL_

    delileri görmek isterdim. bir tokatla atı devirmeleri baya ilginç.


    buda birşey mi bazı kaynaklarda tokatla kafa koparttıklarını bile okumuştum zaten tokadı yiyen direk ölüyordu.
  • nerede osmanlimiz...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cennette Bir Gün
    nerede osmanlimiz...

    Patladı.
  • Yeniçerileri yaptıklarıyla yargılamak yanlış olur bence. Askeri bir birlikti. Çok fazla güçleri vardı ve bu güçlerini yeri geldiğinde kullandılar. Aynı gücü olan herkesin bu gücünü kullanmak istemesi gibi. Yeniçerilerin yaptıkları sistemin bir sonucu aslında. Yaptıkları hayati derecede olumlu işler kötü işlerden fazladır bence. Araştırmak lazım. Ama kötü yönleriyle hatırlanıyorlar. Herkes yeniçeri denince Genç Osman olayını düşünüyor. Yada Yeniçerilerin kaldırılmasının Osmanlılar tarafından hayırlı olay olarak anılmasını hatırlıyor. Soner Yalçın'ın kitabında okumuştum hatırlamıyorum adını ama diyordu ki, Yeniçeriler Bektaşi tarıkatına üyedir. Bu tarikatın içinde de çok sayıda yahudi vardır. Yahudiler kimliklerini gizlemek için güya dinlerinden dönüp müslüman olmuşlardır. Ve birçok tarıkatta barındıkları gibi bektaşi tarıkatında da barınmaktadırlar. Siyasi dilimizdeki takkiye lafı da buradan gelmiştir aslında. Takkiyeci, kendini gizlemek için bir müslüman tarıkatının içinde yer alan aslında yahudi olan insanlara denir. İşin can alıcı noktası şu: Şimdi bu bektaşi tarıkatı içinde olan yahudiler osmanlı piyasasını elinde bulundurmaktadır. Yeniçerilerin kaldırılması aslında artık işe yaramayan bir askeri birliği ortadan kaldırmak değil, Bektaşi tarikatı içinde yuvalanan yahudilerin etkinliklerine son verme operasyonudur. Zaten yeniçeriler kaldırıldıktan sonra osmanlı piyasasında Rum ve Ermenilerin etkinlikleri artmıştır. Bu da II. Meşrutiyeti ilan eden 1908 devrimine kadar sürecektir. Bu devrimden sonra İttihat ve terakkinin etkinliğiyle Yahudi sermayesi tekrar güçlenecektir. Zaten İttihat ve Terakki ile yahudiler arasında bilinen bir ilişki vardır. Emanuel Karasu gibi Yahudi bağlantılar bilinir. Hatta İttihat ve terakkinin masonlukla ilişkisi de bilinir. istitklal mahkemesinde yargılanıp asılan İttihat ve Terakkinin maliye bakanı Cavit Bey bir masondu. Bu yeniçeri olayına önyargılı bakmamak lazım diyorum. Her siyasi hikayenin özünde mutlaka para oluyor. Yeniçeriler birilerine kurban verilmiş olabilir.




  • savanam: ""İşin can alıcı noktası şu: Şimdi bu bektaşi tarıkatı içinde olan yahudiler osmanlı piyasasını elinde bulundurmaktadır"" Buna asla inanmam. 3-5 Osmanli karsitinin ortaya atmis oldugu sacma sapan iddaa olarak düsünüyorum.
  • Araştırmaya açık bir konu bakmak öğrenmek lazım. Osmanlıda yahudiler ne kadar etkindir? Cevabı pek çok bilmeceyi çözebilir. Ama bence çok dar bakışaçısı var. Vakay-ı hayriye demişler bitmiş gitmiş. Yeniçeriler kaldırılırken 1826'da İstanbul'da çok kanlı olaylar olmuş. Mutlaka siyasi-ekonomik boyutu olmalı. Yeniçerilerin kaldırılması çok hayırlı olaydır deyince hemen o kadar basit mi yani diyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: savanam

    Yeniçerileri yaptıklarıyla yargılamak yanlış olur bence. Askeri bir birlikti. Çok fazla güçleri vardı ve bu güçlerini yeri geldiğinde kullandılar. Aynı gücü olan herkesin bu gücünü kullanmak istemesi gibi. Yeniçerilerin yaptıkları sistemin bir sonucu aslında. Yaptıkları hayati derecede olumlu işler kötü işlerden fazladır bence. Araştırmak lazım. Ama kötü yönleriyle hatırlanıyorlar. Herkes yeniçeri denince Genç Osman olayını düşünüyor. Yada Yeniçerilerin kaldırılmasının Osmanlılar tarafından hayırlı olay olarak anılmasını hatırlıyor. Soner Yalçın'ın kitabında okumuştum hatırlamıyorum adını ama diyordu ki, Yeniçeriler Bektaşi tarıkatına üyedir. Bu tarikatın içinde de çok sayıda yahudi vardır. Yahudiler kimliklerini gizlemek için güya dinlerinden dönüp müslüman olmuşlardır. Ve birçok tarıkatta barındıkları gibi bektaşi tarıkatında da barınmaktadırlar. Siyasi dilimizdeki takkiye lafı da buradan gelmiştir aslında. Takkiyeci, kendini gizlemek için bir müslüman tarıkatının içinde yer alan aslında yahudi olan insanlara denir. İşin can alıcı noktası şu: Şimdi bu bektaşi tarıkatı içinde olan yahudiler osmanlı piyasasını elinde bulundurmaktadır. Yeniçerilerin kaldırılması aslında artık işe yaramayan bir askeri birliği ortadan kaldırmak değil, Bektaşi tarikatı içinde yuvalanan yahudilerin etkinliklerine son verme operasyonudur. Zaten yeniçeriler kaldırıldıktan sonra osmanlı piyasasında Rum ve Ermenilerin etkinlikleri artmıştır. Bu da II. Meşrutiyeti ilan eden 1908 devrimine kadar sürecektir. Bu devrimden sonra İttihat ve terakkinin etkinliğiyle Yahudi sermayesi tekrar güçlenecektir. Zaten İttihat ve Terakki ile yahudiler arasında bilinen bir ilişki vardır. Emanuel Karasu gibi Yahudi bağlantılar bilinir. Hatta İttihat ve terakkinin masonlukla ilişkisi de bilinir. istitklal mahkemesinde yargılanıp asılan İttihat ve Terakkinin maliye bakanı Cavit Bey bir masondu. Bu yeniçeri olayına önyargılı bakmamak lazım diyorum. Her siyasi hikayenin özünde mutlaka para oluyor. Yeniçeriler birilerine kurban verilmiş olabilir.

    çok yanlış açıdan yaklaşıyorsunuz olaya, ittihat ve terakkinin masonlukla veya yahudilikle ilişkisi tamamen mutualisttir. bu filistin olaylarının olmasından önce olduğu için yahudiler osmanlı tebasının en sadık ve zararsız, hatta oldukça yararlı bir gayrimüslim kesimiydi. haliyle yakın ilişkiler içinde olmaları yanlış değildir.
    öncesinde de osmanlı yahudilerle hiç kötü ilişki içinde olmamış onları dışlamamıştır. şuan islam dünyasındaki nefretten dolayı tarihi de böyle algılama yanılgısına düşüyorsunuz...




  • hayranlığım bin kat daha arttı
  • Orijinalden alıntı: onlyone




    çok yanlış açıdan yaklaşıyorsunuz olaya, ittihat ve terakkinin masonlukla veya yahudilikle ilişkisi tamamen mutualisttir. bu filistin olaylarının olmasından önce olduğu için yahudiler osmanlı tebasının en sadık ve zararsız, hatta oldukça yararlı bir gayrimüslim kesimiydi. haliyle yakın ilişkiler içinde olmaları yanlış değildir.
    öncesinde de osmanlı yahudilerle hiç kötü ilişki içinde olmamış onları dışlamamıştır. şuan islam dünyasındaki nefretten dolayı tarihi de böyle algılama yanılgısına düşüyorsunuz...




    Yeniçerilerin ekonomik bir çekişmenin tarafı olabileceği ihtimali, bence İslam'a duyulan nefret sonucunda düşünülüyor olamaz. Yahudiler tarihin her döneminde ekonomik olarak ciddi bir güç olmuşlardır. bu güç siyasete de yansımaktadır. Yahudiler, biz kendi dinimizden döndük biz yahudi değil müslümanız diyerek varlıklarını sürdürdüler. Bu bir gerçek. Sebataycılığı da araştırmak lazım bu bağlamda. Ortada Soner Yalçın gibi gerçek bir araştırmacının yazdıkları var. Tarık zafer Tunaya'nın İttihat ve terakkiyle ilgili ciddi bir kitabı var. İttihat ve Terakkinin Yahudi milletvekilidir Emanuel Karasu. Tabi Yahudi milletvekili olması Çelişkiyi çözmez. Sonra Yahudilere karşı kötü idi Osmanlı demiyorum. Ama yahudiler, ekonomik çekişmenin bir tarafı olabilirler, yeniçeriler de piyon olmuş olabilirler diyorum. Bu ikisi birbirinden farklıdır.




  • Deliler birimi ilginç gerçekten.


  • Çelişkili olmuş.Genç Osman'ı tahttan indirip;şehrin içinde at üstünde çıplak gezdirip,tecavüz edip,boğarak öldürenler Yeniçerilerdi...


    vay be tecavüz etmiş at üstünde gezdirmiş halk ve diğer insanlar bakmış böyle saçma sapan bişey varmı nerde bunun belgesi sadece kirişle boğulduğu bilinir siz baya baştan tarih yazmışsınız
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.