Şimdi Ara

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Nedir?OBP Neden Kesilir?OBP Hakkında Her Şey[ANA KONU]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.163
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Nedir?

    Ortaöğretimden mezun olan her öğrenci görmüş olduğu derslerden aldığı notların başarısına göre belli bir formülle hesaplanan ortaöğretim başarı puanı alır. 6287 sayılı kanunla yapılan değişiklikle ortaöğretim başarı puanlarının hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır


    "2012-ÖSYS’de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacaktır. Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50’nin altında olan diploma notları 50 olarak deðerlendirmeye alınacaktır.
    Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde onikisi (0,12) merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır." (ÖSYS Kılavuzunun 19. sayfasından alınmıştır.)



    Bu düzenleme ile birlikte öğrencinin diploma notu 5 ile çarpılıp OBP'si hesaplanacaktır. Örneğin öğrencinin diploma notu 70 ise 70x5=350 OBP puanı olacaktır. Benzer şekilde diploma notu 50 olan öğreniye 50x5=250 ve 100 olan öğrenciye 100x5=500 OBP puanı verilecektir.



    OBP PUANINA UYGULANAN İŞLEM: KATSAYI

    ÖSYM yerleştirme puanına eklenecek puan hesaplamasını OBP'yi 0,12 katsayısı ile çarparak yapmaktadır. Basit bir hesapla OBP'si 350 olan öğrenci 350x0,12=42 puan, 250 olan öğrenci 250x0,12=30 puan ve 500 olan öğrenci 500x0,12=60 puan alacaktır.

    Daha önceki yıllarda katsayı adayların mezun oldukları okul türlerine ve seçtikleri alanlara göre farklılık göstermekteydiyse de 2012 ÖSYS ile birlikte tüm adaylar için ortak katsayı olan 0,12 kullanılmaktadır.

    KATSAYI NEYDİ NE OLDU?


    Katsayı 1999 yılında dönemin Yüksek Öğretim Kurumu tarafından getirilmiş bir uygulamadır. Başlangıçta bu uygulamadan amaçlanan adayları kendi alanlarında tercih yapmaya mecbur kılmaktır. Örneğin liseden Türkçe Matematik alanından mezun olan bir öğrenci kendi alanında tercih yaptığında AOBP'si 0,8 ile çarpılmış, alan dışına çıkıp Sayısal veya Sözel alandan bir bölüm seçtiğinde AOBP'si 0,3 ile çarpılmıştır. Bu farkın meslek liseleri üzerinde de etkisi olmuş, meslek liseliler kendi alanları dışında tercih yaptıklarında düşük katsayı ile karşılaşmışlardır.

    Adayların bir tercihe mahkum edilemeyeceği ve katsayının eğitim hakkına aykırı olduğu gerekçesi ile YÖK tarafından 21 Temmuz 2009 tarihinde katsayı kaldırıldı. Mahkemelik olan bu karar sonunda YÖK alan içi tercihlerde 0,15, alan dışı tercihlerde 0,12 katsayıyı istemeye istemeye kabul etmişti. 2012 YGS'ye hazırlanılırken YÖK katsayıyı kaldırmak için tekrar bir girişimde bulundu ve 1 Aralık 2011 günü katsayıyı tekrar eşitledi ve her aday için 0,12 olarak belirledi. YÖK'ün bu kararı 6287 sayılı kanunla da yasal güvenceye alınmış oldu.

    Meslek Liselilerin Ek Katsayısı ne Oldu?


    Meslek lisesi öğrencilerinin ek katsayısı olan 0,06 ek katsayısı 2012 yılında ve öncesinde meslek liselerine yerleşen öğrenciler için devam etmektedir. Fakat 2013 yılından itibaren meslek liselerine yerleşen öğrenciler ek katsayı almayacaklar, OBPleri sadece 0,12 ortak katsayısı ile çapılacaktır.

    MTOK Seçecek Meslek Liselilerin Katsayı Durumu Ne Olacak?

    Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumları (MTOK) olarak ifade edilen kontenjanlara eskiden olduğu gibi sadece meslek liselerinin ilgili alan mezunu öğrencileri başvurabilecekler. MTOK tercih edecek meslek liselilerin AOBP'leri sadece 0,12'lik tek katsayı ile çarpılacaktır. Ek katsayı söz konusu değildir.

    Konunun Özeti:Tüm liselerden mezun olan öğrencilerin ham puanlarına diploma notlarının 0.60'ı ile çarpımı kadar puan eklenecektir.


    BU UYGULAMANIN SONUÇLARI ÜZERİNE ÖNGÖRÜLER


    1) Son LYS sınavından beri yapılan değişiklikler ile puan hesaplamasında alan içi - alandışı uygulaması kaldırıldığından ve yeni katsayılar belirlendiğinden OBP Puanı en yüksek olan 70'li puanlardan, en yüksek 60 puana zaten indirgenmişti. Bu düzenleme ile taban puanların 5-10 düşüceğini öngörüyorduk.

    Şimdi ise bu yeni uygulamayla birlikte en düşük olan 12 puan, 30 puana tırmandığından, bu artışın bölümlerin taban punalarına yansıması, tercih edebilecek öğrenci sayısını artırmak şeklinde olacaktır. Niceliksel yığılmalar artacak, ancak bu ilave puanları alarak altan gelen öğrenci kitlesinin sınav başarı performansı bu yığılmayı ya da ilave puan hesaplamasını tam olarak destekleyemeyeceği için, bu yeni uygulamanın yine de taban puanları tırmandıramayacağı görüşündeyiz. Dolaysıyla, ilk baştaki görüşümüzü teyid ederek taban puanlarda 5-10 puanlık düşüşler beklediğimizi, bu nedenle öğrencilerin daha geniş skalada tercih yapmalarının uygun olacağını ve bununla birlikte LYS sınavının öneminin çok daha fazla arttığını tekrar belirtmek isteriz.

    2) Öte yandan bu yıl ki YGS performanslarının beklenenin altında olması da yukarıdaki görüşümüzle örtüşmekte olup, YGS puanlarının en fazla %20-25 aralığında LYS puanlarını destekleyebileceğini tekrar hatırlatmak isteriz.

    3) Ayrıca denilebilir ki, bu yeni uygulamadan önce bir öğrencinin nitlelikli bir ortaöğretim kurumuna SBS ile yerleşme amacında 2 önemli motivasyon unsuru vardı.

    Birincisi, iyi bir eğitim almak ve sınava nitelikli/derinlikli hazırlanmak; ikincisi de öğrencinin gidecek olduğu ortaöğretim kurumunun ilaveten ülke başarısını da arkasına alarak OBP'sinin 3-5 puan daha fazla gelmesini ve böylece yelkenlerinin dolmasını sağlayarak bu yarışa daha avantajlı başlamak istemesi idi.

    Şimdi ise öğrenciler ve veliler için tek bir motivasyon unsuru kaldı. O da iyi bir ortaöğretim kurumunda iyi bir eğitim almak. Başka deyişle, sadece bu eğitimin kalitesi ile YGS ve LYS de fark yaratabilmek. Çünkü okulun ülke başarısı artık bundan sonra ilave puansal avantajlar getiremeyecek.
    Yien denilebilir ki, bu uygulama, aşamalı olarak SBS sınavının önemini azaltmaya çalışan ve öğrenciyi okul derslerine veya okullarda uygulacak olan olgunluk sınavlarına odaklandırmaya çalışan Bakanlığımızın küçük ama esaslı bir nokta atışıdır. Bu bakımdan SBS sınavının yerindeliğinin yeniden etüt edileceği apaçıktır.

    4) Uzmanlar, "Bu uygulamayla en iyi okullar boşalır, parayla not satışı başlar" yönünde karamsarlık gösterse de Bakanlık gelecek zamanlarda farklı denetim mekanizmaları devreye sokarak (örn. çapraz sınav kağıdı okuma, merkezi olgunluk sınavları, alan ve okul değiştirmenin tolere edilmesi vb.) bu riskleri ortadan kaldırma yönünde gerekenleri yapacak dirayette görünmektedir.

    5) Bu yeni uygulamadan avantaj sağlayacak olan okullar, bu yıl ilk kez mezun verecek olan liselerdir. Dezavantajlı gözükenler ise nitelikli ve kaliteli liselerin orta düzeyde olan öğrecileridir. Bu bakımdan bu öğrenciler, aldıkları eğitimin kalitesiyle LYS'de 3-4 soruluk ek bir performans gösterek bu konjonktürel kayıplarını çok rahat telafi edebilirler. Başta söylediğimiz gibi, bu yıl zaten taban puanların düşecek olması ve tercih yapabilecek olan öğrencilerin en az çeyrek diliminin LYS puanlarının bu yılki avantajlı durumu destekleyemeyecek olması, sözünü ettiğimiz kaliteli okulların ortalama öğrencilerinin asla demoralize olmadan LYS'ye girebileceklerini ve ortada abartılacak çok büyük bir kaybın ve kıyıcı bir rekabetin olmadığını bizlere apaçık göstermektedir.

    NOT:Sıkça sorulan sorulardan biri de sınavda bir üniversiteyi kazanıp kayıt yaptırmayarak ertesi sene tekrar sınava girildiğinde OBP'nin ne olduğudur.Böyle bir durumda ÖSYM tarafından OBP puanınız yarıya düşürülmektedir.Bir nevi ÖSYM gereksiz yere başkasının yerini işgal ettiğiniz için sizi cezalandırmaktadır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uzzmaan -- 27 Temmuz 2013; 17:51:38 >







  • güncel
  • güncel
  • uzzmaan U kullanıcısına yanıt
    OBP bence yararlı değildir,neden? Öğrenciden 4 yıl düzenli bir şekilde başarılı ve stabil olması beklenir.Aşık olursan notun düşer,hastahanelerde koşturman gerekir operasyonların ameliyatların hastalıkların olur notun düşer,ailevi durumun kötüleşir notun düşer 4 yıl stabil kalmak zordur.Ayrıca Fen Lisesi ile Genel Lise'de aynı ortalama farklı seviyede çalışmayla elde edilir.Eğitim kaliteleri de aynı değildir.Kişilerin anlama kapasitesi yeteneği aynı değildir,bir sözelci 9'daki matematik,geometri,fizik derslerinde batırabilir ve hatta zor geçebilir fakat sözel seçip ortalamasını daha sonra fırlatabilir fakat bu 9'daki ilgi alanı olmayan ona mecbur kılınan dersleri yüzünden yerlerde sürünen ortalaması onun obpsini ve sıralamasını düşürür,bir sayısalcının ortalamasını 9'daki edebiyat düşürebilir.Ülkemizde özel eğitim kurumlarında notlar çok,eğitim kalitelidir,Anadolu ve Fen Liselerinde sınavlar zor,eğitim kaliteli,notlar da ortalama hatta çoğunlukla azdır başka bir açıdan genel liselerde eğitim kalitesizdir fakat sözlüler,notlar yüksektir çünkü sınavlar kolaydır mantığıyla bakılabilir fakat bu eğitim kalitesizliği üniversite sınavında kötü sonuç verir bu yüzden genel lisedekiler için avantaj söz konusu değildir aslen.Ülkemizde bazı öğrenciler öğlen lisesinden(düz lise)(sınıf 45 kişi öğrenci ortalaması vasat dersi anlamak imkansıza yakın) çıkıp işe giderken bazıları özel lisesinden çıkıp özel ders almak üzere evine gidip evinden butik dershanesinin yolunu tutmaktadır.Kısaca OBP ösym'nin "eşitmişsiniz gibi çek pampa" uygulamasıdır genel liseliyi özelini anadolusunu aynı okul-koşuldalar aynı seviyedeler aynı sınamadan geçiyorlar var sayıp hasta mıymış ölüyor muymuş bunalımda mıymış anne babası mı boşanmış demeden tek potada eritip etiketleme olayıdır amaç test çözme robotu yapmak sorgulamayan düşünmeyen ezberleyip uygulayan androidler geliştirmektir gençlerin psikolojisi miktir edilmiştir.Ortalaması yüksek olanlara da gıcığım ayrıca hiç mi aşık olmadınız hasta olmadınız yasta olmadınız lan!!11




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.