Şimdi Ara

Onlarca merkez bankası 2030 yılına kadar dijital para birimlerine geçecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
205
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Onlarca merkez bankası 2030 yılına kadar dijital para birimlerine geçecek
    Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) pazartesi günü yayınladığı bir rapora göre, gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomilerdeki yaklaşık iki düzine merkez bankasının on yılın sonuna kadar dolaşımda dijital para birimlerine sahip olması bekleniyor.



    Dijital para birimleri geliyor



    Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, nakit paranın hızla azaldığı bir ortamda dijital ödemeleri özel sektöre bırakmamak için para birimlerinin perakende kullanıma yönelik dijital versiyonları üzerinde çalışıyor. BIS'in 2022 sonlarında 86 merkez bankası arasında yaptığı ankete göre, yeni Merkez Bankası Dijital Para Birimlerinin (CBDC'ler) çoğu perakende alanında ortaya çıkacak. Raporda on bir merkez bankasının Bahamalar, Doğu Karayipler, Jamaika ve Nijerya'da halihazırda kullanımda olan dijital para birimlerini kullanan meslektaşlarına katılacağı aktarılıyor. 2030 yılına kadar 24 merkez bankasının CBDC kullanımına başlayacağının altı çiziliyor.



    Ayrıca Bkz.SEC’e göre Coinbase her şeyi biliyordu!



    BIS, gelecekte tokenizasyon sayesinde finansal kurumların yeni işlevlere erişmesine izin verebilecek olan toptan satış tarafında ise dokuz merkez bankasının CBDC'leri devreye sokabileceğini söyledi. Raporda, "Sınır ötesi ödemelerin geliştirilmesi, merkez bankalarının toptan CBDC'ler üzerindeki çalışmalarının temel itici güçleri arasında yer alıyor" diye belirtiliyor.



    Finansal istikrar için bir tehdit



    İsviçre Merkez Bankası haziran ayı sonunda yaptığı açıklamada bir pilot uygulamanın parçası olarak İsviçre'nin dijital borsasında toptan bir CBDC kullanıma sunacağını belirtirken, Avrupa Merkez Bankası da 2028'de olası bir kullanım öncesinde dijital euro pilot uygulamasına başlama yolunda ilerliyor. Çin'deki pilot testler şu anda 260 milyon kişiye ulaşıyor ve diğer iki büyük gelişmekte olan ekonomi olan Hindistan ve Brezilya da önümüzdeki yıl dijital para birimlerini piyasaya sürmeyi planlıyor.



    BIS raporunda, "Ödemeler için yaygın olarak kullanılması halinde, sabit paralar da dahil olmak üzere kripto varlıklar finansal istikrar için bir tehdit oluşturabilir" denildi.



    Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, geçtiğimiz yılın sonunda Dijital Türk Lirası ile ilk ödeme işleminin gerçekleştirildiğini duyurdu. TCMB’nin halihazırda Dijital Türk Lirası için testleri devam ederken yıl içinde bankalar tarafından da test edilecek.




    Kaynak:https://www.reuters.com/markets/currencies/twenty-four-central-banks-will-have-digital-currencies-by-2030-bis-survey-2023-07-10/
    Kaynak:https://www.bis.org/publ/bppdf/bispap136.pdf







  • Dijital tam kölelik, bu yeni para sistemiyle geliyor,,,

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çapa sembolünü ilk tanıttıları günü hatırlıyorum; TL'nin ne kadar güvenilir bir liman olduğuna vurgu yapmak istenmişti. Hey gidi günler hey...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Türkiye'de aslında herkes dijital para kullanıyor bir nevi. Para akışı kredi kartı, banka kartı üzerinden dönüyor, iban'dan para yollanıyor vesaire. Maaş hesaba yatıyor para fiziksel olarak çekilmeden harcanıyor.


    Tabii bu yarı dijital sayılır dijital para birimine geçtiğimizde kağıt tamamen kalkacak ama bunun büyük bir ulusal sorunu var. Olası bir savaşta ülkenin veya sabotajda elektrik altyapısı zarar görürse fiziksel para diye bir şey olmadığından ne olacak?


    Her şeyin dijital olmasını, her şeyin pilli yerine şarjlı olmasını elektriğe tamamen bağımlı olmak doğru gelmiyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leon -- 10 Temmuz 2023; 21:17:24 >
  • Dijital Kalpazanlik loading...

  • en kısa sürede geçsinler bari

  • Ülkeye döviz koyma tekniği buldum. Binanceden tl ile usdt alalım. Sonra da yurtdışındaki hesaplara usdt olarak gönderip ordan usd olarak çekelim. Çektiğimiz paraları da Türkiye’ye gönderelim.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Dahada önce geçilmeli. Bence fiziki kağıt para tamamen yasaklanmalı. Tamamen dijital olup herşey kayıt altında olmalı. Böylece kayıtdışılığında büyük ölçüde önüne geçilmiş olunur.

  • Dijital para haktır. Dijital verimliliktir. Kağıtları kim ne yapsın anında işlem yapmak var iken.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.