Şimdi Ara

Okul tarafından sağlanan OneDrive hesabımdaki dosyaları okulun sistem yöneticisi görebilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
674
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhabalar,


    Okulum tarafından sağlanan OneDrive hesabımı aynı zamanda kişisel dosyalarımı (hastane raporları, banka ödemeleri, kendime saklamam gereken yüksek lisans çalışmaları vs) saklamakta da kullanıyorum. Sizlere sorum şu, okulun bana sağlamış olduğu Microsoft OneDrive hesabımdaki dosyaları okulun sistem admini ya da okuldan herhangi birisinin erişme yetkisi var mı? OneDrive'a erişim için kullandığım mail adresi:


    isim.soyisim@üniversite@edu.tr


    Native OneDrive uygulamarını ve Microsoft Office 365 uygulamalarını sınırsız kullanabiliyorum. Ancak okuldan birisinin benim özel çalışmalarıma ve dosyalarıma ulaşma yetkisi varsa okulun sağlamış olduğu hesabı kullanmayı bırakacağım. Konu hakkında web'de araştırma yapmama rağmen sağlıklı bir açıklama bulamadım. Bilgisi olan arkadaşlar aydınlatabilirse sevinirim.


    Teşekkür Ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raptorcengiz -- 16 Mart 2023; 11:24:28 >







  • Sorduğunuz soru çok komik, herhalde görülüyordur. Microsoft göstermese, vermese bile bilgisayarınıza bağlı bir ağ var ve o ağ trafiğinin yerel olarak kontrol edilebildiğini unutmayın...
  • Evet admin hesapların erişim yetkisi mevcut. Daha önce bir kolejin IT departman yöneticiliğini yaptım. Öğrencilere verdiğimiz hesapların tam kontrolüne sahibiz. Lütfen kişisel veya hassas hiçbir verinizi bu hesaplarda tutmayın.
  • Hocam #Ulan Musk görebiliyoruz demiş ama içerik değil sadece hesapların tam kontrolü vardır(düşünce) yani hesabın sizin olduğuna ve hesabı sonlardırmaya erişebilirler. Bunlar kişisel veri içeriğini sadece sizin görmeniz lazım. #tubytube nin dediği de uçtan uca şifreli dosyalar için önemsiz bir sorun, yani sizin one drive a girdiğinizi görürler ama ne gönderdiğinize erişememeleri lazım. Asıl sorun eğer tarayıcıdan beni hatırla işaretlediyseniz bu, işlem hızlansın diye sizin bilgisayarınıza sadece sizde olması gereken bir anahtar bırakır, bu anahtara erişim sağlanırsa heryerden bilgileriniz ulaşılır olur.

    Benimki yorum ama bulut sisteminin vadettiği şey kişisel verinin gizliliği okul hesabı bile olsa bunu kimsenin görememesi lazım.
  • tubytube kullanıcısına yanıt

    Merhabalar, verdiğiniz cevap için teşekkür ederim ancak neresi komik onu anlamadım.


    Kullandığım bilgisayar sharepoint e bağlı bir pc değil ya da okul tarafından verilmiş bir pc değil. Okulun sağlamış olduğu 2TB'lık saklama alanı yüksek ihtimalle microsoft sunucularında saklanıyor, tahminimce okulun tüm öğrencileri için bu kadar yüksek saklama alanını host etme ihtimali çok düşük. Ama arka planda @OkulAdı.edu.tr uzantılı bir cloud hesabı nasıl işletiliyor onu merak ediyorum.


    Yine de vaktinizi ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkürler.

  • youssouf1995 Y kullanıcısına yanıt

    Dosyalara ulaşmak için tarayıcı değil onedrive uygulamasını kullanıyorum. Yani aslında herşey pc'mde kurulu onedrive uygulaması içinde olup bitiyor. Bende sizin gibi düşünüyorum. Veri içeriğini değil ancak aktivite geçmişini görebilmeleri gerekir. Tabii bu konuda emin olamadığım için başlık açtım. Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

  • raptorcengiz R kullanıcısına yanıt
    Görülmediğini sakın düşünmeyin; ülke olarak madalyonun karanlık yüzüyle karşılaşalı on yıllar oldu ve sorunuz evet komik olarak tanımlanmayabilir ama trajikomik...

    Damat arayan gelinlerin adayların banka hesaplarına bile eriştiği konuşuyordu, kesinlikle bir açık vardır ve bu kanlı bir rezalet...
  • tubytube kullanıcısına yanıt

    hocam kötüymüş gibi ifade etmişsiniz ama zaten görülebilmeli.

    şirket ve okul hesaplarında yöneticilere görme yetkisinin verilme sebebi zaten yöneticilerin bu hesapların düzenli kontrolünü yapması ve o etik olarak zaten yanlış bir şey degil .Microsoft zaten kendi sitesinde personal olmayan her hesabı yöneticilere bakma yetkisi verdiklerini belirtiyorlar.

  • worldforger W kullanıcısına yanıt
    Microsoft görsün ama Türkiye'deki yöneticiler görmesin desem, mesela okuldaki öğrencilerden yavuklusu olan bir görevli yanlışlıkla şifresini yavuklusuna kaptırabilir
  • tubytube kullanıcısına yanıt

    microsoft asıl görememeli lakin üniversite, sistem yöneticisini işe zaten oradaki ögrenciler ne yapıyor o hesapta, okul bilgisayarlarında veya okul agında onu analiz etmek tedbir almak için vs var.

    Aynı mantıkta işyeri bilgisayarları işyeri agına baglandıgınızda ve windows servera baglı oturum kullandıgınızda sistem yöneticisi de iş bilgisayarlarını kontrol etmek , rapor etmek ve tedbirler almakla yükümlü .

    Düşünün sistem yöneticisisiniz ama şirketinizdeki herkes günlük 2-3 saat oyun oynuyor bilgisayarlarda ve haberiniz yok tedbir de almıyorsunuz:d

    .

    diğer konuya gelirsek, üniversite ve şirket hesapları zaten üst yönetime açıktır bir nevi yarı-publictir. içeride şahsi işlem yapmamanız gerektiği için üniversite hesap şifresinin üst yönetim tarafından bilinmesi de sorun olmamalı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi worldforger -- 9 Nisan 2023; 20:23:27 >
  • worldforger W kullanıcısına yanıt
    Microsoft asıl görmeli, bundan rahatsız olmamam gerektiğini öğrendim diyebilirim. Bence dünya "Big Brother" sayesinde dönüyor...

    Ben asla okul hesabımı özel işlerim için kullanmam ama konu sahibi kullanıyormuş, zaten sakladığı dosyalara başka sistemden de erişebilir okul yöneticileri, mesela yazdığım üzere banka hesapları ama olay yöneticilerimizin untermensch olması 🤮🤮🤮

    Ben artık beni kontrol eden bir badem bıyıklıyı, eşini, metresini kabul edemiyorum...
  • tubytube kullanıcısına yanıt

    microsoftun görmesi kimisini rahatsız edebilir sonuçta şahsi dosyalarınız da duruyor ama okul hesabında teoride sadece okul dosyalarını durdugu için okul yönetiminin görmesinde rahatsız edici bir şey göremiyorum , şahsi olsalar bile dosyalar önemsiz dosyalar oldugu sürece oyun dizi film vs gibi sorun olmaz sanırım.



    yöneticilerin sıkı olmasına gelirsek ,şöyle bir anımı anlatmak istiyorum, biz yıllar önce üniversitede iken her şey serbestti ilk girdiğimizde, herkes dizi film izler bir şeyler indirir kurar vs vs idi, tam kaotik bir ortam vardı okulun agında ve sisteminde, o zamanlar da evlerde internet cok yavaş üniversitelerde internet bin kat falan hızlıydı :)

    okulun bilgisayarları sürekli ayvayı yerdi, internet kitlenir dururdu sonuç olarak zamanla tabi her türlü sistem yasaklanmıştı :d

    Şuanda da microsoft ögrencilere ,üniversitenin göremedigi yüksek depolamalı hesap verse, okulun sistemi 3 güne pert olur muhtemelen :) yüksek ihtimal okul hesabı oldugu için kimse kullanmıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi worldforger -- 9 Nisan 2023; 23:34:18 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.