Şimdi Ara

Ok İle Avcılık Ana Konu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
6
Favori
24.207
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yeni başlayacağım bu hobiyiyle ilgili konu açmaya karar verdım .

    Ok, yay vasıtasıyla atılan ucu sivri ya da özellikle ucuna metalden sivri bir başlık takılan çubuktur. Okçuların kullandığı ince ve hafif oklar varken bir kuşatma ve püskürtme silahı olan balistalarda kullanılan kalın ve ağır oklarda vardır.

    Yay, ok atmak için kullanılan bir savaş aletidir. Kavs veya kabza da denir. Ateşli silahlar bulunmadan önce, savaşların önemli silahı olan ok, yayların sağlam, kullanışlı olmasına göre isabetli kabiliyeti kazanan bir araçtır. Yayın yapımı uzun bir emek mahsulü olduğu kadar ince bir sanatın da ifadesiydir. İyi bir yayın yapımı çok sabır ister ve yıllarca sürebilir. Türk yayları 110-140 cm uzunluğunda, 300-360 gr ağırlığında yapılmıştır. Ağaç, kemik, sinir ve tutkal yay yapımında kullanılan esas maddelerdir. Yapımda kullanılan ağaçların en kıymetlisi akça ağaç ve kızılcık ağacı sürgünleridir. Yayın önemli bir parçası kemik, öküz veya manda boynuzundan yapılırdı. Yaya gerilen ve atış hızı sağlayan sinir ise öküzün, bilek ve dizi arasından çıkartılırdı.

    Günümüzde ok ve yayla yaygın biçimde avcılık yapılmaktadır.Herkesin bildiği kara avcılığının yanı sıra, balık avcılığında da ok ve yay yoğun bir biçimde kullanılmaktadır.

    Amerika kıtasında’ da milyonlarca insan ok ve yayla avcılık yapmaktadır. 2007 yılında sadece ok ve yayla avlanan avcılar tarafından 300 bin geyik avlanmıştır.Denizlerde, göllerde ve akarsularda balık avlamak için kullanılan ok ve yay malzemeleri günümüzde inanılmaz bir şekilde teknolojiyle gelişmiştir.Özellikle 1970 yılların başında icat edilen makaralı yay sistemiyle, ok ve yayla avcılık hızla artmaya başlamıştır. Recurve yay dediğimiz klasik yayları gerdiğimiz zaman yayın tüm gücünü ( avcılık için yay çekiş sertliği ortalama 25 kg.dır.) bedenimizde hissettiğimiz için uzun süre nişan almak çok zordur. Fakat makaralı yayı çektiğimizde yayın çekiş gücünün çoğu egsantirik çalışan makaralara bindiği için yay yükünün üçte birini hissederiz. Ve özellikle avcılık için hareketli hedeflere nişan almak çok kolaylaşır.

    Crossbow(tatar yayı) tipi yaylarla iyi ayarlanmış bir nişangahla 60 m. den sabit haldeki bir kibrit kutusunu vurmak mümkündür. Bu tür yaylarda mandallı tetik mekanizması mevcuttur. Crossbow dediğimiz bu yaylarda da garanti avlanma mesafesi maksimum 80 m. civarındadır. Tüm bu yayların avcılar açısından en büyük avantajı, av esnasında çok ses çıkartmadığı için hayvanların ürküp kaçma riski daha az olmasıdır. Dez avantajı tek ok atışı yapıldığı için seri değildir , ikinci bir ok atmak için 10 sn daha gerekir. Ayrıca yağmuru ve rüzgarı da iyi hesap ederek nişan almalıyız. Yaylar tüfek gibi geri tepme yapmaz.

    Avlanmak için ok ve yayın tercih edilmesinin en önemli sebebi çok sessiz olmasıdır.Tüfekle avlanırken çıkarttığı ses ve kokudan hayvanların o yöreden hızla kaçması her zaman olağandır .Ancak yay çok sessiz oku attığı için defalarca ok atma şansımız vardır.Ayrıca okun çıkarttığı sesi hayvanlar kolay kolay algılayamamaktadır, o yüzden menzilimizden çok uzağa da gitmezler.Tüfeğin yaptığı kurşun atıkları, kovanlar ve çıkarttığı ses vb. kirliliği ok ve yay yapmaz, doğayla tam uyum içerisindedir.

    Attığımız okla çok rahatlıkla bir fili, timsahı yada bir domuzu anında öldürebiliriz. Okun ucuna takılan jilet gibi keskin üçgen ve çok sivri uçlar dönerek hedefe girer, içeride dönmeye devam eder. Girdiği yeri parçalayıp oyar ve anında kanı dışarı boşaltır. Ok vurduğu yere ortalama 250 kğ.lık bir basınç yapar. Bu yüzden kuş avcılığında okun ucuna papatya şeklinde kıvrılmış telden ok uçları takılır ki, hayvana gelen ok, kuşu parçalamasın sadece darbeyle avlanılsın diye.

    Yayın sertliğine ve kullanılan oklara göre makaralı yaylar oku ortalama 600 m. ye kadar fırlatabilir. Garanti avlanma mesafesi 80 m.-100 m. Arasıdır. Makaralı yaylar ve arbaletlerde tetik, dürbün vb. aksesurlar kullanıldığı için hedefi vurma yüzdesi çok yüksektir. Okun ilk çıkış hızı makaralı yaylarda 320 fps. ye kadar çıkmıştır. Makaralı yayla atılan bir ok 80-90 m.’yi bir saniye. civarında kateder. Kaiteli yayın ömrü 20 yıl civarındadır. Ok ve yay takımlarının fiyatları da kalitesine göre değişir. Ama ortalama bir değer verirsek, 1250- Euro' ya iyi bir takım alınabilir.

    Sonuç olarak, “ok ve yay ile avcılık” daha çok tanıtılmalı ve Türkiye’de yayılması sağlanmalıdır. Daha temiz bir doğa için, daha sessiz bir av için, av hayvanına daha çok şans vermek için, ananevi avcılığa sahip çıkmak için ve de sağlık için ok ve yay ile avcılık yapalım.
















  • turkiyede bu isi yapan kimse yok. verenlerde avcilikla alakali degil olimpkk anlamda kurs veren yerler o da bulabilirsen. istanbulda biryere gitmistik arkadasla. bu yerde en iyisiymis sozde. adamlar eski bir avmnin ust katinda 5 metreden hedeflere atis yapiyor. istedikleri fiyatta aylik 200 tl rezil bir yerdi. oradaki kitle de maksimum orta okullu veletler, turkiye gibi biryerde insanlar ne hobi yapabilir ne de ugraslari icin uugun ortam bulabilir. farkli olmak imkansiza yakin. faekli ugraslarinin olmasi. boyle berbat bir yerde yasiyoruz. ciddi anlamda boyle ugraslari olan insan yok, bunlari getirebecek ithal edebilecek insanlar yok. cunku ithalat islerini yapan insanlar grnelde yaptiklari isle hicbir alakasi olmayan tuccarlar. bu yuzden ucuz adi cocuk oyuncagi tarzi urunler getirip satarlar. zaten alacak kitle de odur. sattigi urunun kalitesi vs. onemli degildir. tek derdi kardir. kaliteli bir sey getirirse de onu da 5 kati fiyata satarlar. isin ozu turkiyrde farkli bir ugrasa sahip olmak cok zordur.
  • Konu güzel olmuş ocak ayında okçuluğa başlıcam bulunduğum şehirde okçuluk antrenörü bir tane varmış gidip görüşücem yaşım 26 biraz geç gibi ama bu spor ile ilgilenmek istiyorum.Yay ve ok aldığın zaman yada bu sporla ilgili yaptıklarını paylaşırsan bizde bilgilenmiş oluruz.Kursa başladınmı?
  • avcılık iyidir iyi
  • Yayın sertliğine ve kullanılan oklara göre makaralı yaylar oku ortalama 600 m. ye kadar fırlatabilir. Garanti avlanma mesafesi 80 m.-100 m. Arasıdır.

    Nereden aldıysan bu bilgileri yanlış, 80-100m garanti avlanma mesafesi mi ? 8-10m olmasın o ? 90m den yayla garanti avlayacak biri varsa helal olsun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: strahd_von_zarovich

    Yayın sertliğine ve kullanılan oklara göre makaralı yaylar oku ortalama 600 m. ye kadar fırlatabilir. Garanti avlanma mesafesi 80 m.-100 m. Arasıdır.

    Nereden aldıysan bu bilgileri yanlış, 80-100m garanti avlanma mesafesi mi ? 8-10m olmasın o ? 90m den yayla garanti avlayacak biri varsa helal olsun.

    olabilir kardesim daha detaylı araştırma yapıyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KendimiArıyorum

    Konu güzel olmuş ocak ayında okçuluğa başlıcam bulunduğum şehirde okçuluk antrenörü bir tane varmış gidip görüşücem yaşım 26 biraz geç gibi ama bu spor ile ilgilenmek istiyorum.Yay ve ok aldığın zaman yada bu sporla ilgili yaptıklarını paylaşırsan bizde bilgilenmiş oluruz.Kursa başladınmı?

    hayır baslamadım henüz kursa
  • İlk izlediğim video görüntüsünüde hemen aktarayım sanırım bir çok arkadaşımız bu tür bir video izlemiştir.

    Avcı kişi bir ağacın üstüne yapmış olduğu standın(güme) üzerinde avını beklemekte… Az sonra orta boy bir domuz geliyor, taşlı bir dere yatağı burası. Er kişi yayını sessizce kontrollü ve ağır hareketlerle gerip nişan alarak okunu bırakıyor ok domuzu delip geçiyor bir anda ve domuz fırlıyor yerinden gözden yitip gidiyor bu atış kalp ve ciğer bölgesine yapıldı. Daha sonrada er kişinin domuzla çekilmiş resimlerini görüyorsunuz videoda ele geçmiş domuz anlaşılan!

    Domuz avına giden ve ilk defa böyle bir şeyi gören biri olarak etkileniyor insan ister istemez. Ne olmuştu videoda ; domuz geldi avcı yayını gerip oku saldı ok hayvanı delip geçti av hızla oradan uzaklaştı ve daha sonra ölü olarak ele geçirildi kalp,ciğer bölgesine yapılan iyi bir atıştı bunu sağlayan. Bunları izleyince bende bu işin oldukça kolay olduğunu düşünmüştüm ilk önce ama bir yay edinip bununla av yapmayı gerçekleştirmek isteyince olayın o videoda görünen kadar basit olmadığını anladım

    Bu yazıda asıl anlatmak istediğim şey görünenin içindeki bilinmeyenleri dilim döndüğünce aktarabilmek ve ayrıca eğer ok , yay ile avlanmak isteyen hevesli arkadaşlar var ise onlara elimden geldiğince yardımcı olmak .Burada başka bir şey daha var buna da değinmeden geçmek istemiyorum söz heves etmekten açılmışken inanın ok ve yayınız her ne kadar son teknoloji ürünü dahi olsa onu elinize alıp incelemeye başladığınız anda ve yayınızı ilk çektiğinizde yıllar hatta binlerce yıllar öncesine götürüyor sizi en ilkel saldırı savunma ve av silahını yakından görmektesiniz yada artık ona sahipsiniz. . Bu işe heves ettiğimde sayın Ertuğrul Arda beyin çok yardımını gördüm bilgilerini aldım kendisi bu işin duayenlerinden sitemizin bir üyesidir. Ancak sanırım işlerinin yoğunluğu sebebiyle şu aralar aramızda göremiyoruz kendisine buradan tekrar saygılarımı sunmak istiyorum Beni çeken bir başka durum ise avınızla karşılaştığınızda mümkün olan en iyi atışınızı yapmak zorunda olmanız .. Bir gün Ertuğrul üstada en iyiler ikinci oku ne kadar sürede hazırlayabilir diye sorduğumda ban aynen şunu söylemişti .. İKİNCİ OKU UNUT ! ...

    Ok ve yayla sürekte domuz avımı ? neden olmasın ? Tabi eğeeer…

    - ---Yaauuvv!! Yeğenim onunla domuz mu vurulur diyenleri ve yayınızla oklarınızı incelemek isteyenleri hoş görü ile karşılayabilirseniz ve..
    - kesin geçit noktalarında soğukkanlı davranıp iyi bir atış yapabilirseniz.
    - Bu mümkün .
    - Evet ok ile domuz, ayı , geyik, karaca, hatta afrikadaki büyük hayvanlar dahi vurulmakta işi ileri götürenler tavşan sülün ve çulluk gibi seri hareket eden av hayvanlarını vurabilmekte .Biraz ilgili arkadaşlar zaten bu avlarla ilgili video görüntülerini izlemişlerdir ahkam kesiyor gibi olmayım şimdi durduk yerde.

    Sakın şaşırmayınız o adamların ok ile çulluk vurmasına. Başladığınızı ve o günden bu güne binlerce kez yay gerip ok saldığınızı bir düşünün . Bu sizi hareketli hedefleride kaçırmayan usta bir avcı yapar bence Ok ve yay ile av yapmasanız yada yapamasanızda sadece atış yapmak bile oldukça keyifli Üstelik aynı oklarla defalarca atış yapabileceğiniz için oldukçada ekonomik.
    Ok ve yay edinmeden önce akla gelen ilk sorulardan biride Ertuğrul üstadında belirtiği gibi acaba becerebilirmiyim oluyor. Evet kesinlikle becerebilirsiniz ve üstad şunuda ekliyor tüfek kullanan pek çok kişi konuyu çabuk kavrıyor ve oku hedefe isabet ettirmesi hiç ateşli silah kullanmamış birisine göre daha kolay oluyor bendede öyle oldu ancak yayı alır almaz soluğu beden terbiyesinde aldım. Gençlik spor il müdürlüğü Kocaeli okçuluk şubesine gittim ve orada Rıdvan Uzuntaş hocamızdan(milli antrenör) atış tekniği ile ilgili ( evet bir teknik hadise söz konusu) ilk bilgileri ve eğitimi aldım ayarlamalar konusundada çok yardımcı oldular
    ok ve yay ile avcılık konusunu farklı bir açıdan anlatmaya çalışacağım bu yazı sanırım oldukça uzun olacak bu sebeple ancak birkaç bölümde sizlere anlatabilirim diye düşünmekteyim.
    Okçuluk ile ilgili lisans bile çıkarttım çünkü, eğer orada alacağınız eğitimi uzun tutmak istiyorsanız bu gerekli iki resim ve bir sağlık muayenesiyle işlem tamam oluyor lisanslı okçu bile oluyorsunuz genç arkadaşlarımız bölgelerindeki gençlik spor il md. baş vurup (eğer okçuluk şubeleri var ise ) milli okçu bile olabilirler tabi iyi bir çalışmayla ve sabırla bunun için gerekli teçhizat orada fazlasıyla var . Size bir program veriyorlar ve onun üzerinden antrenörler gözetiminde eğitime başlıyorsunuz . Buradan belli bir yaşın üzerindekiler bu eğitimi alamazlar sonucu çıkarılmasın benim gittiğim süre içinde bir hanım öğrenci kızı ile birlikte ders almaktaydı. Bu bizleri kahvehane köşelerinden kurtaracak başka bir uğraş aynı zamanda. Üzülüyorum yinede kahvehanelerin kötü bir şöhreti var sanki bu ülkede...

    AVCILIK İÇİN UYGUN YAY TÜRÜ:

    Günümüzde yaygın olarak kullanılan üç tür yay mevcut bunlardan ikisi geçmişten bu güne değişip yenilenerek gelen yay türü biri klasik yay olan RECURVE BOW diğeri halk arasında arbelet olarak bilinen CROSSBOW yani tüfek şeklinde olan yay türü üçüncüsüde makaralı olarak bilinen İngilizce COMPOUND BOW olarak adlandırılan ve ortaya çıkışı yeni sayılabilecek yay türü. İşte benim sözünü etmek istediğim yay türüde bu yani makaralı olan COMPOUND BOW .Ben klasik yay kullanmak istiyorum diyenler bir kenarda dursun kendi kullandığım yayı anlatmaya çalışayım sizlere .

    Bu yay bence avcılık için en ideal olanı sistem olarak. Neden derseniz normal klasik bir yayı çekmeye başladığınızda önce hafif bir dirençle karşılaşırsınız oku serbest bırakacağınız yere gelene kadarda siz çektikçe bu direnç arttıkça artar . Buna doğru nişan alma ve kontrollü ok salıvermeyide saniye cinsinden eklediğinizde yay elinizde zangır zangır titremeye başlayabilir. Kısacası nişan alma pozisyonunda bekleme süreniz oldukça azdır . Ama makaralı yaylar öyle mi ya ! Makaralı yay ilk çekme esnasında bile oldukça serttir fakat okun salınacağı son noktaya gelindiğinde bu çekme kuvveti birden bire azalır yumuşar kuş gibi hafif hissedersiniz . Bunu size makaralar üzerindeki cam (kem) adı verilen düzenek sağlar yada kabaca makaralar sağlar diyelim kafa karıştırmayalım. Kısaca şöyle izah edelim çekme kuvvetini yüzde yüz olarak düşünürsek bu makaralar sayesinde bu kuvvetin % 65 ila % 80 i kullandığınız yayın özelliğine göre sizin üzerinizden alınır (buna yayın let off değeri adı verilmiş) ava yapacağınız atıştaki negatif unsurlar ve avınızın olası hareketlerinide böylelikle tolere etmiş olursunuz size atış için oldukça iyi bir imkan verir bu sistem yaylar. Başka bir artısıda
    Tetik tertibatı olarak adlandırabileceğimiz bileğe geçenyada avuç içne alınan bir mekanizmanın size sağlayacağı hassas atışlardır Tercih edilen av tipi ise bileğe bağlanan tiptir. Klasik yaylarda üç parmak tekniği ile yay gerilip ok salındığı için hedefteki isabet oranı makaralı yaylardaki tetik mekanizmasına göre daha zordur . Fakat bazı avcıların makaralı yayları üç parmak tekniğiyle kullandıkları biliniyor birazda alışmak ve çalışmak ile ilgili bir durum beklide o kişiler tetik mekanizmasını yayın krişine oturtmakla geçen zamanı direk parmakla çekmek suretiyle ortadan kaldırmak istemiş olabilirler. Bu tetik mekanizmasınada ilerde değineceğiz. Konuyu resimlerle ve fotoğraflar ile desteklemeyi düşünüyorum.

    Crossbow olarak tabir edilen yaylarsa hiç ilgimi çekmiyor doğrusu doldurulup ava çıkılan bir tüfekten farkı yok .Bir kere gerip kiltliyorsunuz yayı, oku yerleştirip bekliyorsunuz . Sonrası malum iyi bir atış öncesi kombinasyonu ve tetik düşürme. Fazla bir beceri gerektirmiyor. Hedefinizin uzaklığını hesap ettiğinizi varsayarsak. Zaten pekte tercih edilmiyor diğer ülkerde bu tür yaylar . Ülkemiz avcılık kanunlarındada kullanımı YASAK ! olan bir av silahı ayrıca.
    Diğer yazımızda görüşmek dileğiyle. Hoşçakalın.. Sevgi ve saygılarımla.Gencer Korkut.


    Yay ve Ok ile Avcılık
    Bölüm: 2

    Birinci bölümde av amaçlı kullanılan yay türlerinden bahsetmiş teknik detaylı bilgiler için adres göstermiştik. Şimdide makaralı yay ve ok ile avcılığı biraz daha açalım istiyorum.

    HEDEFE NASIL ETKİ EDİYOR :

    Hedefin bir canlı ve site içeriği itibarı ilede yaban domuzu olduğunu varsayalım .Bu anlamda makaralı yaylar gerçektende ölümcül birer silahtır.
    -- sanıyorumki ardı ardına duran iki kişiyi rahatlıkla diğer tarafa gönderebilir henüz denemedim bir iki arkadaş var meraklı onları ikna etmeye çalışıyorum neyse efendim konuya dönelim
    .
    Yay sertlikleri yani çekme kuvvetlerine ve kullanılan ok değerlerine göre hızlarının belirlendiği iki standart var IBO ve AMO hızları .Bunlar katologlarda karşınıza ibo speed ve amo speed olarak çıkacaktır .Açılımları ve ne ifade ettiklerine girmeyeceğim. Sadece 280 ile 320 fps ibo hızındaki yaylar av için yeterlidir diyelim. Bu değerleri metre/ saniyeye çevirdiğinizde 85 – 97 m/sn. gibi bir hızla karşılaşıyorsunuz.Yivsiz tüfekle Ortalama 550 m/ sn. hızla namluyu terk eden bir tek kurşuna göre oldukça düşük . Yaydan fırlayan bir oku gözle takip etmeniz mümkün ancak av tipi ok uçlarının tahribatı gerçekten dehşet vericidir. Kemik gibi sert dokulara dahi gelseler hızlarından çok fazla bir şey kaybetmezler ve bu dokuları rahatlıkla parçalayarak yollarına devam ederler bu devam edişte okun izlemiş olduğu yol hava- av hayvanı- tekrar hava ve toprağa saplanma olarak son bulabilir . okun hayvana girişini ve verdiği tahribatı etkileyen pek çok unsur var kuşkusuz tıpkı av kurşunlarında olduğu gibi hız ağırlık ok boyu, ok ucu , yay sertliği gibi ayrıca rüzgar yağmur gibi dış etkenlerde buna dahil.


    Ben ok seçim tablosunda 2315 olarak adlandırılan aluminyum alaşımlı 29 ınc. XX78 tip şaft kullanıyorum bu şafta uygun uç seçimini kendiniz yapıyorsunuz ben yay ve ok takımını 2 el olarak aldığım için uçlar oklarla birlikte geldi.
    Resimdede görüldüğü üzere bu uçlar av için üretilmiş olan uçlar bunların değişik versiyonlarından bir hayli var . Bu okun ucu toplam 7 parçadan oluşuyor kesici 3adet ağız, uç kısımdaki sivri ve sert çelik bölüm , bunları bir araya getiren gövde ve alt kısımda şaft a bağlanan bölümdeki iki adet küçük pul. Sağdaki resimde görüldüğü gibi.tabi bu uçların bir dezavantajıda yekpare uç tipinde olmayışı . Tek parçadan oluşan uçlarda mevcut

    Kullanmış olduğum okun boyu 79.5 cm ucuyla birlikte ağırlığıda 32-33 g.r gelmekte elinize aldığınızda çok hafif geliyor.Hedefe atış tekniğini öğrendiğim eğitmenim Rıdvan bey okun vurduğu noktaya 350 kgf basınç yaptığını söylemişti bu her makaralı yay ve ok kombinasyonu için farklı olsada çok büyük farklar yok sanırım aralarında gerçektende bu basınç bir yaban domuzunu doğru noktaya yapılan bir atışla etkisiz kılabilir. Toplu iğneyi bir domatesin üstüne biraz batırıp parmağınızla hafifçe ileriye ittiğinizi düşünün rahatça içeri girecektir. Uçların önemi burada ortaya çıkıyor. Sivri kırıcı ve kesici maket bıçağının keskinliğinde ve inceliğinde kesici ağızlar. elinizi sürmeye bile çekindiğiniz bir keskinlik söz konusu. İşte bu keskinlik ve delicilikten sebep kalp ve ciğer atışı yapmış olsanız dahi hayvan aniden fırlayıp kaçıyor. Kalp atışı yapıldıysa çok fazla gidemediği biliniyor Olduğu yere yığılan tek bir video gördüm bu güne kadar genelde ne olduğunu anlamadan olay yerinden uzaklaşıyorlar. Ama kesin ölüm sanki uzun ve keskin bir bıçak bir taraftan girip diğer taraftan çıkıyormuş gibi . Kendim bizzat şahit oldum iyi bir atış yapamamıştım sırt bölgesinin 5 cm kadar altından okun saplanıp kaybolduğunu gördüm halada kayıp o kadar aradım ormanda ama bulamadım orta kalitede bir ok 10-15 dolar civarı gitti gider artık yapacak bir şey yok.


    Bu yaylarında üzerinde bir gez ve arpacık var yada arpacıklar var demek daha doğru olacak .Gez küçük bir plastik parçanın kiriş üzerine bağlanması ile oluşuyor tabi sizin ölçülerinize göre bu plastik parça ortasından delinmiş vaziyette yay gerilmiş değilken yaklaşık 45 derecelik bir açıyla kiriş üzerine bağlı durumda siz yayınızı gerdiğinizde bu 45 derecelik açıdaki delik göz hizanıza yere paralel duruma geliyor sağ el kullanan bir atıcı olduğunuzu düşünürsek sol gözünüzü kapatıp bu deliğin içinden kabze ( RISER ) üzerindeki belirli aralıklarla üst üste dizilmiş ( 3 veya daha fazla olabilir) arpacıklardan birini ( PIN ) bu deliğin ortasına getirmek suretiyle nişan alıyorsunuz.arpacıklar sizin yapmış olduğunuz atış mesafesine göre seçiliyor 3 arpacık kullanıyorsunuz diyelim bunlardan en üstte olanı 25 metreye onun altındaki 35 metreye ve en alttakide 50 metreye ayarlanmış şekilde olabiliyor sizde avınızın o anki uzaklığına göre bu arpacıklardan birini seçip atışınızı ona göre gerçekleştiriyorsunuz.
    Burada Ertuğrul üstad derki; mesafe tahmini ok ile avcılık için olmasa olmazlardandır . örneğin 20 metrede 1 metre yanılabilirsiniz ancak mesafe uzadıkça 60-70 metrelerde örneğin yanılma payınız cm lerle ifade edilir. Buda okun havada geniş bir kavis çizerek çabuk düşüşe geçmesinden kaynaklanır bu düşüşü yay üzerindeki arpacık ve gez bizim için hesap eder . Bize düşen hangi mesafede olduğumuzu iyi kestirip uygun arpacığı seçmekten ibaret .aksi halde alt veya üst vurmanız kaçınılmazdır .. der üstad ve bir başka önemli hususta av uçlarıyla antrenman uçlarının ağırlığının aynı olması gerektiğidir, aksi halde avda sizi yanıltabilir. Antremen uçları jilet tip olmayıp field point veya combo point olarak adlandırılan uçlardır. Tükenmez kalem uçlarını andıran görünüşleri vardır. Oklar serbest düşüşte bile çok tehlikelidirler bu sebeple okçulukta havaya ok bırakmak kesinlikle yasaktır. Bunlara güvenlik ile ilgili bölümde tekrar değineceğiz.

    Doğru bir şekilde salınan okun neler yapabileceğini az çok anlatmaya çalıştık .Ok ile avcılık daha çok gece beki gibi az çok durağan hedefler için ideal ancak burada bir sorun var . Gece yeterli ışığınız yoksa ( aydan bahsediyorum) gez ve pinleri net olarak seçemiyorsunuz ışık var ise pinler fiber optik kablolar ile donatılmış olduğundan parlama yapıyor ve rahatlıkla hedefe oturtabiliyorsunuz pinler kırmızı sarı ve turuncu olarak sıralanmış gece karışıklığa meydan vermemek için. Pinlerin daha güçlü ışık veren tipleride var kuşkusuz bunlarıda yabancı sitelerden bulup getirtmeniz mümkün.

    Orjinal Kaynak Site:http://www.domuzavcisi.com/modules.php?name=News&file=article&sid=54

    ****************************************




  • Bende Okçuluk yapıyorum.izmitte ve adapazarina okula avcilik yapan arkadaşlarımla ava gidiyoruz.
    Eskiden tufekle avlanan arkadaşlarım şimdi ok-yay kullaniyorlar.
    Ok-yay tüfege göre daha adil.
    Ava kaçma şansı da veriliyor.
    Vivsiz tufekler 50 mt sonra avi oldurmuyor. Ağır yaralayip günlerce acı çekmesini sağlıyor. Bu nedenle tasnif etmiyorum.ayrıca avi görür görmez tufekteki 9 fişeği boşaltıyorlar.
    Ok- yay daha adil bir av silahıdir.

    70 lbs bir makarali yay ile 3lu jiletli UCLA gogus kafesinden vurulan 100kg agirligindaki bir domuz en fazla 200 mt gider.
    Iyi bir nişangah la 100mtden net atislar yapılır.
    Jiletli Uçlar tufeklerden çok tehlikelidir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • http://www.hilalav.com.tr/default.asp?git=9&urun=7591
    Bu yay nasıl? Hangi amaçla kullanılabilir? Uygun yay nasıl seçilir?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok yakında bowfishinge başlamk istiyorum benimde bir yazım bulunsun bilgili arkadaşalrdan yardım almak isterim.
  • turkiyede bu isi yapan kimse yok. verenlerde avcilikla alakali degil olimpkk anlamda kurs veren yerler o da bulabilirsen. istanbulda biryere gitmistik arkadasla. bu yerde en iyisiymis sozde. adamlar eski bir avmnin ust katinda 5 metreden hedeflere atis yapiyor. istedikleri fiyatta aylik 200 tl rezil bir yerdi. oradaki kitle de maksimum orta okullu veletler, turkiye gibi biryerde insanlar ne hobi yapabilir ne de ugraslari icin uugun ortam bulabilir. farkli olmak imkansiza yakin. faekli ugraslarinin olmasi. boyle berbat bir yerde yasiyoruz. ciddi anlamda boyle ugraslari olan insan yok, bunlari getirebecek ithal edebilecek insanlar yok. cunku ithalat islerini yapan insanlar grnelde yaptiklari isle hicbir alakasi olmayan tuccarlar. bu yuzden ucuz adi cocuk oyuncagi tarzi urunler getirip satarlar. zaten alacak kitle de odur. sattigi urunun kalitesi vs. onemli degildir. tek derdi kardir. kaliteli bir sey getirirse de onu da 5 kati fiyata satarlar. isin ozu turkiyrde farkli bir ugrasa sahip olmak cok zordur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi spongio -- 8 Kasım 2014; 2:55:46 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yıl 2014 olmuş Okla Yayla Uğraşılmaz Şahsi duşuncem.
    Yasak olmasa CrossBow-Tergec ler güzel bazılarının dürbün+red dot dahi var.
    Avcılıkta ava adil olmaktan bahsedilmiş.Usta Avcılar zaten Çifte-Poze kullanıyorlar.
    Domuz avı için Slug namlulu Pompalı yada Poze mantıklı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba bende okçuluğa merak sardım 20 libre makaralı yay aldım fakat gücü beni tatmin etmedi yayla domuz avlıyabilmem için minimum kaç libre olması lazım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zaptirik

    Yeni başlayacağım bu hobiyiyle ilgili konu açmaya karar verdım .

    Ok, yay vasıtasıyla atılan ucu sivri ya da özellikle ucuna metalden sivri bir başlık takılan çubuktur. Okçuların kullandığı ince ve hafif oklar varken bir kuşatma ve püskürtme silahı olan balistalarda kullanılan kalın ve ağır oklarda vardır.

    Yay, ok atmak için kullanılan bir savaş aletidir. Kavs veya kabza da denir. Ateşli silahlar bulunmadan önce, savaşların önemli silahı olan ok, yayların sağlam, kullanışlı olmasına göre isabetli kabiliyeti kazanan bir araçtır. Yayın yapımı uzun bir emek mahsulü olduğu kadar ince bir sanatın da ifadesiydir. İyi bir yayın yapımı çok sabır ister ve yıllarca sürebilir. Türk yayları 110-140 cm uzunluğunda, 300-360 gr ağırlığında yapılmıştır. Ağaç, kemik, sinir ve tutkal yay yapımında kullanılan esas maddelerdir. Yapımda kullanılan ağaçların en kıymetlisi akça ağaç ve kızılcık ağacı sürgünleridir. Yayın önemli bir parçası kemik, öküz veya manda boynuzundan yapılırdı. Yaya gerilen ve atış hızı sağlayan sinir ise öküzün, bilek ve dizi arasından çıkartılırdı.

    Günümüzde ok ve yayla yaygın biçimde avcılık yapılmaktadır.Herkesin bildiği kara avcılığının yanı sıra, balık avcılığında da ok ve yay yoğun bir biçimde kullanılmaktadır.

    Amerika kıtasında’ da milyonlarca insan ok ve yayla avcılık yapmaktadır. 2007 yılında sadece ok ve yayla avlanan avcılar tarafından 300 bin geyik avlanmıştır.Denizlerde, göllerde ve akarsularda balık avlamak için kullanılan ok ve yay malzemeleri günümüzde inanılmaz bir şekilde teknolojiyle gelişmiştir.Özellikle 1970 yılların başında icat edilen makaralı yay sistemiyle, ok ve yayla avcılık hızla artmaya başlamıştır. Recurve yay dediğimiz klasik yayları gerdiğimiz zaman yayın tüm gücünü ( avcılık için yay çekiş sertliği ortalama 25 kg.dır.) bedenimizde hissettiğimiz için uzun süre nişan almak çok zordur. Fakat makaralı yayı çektiğimizde yayın çekiş gücünün çoğu egsantirik çalışan makaralara bindiği için yay yükünün üçte birini hissederiz. Ve özellikle avcılık için hareketli hedeflere nişan almak çok kolaylaşır.

    Crossbow(tatar yayı) tipi yaylarla iyi ayarlanmış bir nişangahla 60 m. den sabit haldeki bir kibrit kutusunu vurmak mümkündür. Bu tür yaylarda mandallı tetik mekanizması mevcuttur. Crossbow dediğimiz bu yaylarda da garanti avlanma mesafesi maksimum 80 m. civarındadır. Tüm bu yayların avcılar açısından en büyük avantajı, av esnasında çok ses çıkartmadığı için hayvanların ürküp kaçma riski daha az olmasıdır. Dez avantajı tek ok atışı yapıldığı için seri değildir , ikinci bir ok atmak için 10 sn daha gerekir. Ayrıca yağmuru ve rüzgarı da iyi hesap ederek nişan almalıyız. Yaylar tüfek gibi geri tepme yapmaz.

    Avlanmak için ok ve yayın tercih edilmesinin en önemli sebebi çok sessiz olmasıdır.Tüfekle avlanırken çıkarttığı ses ve kokudan hayvanların o yöreden hızla kaçması her zaman olağandır .Ancak yay çok sessiz oku attığı için defalarca ok atma şansımız vardır.Ayrıca okun çıkarttığı sesi hayvanlar kolay kolay algılayamamaktadır, o yüzden menzilimizden çok uzağa da gitmezler.Tüfeğin yaptığı kurşun atıkları, kovanlar ve çıkarttığı ses vb. kirliliği ok ve yay yapmaz, doğayla tam uyum içerisindedir.

    Attığımız okla çok rahatlıkla bir fili, timsahı yada bir domuzu anında öldürebiliriz. Okun ucuna takılan jilet gibi keskin üçgen ve çok sivri uçlar dönerek hedefe girer, içeride dönmeye devam eder. Girdiği yeri parçalayıp oyar ve anında kanı dışarı boşaltır. Ok vurduğu yere ortalama 250 kğ.lık bir basınç yapar. Bu yüzden kuş avcılığında okun ucuna papatya şeklinde kıvrılmış telden ok uçları takılır ki, hayvana gelen ok, kuşu parçalamasın sadece darbeyle avlanılsın diye.

    Yayın sertliğine ve kullanılan oklara göre makaralı yaylar oku ortalama 600 m. ye kadar fırlatabilir. Garanti avlanma mesafesi 80 m.-100 m. Arasıdır. Makaralı yaylar ve arbaletlerde tetik, dürbün vb. aksesurlar kullanıldığı için hedefi vurma yüzdesi çok yüksektir. Okun ilk çıkış hızı makaralı yaylarda 320 fps. ye kadar çıkmıştır. Makaralı yayla atılan bir ok 80-90 m.’yi bir saniye. civarında kateder. Kaiteli yayın ömrü 20 yıl civarındadır. Ok ve yay takımlarının fiyatları da kalitesine göre değişir. Ama ortalama bir değer verirsek, 1250- Euro' ya iyi bir takım alınabilir.

    Sonuç olarak, “ok ve yay ile avcılık” daha çok tanıtılmalı ve Türkiye’de yayılması sağlanmalıdır. Daha temiz bir doğa için, daha sessiz bir av için, av hayvanına daha çok şans vermek için, ananevi avcılığa sahip çıkmak için ve de sağlık için ok ve yay ile avcılık yapalım.











    oklar 15-20 tl arasında satılıyor 20-30 tane aldığımızdada baya masraflı oluyor ne yapmalıyız




  • Merhaba,

    Uzun bir süredir Bowfishinge merak salmış bulunmaktayım. Almışken iyi birşey alayım ileri doğru belki av tezkeresi alıp av içinde kullanabilirim yada balık teçhizatını söküp hedef atıcılığı yaparım diyorum. Amerika'da beğendiğim uygun modeller var fakat getirmesi ve gümrükten geçirmesi meşakkatli ve şans işi. Bunu için iç piyasada ki ithal ürünlere yöneldim. 40lbs bir ürün işimi görür mü? Yurtdışı forumlarda incelediğimde 120fps gibi bir değerde olduğunu gördüm bu düşük gibi geldi sanki bana işimi görür mü? ( İncelemehttp://bow.fishingcountry.com/forums/showthread.php… ) Bu ürünü yada bu ürüne alternatif olarak kullanabileceğim bir yay tavsiyesinde bulunur musunuz? (Ürün detaylarına aşağıdaki linkten bakabilirsiniz. )
    http://www.midwayusa.com/product/299046/pse-wave-bowfishing-compound-bow-package-right-hand-20-40-lb-up-to-30-draw-length-reaper-h2o-xl-camo




  • Bende okculuga baslamak istiyorum.Konu baya eski burada cevap gelecegini sanmıyorum ama yazayım yinede.Makaralı yay ile once hedef okculugu sonrasında ise avcılık dusunuyorum.400 TL civarında bütcem var tavsiyelerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu anda kurdan dolayı fiyatlar daha da çıktı 400 TL'ye biraz zor. Sırf yay için bi 600 TL kadar gerekiyor. Geri kalan malzemeleri de aliexpress'ten alabilirsin daha hesaplı oluyor. Tabii bu bahsettiğim makaralı yay ama avcılık söz konusu olunca makaralı olması daha iyi. Klasik kanatlı yayların boyutu daha büyük oluyor ve makaralılar daha stabil kalabildikleri için av için tercih ediliyor.
  • Makaralı düşünen arkadaşlar elimde var sıfır gibi pm atabilirler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Menzil34 kullanıcısına yanıt
    Bow fishing icin ozel oklar var uzerinde makarasi olan yanlis hatirlamiyorsam 300$ civarindaydi fiyati. 40lb icini gorur diye dusunuyorum. Bende 60 lb lik makarali yay var ama onu 48lb ye ayarlattim. Yani istersen agirligini dusurebiliyorsun. Burada onemli olan kullanacagin ok. Okun ucu kancali degilse ok baliga girdikten sonra balik kacarken cikabiliyor. Bu spor genelde yazin yapiliyor. Cunku sicak havada baliklar su yuzune cikiyor. Gecen sene ben 10 kg lik iki tane somon tuttum. Ama burada yasak oldugunu bilmiyordum dolayisiyla tekrar yapmadim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ibo83 kullanıcısına yanıt
    Valla bu is zevk meselesi. Okculuga merakiniz varsa ve avla da ilgileniyorsaniz her turlu ugrasilir. Makarali yaylarda crossbow dan cok da farkli degil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.