Şimdi Ara

Öğrenciyken Çalışma Durumu ve Yeşil Pasaport

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
8.869
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, farklı başlıklarda aynı sorunu yazanları gördüm ancak net bir cevap verilmemiş bu başlık altında yeni düzenlemelerle birlikte bilgilendirebilen olursa çok sevinirim.

    Öğrenciyim 25 yaş altındayım ve sigortalı olarak çalışıyorum. Yeşil pasaport sahibiyim ve bitişe daha 2 yıl var. Bu durumda hakkım geçerli mi ve seyahat edebiliyor muyum?

    * bildiğim kadarıyla benim durumumda giriş çıkışta bir sorun olmuyor çünkü gümrük pasaport memuru bu durumu sorgulamıyor, pasaport yenileme durumunda sorun oluyor diye biliyorum.

    Net bilgisi olan arkadaşların cevaplarını bekliyorum, teşekkürler



  • Bu durum 3 farklı şekilde sonuçlanabiliyor.
    1- Görevliler işlerini tam olarak yaparsa sigortanız başlayınca (staj hariç) pasaportunuz sistemde otomatik olarak iptal ediliyor. Yurtdışına çıkarken pasaport kontrolünde öğreniyorsunuz. Ve yurtdışına çıkamıyorsunuz. Yasaya göre sigortalı olarak işe başlayınca yeşil pasaportunuzu teslim etmeniz gerekiyor. Teslim etmeyenlere dava açılması, para cezası kesilmesi, emniyete çağrılıp ifade alınması gibi durumlar olmuş.
    2- Aynı durumda yurtdışına çıkışına izin verilip ardından adresine idari para cezası gönderilenler olmuş.
    3- Üçüncü ihtimal hiç sorun çıkmaması. Pasaport bitiş tarihine kadar kullanırsınız.

    Bu 3 durum da birçok kez yaşanmış. O yüzden net bir şey söylemek imkansız.
  • Sebastianbjk kullanıcısına yanıt
    İnternette 14 Aralık 2017 tarihli şöyle bir açıklama buldum. Bu durum yürürlüğe girmedi dediklerinizden anladığım kadarıyla.

    İstihdam Şurası’nın ödül töreninde konuşan Sayın Erdoğan şöyle dedi: “Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler.”
  • quote:

    Orijinalden alıntı: justec06

    İnternette 14 Aralık 2017 tarihli şöyle bir açıklama buldum. Bu durum yürürlüğe girmedi dediklerinizden anladığım kadarıyla.

    İstihdam Şurası’nın ödül töreninde konuşan Sayın Erdoğan şöyle dedi: “Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler.”
    Sorun çok teknik bir soru. Bunun cevabını forumda bulamazsın. En doğrusu pasaport şubesine gidip durumunu açıklayıp iptal etmek durumunda olup olmadığını sormaktır. İptal etmen gerekiyorsa gitmişken iptal edersin. Yok gerek yoksa kullanmaya devam edersin.
  • justec06 J kullanıcısına yanıt
    Evet o uygulama yürürlüğe girmedi. Hükümetler insanların gazını almak için arasıra böyle açıklamalar yaparlar ama hayata geçirmezler.
  • Son durum nedir?

  • Yeşil pasaportumun bitmesine 3 ay kaldı. 22 yaşındayım ama bir savunma sanayi şirketinde aday mühendis olarak çalışmaktayım. 4A sigortam var. 2-3 ayda bir Almanya' ya gidiyordum. Yeniletmek istiyorum ama tekrardan alabilir miyim bilmiyorum. Öğrenciliğim devam ediyor. Benzer bir durumu yaşayanlar bilgilendirebilir mi?

  • gktgdr G kullanıcısına yanıt

    Tekrar alamazsın ama başvurup denemen daha iyi olur.

  • Peki, 1 haftalık işten çıksam. Sigorta iptali yapılsa. O sürede başvursam olur mu. Çünkü çalışırken iptali durumu olmadı. Son 1 yıldır çalışıyorum. 1 yıl içinde 5 kez Almanya’ ya gidip geldim.

  • gktgdr G kullanıcısına yanıt

    Fark etmedikleri için iptal olmamıştır. Yeni başvuruda fark ederler. Ya da fark etmeyebilirler.


    Başvurup dene o zaman.

  • İş yerimle konuşup deneyeceğim. Hatta gitmişken bütün ailemiz beraber gideceğiz. Duruma göre konuya ekleme yaparım. Deneyen olmamış sanırım daha önceden. Kimse yazmamış. Olursa yöntemini bulduk demek. Fark etme işi de sistem üzerinden olmuyormuş. Pasaportlar ile çalışan memurun takip etmesi gerekiyormuş. Kimse de takibini yapmıyor. Durum burada biraz siyasi anladığım kadarı ile. Avrupa vizeyi zor verdiği için Türkiye Cumhuriyeti' de yeşil pasaportu 100 kişiye vereceğine 1000 kişiye veriyor. Bunun gibi iptal durumlarında iptal etmiyorlar. Ama çıkartırken sigortalı çalışan gözükmemem lazım. Çünkü sistemden yapılıyor.


    İş yerim kabul ederse, pasaport randevusu sonrasında buraya ekleme yapacağım.

  • justec06 J kullanıcısına yanıt
    Son durum nedir acaba ? 25 yaş altı öğrenciyken sigortalı çalışan kişilerin yeşil pasaportu iptal oluyor mu ?
  • Benim iptal olmadı, olmadığı gibi de yurt dışına çıktım kaç kez ;çoğu insanında iptal olmuyor ancak süresi bitmiş ise yeniden çıkartamıyorsunuz. daha doğrusu sigortanız devam ediyor ise çıkartamıyorsunuz. yeniden çıkarma veya ilk defa çıkarma esnasında sigortanızı iptal edin ve yeniden çıkartın. 2 hafta sonra bunu yapacağım bende.

  • gktgdr G kullanıcısına yanıt

    Hocam sizinle benzer durumdayım yurt dışına çıkacağım yeşil pasaportum var ve işe yeni başladım vize almalı mıyım yoksa fark edilmez mi bilemiyorum.Siz hangi havaalanını kullanıyorsunuz

  • ng123155 N kullanıcısına yanıt

    Arkadaşın yazdıklarından anladığım seyahat ederken fark edilmiyor. Ancak pasaport değiştirmek için başvurduğunuzda fark ediyorlar. Havalimanındaki pasaport polisi sizin çalışıp çalışmadığınızı göremiyor. O yüzden sorun çıkmaz seyahat edebilirsiniz.

  • cleanton kullanıcısına yanıt

    Evet hocam ben de öyle anladım.Ama nufüs müdürlüğüne sorduğumda iptal olduğunu ve havalananından geri çevrileceğimi söyledi blöf mü yaptılar bilmiyorum 😂




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ng123155 -- 2 Kasım 2023; 23:23:14 >
  • ng123155 N kullanıcısına yanıt

    O zaman iptal olmuştur. Edevlete girip bakın, görürsünüz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cleanton -- 4 Kasım 2023; 13:45:24 >
  • gktgdr G kullanıcısına yanıt

    Hocam ben de 18 yaşındayım, babamdan dolayı yeşil pasaportum var. Yazın her genç gibi çalışıp para biriktirmek istiyorum Üniversite için ama çoğu iş yeri sigortasız çalıştırmıyor. Ben de bu konudan müzdaripim. Ben size iki şey soracaktım internette bulamadım. Birincisi benim mezuna kalma durumum olabilir 1 sene, o dönem içinde yeşil pasaport hala kullanılabiliyor mu? Bir de yazın işe gireceğim dönemde 1-2 aylık bir sigortam olacak muhtemelen işten çıktığımda iptal ettirip tekrardan yeşil pasaportu kullanmaya devam edebiliyor muyum yoksa sigorta girişi bir kere bile olunca direkt pasaportum iptal mi olur? Eğer bilgisi olan varsa cevaplarsa çok sevinirim.

  • Cryem1r C kullanıcısına yanıt

    merhaba ben de aynı durumu merak ediyorum, benim pasaportumun bitiş süresine daha iki yıl var. geçen sene altı aylık bir sigortam var fakat bitti. Yeşil pasaportum kaldığı yerden devam ediyor mu acaba? Yani sorumun özü şu: Yeşil pasaportu kullanamama durumu sadece sigortalı olunan süreyi mi kapsıyor? Sigorta girişim olduğu gibi iptal olup sigortam bittiğinde kaldığı yerden devam ediyor mu? Yenilememe gerek var mı?

  • kropotkin382 K kullanıcısına yanıt

    E-devlete girip kontrol edin.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.