Şimdi Ara

ODTÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK | TANITIM-ÖDEVLER SINAVLAR-SORU CEVAP

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
139
Cevap
16
Favori
9.495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ODTÜ VE EE MÜHENDİSLİĞİ İLE İLGİLİ SORULAR SORABİLİRSİNİZ

    Birkaç sınav, ödev ve proje paylaşıyorum. Sınavlar direk bölümü yansıttığı için sevip sevmediğiniz şeyler olduğunu anlayabilirsiniz belki.

    2. sınıf:https://drive.google.com/drive/folders/0B6xLt3-PDTM0cXQwYTVYNURPOU0 [207 modern fizik liseden belki ilginizi çeker]
    3. sınıf:https://drive.google.com/drive/folders/0B6xLt3-PDTM0VVdyOHNheVJOZWs

    Bölüm tanıtım videosu:https://www.youtube.com/watch?v=aFQ40Mgse7Q
    >> Öğrenci, hoca röportajları vs.

    Bölüm tanıtım sayfası:https://eee.metu.edu.tr/tr/ee-lisans
    >> Ders programına vs. bakabilirsiniz.

    ODTÜ'lü öğrenci eğlenceli vlog:https://www.youtube.com/playlist?list=PLk4aJh7jAP-i6WHFgowEARs_5__bZ6LIC
    >> ODTÜ nasıl bir yer, ortamı vs.

    Neden Mühendislik?

    - Bir şeyler tasarlamaktan ve fizik, matematik gibi konulardan zevk alıyorum. Bilgisayar gibi cihazların nasıl çalıştığı küçüklükten beri ilgimi çekiyordu.
    - Yurt dışı olanakları harika. Avrupa'daki çocuklar mühendislik eğitiminin zor olduğunu ve asla işsiz kalmayacaklarını bildikleri için mühendislik gibi bölümleri tercih etmiyor. Bu da Avrupa'da muazzam bir mühendis açığı doğuruyor. Avrupa böyle, ABD'deki Silikon Vadisinden bahsetmeye gerek bile yok, gitgide büyüyor ve daha fazla mühendis gerekliliği doğuyor. Mühendisliği tıp ile kıyaslarsak; yurt dışında tıp eğitiminin denkliği bile yok. Hekimler arasında gitme oranı 1000'de 1'dir, gidenler çoğu gittikleri ülkede tekrar eğitim alıyorlar.
    - Mühendislikler, maaş olarak kıyaslandığı bölümlerden daha iyi. Pratisyen hekimin eline 6 senelik eğitim sonunda abartıldığı kadar çok para geçmiyor. İyi bir okulda mühendislik okuyan biri (250k'lık mühendisliği tıpla kıyaslamak zaten anlamsız) ise Türkiye'de kalırsa savunma sanayii şirketine girer ve 8k + promosyonlar gibi bir başlangıç maaşı alır. Bu maaş 2 yılda bir aldığı terfilerle artar. Tıp okuyan biri uzmanlığını alıp 30 yaşında işe yeni girdiğinde mühendislik mezunu uzman mühendis olup aylık 15k almaya başlamıştır bile :) İşini seviyorsa ve kendi şirketini kurarsa zaten fena paralar dönüyor. Yurt dışına gitse Avrupa'da en kötü 3k euro kazanıyor. Yurt dışındaki alım gücü Türkiye'deki bir hekimden daha fazla tabii. Ya da ABD'ye gitse EE mühendisinin yıllık ortalama kazancı 100k dolar (kaynak: Glassdoor). Kendini geliştirince de artıyor. Doktoralı ortalaması 130k dolar.
    - Ve bölümü seçerken Dünya'ya katkım olsun, bilimle ilgileneyim istiyordum. Bir hekim olsam insanlığa pek de bir katkım olmaz, unutulur giderim ama bugün Elon Musk gibi mühendislik yapan birinin katkısı çok daha büyük, insanlığın sahip olduğu bilgi birikimini bir nebze de olsa ileri taşıyor ki bu bence çok güzel bir şey. Daha bilimsel geliyor mühendislik okumak. Kemik ismi ya da kanun ezberlemek ilgimi çekmiyor. Çevremdeki şeylerin nasıl çalıştığını anlamak istiyordum. Bana gerçek beceriler kazandırmak yerine 1 ay sonra unutacağım şeyler ezberleten eğitim almak istemiyordum, bu yüzden mühendislik seçtim.

    Neden EE?

    EE bölümünün oldukça geniş bir perspektifte eğitim vermesi ve bundan dolayı da herhangi bir alanda lisans sonrasında uzmanlaşma olanağı sunması oldukça güzel bir olay. Bence bölüm seçerken size geniş olasılıklar yelpazesi sunan bölümleri tercih etmelisiniz. Bugünkü trendler 10 yıl sonra değişebilir fakat örneğin öğreneceğiniz mühendislik matematiği her trendde sektörde tutunabilmenizi sağlar ve size değer katar. EE okuyan bir insanın üniversite sonrası çalışabileceği birçok farklı alan vardır ve EE eğitiminin sağlayacağı teorik altyapı makine öğrenmesi, yapay zeka gibi modern trendler başta olmak üzere çoğu konuyu rahatça anlamanızı sağlar. Öyle ki bölümde aldığınız matematik eğitimiyle isterseniz bankacı olursunuz isterseniz bugün Tensorflow gibi makine öğreniminde çığır açacak işler yaparsınız isterseniz de girişimci olup milyonlar kazanırsınız. Bu verdiklerim kafamdan salladığım örnekler de değil. ODTÜ EE mezunu olup bankalarda üst mevkilere yükselmiş birçok insan vardır. Google'ın yazdığı Tensorflow yani en çok kullanılan yapay zeka çatısının temelini yazan iki mühendisten biri ODTÜ EE mezunu Mustafa İspir, Onedio'yu ya da Sahibinden'i kuranlar da yine ODTÜ EE mezunu. Gördüğünüz gibi bunlar apayrı alanlar ama EE eğitimleri yetmiş.

    EE eğitimi, size geçmiş ve bu yüzyılda bulunmuş tüm modern teknolojileri yüzeysel olarak da olsa anlayabilecek bir altyapı verir. İstediğiniz konu üzerine doktora yaparak ya da sektörde kalarak uzmanlaşmak size kalmış. Bölümde modern fizik dersi bile alıyorsunuz, kuantum teorisi, özel görelilik öğreniyorsunuz: siz düşünün nasıl geniş bir eğitim :)

    EE'nin temel alanlarını sayacak olursak:
    - Bilgisayar: Yapay zeka, bilgisayar ağları, bilgisayarlı görü, gömülü sistemler ve yazılımlar, mikroişlemci mimarileri, nöral ağlar, derin öğrenme, yazılım mühendisliği...
    - Sinyal işleme: Görüntü/video/ses işleme, sinyal işleme sistemleri yazılım/donanım tasarımı, iletişim ağlarının matematiği (yani sinyalin nasıl şifrelenip gönderildiği ve bu ağlarda hatanın azaltılması)... Oldukça modern bir alan çünkü bir sizin elinizdeki veriyi yani sinyali anlayabilen sistemler yapmanız artık oldukça önemli. Makine öğrenmesi, veri bilimi, yapay zeka gibi alanlarla da oldukça yakın bir alan çünkü sinyal işlerken artık derin öğrenme metotları da çokça kullanılıyor. Ve matematiksel olarak çok da yakınlar.
    - Robotik: Biyolojiden esinlenen robotlar, robot kolonileri, birbiriyle iletişim kuran robotlar, robotik eller, endüstriyel uygulamaları, arama kurtarma robotları...
    - Elektrikli Makinalar, Motor Sürücüleri ve Güç Elektroniği: Elektrikli motorlar, güç elektroniği, güç kaynakları, yenilebilir enerji sistemleri, elektrikli araçlar...
    - Elektromanyetik Dalgalar, Mikrodalga ve Antenler: Cep telefonumuzdan foruma giriyoruz ama bu nasıl oluyor? İnternet havada nasıl iletiliyor ve telefondaki anten elektromanyetik dalgaları nasıl algılıyor? RADAR gibi sistemleri nasıl tasarlanır? Büyük TV antenlerinin veya küçücük telefonumuza sığan antenlerin tasarımı nasıl yapılır? Toprak altı görüntüleme gibi sistemler nasıl yapılıyor? vs.
    - Enerji ve Güç Sistemleri: Elektrik üretimi, taşınması, yüksek voltaj, elektrik borsası, akıllı güç sistemleri (smart gridler)...
    - Elektronik: Bilgisayar ya da telefonun çalışmasını sağlayan 10nm kadar küçük aygıtlar var: transistörler. Bunlar nasıl yapılıyor? Elektronik cihazlardaki benzer başka küçük aygıtlar nasıl yapılıyor? Kuantum cihazları, termal kameralar, kuantum bilgisayarlar... (Baya fiziğe yakın)
    - Biyomedikal: Beyin araştırmaları, tıp enstrümanlarının tasarımı (MR, ECG), çeşitli medikal sinyallerin algılanıp işlenmesi...
    - Telekomünikasyon: İletişim ağları tasarımı, bilgi teorisi, optik ağlar, kablosuz iletişim, 5G...
    - Kontrol: Robotlar, otonom arabalar ya da Elon Musk'ın yere indirdiği roketler müthiş bir kontrol mühendisliği başarısı. Dışarıdan konum, hız gibi verileri alıp kullanarak, sisteme yapılması istenen görevi yaptıracak şekilde komutlar vererek "kontrol" ediyorsun. Örneğin kontrol alanını seçerseniz labların birinde şu tarz bir ters sarkaç yapıyorsunuz:https://www.youtube.com/watch?v=meMWfva-Jio

    EE eğitiminde bu alanların neredeyse hepsinin temel derslerini alıyorsunuz. Son senede birini seçip o konuda dersler alarak uzmanlaşıyorsunuz.

    Neden ODTÜ?

    ODTÜ sahip olduğu lab imkanları ve hoca sayısıyla mühendislikte Türkiye'de mühendislikte markalaşmış ve diğer okulların da örnek alıp akademisyenlerinin mezun olduğu bir kurumdur. "Türkiye'nin MIT'si" dersek pek yanlış olmaz. Çoğu mühendislikte ODTÜ mezunları her zaman şirketler tarafından özel rağbet görür ve sahip oldukları network sayesinde çok iyi işlerde çalışabilirler. Okulun verdiği ve Türkiye'de başka yerde bulmanın oldukça zor olduğu üst düzey teorik eğitim ile ODTÜ mezunları iş hayatında parlarlar.

    Ayrıca şu an burs olanakları en iyi okul da ODTÜ, diğer özel okullardan daha iyi fırsatlar sunuyor ve okulda yaşam çok daha ucuz olduğu için diğer okullara kıyasla çok daha lüks yaşama olanak sunuyor:
    https://adayogrenci.metu.edu.tr/ankara/burs-olanaklari

    ODTÜ'nün sahip olduğu atmosferin başka bir okulda bulunabileceğini düşünmüyorum ki diğer top üniversiteleri de gezdiğim halde diyorum bunu.

    Neden ODTÜ EE?

    ODTÜ EE çok eski bir bölüm olduğu için gelenekleri ve kendine ait farklı bir rekabet ortamı var, bu da bence onu Türkiye'deki en iyi bölüm yapıyor. Bölüme girdiğin andan itibaren kişisel gelişimine önem veriyorsun çünkü bölümdeki öğrenciler ve hocaların çok parlak insanlar. Bu rekabet ortamı başka üniversitelerde ne kadar sağlanabilir, bilmiyorum. Neredeyse aynı sıralamalarla alan yani aynı profilde öğrencilerin olduğu ODTÜ Bilgisayar'da bile yok bu rekabet ve kendini geliştirme ortamı, biraz geleneklerle alakalı. Bu bölümdeki rekabet ve ders yükü altında hayatta kalabilmenin bana kazandırdıklarını dünyadaki başka hiçbir şey kazandıramaz. Öğrenciler çok hırslı oldukları için dersler zorlaşıyor. Hocalar da sınavları buna göre hazırlıyorlar. Açık söylemek gerekirse sadece derslere giderek dersleri geçmeniz mümkün, yani eğer düzenli biriyseniz 4 senede hem partileyip hem de okulu rahatça bitirebilirsiniz fakat eğer yüksek ortalama istiyorsanız çalışmanız gerek. 1. sınıf kolay ama 2. sınıfta devre teorisinden başlayarak çalışmaya başlamanız gerek çünkü çalışma temposu olmadan dökülürsünüz. Bu da size çok önemli bir beceri sağlıyor: düzenli çalışma becerisi. Ayrıca öğrendiğiniz şeyler perspektifinizi emin olun çok çok genişletiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi owoselammicsuedcheck -- 27 Temmuz 2020; 19:41:0 >







  • 3 soru var 2 si iş imkani var mi diyor biri param yok burs verirler mi diyor. Ülkenin özeti gibi 3 soru.
    Cevapta vermiş olayım iş imkanini cevaplamaya gerek yok eğer gerçekten ihtiyacın var yurt yemek nakit burs üç bursuda verirler. Mezunlar derneginin vs de bursu var her türlü bir şeyler verirler.
    ben de sizin gibi düşünüp ee seçtim. kodlamayla ilgileniyordum kolay geldiği için kendim kodlama öğrenirim ve ee'de daha çok şey öğrenirim diye ee seçtim.

    ama bilgisayar bilimi denen bir şey var ve bir işi yapmak için hızlı ve etkili çalışan algoritma geliştirme, düzgün yazılım yazma gibi konular üzerine çalışıyor. örneğin elinde 10 tane sayı var, bunları nasıl sıralarsın ya da aralarındaki en büyük sayıyı nasıl bulursun? bunu yapmanın belirli metotları var ve bazı metodlarda yapman gereken işlem sayısı çok daha az. 10 tane sayıda belki iyi bir metot (algoritma) geliştirmek pek bir fark yaratmaz ama 1000 tane öğrencinin öğrenci numaralarını sıralayacaksan çok fark yaratır. ki genelde gerçek dünyadaki uygulamalar böyle çok sayıda verilerle ilgilendiği için iyi algoritma geliştirebilme yeteneği çok önemli. bu iyi algoritma geliştirebilmek belki şimdi sana çok basit zekayla yapılabilecek gibi bir şey olarak gelebilir ama aslında bilim dalı. bir sürü sıralama algoritması var mesela. onların hızlarını ölçmek için matematiksel araçlar var. bu gibi şeyleri öğrenirsin ceng'te.

    bunun yanında büyük projelerde kod yazmak için belirli standartlara da uyman gerek. örneğin netflix gibi devasa bir proje yazıp çok kişi kullansa bile bunun ikide bir çökmemesini istiyorsan çok iyi sistem tasarımı yapman lazım. ve örneğin bu projede çalışan bir yazılımcıysan da yazdığın fonksiyonu projede çalışan bir başka yazılımcının kullanabilmesi için anlaşılabilir kod yazman lazım. bunu yaparken belirli yazılım mimarileri var onlara uyman gerek. yani aslında bu alan derya deniz.

    ben 12 yaşında falan da kod yazıyordum, php ama yazdığım kodlar spagettiydi. hiçbir kurala dikkat edilmemiş yavaş mı yavaş çalışan siteler yazıyordum. zaten php yazan 12 yaşında bir çocukla facebook'ta php yazan bir yazılımcıyı ayıran şeyler bilgisayar bilimi bilgisi, yani facebook'taki insan algoritma, veri yapıları gibi konuları bilip kafasını buna göre eğitmiş. adama şunu yapan kod yaz deyince direkt optimal algoritmayı bulabiliyor. aynı şekilde ee'ciler de kod yazıyor evet. ben mesela sinyal işlemeyle ilgili araştırma yaparken matlab kodu yazıyorum. ama yazdığım kod olabilecek en hızlı kod mu? sanmam. geliştirdiğim algoritmalar gerçek hayatta kullanılır mı? sanmam. c++ da biliyorum. ama beni google işe alır mı? sanmam. çünkü bilgisayar bilimi dediğimiz şey c++ öğrendim artık proyumdan ibaret bir şey değil. teorik tarafı var. baya matematiksel bir tarafı var (p=np problemi vs). bu matematiksel taraf sadece teorik fayda da sağlamıyor, eğer yazılımcı olmak istiyorsan bunları öğrenmen şart.

    bunun yanında bizim elektronikteki bilgisayar alt dalı bilgisayar bilimiyle çok da alakalı bir şey değil hocam. onu söyleyeyim önce. bilgisayar mühendisliği (computer engineering) ile demin anlattığım bilgisayar bilimi (computer science) baya ayrı şeyler. türkiye bilgisayar mühendisliği denilen bölümler bilgisayar bilimi eğitimi veriyor, öğrenci gelsin diye mühendislik koymuşlar adlarını.

    computer engineering denilen alan ise daha çok elektroniğe yakın bir alandır. örneğin bilgisayarındaki cpu'nun mimarisini tasarlar, ya da gpu gibi başka bilgisayar elemanlarını. daha çok devrelerle, mantık kapılarıyla ilgili bu alan. yani daha alt katmanda çalışıyor.

    bizim bölümün bilgisayar alt alanı da computer engineeringe yakın daha çok. mikroçip mimarisi, assembly gibi konular ilgini çekiyorsa bunu seçebilirsin ama yazılımcı olmak istiyorum diyorsan boş ver, direkt bilgisayara geç.

    yazılımcı olacaksan elektromanyetik teori gibi dersler almak saçma değil mi sence de? bilgisayar mezunu rakiplerin senden çok daha iyi yazılım yazacak, sense emt emw ile zaman öldüreceksin 4 yıl?http://user.ceng.metu.edu.tr/~ucoluk/bm/#Elektronik%20Bolumu%20soylenceleri

    bu yazıyı oku. emin ol internetten öğrensen de bilgisayarcı kadar hakim olamayacaksın konseptlere. sonuçta 4 yıl sürekli pratik yapıp bunları çalışıyorlar. sektörde rekabet olarak geri kalırsın onlardan.

    şu an bilgisayar çok popüler, iyi yazılımcıysan direkt yurt dışına çıkabiliyorsun. ama ee de iyi bir bölüm, şunlardan biri ilgini çekiyorsa kal, aksiyona girme boşuna: sinyal işleme, makine öğrenmesi, yapay zeka, mikroçip mimarisi, devre tasarımı vs.

    hayır ben yazılımcı olacağım diyorsan ee'yi salla, ee'de kalıp bilgisayar alt dalı seçenlerin yazdığı tek kod verilog kodu oluyor. ya da en fazla embedded c++. çok da yazılım gibi değil yani.

    Evet herkes kendi kendine ogrenebilir internette mitnin bilgisayar mufredatinin tum videolari var oradan mezun olmus kadar olursun izlersen hepsini. ama bunu 4 yıl yapmak cok zor değil mi? Online egitime gectik, bir haftadir dersleri saldim. Universite okuyunca verilen odevleri yapmak zorunda hissediyorsun, derslere gitmek zorunda hissediyorsun falan. Yoksa haklisin super iradeye sahip bir robot falansan mitdeki mufredati takip edip oradaki odevleri quizleri sinavlari kendi kendine cozup iyi bir bilgisayar bilimcisi olabilirsin. Ama bunu yapabilecek misin? Bunu yapmak kolay olsa zaten universiteler gereksiz hale gelirdi, ocw lere donerdi her sey.

    Kendi kendini egiten yazilimcilar var evet ama onlar da gercekten zaman ayiriyor bu islere. Cok farkli bir sey de yapmiyorlar, yine universitede bilgisayar okuyan birinin yaptigi gibi ders izleyip bu konuyla ilgili tekrar yapıyorlar. Sadece video izleyip bu konuyla ilgili bir calisma yapmazsan da unutuyorsun bu arada. Universite bunu odev, quiz, midterm yaparak sagliyor. Kendi kendini egitirken bu süreç bu kadar saglikli yurumeyebilir. Bence en verimli öğrenme yontemi hala universiteler.

    Ve ee okurken gercekten bu islere ayiracak zamanın olmaz. Bolume gecince anlayacaksin ki rekabet cok fazla. Dersler harici hicbir sey yapamiyorsun. O kadar odev, sinav yogunlugu oluyor ki duş almaya bile zor zaman ayirabiliyorum bazen jdjdj oysa 10dklik is. Boyle bir bolum odtu ee. Eger elektronikle ilgili is yapmayacaksan neden elektronik devreleri ogrenmek icin bu cileyi cekmek istiyorsun ki? Elektronik muhendisinin mesela hardware engineerin, digital design engineerin falan ortalama maasi silikon vadisinde yazilimcilarin cok cok altinda bu arada. Siteler var bu verileri gosteren, onlari inceleyebilirsin. Yurt disi dusunuyorsan bilgisayar kesinlikle daha iyi bence. Elektronik okursan yurt disina cikmanin tek yolu akademiden yurumek diyebilirim. Belki bir ihtimal doktoraya falan gidip orada bir sirkete girip doktorayi bırakabilirsin. Ama bilgisayarda hemen lisansin ardından şirketlerde calisma gibi bir şansın bile var. Yurt icinde kalacaksan da en iyi maasi savunma sanayii veriyor, ama makineciye de elektronikciye de bilgisayarciya da ayni maasi veriyorlar. Odtuden mezun olursan illa giriyorsun bu sirketlerden birine. Elektronik icin duzgun maas veren imkanlar savunma sanayii ile kısıtlı diyebilirim (bi de arcelik falan var da onlar memnun degil gibi pek maaslarindan islerinden). Yani calisabilecegin yer sayisi cok kisitli. Bilgisayarda ise spektrumun cok daha genis. Staja basvuruyorum mesela. Teknokentteki cogu sirket yazilim sirketi. Iki uc tanesi elektronik sirketi. Yazilim şirketleri mulakat atiyor, data structures algoritma falan. Bilgisayar konusu hep. Biraz ilgilendigim icin yapabiliyorum ben mesela. Ama odtu bilgisayarcilar kadar iyi de yapamiyorum. Adamlar dersini goruyor sonucta bunun. Youtubeta video izlemekle bu kadar olabiliyor.d cogu sirket reddetti mesela beni. Staja bile almadi adamlar, ise hic almazlar. Sonucta staj kolelik, para falan da vermiyor. Dandik teknokent şirketleri bile reddediosa google zaten imkansiz benim icin. Benim ortalamam 4e yakin, ama gecen sene 50 sirkete başvurmama ragmen bir tane staj bulabilmistim. Onun da mulakatina gitmistim sansima data structures ile alakali bildigim tek soru gelmişti. Onu yaptım ama cogunu da yapamamistim sorularin. Neyse ki aldilar. Düşün yani is imkanlarının kisitliligini. Zor staj buluyorsun. hatta staj yaptığım yerdeki mühendis danışmanım bilgisayara geç falan demişti :D sektörde durum bilgisayarın lehine tamamen.

    bana şu an geri dönsen ee mi ceng mi tercih edersin deseler ceng ederdim.

    ama pişman da değilim. çok iyi teorik eğitim alıyoruz. çoğu elektronik cihazı ve fizik konseptlerini yüzeysel de olsa anlayabiliyorsun. çok geniş yelpazen var. o yüzden tercih edebilirsin ekstra bir ilgin varsa.
    İyi de scholar'dan baktığın hocaların çoğu ODTÜ EE mezunu, Bilkent rektörü bile öyle. ODTÜ EE kötüyse nasıl yurt dışına çıkıp o kadar iyi eğitim almışlar :D

    Akademik kadro olarak bakabilir arkadaş, bizdeki süperstar yani h-indexi yüksek hocalar daha fazla. 50 tane hoca olduğu için aralarında da genç ve h-indexi düşük hocalar olabiliyor fakat çoğunun geleceği çok parlak ve sana referans verdikleri takdirde kapılar açabilecek hocalar.

    Hoca sayısının fazla olması güzel bir şey çünkü istediğin alana yönelebilmeni sağlıyor. Bizde her alanla uğraşan en az 5-6 hoca var ve lisansta o alanda uzmanlaşmak istersen ders alabiliyorsun. Bilkent'te bu olanak yok. Bilkent Bilgisayar'ın hoca bulamadığı için çok temel dersleri veremediğini onun yerine saçma sapan Android programlama gibi dersler verdiğini biliyorum. Ders verecek hoca olmadığı için Bilkent Makine malzeme eğitimi veriyor mesela. Oysa makine mühendisliğinin başka birçok alanı var. Hatta hoca bulamadığı için programlarını gereksiz sosyal bilim dersleriyle dolduruyorlar. Bilkent Makine'yi bırakıp ODTÜ'ye gelen bir arkadaşım şey demişti: "Makine mi okudum sosyoloji mi anladım" :D

    "Her türlü yurt dışına da gidebilirsin" yazmışsınız ama ODTÜ EE mezunları gidemiyor mu yani? Geçen dönem benim bildiğim 2 kişi Stanford'a 1 kişi ETH Zürih'e 1 kişi EPFL'e gitti. Bilmediklerim de var ama anlatmak istediğim ODTÜ EE çok daha prestijli bir bölüm.

    Linkedin verilerine bakılırsa anlaşılıyor ki ODTÜ EE mezunlarının 3'te 1'i yurt dışında. Bu oran daha da artacak çünkü son yıllarda savunma sanayiinden Hollanda'ya göç hızlandı. Yurt dışına çıkmak doktoraya gitmeyeceksen zor olabiliyor çünkü yaşamak için para gerektiriyor. Bilkent mezunları yazları bile tatile gidebilen zengin çocukları oldukları için zaten yurt dışında yaşamak istediklerinde taşınıyorlar. ODTÜ mezunları ise böyle bir imkanı olmayan memur çocukları genelde, gidenlerse genelde savunma sanayiinde çalışıp tecrübe edindikten sonra taşınanlar oluyor. Tecrübeli ODTÜ'lü mühendisleri Avrupalı şirketler havada kapıyor ama direkt tecrübesiz lisans mezununun mühendis olarak çıkması zaten zor, Bilkent EE için de zor. Tüm bu faktörlere rağmen Linkedin'e bakılırsa istatistik olarak pek fark yok ODTÜ EE mezunları ile Bilkent EE mezunlarının yurt dışına çıkış oranları arasında.

    Yurt dışına çıkış için merak edenler Silikon Vadisindeki oranlara ASML gibi Hollandalı şirketlere baksın. Linkedin var, bu oranlara bakmak artık çok kolay
  • Odtü mü okuyorsun? Allah kabul etsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burs durumu nasıl? Ailemden para almak benim için sıkıntı olur. Odtü'yü çok sevsem de Bilkent'e kayıyorum bu yüzden. Makina hakkında da duydukların varsa bahseder misin?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 3 soru var 2 si iş imkani var mi diyor biri param yok burs verirler mi diyor. Ülkenin özeti gibi 3 soru.
    Cevapta vermiş olayım iş imkanini cevaplamaya gerek yok eğer gerçekten ihtiyacın var yurt yemek nakit burs üç bursuda verirler. Mezunlar derneginin vs de bursu var her türlü bir şeyler verirler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçenlerde linkedin'de dolaşırken 4.00 gpa yapan odtü ee mezunlarıyla karşılaşmıştım. Bunu yapanların sosyallik durumu nasıl oluyor, ya da bunu yapabilmek için sosyal hayatı sıfırlamak mı gerekiyor? Bölümün çok zor olduğunu duymuştum.
  • Hocam daha sınava girmedim seneye giricem ama odtü ee istiyorum ve ben araştırma yapmak istiyorum odtü bu konuda bana en çok yakın olan üni gibi geldi sizce?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Azeltek kullanıcısına yanıt
    20k'ya girenler ülkedeki en çalışkan insanlar, yani ne okursa okusunlar diğerlerinden farklı oldukları için iş bulurlar zaten.

    odtü ee mezunları genelde savunma sanayiinde çalışıyor çünkü buralar en iyi maaşı veriyor.
  • Meyus_Lei kullanıcısına yanıt
    bilmiyorum burs durumunu, bana çıkmadı hiçbir şey ama çevremde çok var burs alan. ailen 800-900 gönderebiliyorsa odtü'de çok rahat yaşarsın. bilkent'te pahalı olacak her şey.

    makine okuyacaksan odtü makina daha iyi, bilkent daha tam oturamamış odtü ise bu konuda bir marka.
  • @ssembler{ kullanıcısına yanıt
    iş imkanı var savunma sanayiinde ama yazılıma kayacaksanız bilgisayar okumanız daha mantıklı
  • pandie kullanıcısına yanıt
    bilmiyorum, 4.0 yapan tanımıyorum. bölüm zor
  • lisansta bile araştırma yapabilirsin eee star diye program var bizim bölümde
  • Hocam sen ODTÜ yazmayın diye konu açan kişi değil miydin? Okuldan hiç memnun olmadığını hatırlıyorum.
  • hayır?
  • owoselammicsuedcheck O kullanıcısına yanıt
    Yanıldım o zaman. Eski nickin o konuyu açan arkadaşı çağrıştırdı bana.
  • Odtü yazmayın tarzı konulara yazıyordu genelde ordan hatırlamışsındır,iyi olmadığını söylüyordu

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yani isim hafızam iyidir hocam. Bu arkadaşı bir yerden hatırlıyorum ve olumsuz konuştuğu aklımda kalmış. O konuyu da o açmış gibi geldi başta ama belki de yanılıyorumdur.
  • Bu eleman Odtü’nün eleştirildiği konulara gelip trollük yapıyordu hocam. Eleştirileri saçma sapan ve mantıksızdı. Odtü’de okuduğundan da şüphem var.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Odtü tü tü tü maşallah

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.