Şimdi Ara

Oc yapılan bileşende ömür

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
568
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar
    Bilgisayarı overclock ile kullanırken bileşenlerin ömürlerinin neye göre kısaldığı konusu hakkında bilgiye ihtiyacım var. Bu aslında geniş bir konu ama sadece açıklayıcı bilgi almak amacıyla soruyorum. Diyelim ki bir işlemciye oc yaptık. Burda ısı değerlerini koruduğumuzda (örneğin max 45-50 derece arası) işlemciye ne kadar etkisi olur.
    Yani burada ısı değeri mi frekans mı veya bileşene giden voltaj mı ömrü kısaltan etmen? Yoksa hepsi birden mi ömrü etkiliyor?
    Kimine göre 10 senelik bir işlemcinin en fazla 5 sene gideceği sonrasında sorun çıkarmaya başlayacağı kimine göreyse yıllarca sorunsuz kullanılabileceği söyleniyor ama araştırmam sonucu net bir bilgiye ulaşamadım.
    Sizden alacağım görüşler dahilinde bütün sistemi parça parça custom sıvı soğutmaya döndüreceğim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ahmet.089 -- 15 Aralık 2014; 17:36:10 >



  • Benim bildiğim genel görüş her işlemcinin ömrünün ortalama 10-15 yıl arsında olduğu. Overclock yaptığın voltaj ve ısı değerleri belirlenmiş limitleri geçmediği veya o sınırlarda dolanmadığı surece normal bir kullanıcının elinde tutacağı sure içinde bozulmayacağı düşüncesindeyim. Kaldı ki işlemcisini limitlerine kadar zorlayacak adam o işlemciyi 5sene veya daha fazla kullanmaz. Orta karar bir overclock için sıvı soğutma ya da bu tarz endişelere bence gerek yok. Dersen ki ben 3-3.5ghzden 5e zorlarım işlemcimi günlük kullanım için işte o zaman bu tarz şeyleri düşünmeye başlamalısın. Bu yüzden soğutma tavsiyen için elindeki sistemi ve hedeflediğin overclocku yazarsan daha faydalı tavsiyeler gelebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Isı ile alakalı.sogutucun ne kadar iyi ise okadar uzun gider.İşlemcinin ömürünü etkiliyen etken ısıdan dolayı genleşmedir.Genleşmeyi ne önlersek(sogutucu ile) işlemci ömrü o kadar uzun gider.
  • Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler arkadaşlar. Ben sistemimi 3d modelleme, render işlerinde kullanıyorum. Dolayısıyla ne kadar performanslı çalışırsa benim için o kadar iyi ama bir yandan da ömrünün fazla kısalmasını da istemiyorum. Dediğiniz şekilde biraz sınırlarını zorluyorum. Şuan yalnızca işlemciye overclock yapılmış durumda kullanıyorum. Sistemimde sıvı soğutma mevcut ve iyi de bir sıvı soğutma olduğu söyleniyor incelemelerde, ben de memnunum şimdilik ancak hazır kit soğutma olduğu için customun yerini tutmaz.

    Overclock bileşenlerim şu şekilde diğerleri de imzada mevcut olanlar:
    Asus Rampage IV Black Edition
    İntel i7 4930k
    Asus Gtx780 DCU II OC
    Corsair Vengeance 2x8 1866Mhz Cl9 Dual ram

    Cpu Ratio: 4.3
    BCLK Frequency: 100
    Cpu Vcore Voltage:1.28 V
    DRam Frequency:1866
    DRAM Voltage:1.5

    Sistemde şuan yalnızca işlemciye oc yapılmış durumda stabil şekilde kullanıyorum. Ancak modelleme programlarımı sürekli aktif kullandığımdan oc yapıldığında programlarım bundan etkileniyor. Bu yüzden fazla oc denemesi yapamıyorum. Bundan önce 4500 Cpu frequency değerini gördüm ancak stabil olmadığından yine 4.3 değerine çekip çalışmaya devam ettim.
    Benim istediğim sistemimin mümkün olduğunca hızlı çalışması bununla birlikte yapacağım sıvı soğutma ile ömrünü mümkün olduğunca uzun tutmak.




  • soğutmasını sağladığında hiçbişey olmaz. sadece işlemciye oc yaptığında anakartın üzerinden normalden daha fazla elektirik geçer. buda anakartın daha fazla ısınması demek.ramlar ile arasında normalden daha fazla alışveriş olucak demek buda ramlerin daha fazla ısınması demek.kuzey köprüsünün daha fazla ısınması demek vb... yani ısınan bütün bişenleri iyi soğutman lazım.
  • Aynen dediğiniz gibi bütün bileşenlere ısı yayılıyor ama nereden sıvı soğutmaya başlayacağım konusunda endişeliyim. Tüm sistemi birden mi yapmak mantıklı yoksa parça parça yapsam farkeden birşey olur mu?
  • İkinci el E7300 almıştım 2009 yılında.2011 yılından 2014 eylül ayına kadar 3.50 GHZ overclock yaparak kullandım üstelik kavruluyordu 70 derecelerde yaz-kış.Hatta kapanmasın diye anakarttan bu seçeneği dahi kapatmıştım artık zavallım 100 derece mi oluyordu bilmem
    Yani vurun kırbacı gitsin kimse bir işlemciyi 6-7 yıl kullanmaz
  • Cevabınız için teşekkürler. Elimdeki hiçbir bileşeni atmayıp birbirine bağlayarak bir renderfarm oluşturmayı planlıyorum. Yani 5 yıl sonrasında bir workstation seriye geçip bu bilgisayarımı ikinci bilgisayar olarak aktif bir şekilde kullanmaya devam edeceğim. Bu yüzden ömür de önemli bu bilgisayarım için. Elimdeki kullanmadığım parçaların sayısı yıl geçtikçe artıyor. Bunların atıl vaziyette durmasındansa kullanılmasından yanayım. Diyeceksiniz ki bununla uğraşana kadar yeni sistem toplasan uğraşın da boşa gitmemiş olur. Ancak bu parçalar benim render işlerimde işimi görse bana yeteceği için çok problem etmiyorum.
    Bundan önce kullandığım ancak şimdi bir kenarda duran 2 kasam daha mevcut. Bütün bunları 5 sene sonra bir araya getirip, belki biraz da iyileştirme yapıp bir ws ofis kurmak gibi bir düşüncem var nasip olursa :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ahmet.089 -- 20 Aralık 2014; 23:33:23 >
  • sıvı soğutma şart değil. hava soğutma ile de soğutabilirsiniz he 6.0 ghzde kullancaksanız o ayrı tabi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.