Şimdi Ara

O madenlere 2019'a kadar süre verildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
625
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ülkenin karışıklığından faydalanılarak yapılan bu düzenlemeyi kimler savunacak acaba? Vebali boynuna olacak hükümet yardakçılarını konuya bekliyoruz;



    KÖMÜR madenlerinde kullanılan patlamayı önleyici sistemlerin, uluslararası standartlara uygun hale getirilme süresi, 2019 yılı sonuna kadar uzatıldı.

    Resmi Gazete'de önceki gün (4 Ağustos) yayımlanan karara göre, patlama olasılığı yüksek ocaklardaki teçhizat ve koruyucu sistemler 31 Aralık 2019’a kadar “Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik’e uygun hale getirilecek. Sistemini yenilemek istemeyen madenler, sorumluluğun işverende olması kaydıyla eskimiş sistemleri kullanmaya devam edebilecek. CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Soma Faciası Araştırma Komisyonu Üyesi Özgür Özel karara tepki gösterdi. Özel, “Bu kararı imzalayanların elleri tutulsun diyeceğim ama… Hadi eliniz tutuldu yüreğiniz de mi tutuldu? Yüreği kurusun bu kararı imzalayanların” dedi.

    9 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ
    Özel yeni düzenlemeyi gördüğünde gözlerine inanamadığını da kaydederek şunları söyledi:

    “Madenlerde ATEX yani alev sızdırmaz malzeme kullanımı Türkiye’de 31 Aralık 2006’dan beri mecbur. Bunun sıkı denetleniyor olması lazım. Soma faciasına kadar yönetmeliklerde birçok eksik vardı ama bu eksik olmayan kısım. ATEX malzeme kullanma zorunluluğu ve denetlenmesi ile ilgili bu vardı zaten. Ama kullanmamışlardı. Soma faciasının bilirkişi raporunda da var. Ama Soma’dan sonra bir farkındalık oluştu. Denetimler hem sıklaştı hem de bu konu üzerinde yoğunlaştı. Bunun üzerine yapılan denetimlerde 130 civarı ocak ATEX malzeme yokluğundan kapatıldı. Şimdi bu düzenleme bizi 2006’dan önceye götürüyor ve taa 2019’a gönderiyor. Soma faciasından sonra 2006’dan da geriye gitmiş olduk. Ayrıca madenlerde Çin malı kalitesiz ve kötü malzeme ile dolacak. Şu anda kapalı olan 60’a yakın maden güvenliği sağlanmadan açılacak. Ayrıca Soma davasında savunma avukatları da şöyle bir savunma yapacak, ‘Evet bilirkişi raporları ATEX kullanmadık diye eleştiriyor ama Türkiye şartlarında bu mümkün değil . Faciadan 1 yıl 3 aydan sonra Bakanlar Kurulu bunu zaten zorunlu bir standart olmaktan da çıkardı.’ Bunu deseler ne diyeceğiz? Gelinen noktada bu değişikliği herhangi bir bakanın Bakanlar Kurulu’na bunu teklif etmesini dahi kabul edemeyiz. Ama hükümeti olmayan bir Bakanlar Kurulu… . Normal şartlarda hiçbir bakan böyle bir şeyi gelip de teklif dahi edemez. Şu anda 9 yıl geriye götürüyor. Bu akıl alır bir şey değil. “

    BİR FACİADAN BU BAKANLAR SORUMLUDUR
    Özel faciadan ders almak bir yana bu kararın madenleri daha da geriye götüreceğini kaydederek, “Elleri yürekleri tutulsun ki bir daha böyle bir kararı imzalamasınlar. Eliniz tutuldu hadi de yüreğiniz de mi tutuldu? Yürekleri kurusun bu imzayı atanların. Bu Soma faciasından ders alıp iş güvenliği en üst seviyeye getireceğiz diye verilen sözlerin tutulmak bir yana geriye götürülmesi demek. Maden ve enerji lobisinin ne kadar güçlü ve acımasız olabildiğini gösteriyor. Bundan sonra yine bir madende bu standardı sağlamayan bir faciadan direk bu bakanlar kurulu sorumludur” diye ekledi.

    Kaynak







  • Somadan okadar oy aldığı için adamlar ne yapsa boş, nasılsa oy veriyorlar kimin haberi olacak ki.
    Yetmez yetmez daha güzel şeyler bekliyoruz.
    Bir metro inşaatında da evleri çatırdata çatırdata hala ilerliyor, kimse ya durun bir bakalım nerde hata yaptık demiyor, birileri ölene kadar devam.
  • Göründüğü kadarıyla haberi bile ilgi çekmiyor. Öylesine ilgiliyiz kendimizle. Kardashian'in .otu burda desem girip okurlar belki.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Açıkcası acımıyorum artık bunlara,kendin ettin kendin buldun sözü varya aynen onlara ithafen yazılmış.
    SOMA faciasına rağmen o bölgeden AKP ye çıkan oy miktarı ortada.
    Celladına açık olmuşsa bir millet tabiri de uyuyor aslında.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merkur M kullanıcısına yanıt
    Soma'daki insanların işsiz bırakılma, aç kalma tehdidiyle oy verdiğini biliyoruz. Bu yüzden kızamıyorum Soma'daki vatandaşlara.
  • Bize şöyle sağlam bir komünist hareket gerekli. Mesela Soma mı oldu? Devletin patrona ödül vermesini beklemeden gidip cezasını kesecek.

    Devlet kimin devleti biliyoruz. 3 aydır maaşını alamayan inşaat işçileri "şantiyeyi tek etmiyoruz, iş bırakıyoruz" dediğinde 3 ay maaşlarını vermeden işçileri köle gibi çalıştıran patronun değil de, emeğinin karşılığını isteyen işçinin tepesine biniyor devlet.

    "İşçiye, halka, devrimciye kalkan el kırılır." diyen, demekle kalmayıp uygulayan bir komünist hareket lazım. İşte o zaman, devlet açık açık patronlara "4 sene daha işçi öldürebilirsiniz rahat rahat" dese bile akmaz işçi kanı.
  • şöyle bi düzeltem yapalım madenlerde çalışanlar somalı değil çevre köylerdenmiş bi başlık vardı SOMA diye nedense arkadaş sildirmiş konuyu.

    bende ilk öyle zannetmiştim.


    zaten akp herşeyi ötöliyor nedense lafa gelince varlarda icraat yok.

    İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) tarafından paylaşılan son rapora göre;

    Ocak ayında en az 128 işçi,

    Şubat ayında en az 85 işçi,

    Mart ayında en az 139 işçi,

    Nisan ayında en az 133 işçi,

    Mayıs ayında ise en az 162 işçi,

    Haziran ayında ise en az 147 işçi yaşamını yitirdi.

    Böylece 2015 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinde en az 794 işçi can vermiş oldu.

    http://guvenlicalisma.org/




  • Tüm dünyada işçi ölümlerinden çok is hastalığı olur. Bizde tam tersi. Çünkü iş hastalığı raporu da vermiyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1881

    Soma'daki insanların işsiz bırakılma, aç kalma tehdidiyle oy verdiğini biliyoruz. Bu yüzden kızamıyorum Soma'daki vatandaşlara.

    HDP'ye diyorlardı hani silah zoruyla oy verdiler diye, ozaman bunların yaptıklarıda aynı şey, ordan oy çıkmasaydı silah yerine başka koşullarda halka zarar vereceklerdi demek ki.
    Aynı olay başka bir yerde de olmuştu, akpye hiç oy çıkmayan bir köy vardı oraya hizmet vermiyordu.
  • TMMOB'a saldırmaları da bu yüzden. Devletin patronlara işçileri öldürme yetkisi vermesini zorlaştırıyor TMMOB. Güçlü, sesi çıkan, yaptırım gücü olan bir TMMOB asla işlerine gelmez.

    "TMMOB Maden Mühendisleri Odası, madenlerde kullanılan malzemelerde Avrupa Birliği’ne uyum şartının 31 Aralık 2019’a ertelenmesine tepki gösterdi.

    Kararın Soma ve Ermenek facialarında yargılanan firmalar tarafından koz olarak kullanılacağını öne süren TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun, “Patlamaya hazır 250 kömür ocağı var. Kapalı madenler bile 2020’ye kadar ‘demek ki risk yok’ diyerek çalışmaya devam edecek” dedi.

    Madenlerde koruyucu sistem kullanma şartının 5 yıl ertelenmesiyle ilgili düzenlemenin yeni facialar yaratacağına dikkat çeken Torun Hürriyet’e “Bu düzenleme yeniden ele alınmazsa Soma ve Ermenek gibi yeni facialar yaşarız” dedi. Soma faciasının ardından madenlerde yanmaz malzeme, yaşam odası, kaçış yolu gibi zorunluluklar getirilmesini istediklerini belirten eski Maden Mühendisleri Odası Başkanı Torun ertelemeyle büyük risk taşıdığı için kapatılan maden ocaklarının dahi açılabileceğini kaydetti. Torun “Bu düzenleme uluslararası normlara aykırı. Almanya, Polonya, Avustralya gibi gelişmiş ülkelerde hiç kaza olmuyor.” "

    kaynak




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.