Şimdi Ara

Nvidia RTX / GTX Ekran Kartlarında Video Izlerken Oluşan Kare Desenli Bozulma Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
369
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,


    Ben bir yazılım geliştirici olarak bilgisayar kullanımının günlük hayatımızdaki önemini iyi anlayan biriyim. Ancak son bir yıldır karşılaştığım bir sorun beni oldukça rahatsız ediyor ve çözüm bulmakta zorlanıyorum. Windows 11 Pro kullanıyorum. Bu sorun, Nvidia RTX ekran kartlarıyla ilgili ve özellikle YouTube videolarını izlerken ortaya çıkıyor.


    Ekran kartım, Asus TUF RTX 4080 OC, alalı yaklaşık bir yıl oldu ve genellikle oyunlarda kullandığımda herhangi bir sorun yaşamıyorum. Furmark, OCCT Ram Test ve çeşitli oyunlar (COD MW2, MW3, Warzone, Cyberpunk, Sniper Ghost Warrior Contracts vb.) üzerinde test ettim ve hiçbir göze batan sorunla karşılaşmadım. Ancak iş YouTube'da video izlemeye geldiğinde, ekranım üzerinde dama tahtası gibi kare desenlerle karşılaşıyorum. Bu sorunu yaşayan tek kişi olmadığımı düşündüm ve araştırmalarımı derinleştirdim.


    Nvidia'nın forumunda konu bu şekilde açılmış.


    ISSUE 3992875 "Small checkerboard li | NVIDIA GeForce Forums


    Chrome based browser Artifact. | NVIDIA GeForce Forums


    Reddit Kullanıcılarının açtıkları.


    (2) HELP NEEDED: Weird artifacting on Youtube and Facebook only | RTX 3080 FTW3 Ultra : EVGA (reddit.com)


    Asus TUF RTX 4080 OC Graphics Card Issue: Square Pattern on Screen While Watching YouTube Videos : ASUS (reddit.com)



    Youtube Video'ları


    (4) Weird Checkerd Board Pattern Glitch in Chromium Browser During Accelerated Video Playback - YouTube


    (4) Nvidia RTX 4090 YouTube artifact issue - YouTube



    Görünüşe göre bu sorun, yıllardır var olan ve bir çözüm bulunamayan bir sorun olabilir. Sadece RTX değil, GTX ekran kartlarıyla da karşılaşabilen bir sorun gibi görünüyor.


    Bu sorunun garanti kapsamında olduğunu düşünüyorum, ancak Nvidia'nın forum sitesinde sorunun Microsoft'a ait olduğunu (bir windows güncellemesi sonrası) ve kendilerinin sorumluluk taşımadığını belirtiyorlar.


    Nvidia' cevabı.

    Nvidia RTX / GTX Ekran Kartlarında Video Izlerken Oluşan Kare Desenli Bozulma Sorunu



    Windows 11 kullanmama rağmen. Format atıp Windows 10 kurarak denedim. Ancak yine sorun çözülmedi. Yani işletim sisteminin Win 11 ya da Win10 olması fark etmiyor.Nvidia RTX / GTX Ekran Kartlarında Video Izlerken Oluşan Kare Desenli Bozulma Sorunu 



    Bu sorunun Chromium tabanlı tarayıcılarda olduğu iddia ediliyor ve bir çözüm olarak "edge:flags" ayarlarından "Choose ANGLE graphics backend" seçeneğini "OPENGL" veya "D3D9" olarak değiştirmeniz gerektiği söyleniyor. Ancak bu adımı OPENGL olarak attığımda sorun düzelmedi. D3D9 olarak seçtiğimde ise düzeldi ancak video renklerinde kalite kaybına neden oldu. Kalite kaybına örnek aşağıya 2 resim ekliyorum.


    Renk kalitesi yüksek videoya örnek (DCI-P3), farkı anlayabilmek için DCI-P3 destekli monitör gerekebilir.

    Nvidia RTX / GTX Ekran Kartlarında Video Izlerken Oluşan Kare Desenli Bozulma Sorunu


    Renk kalitesi düşük videoya örnek (SRGB), standart monitörde böyle gözükmeli.

    Nvidia RTX / GTX Ekran Kartlarında Video Izlerken Oluşan Kare Desenli Bozulma Sorunu



    Sorunu çözmek veya en azından bu konuyu daha fazla kişiye duyurabilmek için ne yapabileceğimizi düşünüyorum. Bu nedenle benzer başlık altında bu sorunu yaşayan veya çözen diğer kullanıcılarla deneyimlerimizi paylaşmak istedim.


    Bu sorunu yaşayan veya çözen herkesin deneyimlerini paylaşmasını bekliyorum.


    Teşekkür ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ti7800 -- 27 Kasım 2023; 16:28:22 >







  • RTX 4080 sahibiyim ayni problemi yasiyorum.
    Monitorum Samsung g70b.
    Monitorden de supheleniyorum.
    Fakat bana gor bu problem nvidia kaynakli ve driver ile cozulebilir.
  • mehmet4428 M kullanıcısına yanıt

    Merhaba,


    Sürücüler ile çözülmüyor. Çok defa farklı sürücülerle denedim. Ayrıca 4 tane farklı monitörle denedim. İlginç olan bunun çok uzun süredir var olması ve hala çözülememiş olması.


    Ben Monitor olarak LG27GN950B kullanıyorum. DCI-P3 destekliyor.


    Bu arada AMD anakart ve işlemci kullanıyorum. Ekran Kartı özel güç girişi kullandığı, çok büyük, ağır ve de pahalı olduğu için başka bir sistem takıp deneme şansım olmadı.

  • Öncelikle sorun NV özelinde bi’ sorun değil + olarak W11/W10 için değişen pek bir şey olmuyor (zaten yukarıda da belirtilmiş).


    AMD Radeon tarafında da aynı/benzer sıkıntılar görülmesi sebebiyle Google Chrome’un ivedilikle çözmesi gereken bi’ sorundur (aylar oldu orası ayrı mesele). Şu sıralar kademe kademe yeni arayüz geçişleri de başlamış durumda olduğundan bakalım belki de bi’ çözüm sunulmuş olabilir.


    RTX 40 Serisi ANA KONU içerisinde zaman zaman üzerine konuşulan bi’ durum olduğunu da belirtelim.


    Nvidia RTX / GTX Ekran Kartlarında Video Izlerken Oluşan Kare Desenli Bozulma Sorunu 

  • Bu konu çözüme ulaştı mı ? yaklaşık son 3 4 aydır bende bu sorunu sık yaşıyorum denemediğim yöntem kalmadı chromda edgede ve operada denedim hepsi aynı display kablolarını hdmi kabloları ile değiştirdim monitörün hz değerlerini düşürüp test ettim bende bir adet aslında 240 ama OC ile 270hz e yükselen asus monitör var bir adette 75 hz samsung monitör var acaba aralarındaki hz farkından dolayımı oluyor dedim değilmiş. videoyu hangi monitöre çekersem o monitörde o sorun gerçekleşiyor chrom ayarlarında Kullanılabilir olduğunda grafik hızlandırmayı kullan seçeneğini kapattım sorun bi tık daha az tekrar eder oldu ama yine 4k videoları falan izlerken ara ara yapıyor kesin bir çözüm bulunduysa konuyu güncelleyebilirmiyiz acaba ? yaşadığım sorunu aşağıda fotoğrafa bırakıyorum ekran tam olarak bu şekilde glitchleniyor anlık olarak video izlerken.











    Nvidia RTX / GTX Ekran Kartlarında Video Izlerken Oluşan Kare Desenli Bozulma Sorunu




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.