Şimdi Ara

Nvidia driver karmaşası.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi forumlar herkese. Uzun zamandır linux üzerinde araştırma yaptıktan sonra artık ana makinemde de kullanmak istediğime karar verdim. Yaklaşık bir sendir Hp Pavilion laptop'uma windows'un yanına bir linux kurmaya çalıştım. Çok dağıtım denedim ama sadece pardus ve fedora sorunsuzca kuruldu ve çalıştı. İlk başlarda pardus'u kullanmaya başladım. İyi gidiyordu ancak windows tarafında valorant oynadığım için secure boot'u pardus'e geçerken hep kapatıp açmam gerekiyordu. Bu çok yorucu olmaya başlamıştı bu yüzden kernel'i imzalı bir dağıtım aramaya başladım. Ubuntu ve ubuntu tabanlı tüm dağıtımlar sorun çıkardığı için en son fedora da nefes aldım. Fedora'yı kurduktan sonra işletim sistemleri arasında çok rahat geçtiler yaparak kullanabilir hale geldim. Ta ki ekran kartı sürücüleri ile haşır neşir olana kadar.

    Çok fazla araştırma ve deneme yaptım. Denemelerimi de minecraft ile test ettim. Windows'ta minimum 60 fps ile oynadığım minecraft'ı, linux tarafında ne yaptıysam 25 - 30 fps'nin üzerine çıkamadım. Minecraft'ta f3 tuşuna basınca sağ tarafta kullanılan ekran kartını da gördüğüm için bu yöntemi tercih ettim.

    Araştırmalarım sonucunda sisteme 3 farklı şekilde driver kurabileceğimi öğrendim.

    1. Yöntem : (Sistemim kendi mağazası aracılığıyla açık kaynak driver kurulumu) : Araştırmamda bu yöntemin en çok en çok tavsiye edildiğini ve kolay olan yöntem olduğunu öğrendim. Bu yöntem secure boot'u kapatmadan çalışmadı. Kurulumu "sudo dnf install akmod-nvidia" "sudo dnf install kernel-devel" gibi kodları kullanarak kurmaya çalıştım. Sonucunda bi driver kuruldu. X settings de geldi. Ancak bendeki X panelde olması gerekenden çok az seçenek vardı. Bu arada nouveau'yu da devre dışı bıraktım. Bu yöntemim 2D ile işlemlerde iyi olduğunu ve 3D de başarılı olmadığını tecrübe ettim. Çünkü 20 fps bandında geziyordum.

    2. Yöntem : (Nvidia'nın sitesinden sürücüleri indirip kurmak) : Bu yöntemi uygulamak için gene secure boot' u kapatmamız gerekiyordu. İndirdiğimiz dosyayı terminal ile önce işlenebilir hale getirip -chmod +x ile- ondan sonra kurulumu yapıp ve ardından gene nouveau'yu devre dışı bırakıp kurulumu yaptım. X panel de bu sefer öncekine nazaran fazladan bir iki seçenek daha gelmişti ama hiç bir ayar yapamıyordum zaten. Minecraft ile tekrar test ettiğimde sonuç değişmedi. Gene 20 fps civarında geziniyordu.

    3. Yöntem : (Nvidia'nın sitesinden sürücüleri indirip, imzalatıp kurmak [secure boot açık] ) : En başından beri bunu yapmak istiyordum. Gene siteden sürücüleri indirdim ve ssl bilmem ne isimli bir araç ile -ismi aklıma gelmedi- imzalamaya ve kurmaya çalıştım ama açılışta hep "Nvidia kernel module missing falling back to nouveau" uyarısı ile karşılaştım. Ve bu arada açılış çok uzun sürdükten sonra bu yazı çıkıp açılıyordu. Bu yöntemde zaten kurulum başarılı olmadığı için minecraft ile deneme yapmadım.

    Sonuç olarak bir türlü amacıma ulaşmadım. Asıl soruma gelicek olursak secure boot'u kapatmadan en performanslı sürücüyü kurup her türlü alanda ekran kartımdan maximum verim almak istiyorum. Ancak ne bir türkçe kaynak bulabildim ne de bulduğum yabancı kaynaklar bir işe yaradı. Nasıl yapacağımı ya da yukarıda neyi yanlış yaptığımı bilenler varsa yardımlarınızı bekliyorum.

    Ekran kartım: NVIDIA geforce 940mx
    Kartımda optimus özeliği de mevcut.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >







  • Fedora'daki Yazılımlar programını açın. Orada seçeneklerde Nvidia deposu etkin mi bakın. Ardından arama kısmına Nvidia yazdığınızda sürücüleri bulup yüklemesi lazım. Sürücüler yüklendikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Oturum açma ekranındayken çark simgesine tıklayıp Xorg üzerinde Gnome seçeneğini uygulayın, o şekilde oturum açın. Nvidia sürücülerin sorunsuz çalışması lazım.

    X.org Wayland'a göre daha eski ama Nvidia sürücülerin Wayland desteği kısıtlı olduğu için verim alınamıyor. Sıkıntı Nvidia kaynaklı, yapabilecek pek bir şey yok açıkçası

  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. Oturum açma kısmından dediğiniz masaüstü ortamı seçme kısmı haricindeki söylediklerinizi yapmıştım. Ancak dediğim gibi performans alamadım :). Nvidia linux'a üvey evlat gibi davranıyor. YouTube'ta Ubuntu işletim sistemi üzerinden genelde oyun performansı olarak windows'tan 5 - 10 fps daha yukarıda alanları gördüm. Ubuntu driverleri kurmak için açılışta seçenek sunuyor. Onun yaptığını diğer dağıtımlarda da manuel olarak yapabiliyor olmamız lazım değil mi? Yani bi şekilde yukarısında olmasa bile windows'ta aldığım performansa yakın bir değer almak istiyorum. Araştırmalarıma devam ediyorum. Çözümü bulursam burada paylaşacağım. Gene de bilen ya da fikri olan kişilerden her türlü mesajı bekliyorum :). Bu arada oturum açma kısmında dediğiniz ayarı yapıp tekrar deneyeceğim. Tekrardan teşekkür ederim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.