Şimdi Ara

Numetal nedir?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
2.166
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Numetal, kabaca heavy metal'in bir alt türü. Çok genel olarak konuşmaya devam edelim, hip hop aromalı vokaller, sample'lar, tercihen bir DJ'in elinden geçen rap alt yapısı, sert gitarlar ve bolca öfkeyi bir araya koyup müzik formuna sokarsanız elinizde kalan şey numetal oluyor. Elinizde kalıyor dedik ama yanılmayın, numetal yapıp elinizde kalması gibi bir şey söz konusu değil, kapanın elinde kalıyor plaklar.

    Numetal nasıl popülerse, numetal hakkında atıp tutmak da o kadar popüler son yıllarda. Bu müziğin gelip geçici bir akım olduğu, yetenek gerektirmediği, iki kolay riff, iki scratch ve "I hate myself and I want to die" diyerek kotarılabildiğini sanmak genelgeçer iddia olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuya da geleceğiz. Ancak neymiş şu numetal, biraz onu kurcalayalım.

    Kurcalayalım tabii ancak öyle dendiği gibi kolay değil bu. Numetal, tanım aralığı, eğer böyle bir tabir varsa elbette, en geniş müzik türlerinden biri olmalı. Zaten en baştan hibrit olmayı kabullendiğinden, sürüyle türün numetal içine girmesi ya da numetalin kendisinin birçok türün alt türüne dahil edilmesi yadırganmıyor. En başta hip hop ve heavy metal elbette. Ancak hardcore, punk, emo, emo-core, metal-core, industrial, rapcore, hepsi numetalin içinde yer alabiliyor. Belki de numetal onların içinde yer alabiliyor. Farkındaysanız buna deminden beri karar veremedik. Sırf biz olsak gocunurduk da kimse sınırları net çizemiyor, o yüzden dert etmiyoruz. O yüzden bazı müzikseverlerin 'mutlaka her şeyi kategorize edelim' saplantısına girmek yerine, 'kategorizasyona hiç girmeyelim en iyisi' diyoruz. Zaten girmeye kalksak bile altından çıkabileceğimiz gibi değil durum. Hatta bazen bunlarla alakasız yerel, otantik motiflerin de devreye girdiğini unutmayalım.

    Numetal'e girişOtantik dedik de… Bazı heavy metal dinleyenleri, fazla sulanmış olduğunu düşündükleri için numetal'den hazzetmez. Numetal'in, klasik metal gitar tekniklerini, riff'leri ve sololarını olduğu gibi kullanması bir yana, rock müziğin caz müzik ve dünya müziğiyle sürekli etkileşim halinde olduğunu da hatırlamak, illa itiraz edilecekse ondan sonra itiraz etmek gerekiyor.

    Deftones ve Korn, numetal'in ilk temsilcileri; Fishbone, Body Count, Urban Dance Squad, Rage Against The Machine, Deftones ve Faith No More da sonraki kuşak temsilciler olarak kabul ediliyor. İşin ucunu Korn'dan da eskiye, Tool'a kadar çekenler var. Bu gruplardan bazıları, numetal'i tepelemeye çalışan metal fanlarından öyle sıkıldılar ki "biz numetal filan yapmıyoruz kardeşim" gibi açıklamalar yapmak zorunda bile kaldılar. Prodüktör Ross Robinson, numetal'in kralı kabul ediliyor; CV'sinde Machine Head, Slipknot, Cold, Sepultura, en önemlisi de Korn ve Limp Bizkit gibi gruplar yazılı.

    Grupları saymaya başlamışken işin devamını da getirelim. Numetal olup olmadığı tartışmalı, ancak benzer sularda gezinen grupları var; Sevendust, Finger Eleven, Godsmack, Soulfly, Ill Nino, Killswich Engine, Fear Factory, Spineshank, Tool, Incubus gibi… Gidip Creed'e numetal denmedikçe bunlar da çok yanlış örnekler olmazlar.

    1990'larda saydığımız öncü gruplar, metal müziğin üzerine hip hop'a yakın vokaller ve başka teknikler denediler. Dinleyici kitlesi çok geniş iki tarzı buluşturmak ticari bir girişim değildi ama ticari getirisi devasa oldu. Metal dinleyemeyen rockseverler ve hip hop dinleyicileri, dinlemesi çok daha kolay bu müziği hemen kucakladı. Sonuç olarak fanlar ve özellikle de ukala müzik yazarları, kendilerini geleneksel metal grupları ile metal'in sertliğini alıp diğer zırvalıklarını sample'lar ve bir DJ ile değiştiren bu yeni nesil grupları ayırmak zorunda hissettiler. Bulunan "New Metal" terimi, zamanla "nu metal" haline geldi. Bugün Nu metal yerine bitişik "numetal" yazılması tercih ediliyor. Size çok ters geldiyse alternatif metal deyin.
    Numetal'e en yakın türler rap metal ve rapcore. Rap metal; diğer türlere fazla bulaşmayıp, bildiğiniz rap vokallere yükleniyor. Rapcore ve numetal; bol distortion katkılı gitarlar ile raptan "esinlenmiş" vokaller kullanıyor. Yani fark, zaman zaman klasik metal sertliğinde vokaller de duyuluyor, hatta bu iki tür için farklı vokalistleri olan gruplar da var, bilin bakalım hangisi? Linkin Linkin Linkin! Linkin Park, rapcore grubu olarak da düşünülebilir örneğin. Papa Roach, rapcore'a daha da iyi uyan bir örnek oldu.

    Nu-metal vokali yapmak demek rap'i de içine alıyor, pırıl pırıl söylenen sözleri de, çığlık çığlığa bağırmayı da. Hatta hepsi aynı şarkının içinde de olabiliyor.

    Hatta bu şarkı çok güzel de olabiliyor. Hepsi olacak diye bir kural da yok, bakınız Slipknot'a, hip-hop ile pek alakası olduğunu söyleyebilir miyiz?

    Gitar tekniği, metal kadar komplike değil. Belki de bu yüzden metalciler "yeteneksizseniz numetal grubu kurun" diye dalga geçiyor. Metal müzik tamamen sololara ve riff'lere dayanıyor, oysa numetal'de dayanacak o kadar çok çeşit var ki gitar, diğer elementler gibi sadece ritmik bir araç. Linkin Park'ın "One Step Closer"ını açan gitar riff'ini düşünün, ne kadar basit bir melodi ancak bütün şarkıyı nasıl taşıyor! Oysa metal şarkılarında sürekli değişen melodiler vardır. Sayın bakalım, bir Iron Maiden şarkısında kaç farklı melodi bulacaksınız.

    Basta ise tam tersi bir durum var. Steve Harris gibi enteresan adamları saymazsanız metal müzik çalan basçılar genellikle oldukça basit çalmayı, gitar riff'leriyle uyumlu gitmeyi; numetal'de ise basçılar daha komplike çalmayı tercih ediyor. Örneğin Limp Bizkit'in basçısı Sam Rivers, aslında bir caz basisti, bunun etkisi bazen hissediliyor. Mudvayne basçısı Ryan Martinie'nin funk geçmişi de gruba enteresan bir hava katıyor. Davullara gelirsek, metal ile hiç alakası yok, davul tekniği tamamen hip hop'un breakbeat yapısı ile alakalı.
    Metale göre çok daha beklenmedik ritmler, yine ekstra örnekleri saymazsak metale göre daha hızlı ve komplike teknikler göze batıyor. Zaten DJ'lerin önemi de burada ortaya çıkıyor. Numetal grupları, beat'leri desteklemesi ve şarkılara efektler eklemesi için kadrolarına DJ'ler ekliyor. Limp Bizkit'in DJ Lethal'ı, Linkin Park'ın Joe Hahn'ı, Incubus'un Dj Kilmore'u herkesin aklına şak diye gelenler.

    İşlenen temalar da metale göre farklı. Numetal'in esas teması gençlik sorunları, sistem çarpıklıkları, anlayışsız aileler. Tabii kendini evde dışlanmış hisseden bir çocuğun halini anlatan bir müzik, haliyle metalci "ağır abilere" gelmiyor. Üstelik bütün bu saydıklarımızın müziği bir formüle oturtması, türün en önemli temsilcisi Linkin Park'ın şarkılarının yaratıcılıktan çok önceden ağır ağır hesaplanmış birer matematik harikası olması da bu abilerin ekmeğine yağ sürüyor. Gotik'i Marilyn Manson sanan, oraya buraya acaYiP KarakterLerLe yAzıLar yAZan hayranlar da türün adını pek iyiye çıkarmıyor hani.







  • Güzel yazıymış Ama espri yapılırken kısa bırakılır ki komikliği tadında kalsın, yada ben uzun komikliklere sürekli gülmeyen biriyim belki ondandır
    Ya hacı fukara sümüğü gibisiniz , bigidin allasen yauv kafayı tarzları ile bozmuşlar adamdan saymıyoruz işte sizi
  • Bırakalım metal numetal olmasın rapmiş hiphopmış en iyisi karıştırmamak
    Dave Mustaine ne demiş : Metal g..ünüze girsin (Dave Mustaine some kind of monster belgeselinde söylüyor bana kızmayın )
  • Numetal i çıplak söylenen metal tarzı sanırdım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Antor

    Numetal i çıplak söylenen metal tarzı sanırdım


  • quote:

    Orijinalden alıntı: Antor

    Numetal i çıplak söylenen metal tarzı sanırdım

    Yok artık
  • Hitleride ressam olur sanıyorduk büyüdü adam oldu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Antor

    Numetal i çıplak söylenen metal tarzı sanırdım

    Hayal gücüne hayran oldum

    Yazı güzel olmuş bende bir zamanlar numetal dinliyordum ancak zamanla değişiyor şarkıdan beklenenler
  • dope-die mf die bir numetal örneğidir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Doppelganger
    Deftones ve Korn, numetal'in ilk temsilcileri; Fishbone, Body Count, Urban Dance Squad, Rage Against The Machine, Deftones ve Faith No More da sonraki kuşak temsilciler olarak kabul ediliyor. İşin ucunu Korn'dan da eskiye, Tool'a kadar çekenler var. Bu gruplardan bazıları, numetal'i tepelemeye çalışan metal fanlarından öyle sıkıldılar ki "biz numetal filan yapmıyoruz kardeşim" gibi açıklamalar yapmak zorunda bile kaldılar. Prodüktör Ross Robinson, numetal'in kralı kabul ediliyor; CV'sinde Machine Head, Slipknot, Cold, Sepultura, en önemlisi de Korn ve Limp Bizkit gibi gruplar yazılı.

    Grupları saymaya başlamışken işin devamını da getirelim. Numetal olup olmadığı tartışmalı, ancak benzer sularda gezinen grupları var; Sevendust, Finger Eleven, Godsmack, Soulfly, Ill Nino, Killswich Engine, Fear Factory, Spineshank, Tool, Incubus gibi�Gidip Creed'e numetal denmedikçe bunlar da çok yanlış örnekler olmazlar.


    Bu paragrafta önemli bilgi yanlışları var.Deftones'u hem kurucu hem de sonraki kuşak olarak yazmışsın,çelişkili olmuş.
    Nu-Metal'in başlangıcını Korn'un '93 tarihli demosu Niedermayer's Mind olarak ele alırsak,Rage Against The Machine '91'de kurulup,bir sene sonrasında ilk albümünü çıkartmış bir grup olarak sonraki dönem Nu-Metal grubu olmaz,mümkün değildir.Tersine RATM Nu-Metal içinde etkileşim olabilmiş gruplardandır.Funk,Rap,Rock ve kimi zaman da Metal müziği kaynaştırmış ilk gruplardandır.

    Faith No More'un sonraki dönem Nu-Metal grubu olarak geçmesi ise tamamen yanlıştır.Faith No More 1983'te kurulmuş,ilk albümünü '85'te yayınlamış ve o zamanlardan müziğinde Funk,Metal ve Rap'i birleştirerek doksanlarda Alternative Metal,Nu-Metal ve Alternative Rock türlerine öncü olacak işler yapmaya başlamıştır.Faith No More'a '88'de giren ve The Real Thing'den itibaren grubun vokalisti olan Mike Patton,Nu-Metal vokalistlerinin alayının taklit ettiği adamdır.Yine Patton'un, Avant-Garde Metal yapan diğer grubu Mr.Bungle,özellikle Korn üzerine büyük etki sahibi olmuş bir gruptur.

    Tool ise Nu-Metal değildir.Alternative Metal grubudur.Nu-Metal grupları üzerinde etkisi olması daha büyük olasılıktır.Soulfly,Killswitch Engage ve Fear Factory'i de Nu-Metal olarak anmak çok doğru olmayacaktır.




  • Hayret. Konuyu Metallicacılar basmamış.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Cro-X


    quote:

    Orijinalden alıntı: Antor

    Numetal i çıplak söylenen metal tarzı sanırdım

    Hayal gücüne hayran oldum

    Yazı güzel olmuş bende bir zamanlar numetal dinliyordum ancak zamanla değişiyor şarkıdan beklenenler

    Disturbed beklediğimi tam anlamıyla veren bir grup. Numetal severim. Ama Disturbed bir başkadır gözümde.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Ɛnslaved


    quote:

    Orijinalden alıntı: Doppelganger
    Deftones ve Korn, numetal'in ilk temsilcileri; Fishbone, Body Count, Urban Dance Squad, Rage Against The Machine, Deftones ve Faith No More da sonraki kuşak temsilciler olarak kabul ediliyor. İşin ucunu Korn'dan da eskiye, Tool'a kadar çekenler var. Bu gruplardan bazıları, numetal'i tepelemeye çalışan metal fanlarından öyle sıkıldılar ki "biz numetal filan yapmıyoruz kardeşim" gibi açıklamalar yapmak zorunda bile kaldılar. Prodüktör Ross Robinson, numetal'in kralı kabul ediliyor; CV'sinde Machine Head, Slipknot, Cold, Sepultura, en önemlisi de Korn ve Limp Bizkit gibi gruplar yazılı.

    Grupları saymaya başlamışken işin devamını da getirelim. Numetal olup olmadığı tartışmalı, ancak benzer sularda gezinen grupları var; Sevendust, Finger Eleven, Godsmack, Soulfly, Ill Nino, Killswich Engine, Fear Factory, Spineshank, Tool, Incubus gibi�Gidip Creed'e numetal denmedikçe bunlar da çok yanlış örnekler olmazlar.


    Bu paragrafta önemli bilgi yanlışları var.Deftones'u hem kurucu hem de sonraki kuşak olarak yazmışsın,çelişkili olmuş.
    Nu-Metal'in başlangıcını Korn'un '93 tarihli demosu Niedermayer's Mind olarak ele alırsak,Rage Against The Machine '91'de kurulup,bir sene sonrasında ilk albümünü çıkartmış bir grup olarak sonraki dönem Nu-Metal grubu olmaz,mümkün değildir.Tersine RATM Nu-Metal içinde etkileşim olabilmiş gruplardandır.Funk,Rap,Rock ve kimi zaman da Metal müziği kaynaştırmış ilk gruplardandır.

    Faith No More'un sonraki dönem Nu-Metal grubu olarak geçmesi ise tamamen yanlıştır.Faith No More 1983'te kurulmuş,ilk albümünü '85'te yayınlamış ve o zamanlardan müziğinde Funk,Metal ve Rap'i birleştirerek doksanlarda Alternative Metal,Nu-Metal ve Alternative Rock türlerine öncü olacak işler yapmaya başlamıştır.Faith No More'a '88'de giren ve The Real Thing'den itibaren grubun vokalisti olan Mike Patton,Nu-Metal vokalistlerinin alayının taklit ettiği adamdır.Yine Patton'un, Avant-Garde Metal yapan diğer grubu Mr.Bungle,özellikle Korn üzerine büyük etki sahibi olmuş bir gruptur.

    Tool ise Nu-Metal değildir.Alternative Metal grubudur.Nu-Metal grupları üzerinde etkisi olması daha büyük olasılıktır.Soulfly,Killswitch Engage ve Fear Factory'i de Nu-Metal olarak anmak çok doğru olmayacaktır.

    Yazıyı ben yazmadım. Suçun mali külfiyetini bana yüklemeyin lütfen .
    Ya o değil de herkes bir şeyler söylüyor şu Metal hakkında. Belki o yazıyı yazan adam eskilerde yaşamış yaşı büyük ve grupları iyi bilen biridir. Bilemeyiz. Ama forum kullanıcıları Metal hakkında çok şey biliyor. Benim anlamadığım bu kişiler 80li yıllarda yaşayıp eski grupların konserlerine falan mı gittiler? O dönemden bilgi mi toplamaya başladılar da bu kadar kesin konuşabiliyorlar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Doppelgangbanger -- 18 Nisan 2010; 15:05:06 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: VGroove


    quote:

    Orijinalden alıntı: Antor

    Numetal i çıplak söylenen metal tarzı sanırdım





    Nudemetal sandın heralde :D
  • Nü-metal

    Genelleme yaparsak çoğu gencin metal veya rock müziğe başlarken kapısının önünden geçtiği bir müzik türü olarak varsayabiliriz.

    necümlekurdumbe.gif



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ressam -- 18 Nisan 2010; 18:25:04 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Drummer

    Nü-metal

    Genelleme yaparsak çoğu gencin metal veya rock müziğe başlarken kapısının önünden geçtiği bir müzik türü olarak varsayabiliriz.

    necümlekurdumbe.gif

    Profesyonelleşince Thrash'e doğru mu kayıyorlar?
  • Yahu yazı çok uzun.Birisi 2-3 paragrafla özet geçebilir mi ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: VGroove

    Yahu yazı çok uzun.Birisi 2-3 paragrafla özet geçebilir mi ?

    Numetal türünün tarihçesini anlatıyor işte.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Doppelganger


    quote:

    Orijinalden alıntı: VGroove

    Yahu yazı çok uzun.Birisi 2-3 paragrafla özet geçebilir mi ?

    Numetal türünün tarihçesini anlatıyor işte.


    Fena özet
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Antor


    quote:

    Orijinalden alıntı: Doppelganger


    quote:

    Orijinalden alıntı: VGroove

    Yahu yazı çok uzun.Birisi 2-3 paragrafla özet geçebilir mi ?

    Numetal türünün tarihçesini anlatıyor işte.


    Fena özet

    Özeti olamaz anlamında söyledim.




  • Nu metal korn dinliyorum birtek.
    onunda nu olduğunu sonradan öğrendim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: VGroove

    Yahu yazı çok uzun.Birisi 2-3 paragrafla özet geçebilir mi ?


    -kaç sayfa olsun
    -1 yeter
    -OMG !
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.