Şimdi Ara

None (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
108
Cevap
11
Favori
7.361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • CSharpLover C kullanıcısına yanıt
    Senden haber bekliyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ms.vasilis kullanıcısına yanıt
    Yardımınız çok çok iyi olur dediğim gibi.

    Grafiği hazırladıktan sonra byte array'a da çevirirseniz ayrı mutlu olurum.
    Testler için daha rahat oluyor.

    Şu anlık başlat ikonuna ihtiyacım var sadece.
  • Hayret, bug falan mı oluştu?

    Aynı mesajım 3 kere yayınlanmış, yöneticiler mümkünse iki tanesini kaldırabilir mi?
  • Ciddi anlamda bilgisayar mühendisliği 1. sınıf öğrencisi olarak aşık oldum diyebilirim. Dehşet özeniyorum şöyle şeyleri görünce. Umarım ben de bir gün bu seviyeye gelebilirim. Özellikle C'yi detaylı öğrenmeye çalışıyorum. Acaba C için tavsiye edebileceğin bir kitap, kaynak var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • http://www.hepsiburada.com/c-ile-programlama-p-KSINEMIS78932

    Ben bu kitapla öğrenmiştim, hoşunuza giderse bir deneyin.

    http://www.dr.com.tr/Kitap/C-Programlama-Dili/Rifat-Colkesen/Egitim-Basvuru/Bilgisayar/urunno=0000000163645?gclid=CjwKEAiA5Ji0BRC5huTCyOTR3wISJACH4Bx4TXzDPFoZPjwhdCTW57Y2_zXA1_imXvdeQrdl8gvApxoCMwzw_wcB

    Şunu da deneyebilirsiniz, okumamıştım ancak uygun görünüyor.

    http://www.idefix.com/kitap/c-isaretcileri-el-kitabi-burak-selcuk-soyer/tanim.asp?sid=DKHDVQ44FY3Y6GJ7IVCU&gclid=CjwKEAiA5Ji0BRC5huTCyOTR3wISJACH4Bx4DshgSWaFPhso94ua5y68wKIjkV8ugfdPzeaCAb1fXBoCDB7w_wcB

    Bu kitap da pointer'lar için, işinize yarayacağını düşünüyorum, biliyorsunuz pointer'lar son derece kapsamlı bir konu ve kitaptaki bir konu yerine başlı başına bir kitap olarak işlenmesi daha doğru olur.

    ---

    Bu arada sınavlarım nedeniyle bir haftadır pek de bir kod yazamadım (hala da yazamıyorum, daha sınavların yarısı bitti, haftaya anca biter) , kusura bakmayın.
    Paging kodunda bulduğum kritik bir hata ile uğraşıyorum.
    Bazı sistemlerde sistem açılır açılmaz ilk frame render alındıktan sonra bir triple fault ile sistem yeniden başlıyor, debug etme şansım bile yok çünkü sanal makinelerde olmuyor. Deneme yanılma deneme yanılma ile sorunu yakalamaya çalışıyorum ben de işte :(



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CSharpLover -- 2 Ocak 2016; 9:49:58 >




  • Bu başlığı Linux forumunda görünce "Yine Kali ile vayfay 'heçkleyen' ergenin biri nasıl işletim sistemi yazabileceğini soruyordur kesin" diyerekten açtım ama yazılanları görünce dut yemiş bülbüle döndüm ve saygı duydum.
  • MadOtaku kullanıcısına yanıt
    Sorun değil aslında.

    Beni üzen de bu, özellikle makine diline yakın programlama (işletim sistemi yazmak, sürücü yazmak, vb) konularında genellikle bir ön yargı oluyor, yapılamaz, imkansız diye.

    Evet zor, kesinlikle zor ama imkansız değil. Sistem bu haline 2-3 ayda geldi. Eminim Türkiye'de bu işi benden kat kat iyi anlayanlar var ve onlar bir araya gelse şu sistemi 3-4 güne çıkarırlardı diye düşünüyorum. Tek başıma anca bunu yapabiliyorum, kusura bakmayın.

    Bir de sistemin paint çizimi gibi gözükmesi beni çok üzüyor, bir türlü gerçekçilik hissiyatını veremiyorum. Herhalde pastel renkleri kullanmayı bırakmam gerek sistemimde.
  • CSharpLover C kullanıcısına yanıt
    Hocam cevabınız için çok teşekkür ederim. Kitapları alıp inceleyeceğim kesinlikle. Aslında tasarım için flat renkler, flat ikonlar kullanılabilir. Malum flat design son zamanların modası.

    3 boyutlu bir gui'e sahip bir işletim sistemi programlamak zor mudur hocam sizce? Ve lisans öğrencisi misiniz şu an yoksa yüksek lisans falan mı?
  • Merhaba,

    Oldukça takdir ediyorum bu yaptıklarınızdan dolayı sizi tebrik ederim. Programlama tecrübelerim oldu çok eskiden ama şu an sadece power user olarak devam ediyorum teknoloji hayatıma. Kafamdaki projeyi sizde görünce yardım etmek istedim. Ekonomi 2. sınıf öğrencisiyim ben de. Yazılım dışında birçok konuda yardımcı olabilirim. Gerek tasarım konusunda gerek işlevsellik konusunda.

    Birçok işletim sistemini kullandım ve deneyimledim. Her birinini kendilerine göre artı ve eksileri var. Linux tabanlı işletim sistemleri geliştiricilerle uçsuz bucaksız özellikler kazanabilir.

    Size önerim bir takım kurmanız ve yazılım konusunda tek başınıza kalmamanız. Size yardım etmek isterim. Hangi tasarım dili kolayınıza gider bilemem ancak "skeumorph" tipi tasarımlar şu anki flat, kart tasarımlarından çok farklı ve daha derin, göze hitap ediyor. flat, kart tasarımlar çok basit ve çoğu sistem onu kullanıyor. farklılaşmak lazım.

    Kolay gelsin.




  • Hocam dediğinize katılıyorum "skeuomorphic design" çok hoş olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CSharpLover C kullanıcısına yanıt
    ------------------------------



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:12:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @CSharpLover,

    Oncelikle bu buyuk hevesin ve birseyler yapma istegin icin tebrik ederim. Temelde isletim sistemi yazmak kolay bir is. Fakat modern sistemler son derece karisik ve cozulmesi gereken bir cok sorun var.

    Merak ettigim icin sunlari sormak istiyorum:
    - Sistemin multitasking'i nasil gerceklestiriyor?
    - Donanim suruculeri icin bir API hazirliyor musun? Bir framework gelistirdin mi?
    - Network stack nasil olacak?
    - Cekirdek GUI'den ayri mi?
    - Kullanici surecleri cekirdek ile ayni seviyede mi calisiyor, yoksa protected mode'de mi?
    - Kullanici sureclerinin donanima ve surucu API'lerine dogrudan erisimi var mi? Varsa neden?
    - Dosya sistemi olarak ne planladin? VFS destegi olacak mi?
    - ELF destegi olacak mi?
    - Derleyici olarak hangi derleyiciyi port etmeyi dusunuyorsun?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 5 Ocak 2016; 19:47:04 >
  • Challenger kullanıcısına yanıt
    Çok güzel bir soruydu. Sistemi tanımlamak için güzel bir fırsat bana.

    - Sistemin multitasking'i henüz timer multitasking gibi bir şey, paging sorunlarından multitasking de etkileniyor. Biliyorsunuz paging sanal bellek işlemlerinde yarıyor ve her bir task kendine özel bir stack'a, register'lara ve sanal belleğe sahip olmalı. Bu yüzden multitasking için paging bir zorunluluk. Şu an yaptığım geçici multitasking aynı 8 bitlik işlemcilere atılan RTOS'lardaki multitasking gibi. Tasklar'ın çalıştırıcıları bir vektörde kaydediliyor ve PIT kullanılarak 1 milisaniyede bir hepsi ardarda uygulanıyor. Sonuç olarak aynı anda çalışıyormuş gibi görünüyorlar.

    - Donanım sürücüleri için evet bir API'm var. DOS interruptları (21h, ...) ve Linux interruptları (80h) gibi benim de IDT'de tanımladığım sistem fonksiyonları için 65h var. Mesela eax = 1h iken int 65h çağırılıyorsa sistem yeniden başlıyor, eax 2h iken, hoparlörlerden ebx sürede ecx frekansında ses çıkıyor...

    - Gelişmiş network desteğini çok sonra düşünüyorum. Basit bir şekilde TCP ve UDP paketleri göndermek mümkün ama tarayıcı herhalde 2 sene sonra...

    - Çekirdek şu anlık GUI'den ayrık değil ancak sonra onu initrd'de bir uygulama olarak çalıştırmayı yani bağımsız yapmayı düşünüyorum. Burada yine aslında yapmak istediğim tam bağımsız değil bu arada, ona açıklık getireyim. GUI kütüphaneleri kernel'da bulunacak, ancak GUI uygulaması bağımsız olacak. Bu da farklı farklı GUI uygulamalarının yapılmasına imkan verecek. Hala açıklayamadım doğru düzgün neyse

    - Kullanıcı süreçleri çekirdek ile aynı seviyede çalışmıyor. Sistem protected mode ring 3 (user mode)'da çalışıyor.

    - Kullanıcı süreçlerinin donanıma ve sürücü API'lerine doğrudan erişimi yok. Sadece IDT'de tanımladığım 65h temel sistem fonksiyonlarıyla erişim sağlanıyor.

    - Dosya sistemi olarak EXT2 (Port etmesi çok kolaydı) kullanıyorum şu an, yakında FAT32 de eklesem fena olmaz ama o biraz daha karışık geldi bana EXT'ye göre. VFS desteği zaten önemli, dosya sistemi port ederken rahat oluyor işler.

    - ELF desteği şu an var (ELF32), onun haricinde sisteme özel uygulanabilir dosya türü var. Uygulama türüm aslında programlama dilim FEL ile bağlantılı, FEL'in dosya çıkış türüne göre yaptım uygulanabilir dosya türünü. İlk 5 byte "magic string" gibi düşünülebilir. FEL_E başlangıcını bulursa bu doğrudur diyor. Sonraki 1 byte uygulamanın FEL Derleyici Sürümü, Sonraki 1 byte Uygulama sürümü. Sonraki byte'ların tamamı makine kodu direkt. FEL uygulaması çalıştırıcım bu şeye uyumlu bir struct'a sahip. Eğer yukarıdaki koşulları sağlarsa dosyadaki 7 byte'ı atlayıp (bilgiler kısmı) geriye kalan kodu belleğe allokate ederek oraya jump ile gidiyor, ve kodu çalıştırıyor...

    - Derleyici olarak daha önceden geliştirdiğim FEL adlı derleyiciyi ve FEL programlama dilini port etmeyi düşünüyorum, basit bir syntax'ı var.


    Onun haricinde:

    FEL aslında benim hobi programlama dilim(di) (Artık basit bir hobi dilinden daha fazla ilerlediğini düşünüyorum) . Bu kadar ilerleteceğimi fark etmemiştim, herhalde iki üç işlevi olur yeter diyordum. Gelişince işletim sistemimde de neden kullanılmasın diye düşünmeye başladım. Syntaxının hem kolay hem de bilindik bir şey olmasını istedim. Sonuç olarak parantezsiz C gibi bir şey ortaya çıktı...

    Örnek syntax:

    void main [char' c]
    print "test";
    end

    int topla [ui32 x, ui32 y]
    ui32 z = x + y;
    return z;
    end



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CSharpLover -- 6 Ocak 2016; 18:41:34 >




  • Linux'da ki gibi farklı masaüstlerine olanak sağlayabilirsen oldukça iyi olur. Baştan Dock olursa süper olur, özellikle Mac ve Linux kullanıcıları direkt yabancı bir yaklaşımla karşılaşmazlar.
  • hocam acemice bir soru olabilir şimdiden kusuruma bakmayasın...

    kernel'i kendinmi yazıyorsun(yani sıfırdanmı yazıyorsun) yoksa mevcut kerneli alıp üzerine inşaatmı yapıyorsun.
  • cem650 kullanıcısına yanıt
    Kernel'ı kendim yazıyorum, zaten yaşadığım sorunların da kaynağı bu. Linux üzerine kursaydım bu sorunların yarısı bitmiş olacaktı ama o zaman da ben işletim sistemi yapmış olmayacaktım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CSharpLover

    Kernel'ı kendim yazıyorum, zaten yaşadığım sorunların da kaynağı bu. Linux üzerine kursaydım bu sorunların yarısı bitmiş olacaktı ama o zaman da ben işletim sistemi yapmış olmayacaktım.

    tebrik ederim bende yeni yeni kısıtlı zaman içerisinde kod yazmayı öğreniyorum C# devamlı okuyup fikir edinip vidyolar izleyip visual studyo ile uygulama yazıyorum ama hala mantığı kavramış değilim sen olayı çözmüş üstüne mum dikiyorsun işletim sistemi yazmak kernel yazmak aman tanrım... helal olsun.
  • cem650 kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler.

    -----------------------------

    Konuyu takip eden arkadaşlara duyuru, işletim sistemime artık bir isim verme zamanı geldi bence. Crafty yabancı ve geçici bir isimdi. İsim bulmamda bana yardımcı olabilir misiniz? Türkçe bir isim önerisi verecek herkese şimdiden teşekkürler.

    İyi günler herkese.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CSharpLover -- 21 Ocak 2016; 13:26:40 >
  • CSharpLover C kullanıcısına yanıt
    Hocam ismi Türkçe mi düşünüyorsun yabancı mı?
  • Türkçe bir isim, yakında sistemi hızlı bir şekilde Türkçe olarak yeniden yazmayı düşünüyorum, yordamlardan açıklamalara kadar tam Türkçe.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.