Şimdi Ara

[ Nokia'dan büyük yenilik: Kendi kendine şarj olan cep telefonu! ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
3.035
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  [ Nokia'dan büyük yenilik: Kendi kendine şarj olan cep telefonu! ]


    Evet, yanlış duymadınız; Nokia kendi kendini şarj eden cep telefonları üretmenin peşinde, bunu ise Nokia'nın 20 Ağustos 2008'de almak için başvurduğu bir patentin 25 Şubat 2010'da kendisine tahsis edilmesi (1) sonucunda tüm dünyaya açıklanması ile öğrenmiş bulunmaktayız.

    Peki sistem nasıl işliyor? Sistem temelde, cihazın içerisindeki pil / radyo verici devreler gibi yeterli ağırlığa sahip kısımları, üstünde rahatlıkla hareket edebilecekleri raylar üzerine yerleştirilerek, cihazın konumu her değiştiğinde bu kısımlarda oluşan hareket (kinetik) enerjisinin piezoelektrik (2) elementlerce elektrik enerjisine dönüştürülmesine dayanıyor.

    Daha basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, cihaz kendisini salladığımızda veya yürürken cebimizde durduğunda sizin hareketinizden kendi kendini şarj edebilecek elektrik akımı üretiyor. Seiko saatleri hatırlayanlarınız vardır, mantık aynı mantık.

    Nokia'nın daha önce havadaki radyo dalgalarını elektriğe dönüştürme projelerini (3) de düşünürsek, yakın bir gelecekte bu her iki teknoloji bir arada kullanıldığında cihazlarımızı şarj etmek için prizlere ve adaptörlere daha fazla bağlı kalmayacağımızı söylemek uzak bir hayal olmaktan çıkıyor.


    1. http://appft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-bool.html&r=1&f=G&l=50&co1=AND&d=PG01&s1=20100045241.PGNR.&OS=DN/20100045241&RS=DN/20100045241

    2. http://tr.wikipedia.org/wiki/Piezoelektrik
      Piezoelektrik özelliği, (özellikle kristaller ve belirli kristaller; kemik gibi) bazı malzemelere uygulanan mekanik stres sonucunda, malzemenin elekrik alan ya da elektrik potansiyel yaratma yeteneğidir. Bu etki, malzemenin içindeki polarizasyon yoğunluğundaki değişmeyle doğrudan alakalıdır. Eğer malzeme kısa devre değilse, uygulanan stress malzemede bir voltaj meydana getirir. Piezo kelimesi, Yunanca’dan türetilmiştir; “sıkıştırmak, basınç uygulamak” anlamlarına gelmektedir. Piezoelektrik malzemeler terslenebilirdir; yani “direk piezoelektrik etki” sergileyen (stress uygulandığında elektrik potansiyel üreten) malzemeler, ters piezoelektirk etki (uygulanan elektrik alan sonucunda stress-strain üretimi) de gösterirler. Örneğin, lead zirconate titanate kristalleri, orijinal boyutundan %0.1 oranına kadar şekil değiştirebilirler. Bu etkinin “sesin oluşturulması ve algılanması”, “yüksek voltajlar oluşturulması”, “elektronik frekans yaratılması”, “mikrobalans”, ve ultra fine focusing of optical assemblies” gibi kullanışlı uygulamaları vardır. Aynı zamanda atomik çözünme sonucunda bilimsel birçok tekniğin (scanning probe microscopies STM, AFM, MTA, SNOM gibi) temelini oluşturmakla birlikte, günlük kullanımda ateşleyici olarak çakmaklarda ve barbekülerde kullanılmaktadır.

    3. http://www.technologyreview.com/communications/22764/?a=f
      Ambient electromagnetic radiation--emitted from Wi-Fi transmitters, cell-phone antennas, TV masts, and other sources--could be converted into enough electrical current to keep a battery topped up, says Markku Rouvala, a researcher from the Nokia Research Centre, in Cambridge, U.K.

      Rouvala says that his group is working towards a prototype that could harvest up to 50 milliwatts of power--enough to slowly recharge a phone that is switched off. He says current prototypes can harvest 3 to 5 milliwatts.

      The Nokia device will work on the same principles as a crystal radio set or radio frequency identification (RFID) tag: by converting electromagnetic waves into an electrical signal. This requires two passive circuits. "Even if you are only getting microwatts, you can still harvest energy, provided your circuit is not using more power than it's receiving," Rouvala says.

      To increase the amount of power that can be harvested and the range at which it works, Nokia is focusing on harvesting many different frequencies. "It needs a wideband receiver," says Rouvala, to capture signals from between 500 megahertz and 10 gigahertz--a range that encompasses many different radio communication signals.







  • Haa soyle yaa bi kendine gel Nokia oldugunu hatirla zira piyasayi cok bos biraktin cakallar kol geziyor
  • olursa süper olur.
    özellikle uzun yolculuklarda.
  • süper bişey olur.. İnşAllah nokia bi an önce yapar..
  • güzel düşünmüşler çok etkili 1 şarj olmasa da işe yarar tabi.
  • Samsungun böle bir modeli var zaten
    165TL ye satılıyor
  • Nokia ne yaparsa inanırım Teknoloji üretiyorlar sürekli...Çalışıyorlar helal olsun
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.