Şimdi Ara

nas sunucu donanım tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
3.051
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • selam,

    dosya arsıvlemek ıcın freenas sistemi kurmaya karar verdim. bunun ıcın elimde eski bilgisayar şimdilik yok. sizce nas sistemler için ideal donanım minimum ya da orta seviye olmak üzere ne olmalıdır. 2tb lık iki hardisk takmayı dusunuyorum bunlardan bırı dıgerının yedeği amacı ıle kuracagım.(raid kac oluyor hatırlayamadım). hazır sıstemler varsa yada ucuz bılgısayar tavsıyenız olursa paylasırsanız sevınırım. birde bu nas sunucularda flashget yada jdownloader kullanımı nasıl oluyor acıklayacak ya da kaynak gosterebılecek varmı.



  • Slm,
    Cpu Çok Önemli Değil. Ram Minimum 2GB Olsun. Sağlam Bir Network Kartın Olsun. Tercihen Broadcom veya İntel.
    İşini Görür. Mirroring Yapacasın Raid İçin Yani Raid 0
    Kuracağın SUnucuda Http Olarak Ayarlar İsen Flashget ve Jdownloader ıda Kullanabilrsin
  • ram neden onemli ve dediğim gibi freenas kuracıgım. bu sunucu http olarak mı ayarlı?
  • Kullanmak istediğiniz düzen RAID 1'dir. RAID 0 performans için yapılan bir düzendir, bilgi güvenliği için değil. İsterseniz aşşağıdaki linkten RAID düzenlerini resimli bir şekilde inceleyebilirsiniz, RAID1'de dikkat ederseniz 2. disk 1.'nin kopyasıdır.
    Link:http://tr.wikipedia.org/wiki/RAID

    Donanım olaraksa güncel server işletim sistemleri için 2GB yeterlidir, özellikle ev kullanıcısı için. İşlemci ise enerji tüketimine göre seçilmeli çünkü bilgisayar download ve ağ üzerinden dosya paylaşımından başka birşey yapmayacak bunlarda çok fazla işlemci gücü gerektirmez.
    Sadece 2 disk ile RAID1 düzeni kuracağınız için RAID kartı almanıza gerek yok bence.. Diğer bileşenlerde onboard tercih edilebilir. Ancak 2 adet 2TB lık disklerden ayrı olarak birde OS için disk almanızı öneririm ki sistem çökerse formatı kolay olsun.
    İşletim sistemi olarak Windows Home Server yeterli gelir diye düşünüyorum, server bilgisayara işletim sistemini, kişisel bilgisayarınızada ufak bir program yüklüyorsunuz ve kişisel bilgisayarınızda o programı çalıştırarak serverın masaüstünü direk görme imkanınız oluyor, Windows Home Server'ın kurulumunu anlatan pek çok dökümanı Google'da bulabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Enochian. -- 12 Ocak 2011; 22:34:01 >




  • cevap ıcın sagol,
    peki soyle 250tl butce ıle anakart ram ıslemcı tavsıye edebılırmısın? kasa konusunda kararsız kaldım mini yada ıtx olabılır...

    ben freenas dusunuyordum ama dedıgın gıbı wındows server da ıyı bır cozum ve benım aklıma da yattı gıbı fakat wındows server da normal wındows gıbı zamanla sısme yaparmı acaba? free nas gıbı sıstemler usb ye kurulabılıyor acaba windows serverıda usb ye kursam saglıklı olurmu?
  • Arkadaşım sen söyleyince bende FreeNAS'ı araştırdım biraz, oda oldukça iyi bir seçim olarak göründü bana.. Windows Home Server'da şişme yapıyor duyduğuma göre.

    Donanım olarak FreeNas'ın donanım ihtiyacı yok gibi zaten o yüzden tek çekirdekli sempron uygun göründü bana. Ram olarak üzerinde soğutucu olan herhangi bir ram alınabilir. Anakartında uzun çalışma saatlerinde sorun çıkarmaması için iyi bilinen bir markanın bol sata portlu herhangi bir modeli olabilir.

    ÖRN:
    AMD Sempron 140 2.7 Ghz 1MB Cache (65 TL)
    ASUS M4A78LT-M LE (107 TL)
    CORSAIR 2GB XMS3 1333MHz DDR3 CL9 (57 TL)

    Aslında 2-3 ay sonrasına bende bir NAS toplamayı düşünmekteyim ve en sıkıntılı olduğum konu kasalar. Yabancı forumlarda adamların yaptığı naslara bakıyorum çok güzel minik kasalar var, 3 adet 5,25" lik bölümleri fanlı 4 adet 3,5" e dönüştüren kitleri takıp harika nas kasaları oluşturuyorlar ancak Türkiye'de oldukça kısıtlı seçeneklerimiz..
    Şöyle bi seçenek var ben bunu beğendim, 420watt psu var ve ufakta bir kasa; Gigabyte GZ-M1 420W
    Bunun dışında herhangi bir mini atx kasa alınıp içerisine sessiz 2 adet 12cm fan takılıp kullanılabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Enochian. -- 16 Ocak 2011; 21:55:12 >




  • bende kasa konusunda kararsızım fakat benım amaclarımdan bırı bu sunucu tv ye lan kablosu ıle baglayıp sunucudakı hd videoları ızleyebılmek.bunun ıcın en az cıft cekırdeklı hd oynatabılen bır ıslemcıye ve 2gb ram a ıhtıyac oldugunu gordum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: netix

    bende kasa konusunda kararsızım fakat benım amaclarımdan bırı bu sunucu tv ye lan kablosu ıle baglayıp sunucudakı hd videoları ızleyebılmek.bunun ıcın en az cıft cekırdeklı hd oynatabılen bır ıslemcıye ve 2gb ram a ıhtıyac oldugunu gordum.


    Videoyu sunucu oynatmayacak ki? Sadece depolayacak, oynatma işlemi o an kullandığınız bilgisayarda olacak
  • 3.5" harici gibi olan naslar hakkında bilgisi olan var mı
  • Xonar doğru söylüyor televizyonun kendiliğinden lan üzerinden hd video oynatma özelliği varsa bu dosya paylaşımı yapan bilgisayarın özelliği ile ilgili değil.
  • o şimdi şöyle oluyor, belki tek bilgisayar tek tv için dusuk bir işlemci yeterli gelebilir, fakat aynı anda torrent e baglanayım kız arkadasım kendı vıdeolarını internetten benım nas sunucum uzerınden ızlesın, aynı anda hd filmde izleyeyim dersenız ıste sıkıntı orada baslıyor. bu yuzden en az cıft ıslemcılı bılgısayarların tercıh edılmesı gerektıgı soylenıyor.arastırmaya devam edıyorum...
  • Qnap oneririm biraz pahalidir ama saglamdir. 24 saat calisacak Kasayla karsilastirin
  • reklam demesseniz ;
    http://forum.donanimhaber.com/m_47756829/mpage_1/f_/key_//tm.htm#47756829
    ayrıca freenas'ı denedım tavsıye etmem.
    en ıyısı debian kurmak ve ftp , torrent , web server yada uzak masaustu erısımı gıbı dıledıgınız uygulamayı kullanmanız mumkun.
    ayrıca webmin gıbı uzaktan yonetım panelı de kullanabılırsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi micro77 -- 14 Nisan 2011; 22:17:36 >
  • Benim tercihim atom işlemcili itx bir sistemden yana. enerji verimli ve şişme olmaz.2gb ram yeterli 64 bitlik kullanacaksanız intelin sitesinden atom işlemcilerin desteğine bakabilirsiniz.
    HP MSS EX485 (celeron 2 ghz. 64 bit, 2 gb ram, 8tb) ve Asus TS Mini (atom n280, 2gb ram, 4tb) home serverlarım var. Kullanımı kolay ve şişme olmuyor. Hem home server penceresinden, hem uzak masaüstünden yada homeserver.com domaininden dünyanın herhangi bir yerinden bağlanabilirsin. Win2003 SBS üzerine kurulu ve sorunsuz çalışıyor. Win olduğu için yazılım olarak istediğini yükleyebilirsin. Dosya ve yazıcı paylaşımı dışında en güzel yanı tanımladığın pc nin disk imajlarını alarak yedeklemesi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: netix

    cevap ıcın sagol,
    peki soyle 250tl butce ıle anakart ram ıslemcı tavsıye edebılırmısın? kasa konusunda kararsız kaldım mini yada ıtx olabılır...

    ben freenas dusunuyordum ama dedıgın gıbı wındows server da ıyı bır cozum ve benım aklıma da yattı gıbı fakat wındows server da normal wındows gıbı zamanla sısme yaparmı acaba? free nas gıbı sıstemler usb ye kurulabılıyor acaba windows serverıda usb ye kursam saglıklı olurmu?


    Kesinlikle Atom bir makinaya kurun. Bu yapının basitliği arıza oranını da oldukça azaltıyor. İstediğiniz çözüm için oldukça yeterli.
  • Merhaba arkadaşlar, kuracağımız odaya internet, server aracılığı ile fiber kablo ile gelecek bunu access point ya da router ile kablosuz ağa çevireceğiz. Bilgisayarlar internete böyle bağlanacak.

    Alacağımız 10TB'lık 5 slotlu nas serverdan ethernet ile huba gireceğiz.nas serverı hub'dan 3 çıkış alarak ethernet girişlerinden bilgisayarlara bağlayacağız.

    Bu işlemler haricinde sistemin stabil çalışabilmesi yani bilgisayarlardan nas servera dosya aktırımı, nas server üzerinden dosya düzenleme vs. işlemleri rahatlıkla yapabilir miyiz ?

    Nas server internete ve ağa bağlı olmayacak. herkes kendi bilgisayarından 10 TBlik alana erişebilecek ve değiştirebilecek.yani nas server sadece depolama amaçlı kullanılacak.

    almayı düşündüğümüz nas server ise bu:http://www.hepsiburada.com/Liste/thecus-n5500-nas-surucu/ProductDetails.aspx?productId=bd100974&categoryId=102820

    sizin yukarıda bahsettiğiniz freenas tarzında bir işletim sistemi bizim yüklememize gerek var mı onu tam anlayamadım. Nas serverın kendi yazılımı içinde mevcut değil mi ?




  • bildiğim kadarıyla nas serverın kendi yazılımı içerisinde mevcut olması gerekio araştırmıştım hatırladığım kadarıyla mevcut
  • :D
  • dedım kı n'oluyor ?

    ıyı hort'latmalar :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.