Şimdi Ara

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN AÇMIŞ OLDUĞU FABRİKALAR (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
142
Cevap
3
Favori
11.174
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
226 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: UcanHollandali

    Moralinizi bozmak gibi olmasın ama bunların çoğunun zorunluluktan devlet eliyle yapıldığı söyleyebilirim. İzmir iktisat kongresinden itibaren ve daha sonrasında teşviki sanayi kanunu gibi kanunlarla yerli üreticiyi ve özel sektörü destekleyerek bir şeyler yapılmak istenmiş ama ama o dönem halkta ne sermaye ne de girişimcilik olmadığı için sanayi gelişimi çok kısıtlı kalmış. Daha sonra devlet elini taşın altına koymak zorunda kalmış. Yani orada bile devleti daha çok denetçi ve teşvik veren bir yapıda olması isteniyor ama şartlar devleti buna itiyor. Kötü mü olmuş derseniz iyi olmuş o dönem için etkili bir çözüm olmuş ama günümüz dünyasında devletin bir fabrikaya sahip olması yada açmasının pek mantıklı yanı yok gibi. Biz o düşünce yapısıyla büyüdük biraz başkasının olacağına devletin olsun isteriz ama devletin olması demek aslında daha çok vergi yükümlülüğü altına girmemiz demek maalesef.

    Arkadaş harika özetlemiş.

    Günümüz ekonomik şartlarında devletin fabrikası, hastanesi hatta okulu bile olmamalı. Çok harika özetlemiş.




  • Tüm dünyada sınırlar kalkarken , ticaret ve rekabet son hızla devam ederken hala devletçi politikaları savunan insanları görmek güç. Bunlar sanıyorlar ki bir kalemim var , sattım artık yok. Bu kadar basit değil , insanlar haklı olarak kaygı duyuyorlar fakat bu kaygı cahillikten ileri geliyor. 1000 defa yazdım ve yazıldı , 1001. lere sıra geldi.

    Dünyada şuan rekabet eden şirketlerin neredeyse hepsi özel sektördür. Kendinize şunu sorun , kullandığınız hangi ithal hizmet - mal vs. devlet ürünü? Samsung , Apple , Intel , AaMD , arabalar , hangisi? Bunu neden yazdım , yazdım çünkü bu şu manaya geliyor devlet asla özel sektör şirketleriyle mücadele edemez. Özel sektör max. kar der , üretim maaliyetlerini düşürür , daha fazla üretir ama devletin bu tarz kaygıları yoktur. İdealleri olsa da o idealler bürokratik basamaklarda çürür gider.

    Şimdi bir de özel sektör tarafından harcanıp devlette çalışan memurlara özenen kitle var. Doğal olarak özel sektör tü pis , devlet iyi oluyor. Kazın ayağı öyle değil. Bugün memurlara getirilerinden fazla para ödeniyor. Ve memurların yaptığı şeyleri özel sektör daha ucuza , daha iyi yapabilir. Tek gereken devletin elini ayağını çekmesi. Bunları neye dayanarak söylüyorum , özel sektörün çok gelişmiş olduğu ülkelere dayanarak elbette. Japonya , Abd , Kore , Singapur , Avustralya uzar gider.

    Özel sektörün bu ülkede gelişememiş olmasının nedeni de devlet. Bugün bu ülkeye o küfrettiğiniz yabancı yatırımcı gelse hepinizin cebi para görür ya cahilliğinizden bunu göremiyorsunuz. Yabancı yatırımcı gelecek , 1 dürümcü varsa 2 tane olacak , 1 ulaşım şirketi varsa 2 tane olacak , rekabet ve çeşitlilik , istihdam artacak , verimlilik artacak ve verimlilik + rekabetten kişi başı gelir artacak. Hala diyorlar ki devlet baba devlet baba. Yahu devlet neyi daha verimli yaptı da sana daha çok para verebilecek? Bu kafayla Yunanistan battı ya hala onu da överler burada. THY özelleşti de dünya çapında şirket oldu ( bildiğim kadarıyla yarısı özelleşti ) ondan önce THY'ye vatandaş bile binemiyordu şuan tüm dünya biniyor.

    Bu devletçi kafalara ne anlatsak boş. Hani niyet kötü değil de cahillik hep. Bunlara 2 doz venezuela araştırması öneriyorum , hala Chavez'i öven veya onun gibi düşünen varsa akıllansın.




  • musokral kullanıcısına yanıt
    Demek koca ülkede yer bak sen şu işe bira fabrikasının yanında bira görünümlü içecek ancak alkolsüz arkadasım bunlara ancak senin gibi kamalistler inanır acıklamasını alttaki linkten ulaşabilirsin ;) kadın acıkça bana bira içirirken diyor..



    Tarihci Murat bardakcidan dinleyelim



    https://m.youtube.com/watch?v=PecD52ZK4ek



    Osmanlı seriatla yönetilen bir devletti ancak seriat müslümana uygulanır gayrimüslime deil bunu bilemeyecek kadar cahil bir insanla tartismakta bilgi düzeyini gösteriyir ayrica gurbette milyonlarca müslüman ve türk var bu devletler laikliklemi yönetiliyor kim hristiyanligi dayatiyor ve sana şunu söyliyim ingiltere kendi ülkesinde müslümanlar için 5 tane seriat mahkemesi kurdurmus sen gözümle görsem inanmam yada işime böyle geliyor diyenlerdensun..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vjugur -- 27 Şubat 2018; 23:20:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Allah, Atatürk'e gani gani rahmet eylesin. Ne kadar dua etsem, ne kadar minnet duysam az.

    Onu anlayabildiğim ve sevdiğim için şeref duyuyorum.
  • Zam oldu Güncelleme
    Koalisyon oldu ittifak
    Bunlar kadar üçkağıtçı çıkmadı ben görmedim
    YSK da bunların koalisyon ortağı

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • O zamanda devletten başka fabrika kuracak kişi veya kişiler yoktu.

    Devlet mecburen kurmak zorundaydı.

    Şimdi ki devirde. Devlet fabrika kurmaz kurdurur. Lakin şu an ki durumda buda çok yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: x2yk


    quote:

    Orijinalden alıntı: cenup


    quote:

    Orijinalden alıntı: x2yk


    quote:

    Orijinalden alıntı: TSForever

    Yeni bir totaliter rejim kurulmuş. Özel sektör denen birşey yok. Kendi kendine yetecek bir ülke isteniyor ve bunlar yapılıyor.

    Peki bir sürü fabrika kuruluyor da millet zengin mi oluyor. Hayır sadece baştakiler zenginleşiyor. Millet at pisliğinden arpa ayıklıyordu o dönem.

    Muhteşem 15 yıl.

    1923 kişi başı gelir 45 dolar
    1938 kişi başı gelir 48 dolar

    Bununla övünen kafaları 2018 yılında görmek üzücü.


    Eeee Atatürk 'ü savunacağım diye girmeyecekleri kılık yok bunlar da.. Atatürk 'e saygımız sonsuz ama veriler devletin fabrikaları devlete yük olmaktan öte gitmiyor diyoruz çünkü başına koyduğun müdür de memur adam bakar mesai dolsun ay sonu maaşım gelsin diye umrun damı kurum kar ediyormuş etmiyormuş, Rahmetli Atatürk elinden geleni yapmış dediğin gibi o zaman ne dükkan ne üretim yapacak hiçbir şey yok ve savaştan çıkmış bir ülkesin ne yapacaksın her şeyi yeniden kuracaksın o yüzden Atatürk 'te bunu gerçekleştirmiş ama ömrü yetmemiştir amaaaa ne olmuş Atatürk 'ten sonra gelenler yemiş yemiş kan emici gibi yemiş durmuşlar bu ülkeyi o yüzden bugün diyoruz 80 yıl da Atam izindeyiz demekten başka ve büst dikmekten başka ne yapılmış bu ülkeye..

    Not bu ülke de hala kar yapan hem de deli gibi kar yapan kurumlar var örnek Tüpraş ve buna benzer bir iki kurum daha ama bunun nedeni belli ülke de feci petrol ihtiyacı var o yüzden herkes benzinlik açma derdinde bu ülke de doktorlar aç kalmaz ve Benzinlik sahibi olanlar ve buna benzer meslekler o yüzden Tüpraş sürekli kar eden bir kurum olur.. Ama onun dışında bir sürü kurum zarar ediyor parası da devlet 'ten karşılanıyor ekonominin sürekli artı da olmaması büyüymememiz borç ödeyen ve imf den borç alan ülke olmamızın ardında bu kurumları kurtarmakla geçti yıllarca ha olsun devletin kurumları fabrikaları olsun ama başlarına ceo tarzı adamlar atansın başarılı adamlar ve 50 k 100 k maaş Apple 'daki gibi Samsung 'taki gibi ve bak bakalım bu kurumlar 1 3 5 milyar tl 'lik kurumlar oluyor mu olmuyor mu..

    tüpraş devlet mi

    Sen kendinle eğlenmeye devam et.. Aynen Aydın Doğan 'ın şirketi.. Kafa bunlar yaa yeminle kafa, şuan ozellestigini biliyoruz tüpraş 'ın ama bu kurum yıllardır kar eden kurum çünkü petrol bu ülkenin en önemli ihtiyacı bu yüzden kar eden kurum ve ozellestirilmeden önce devletin mi ahmet in bir araştır da gör bana burada yazacağına artı hala devletin elindedir hisselerin bir kısmı.. Ama kime anlatıyorsun ki provakasyon yapacağım diyen birine mi..

    atıyorsun bari destekli at. senin aydın doğan dediğin adamın petrol ofisi vardı tüpraş değil.
    zamanının başbakanı maliye müfettişlerini doğan grubuna gönderip 4 milyar vergi borcu çıkardı.
    vergi borcu faizini ödeyebilmek için aydın doğan o dönemde petrol ofisini satmak zorunda kaldı. peki sonra o vergi borcu ne oldu?
    uygun bir fiyata anlaşıldı, böylece en güçlü medya şirketleri yandaş olmak zorunda kaldı.
    nasıl iyi mi böyle?
    tüpraşa gelince; hisse çoğunluğu koç grubunda. diğer kısmı da halka açık. hadi zarar edenleri anladık, yıllık yaklaşık 1 milyon dolar kar eden bir kurumu 4 milyon dolara neden satarsın?
    zarar edenleri satarken yılda 2.5 milyar tl zarar eden köprü anlaşmalarını hangi kafayla yaparsın?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vjugur

    Demek koca ülkede yer bak sen şu işe bira fabrikasının yanında bira görünümlü içecek ancak alkolsüz arkadasım bunlara ancak senin gibi kamalistler inanır acıklamasını alttaki linkten ulaşabilirsin ;) kadın acıkça bana bira içirirken diyor..



    Tarihci Murat bardakcidan dinleyelim



    https://m.youtube.com/watch?v=PecD52ZK4ek



    Osmanlı seriatla yönetilen bir devletti ancak seriat müslümana uygulanır gayrimüslime deil bunu bilemeyecek kadar cahil bir insanla tartismakta bilgi düzeyini gösteriyir ayrica gurbette milyonlarca müslüman ve türk var bu devletler laikliklemi yönetiliyor kim hristiyanligi dayatiyor ve sana şunu söyliyim ingiltere kendi ülkesinde müslümanlar için 5 tane seriat mahkemesi kurdurmus sen gözümle görsem inanmam yada işime böyle geliyor diyenlerdensun..

    https://urun.n11.com/sut-arttiricilar/promalt-alkolsuz-malt-icecegi-6-adet-330-ml-P235374536?cid=604001&gclid=CjwKCAiAoNTUBRBUEiwAWje2lmLYWC4kvLJCq-WELwR7ZFTI3jhWSmMO_EkCNz249FkgVfzfvtiUdBoCI7QQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

    hala malt içeceği satılıyor ve emziren kadınlara tavsiye ediliyor. ayrıca osmanlı döneminde de rakı şarap rom bira fabrikaları vardı. uyuşturucu kullanımı da oldukça yaygındı. tiryaki kelimesini araştırmanı tavsiye ederim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ©hosen


    quote:

    Orijinalden alıntı: x2yk


    quote:

    Orijinalden alıntı: cenup


    quote:

    Orijinalden alıntı: x2yk


    quote:

    Orijinalden alıntı: TSForever

    Yeni bir totaliter rejim kurulmuş. Özel sektör denen birşey yok. Kendi kendine yetecek bir ülke isteniyor ve bunlar yapılıyor.

    Peki bir sürü fabrika kuruluyor da millet zengin mi oluyor. Hayır sadece baştakiler zenginleşiyor. Millet at pisliğinden arpa ayıklıyordu o dönem.

    Muhteşem 15 yıl.

    1923 kişi başı gelir 45 dolar
    1938 kişi başı gelir 48 dolar

    Bununla övünen kafaları 2018 yılında görmek üzücü.


    Eeee Atatürk 'ü savunacağım diye girmeyecekleri kılık yok bunlar da.. Atatürk 'e saygımız sonsuz ama veriler devletin fabrikaları devlete yük olmaktan öte gitmiyor diyoruz çünkü başına koyduğun müdür de memur adam bakar mesai dolsun ay sonu maaşım gelsin diye umrun damı kurum kar ediyormuş etmiyormuş, Rahmetli Atatürk elinden geleni yapmış dediğin gibi o zaman ne dükkan ne üretim yapacak hiçbir şey yok ve savaştan çıkmış bir ülkesin ne yapacaksın her şeyi yeniden kuracaksın o yüzden Atatürk 'te bunu gerçekleştirmiş ama ömrü yetmemiştir amaaaa ne olmuş Atatürk 'ten sonra gelenler yemiş yemiş kan emici gibi yemiş durmuşlar bu ülkeyi o yüzden bugün diyoruz 80 yıl da Atam izindeyiz demekten başka ve büst dikmekten başka ne yapılmış bu ülkeye..

    Not bu ülke de hala kar yapan hem de deli gibi kar yapan kurumlar var örnek Tüpraş ve buna benzer bir iki kurum daha ama bunun nedeni belli ülke de feci petrol ihtiyacı var o yüzden herkes benzinlik açma derdinde bu ülke de doktorlar aç kalmaz ve Benzinlik sahibi olanlar ve buna benzer meslekler o yüzden Tüpraş sürekli kar eden bir kurum olur.. Ama onun dışında bir sürü kurum zarar ediyor parası da devlet 'ten karşılanıyor ekonominin sürekli artı da olmaması büyüymememiz borç ödeyen ve imf den borç alan ülke olmamızın ardında bu kurumları kurtarmakla geçti yıllarca ha olsun devletin kurumları fabrikaları olsun ama başlarına ceo tarzı adamlar atansın başarılı adamlar ve 50 k 100 k maaş Apple 'daki gibi Samsung 'taki gibi ve bak bakalım bu kurumlar 1 3 5 milyar tl 'lik kurumlar oluyor mu olmuyor mu..

    tüpraş devlet mi

    Sen kendinle eğlenmeye devam et.. Aynen Aydın Doğan 'ın şirketi.. Kafa bunlar yaa yeminle kafa, şuan ozellestigini biliyoruz tüpraş 'ın ama bu kurum yıllardır kar eden kurum çünkü petrol bu ülkenin en önemli ihtiyacı bu yüzden kar eden kurum ve ozellestirilmeden önce devletin mi ahmet in bir araştır da gör bana burada yazacağına artı hala devletin elindedir hisselerin bir kısmı.. Ama kime anlatıyorsun ki provakasyon yapacağım diyen birine mi..

    atıyorsun bari destekli at. senin aydın doğan dediğin adamın petrol ofisi vardı tüpraş değil.
    zamanının başbakanı maliye müfettişlerini doğan grubuna gönderip 4 milyar vergi borcu çıkardı.
    vergi borcu faizini ödeyebilmek için aydın doğan o dönemde petrol ofisini satmak zorunda kaldı. peki sonra o vergi borcu ne oldu?
    uygun bir fiyata anlaşıldı, böylece en güçlü medya şirketleri yandaş olmak zorunda kaldı.
    nasıl iyi mi böyle?
    tüpraşa gelince; hisse çoğunluğu koç grubunda. diğer kısmı da halka açık. hadi zarar edenleri anladık, yıllık yaklaşık 1 milyon dolar kar eden bir kurumu 4 milyon dolara neden satarsın?
    zarar edenleri satarken yılda 2.5 milyar tl zarar eden köprü anlaşmalarını hangi kafayla yaparsın?

    Arkadaşa cevap olarak ironi yaptım, devletin değil diye yazan o idi.. Devlet gücü ile kurulmuş bir kuruluştur..




  • kerimcem K kullanıcısına yanıt
    dalga mı geçiyosun sen? o tarihten önce ülkede kaç fabrika vardı? savaştan hangi yılda çıkıldı? eldeki kaynaklar neydi? ortada elle tutulur bi devlet var mıydı? önce bu soruların cevabını öğren. kendinde yazmışsın. "..durum nedir bilemiycem..." diye. ülkenin %90 ı gibi bilginiz olmadığı halde yorum yapmayı çıkarımlarda bulunmayı ne çok seviyosunuz.
  • konuyu açan arkadaş bildiğin saçmalamış, savaştan yeni çıkmış elinde avucunda olmayan milletin içinden işadamlarının çıkıp yapması beklenilemezdi o teknoloji ve ekonomiyle heralde en büyük oluşum olan devlet yapacaktı bunları.

    günümüzde uranyum zenginleştirme projesi gerçekleştirebilecek şahıs yada şirket varmı, bill gatesin serveti bile yetmez buna. mecbur devlet eliyle kurulacak.

    bu örneği niye verdim dersen zamanımıza kıyasla uranyum zenginleştirme projesini sadece devletin yapabileceği gibi atatürk dönemindede bu fabrikaları devlet kurmak zorundaydı.

    ayrıca atatürk projelerin fikir babası olup o fabrikaları yine bu milletin çocukları milletin parasıyla yaptı. tıpkı şimdi erdoğanın fikir babası olup milletin parasıyla yapıldığı gibi. bu millet herşeyin üstündedir bunu sakın unutmayın.
  • Akbell kullanıcısına yanıt
    sanırım soru satmadıkları olacak
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alperend

    konuyu açan arkadaş bildiğin saçmalamış, savaştan yeni çıkmış elinde avucunda olmayan milletin içinden işadamlarının çıkıp yapması beklenilemezdi o teknoloji ve ekonomiyle heralde en büyük oluşum olan devlet yapacaktı bunları.

    günümüzde uranyum zenginleştirme projesi gerçekleştirebilecek şahıs yada şirket varmı, bill gatesin serveti bile yetmez buna. mecbur devlet eliyle kurulacak.

    bu örneği niye verdim dersen zamanımıza kıyasla uranyum zenginleştirme projesini sadece devletin yapabileceği gibi atatürk dönemindede bu fabrikaları devlet kurmak zorundaydı.

    ayrıca atatürk projelerin fikir babası olup o fabrikaları yine bu milletin çocukları milletin parasıyla yaptı. tıpkı şimdi erdoğanın fikir babası olup milletin parasıyla yapıldığı gibi. bu millet herşeyin üstündedir bunu sakın unutmayın.

    recep ile Atatürk arasındaki en büyük fark Atatürk yaptıklarını devlete, recep ise yandaşlarına bırakması. bana recebin yaptığı devlete birakılan bir gelir kapısı yazarmısınız ülke genelinde yerleşkesi bulunan konu başlığında bulunan ATATÜRK'ÜN YAPTIKLARI GİBİ? kimse bu devletin malını peşkeş çekme hakkına sahip değildir..!




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Treth


    quote:

    Orijinalden alıntı: MS4343

    Peki Akp döneminde açılan fabrikalar?

    Eğer 2002 - 2018 yıllarında hala devletin fabrika açması gerekiyorsa Atatürk zamanında yapılan yatırım boşa gitmiş demektir bunu biliyor musun?

    Atatürk zamanında özel şirket kuracak yatırımcı iş adamı veya bir kaynak yoktu zaten halkın elinde. Atatürk te madem girişimci yok halk savaştan çıkmış daha yeni kuruluyoruz o zaman bu işletmeleri devlet eli ile kurmuş.

    Ama o kadar zaman sonra hala özel sektör gelişmediyse hala devlet fabrika kuruyorsa o devlet olmamış demektir.

    Bunun normali özel sektörün oluşmasıdır ki oluştu zaten.



    Bu mudur yani ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • AlicanNalbat kullanıcısına yanıt
    Devlet toplum tarafından topluluğun yönetimi için oluşturulan bir yapı. Şirket yönetmek devlet işi değil. Devletin işi teşvik etmek ve destek olmak.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İyi ki açmış. Sadece fabrikalar mı! Bilim dünyasına bıraktığın kitapların ve vizyonun yeter. Nur içinde yat
  • O zaman ki konjektür ile şimdiki farklı olduğu için kıyas yapmak çok mantıksız.
    Bir de günümüz toplumlarının oluşturduğu şartlarda, devletlerin fabrika açmak gibi bir gayeleri yok, gereği de yok.
  • Algı operasyonuna devam konu 545 bölüm 178....
  • anlatmaya gerek yok görüyorsunuz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IdontKnoWw -- 28 Şubat 2018; 9:49:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mustafam Kemalim Atatürküme Allah gani gani rahmet eylesin, nurlar içinde yatsın. Vatan sana minnettar paşam!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Persona_Non_Grata -- 28 Şubat 2018; 9:52:24 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.