Şimdi Ara

Motor suyunu temizlemek için yardım ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
1
Favori
57.677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • şimdi biraz incelerken birde castrol antifirizin ayrı bir sf eklentili antifirizi varmış. okuduğum anladığım kadarıyla bu antifiriz daha uzun ömürli ve sıcak çalışan motorlar için öneriyorlar. sanırım birazda paraya kıyıp bunu almak çok daha mantıklı ayrıca performans açıklamalarında

    * Audi/VW TL 774 D

    * Ford WSS-M97B44-D

    * Mercedes-Benz 325.3

    * GM/Opel GM6277M

    * MAN 324 SNF

    (Deutz, MWM, Cat, Cummins, Saab, Mazda, Renault, Scania) onaylıdır.

    demişler..

    bu arada castrolun linkide fren hidroliği ile ilgili bir bilgi verilmiş yeni bir konu açtım onun için ilgilenirseniz sevinirim.

    http://forum.donanimhaber.com/m_17714097/mpage_1/key_//tm.htm#17714097




  • sıcak havada motorun hararet yapması söylevnde derin bir gizli bilgi vardır.
    Bilineceği üzere katıksız bir su normal deniz seviyesinde ve 1atm basınçta 100 derecede kaynar.Ancak basıncı azaltırsanız ki bu aracı yükseklere dağlara götürmek demektir, o zaman normal çeşme suyu daha erken kaynamaya başlar mesela 95 derce belki çok yükseklerde 90-91 derece .Bunun bir grafiği var bulabilirsem koyarım.Şimdi araçlarımızda bu kaynamayı önlemek için kapalı sistem kullanılmaktadır.yani basınç asla atmosferik koşullara düşmemektedir.Bunu engelleyen ana şey radyatör kapağıdır.Buı kapak dikkat ederseniz yaylı ve belirli bir basınca dayanıklı olarak tasarlanmıştır.Bir şekilde kapak yayı bozulur veya delinirse veya kaçırısa işte o zman sistem dış hava koşullarıyla aynı olur ve yükseklerde iseniz çabuk kaynar.Şimdi antiriz kullanmanız aynen tuzlu su misali kaynama noktasını yükseltmekte ve su fokurdamamaktadır.Ancak su asla motoru korumaktadır diye düşünmeyiniz.Çünkü motor çalışmakta başka bir tabirle ocakğın altı kaynamaktadır.Bu ısı sistemin su +antifirz karışımının için de depolanır yani gizli ısı denilen şey hasıl olur. Aslında suyun fokurdayarak kaynaması sistemin kapalı olmaması halinde bir emniyet sübabı gibi sıcaklığın yükselmesini engeller.Ancak kapalı olan radyatör kapağı basıncın yükselemesine izin verir ve araçın soğutma sistem,inde 100 drecenin üzerinde sıvı bulunma şartı olsa da sisteme zarar vermeden savuşturmaya yarar.Basınç yükselerek ama sıcaklık daha yavaş yükselerek bir miktar daha böyle idare edebilir ama bu sefer radyatörün ve bağlantı noktalarından sızdırma başlar .Sızan sıvı su anında kaynamaya ve buhar fazına geçer çünkü dışarısı atmosferik basıncı soğutma sisteminkinden düşüktür.Bu süre uzun okmamakla birlikte eğer aracın soğutma sistemi ,fanları ve dış hava sıcaklığı uygun ise bu tehlikeli kırmızı noktada suyun sıcaklığının artmasını durdurabilirsiniz.Ama siz farketmez ve zaten düşen motor performasından dolayı gaza biraz daha yüklenirseniz artık geçmiş olsun başka birşey denemez.

    ben yıllardır hep düşünürüm ısıklı uyarı yerine böyle kritik noktaya gelmiş aracın mesela kormasuı çalarak bizleri uyaramaz mı? orada lamaba yanmış ama siz 5 dakika bakmamışsanız rezil olacağınız bir gün önünüzdedir.ATeknolojinin geliştirği bu çağda sesli motor yanıyuor uyarısı araçlara mutlaka zounlu olmalı diye düşünüyorum.Belki benim gibi onlarca kişide düşünmüştür ama üreticilerin bu konuyu es geçtiği muhakkak.

    quote:

    Orjinalden alıntı: mayis12

    evet vezir arkadaşım söylediklerinde haklısın 3 5 kuruş için değmez verdiğin ilk linkten biraz bilgiyi su ile antiffiriz arasında farkın anlaşılması için buraya kopyalıyorum.

    Castrol Antifreeze, soğutma suyunun soğuk havalarda donmasını, sıcak havalarda ise kaynamasını engellediğinden yaz-kış kullanılmalıdır. Araç üreticilerinin tavsiyeleri dikkate alınmak kaydı ile distile su ile karıştırılması önerilir.

    burda sıcak havalarda kaynamasını engeler demesi arabamızın hararet yapmasını engelemesi anlamınada getirebiliriz sanırım ve ayrıca hava yapmasınada bir nebze engel olmuş oluruz motor içinde kaynayann su buharlaşarak hava yapmasına sebep olcaktır ama antifiriz ile kaynama olmicağından hava yapma tehlikesi çok daha az olacaktır

    mantığım ve tahminlerim bu şekilde söylüyor.




  • aradığım güzel cevapları buldum sonunda bı forumda ilgili bütün arkadaşlarıma teşekür ediyorum.

    konu ilerlemişken birazdaha geliştirelim arabamızın hararet durumunu aşağı çekicek modifikasyonlar neler olabilir. bu tür şeyleri arabamda denemek istiyorum.
  • arkadaslar, aranizda sogutma sivisi olarak saf antifriz kullanmaktan bahsedenler olmus.
    su linki okumanizda fayda var:
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Antifiriz

    can alici noktasi: "Donma noktası -12 derece olan saf antifriz, su ile karıştırıldığında donma noktası -37 dereceye kadar düşürmektedir."
  • sayın vezir. yeşil renkli tabir edilen antifrizin ömrü maksimum 2 sene, kırmızı renkli olanların ise maksimum 3 senedir. 5 sene dayanabilen ve motorda pas yapmayan antifriz ne zaman üretildi. hangi marka bunu üretti lütfen bilgi verirmisiniz. lütfen bildiğimiz konularda yazalım. uzman olarak ortalarda dolaşan arkadaşlar.

    arkadaşlar antifrizinizi yeşil renkli ise maksimum 2 , kırmızı ise maksimum 3 senede bir kere değiştirmelisiniz. aksi halde motor bloğu ve kanallar paslanabilir ve daha sonra değiştirdiğinizde paslı kısımlardan su akıtabilir.


    quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    evet ,antifirzin de ömrü vardır bir müddet sonra efsafını yitirir ve kanallarda tıkanma olabilir.
    genelde max. 5 senede bir komple antifiriz değiştirilmeli ve radyatör içi temizliği sağlanmalıdır.Radyatör içinin temizliği iyi bir soğutma yapmak için çok önemlidir.Isı transferi en iyi temiz ve kanalları açık radyatörde olacaktır.
    quote:

    Orjinalden alıntı: ccaparli

    su sistemi hiç açılmamış (7 yıl), hiç su eksiltmeyen hala fabrika çıkışı su ve antifiriz olan araçta temizletmek gerekli midir?






  • quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    sanırım castrol Bp ,shell gibi firmaların antifrizleri işini görür.

    http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=73020142&contentId=6009115

    fiyat konusundan bilgim yok bunu bir benzinciye girerek sorabilirsin.Açık antifriz tavsiye etmem, içine ne koyduklarını bilemezsin %10 luk karışım yapsa çakamazsın ama fiyatı uygun olur.O yüzden sıfır 5 litrelik ambalajlardan 2 adet almanız uygun olur.

    fiyat için acastrolün sitesindeki sayfayı linkliyorum buradan ili girerek uygun yerleri bulabilir veya telefonla fiyat alabilirsiniz.

    http://www.castrol.com/castrol/distributorToolSearchAction.do


    geçen gün real'den 5 litresi yaklaşık 10 YTL'ye antifiriz aldım, bahsedilen antifiriz bu değil mi?
    yazılanları okuyunca emin olamadım. silecek suyu için almıştım ama motor soğutma suyu içinde kullanılabilir mi?




  • quote:

    Orjinalden alıntı: alexdesouza


    quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    sanırım castrol Bp ,shell gibi firmaların antifrizleri işini görür.

    http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=73020142&contentId=6009115

    fiyat konusundan bilgim yok bunu bir benzinciye girerek sorabilirsin.Açık antifriz tavsiye etmem, içine ne koyduklarını bilemezsin %10 luk karışım yapsa çakamazsın ama fiyatı uygun olur.O yüzden sıfır 5 litrelik ambalajlardan 2 adet almanız uygun olur.

    fiyat için acastrolün sitesindeki sayfayı linkliyorum buradan ili girerek uygun yerleri bulabilir veya telefonla fiyat alabilirsiniz.

    http://www.castrol.com/castrol/distributorToolSearchAction.do


    geçen gün real'den 5 litresi yaklaşık 10 YTL'ye antifiriz aldım, bahsedilen antifiriz bu değil mi?
    yazılanları okuyunca emin olamadım. silecek suyu için almıştım ama motor soğutma suyu içinde kullanılabilir mi?


    hayır asla
    Silecek suyu için satın aldığınız şey antifriz değildir.Antifiriz ayrı bir kimyasaldır.Sakın olaki silecek suyu için almış olduğunuz sıvıyı radyatöre koymayınız.

    bahsettiğim antifirzlerden bir çeşit ekte bulunan gibi olmalıdır.marka çok da öçnemli değil ama güvenilir bir marka olması muteberdir.




  • satan adam koyabilirsin demişti ama çokta emin olamamıştı.

    teşekkür ederim, iyiki sormuşum yoksa bir yanlışlık yapacaktım.
  • Palio arabamda radyatör suyunu boşaltmak için radyatör altında tıpa yok.Genleşme kabına motordan gelen bir hortum var birde tamircinin dediğine göre borularda radyatör havasını almak için bir musluk var.Motordan gelen hortumu çıkarıp arabayı çalıştırdım borudan paslı su aktı bir yandan da radyatöre su ilave ettim bu işlemi borudan temiz su gelene kadar yaptım.2 gün sonra tekrar denedim tekrar paslı su geldi sorun ne olabilir?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Calpi84

    Palio arabamda radyatör suyunu boşaltmak için radyatör altında tıpa yok.Genleşme kabına motordan gelen bir hortum var birde tamircinin dediğine göre borularda radyatör havasını almak için bir musluk var.Motordan gelen hortumu çıkarıp arabayı çalıştırdım borudan paslı su aktı bir yandan da radyatöre su ilave ettim bu işlemi borudan temiz su gelene kadar yaptım.2 gün sonra tekrar denedim tekrar paslı su geldi sorun ne olabilir?


    Bir sorun görünmüyor çünkü pas dediğiniz şey belirli bir kalınlıkta katmandır.Siz temizleme yapınca üst yüzeyini temizliyorsunuz altından yine pas çıkıyor , bu işi abartıp devalarca yapılınca belki pas temizlenir ancak bu sefer de pasın olduğu yüzey incelir ve bir müddet sonra delinme belrtisi gösterebilir.Bu yüzden kimyasallarla pas tutmuş radyatör sistemi temizleme işine karşıyım.Eğer kanser ilerlemişse bu sefer komple sağı solu deliniyor.Antifiriz oranını artıratrak belirli bir süre kullararak geçiş sancısız olursa bir problem çıkması ihtimali düşecektir.
    benim tavsiyem son bir kez daha dikkatlice deneyin ve sistemi su oranı daha az bir antifirz ile doldurun.Antifiriz soğutma sisteminizi pasa ve tortulaşmaya karşı 2-3 yıl korur.Her 2-3 yılda bir bu işlemi yenileyerek yeni nesil bir radyatör 10-15 yıl kullanılabilir.Eski nesil bakır olanlar ise evladiyeliktir ama bakımının sık yapılması gereklidir.bakırda da bu sefer bakır oksit olyı oluyor ama korozyon bir müddet sonra durduğu için teorik olarak 40-50 yıl kullanılabilir.Kimse aracını bu kadar kullanacağı öngörülmediği için piyasa komple alimunyum radyatöre geçmiştir.




  • arkadaşlar 3 gün once arabamın motor suyunu değiştirdim. yalnız acemi olduğum için acemice anlatacam. usta ilk başta termostat arızalı dedi onu değişirken motor suyunu değişlem dedik. termostatı söktü yalnız onun özel bir anahtarı vardı (kemer delme pensesine benziyordu) sonra bi kalın bi hortumonu çıkartı ordan kaynar bi boşalmaya başladı. su çamurlanmış nasıl omuşsa. suyu boşarttık yine tekrar su koyduk biraz biraz gaza basarak o suyuda aldı içine yine boşalttı. sonra anti friz eklemeye başladı. kırmızı renkti. yaklaşık 3kutu antifriz koydu (1 kutu 1lt. yada 1.5 tam bakmadım) 0,5lt su ekledi antifrizin içine
  • 2018 NİSAN İLK HAFTASINDA GÜZEL BİR HAVADA SOĞUTMA SİSTEMİ TEMİZLİĞİ YAPILACAK.

    Soğutma sistemini kısaca tanıyalım.Kontağı açtık.Motor çalıştı.Motor içindeki pistonların hareketi bir ısı oluşturdu.Motor yağının ulaştığı motor içi ile antifrizli suyun dolaştığı kanalların birbiriyle bağlantısı yok.Antfizli su iyi bir ısı iletici olduğu için motorun ısısının bir kısmını alarak benim aracımda(Geely Emgrand) 4 adet emme manifoldunun sol altında bulunan termostata gelir.Termostat motor içinden gelen su 82 dereceye gelmeden suyu radyatöre göndermez.Çünkü motor ne kadar hızlı ısınırsa o kadar az yakıt tüketerek verimli çalışma ısısına ulaşır.Bu aşamadan sonra radyatör, araç hareket halinde iken kendisine çarpan soğuk hava ve gerekli durumlarda fan ile soğur.Ve tekrar soğuk suyu motora gönderir.Bu arada ısınan salamura kalorifer radyatörü ile LPG beynine de gider.Kalorifer radyatörü araç içine soğuk ya da sıcak hava gönderir.LPG beynindeki sıcak su ise sıvı-gaz halinde bulunan petrol gazını buharlaştırarak daha iyi yanma koşulu sağlar.Sistemin bakımı sürekli kontrol altında ise motor daha performanslı,araç içi konforlu ve eğer gaz ile de çalışıyorsa randımanlı yanış olur.Sistemin sıvısı antifriz adıyla bilinmektedir.İçinde pas,kireç tortusu oluşmaması için katkılı üretilmektedir.Yeşil renkli olanlar 2 yıl,kırmızı olanlar 3 yıl kullanım ömrüne sahiptir.(Satıcıların iddiası)Kullanım ömrü bitince antifriz sistemin kirleri,pasları,kurumuş kireçlari ile birleşerek çamurumsu bir hal alır.Ben soğutma sisteminin salamurasını her iki yılda bir değiştireceğim.En kötü olasılıkla 3 yılı geçirmem.Şu anda aracım 48000 km.de Aracı 20000 km.aldım.Ve tam iki yıl geçti.
    Şimdi bir soru sorayım.Paslanma ve kireçlenme soğutma sisteminin hangi bölümlerinde oluşur?Yanıt: Klimanın radyatöründe ve sistemin ana radyatöründe.O halde klima radyatörü ile Sistemin ana radyatörü önce temizlenmeli son aşamada soğutma suyu değiştirilmelidir.Şimdi işleme başlayalım.
    Bu işlemi 3 aşamada yapacağız..
    1.AŞAMA:RADYATÖRÜ TEMİZLİYORUZ:
    Gerekli malzemeler.1)su pompası,(ve-ta ilaçlama motoru pompası)2)4 adet kelepçe,3)Tülbent,4)Elektrik ihtiyacı için tekerlekli uzatma kablosu,5)Eski elektrikli su ısıtıcı,6)100 gr.limon tuzu,7)5m.uygun kalınlıkta şeffaf hortum.

    Düzenek:Araç motoru çalışmıyor.Radyatör suyu soğuk.Şeffaf hortumu 1.5m uzunluğunda kesiyorum.Bir ucuna Tülbenti ip ile torba şeklinde bağlıyorum.Hortumun diğer tarafını radyatörün su çıkış kısmına ittirip kelepçeyi sıkıyorum.Tülbentli kısmını su ısıtıcısının içine sarkıtıyorum.5m.lik hortumdan iki adet 75 cm.kesiyorum.Su pompasının giriş ve çıkışına hortumları iterek kelepçe ile sıkıştırıyorum.Hortumun pompa giriş kısmını kettle içine sarkıtıyorum.Çıkış kısmını radyatörün en üst bölümüne sarkıtıyorum.Hortumların bulundukları yerden fırtmamaları için gerekli önlemleri alıyorum.Su ısıtıcıyı yere koyup elektrik bağlantısını uzatmaya takıyorum.Su ısıtıcısının içine 100 gr.limon tuzunu atıyorum.Radyatör çıkış kapağını açıyorum.Kettle yarısı dolunca radyatör çıkış düğmesini kapatıp su ısıtıcının düğmesini açıyorum.Su kaynamaya başlayınca radyatör çıkış düğmesini tekrar açarken su pompasını çalıştırıyorum.(Su pompası 12 volt.+ ve – uclarını aküye bağlayacağız.Önce + yı bağlarız.Akü kutup başlarını açılıp kapanır kıstırgaç ile tuttur.)
    Radyatör içindeki su, radyatör altından çıkıyor,su ısıtıcıya geliyor,eriyen limon tuzu suya karışıp su pompası ile tekrar radyatöre geliyor.Bu sırada limon tuzu eritilmiş su kaynıyor.Radyatör içindeki pas ve kireç taşlarını söküyor.Tekrar su ısıtıcıya geldiğinde tülbent tortuları süzüyor.Çevrim radyatörü temizliyor.Bu işlem 20 dk.sürecek. (Not:Limon tuzu soğuk suda çok zor eriyor.Ve etkisi hemen hemen hiç olmuyor.Bunu denedim.Böyle yapmanın hiç faydası yok.)
    2.AŞAMA:KLİMA RADYATÖRÜNÜ TEMİZLEME
    Benim aracımda (Emgrand ec7),klima radyatörü girişi üstte, çıkışı altta.Motordan aracın göğsüne giden kısım oldukça geniş.Rahat çalışma izni veriyor.Yine de bazı hortumları ayırmak gerekebilir.Hortumların klima radyatörüne giriş ve çıkış kısmında çamaşır makinası hortumlarında görünen yaylı kelepçeler var.Bunu açmak için özel anahtarı var.Ancak uzun ağızlı pense ile yaylı çıkıntıları pense ile sıkıp geriye çekelim.Sonra hortumları çekerek çıkarmaya çalışalım.Çıkmakta zorlanırsa üzerine çaydanlıkla kaynamış su dökelim.Isı hortumu yumuşatır.Kolayca yerinden çıkar.Ana radyatör temizliğinde kullandığımız düzeneği burada kullanacağız.Su ısıtıcının içine çeşme suyu doldurup içine 50 gr.limon tuzu koyalım.Sonra ısıtıcı suyu kaynayıncaya kadar çalıştıralım.Su pompasının bulunduğu hortumlardan pompa çıkışını radyatör klimasına giden üst boruya,pompaya giriş yapan hortumu kettle sarkıtalım.Torbalı hortumu torba kısmını su ısıtıcısına diğer kısmı klima radyatöründen çıkışa takıp kelepçesini sıkalım.Su ısıtıcısını ve su pompasını çalıştıralım.Çevrim klima radyatörünü temizleyecek.İşlemi 15 dk.sürdürelim.Daha sonra düzeneği çıkarıp hortumları ilk durumuna getirelim.
    3.AŞAMA:SOĞUTMA SİSTEMİNİ TEMİZLEME VE ANTİFRİZ EKLEME
    Motor çıkışında termostata yuva görevi yapan kapağın 2 somununu söküp termostatı çıkaralım.Kapağın somunlarını sıkalım.Radyatör kapağı ve genleşme kapağını açalım.Radyatör doluncaya kadar çeşme suyunu açalım.Daha sonra genleşme kabı ağzından da çeşme suyu dolduralım.Motoru çalıştırıp sistemin havasını alalım.Kaputu kapatalım. 10 dk.kadar klimayı sonuna kadar açıp gezelim eve gelelim.Motoru durdur.Radyatördeki su bizi haşlamayacak kadar bekle.Su soğuyunca radyatörün altındaki vidalı kapağı pense ile aç.Anında genleşme kabı kapağını ve radyatör kapağını aç.Bu kapak yaylıdır.Sistem çok sıcakken açılırsa su fışkırır.Yanarsınız.Kısmen antifrizli su tümüyle alttaki leğene aksın.Çeşme hortumunu genleşme kabından içeri uzatarak yarım devir açalım.Bu arada aracı çalıştırın.Termostat olmadığı için devri-daim pompası suyu çevirirken kirli salamurayı engele takılmadan motor dahil dışarı atar.Suyun rengi açılınca musluğu kapat.Bu işlem tüm soğutma sistemini temizler ve işimizin temizlik kısmı biter.Klima radyatörünün hortumları takılır.Kelepçeleri sıkılır.Radyatörün boşaltma musluğu kapatılır.
    Çıkardığımız termostatı yönüne dikkat ederek yerine takalım.Sıra sistemi doldurmaya geldi..
    Antifriz olarak PETROL OFİSİ COOLANT 3 LT. aldım..Kadınana çeşmesinden(Afyon’da kaynak suyu) 18 l.lik bidonu su ile doldur.Evde bir gün öncesinden iki adet 5l.lik plastik şişeye kaynatarak koy ve soğut.Sonra %40 antifriz,%60 saf su ile sistem doldurulur.5 litre suyun %40’ı 2 litre eder.2 litrelik boş gazoz şişesine konan antifriz radyatörden doldurulur. Sistemde hava kalmamalıdır.Deneme sürüşü sonrası sistemin suyu soğuyunca eksilen kısım için saf sudan ekleme yap.Tekrar sistemin havasını al.
    Dikkat:İşlemler sırasında hortumlar kontrol edilecek.Uygun kesitlerde hortum satın alınacak.Garajda gerekli durumlarda kullanmak için durmalı.




  • Şöyle bir video ile karşılaştım ve mantıklı görünüyor:
    https://www.youtube.com/watch?v=fcrEGL7bxLE&feature=youtu.be

    Benzin filtresi 25-100₺ arasında fiyata sahip.

    Antifriz değiştirme zamanı gelmişse şu ve benzer temizleyicileri kullanmak da işi kolaylaştırır:
    https://www.liquimolyturkey.com/radyator-temizleyici-300-ml-3320

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.