Şimdi Ara

Molekülün Polarlığı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
6.599
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar nasıl anlarız? Yöntemi nedir? Şu farklı 2 ametal biraraya gelince olanı sormuyorum,molekülde polarlığı soruyorum.



  • up!
  • Molekül iç bağları yalnızca apolar olan moleküller apolardır.
    Ancak molekül içi polar bağ içeren her molekül polar olmayabilir, Molekülün uzaydaki geometrisine bağların simetrik yönlenip yönlenmesine göre molekül polar yada apolardır.
    Örneğin MgCl2 de her Mg-Cl bağı polar dır Ancak geometrisi Cl-Mg-Cl şeklinde çizgisel geometriye sahip molekülde polar bağlar karşı yönlü ve simetrik olduğundan molekül apolardır.
    Yani dipol moment 0'sa bağ apolar kutuplaşma varsa molekül polardır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RüzgarGülü1903 -- 23 Eylül 2012; 23:55:02 >
  • Cevabın için sağol.Şu bağlar arası derece işlerine gireceğiz sanırım.Mesela NH3.3 tane H aşağıda 2 tanesi ortadaki H'a göre simetrik.Simetrik olduğundan NH3'e apolar mı diyeceğiz doğru mu anlamışım?
  • Evet genelde simetrikler apolardır.Fizikteki denge konusu gibi düşün dipol moment 0 olursa apolar kutuplaşma olursa yani bi taraf daha çok kuvvet uygularsa polar oluyor.NH3 üçgen piramit şeklinde oldugu içiin açılar 107 bilmem bişeydi bu yuzden kutuplaşma olur.
  • NH3 te azotun kovalent bağlarda kullanılmayan 2 tane elektronu olduğunda bu 2 elektron bir yere toplanır, biz bunu gösterirken üstteymiş gibi gösteririz. bu elektronların toplandığı bölüme H giremeyeceği için molekülde kutuplaşma olur. kutuplaşma olduğunda polar diyoruz. mesela H2O da da aynı durum var. Oksijenin bağa katılmayan 4 elektronu molekülün bir tarafında birikir ve polarlığa neden olur.


    CO2 de durum farklıdır. Karbonun son enerji düzeyinde 4 elektronu vardır ve CO2 bileşiğinde bu elektronların hepsi bağ yapımına katılır. Bu molekülde kutuplaşma yaşanmayacağından molekül apolardır.


    büyük ihtimalle biliyorsundur polar apoların ne demek olduğunu ama eğer bilmiyorsan polar ın ingilizcede kutup anlamına geldiğini bilmen işine yarayabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nickbulpageat -- 24 Eylül 2012; 0:04:02 >
  • Hocam mesela apolar olunca simetrik oluyor yani heryerinden bakınca aynı gibi düşün ::O=H=O:: mesela ama H-Cl::. olmaz sağ tarafıyla sol tarafından bakınca farklı.Ben böyle yapıyorum en azından
  • Çok sağolun arkadaşlar anladım şimdi
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.