Şimdi Ara

MESLEKİ EĞİTİM - Vira Akademi - 0212 234 84 72

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
357
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İş Kanunun 85. Maddesi gereği, "Ağır ve Tehlikeli İşlerde çalışanlar" yaptıkları işle ilgili "MESLEKİ EĞİTİM" almaları gerekmektedir. 01.01.2009 tarihi itibariyle "Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışanlar", "Mesleki Yeterliliğini" belgelemek zorundadır. "Ağır ve tehlikeli işlerde" çalıştırılacak işçilerin zorunlu mesleki eğitim diploma, sertifika veya belgelerinin bulunup bulunmadığı hususu, 4857 sayılı Kanuna göre
    Bakanlık İş Müfettişleri tarafından denetlenmektedir. Denetime tabi tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik eğitimleri devletin yetkilendirdiği kurumlarca gerçekleştirilir.

    Mesleki eğitim; Bireye iş hayatında ve toplumsal hayatın her alanında ihtiyaç duyulan mesleklerle ilgili bilgi, beceri ve iş alışkanlıkları kazandırmak toplumsal hayatın her alanında ihtiyaç duyulan mesleklerde kalifiye teknik elemanlar yetiştirilmesi için gerekli bilgi ve becerilerin verildiği, bireyin çeşitli yönleri ile geliştiren eğitim sürecidir.

    Mesleki eğitimin amacı, toplumun hedefleri ve iş çevrelerinin talepleri doğrultusunda bireylere belirli bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve uygulama yeterliliklerinin kazandırılmasıdır.

    Mesleki eğitimin zorunluluğu "İş Kanunun 85. Maddesi gereği, "Ağır ve Tehlikeli İşlerde çalışanlar" yaptıkları işle ilgili "Mesleki Eğitim" almaları gerekmektedir. 01.01.2009 tarihi itibariyle "Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışanlar", "Mesleki Yeterliliğini" belgelemek zorundadır."

    "Ağır ve tehlikeli işlerde" çalıştırılacak işçilerin zorunlu mesleki eğitim diploma, sertifika veya belgelerinin bulunup bulunmadığı hususu, 4857 sayılı Kanuna göre Bakanlık İş Müfettişleri tarafından denetlenmektedir.

    İŞLETMENİZDEKİ HANGİ İŞLER "AĞIR VE TEHLİKELİ İŞ "KAPSAMINDADIR?
    İş sağlığı ve güvenliği konusunda uzman kadrolarımız işletmenizdeki "Ağır ve Tehlikeli İşlerin" neler olduğu ve işletmede çalışan işçilerin hangi "Mesleki Eğitim Programına" katılacağını belirlemektedir.

    İşletmenizde Uygulanacak Eğitim Programı Nasıl Hazırlanır?
    Uzmanlarca belirlenen Meslek Dalları ile ilgili olarak 32-40 saatlik Eğitim Modülleri işletmenin üretim konusuna uygun olarak İşletme yetkilileri ile birlikte seçilir. Her Eğitim Modülü 8 saat veya 8 saatin katları şeklindedir.

    Belgelendirme Nasıl Yapılır?
    32 -40 saatlik Eğitim Programı sonunda Ders Öğretmenleri ve Milli Eğitim'den katılacak sınav komisyonu ile birlikte çalışanlar sınava tabii tutulur. 100 üzerinden 50 alan kursiyer belgeyi almaya hak kazanır.

    Eğitime Kimler Katılmalıdır?
    Ağır ve Tehlikeli İşler Kapsamında çalışan ve Mesleki Yeterliliğini belgeleyemeyen zorunlu eğitimini tamamlamış tüm çalışanlar kanunen katılmak zorundadır.

    Kimler bu kapsam dışında kalıyor?
    Yaptığı işle ilgili "Mesleki Yeterliliğini" belgeleyen çalışanlar bu kapsam dışındadır.

    Mesleki Yeterlilik Belgeleri Nelerdir?
    Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin aşağıda belirtilen belgelerden birisine sahip olması zorunludur.
    1. 3308 sayılı Kanuna göre verilen;

    Diploma
    Bitirme Belgesi
    Yetki Belgesi
    Sertifika
    Bağımsız İşyeri Açma Belgesi
    Kalfalık Belgesi
    Ustalık Belgesi
    Usta Öğreticilik Belgesi.

    2. Türkiye İş Kurumu kontrolünde faaliyet gösteren kurslardan alınan kurs bitirme belgesi.
    3. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre faaliyet gösteren kurslardan alınan kurs bitirme belgesi, operatör belgesi ve sürücü belgesi.
    4. Ateşleyici Yeterlilik Belgesi.
    5. Kuruluş kanunlarında veya ilgili kanunlarca yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler ile işçi ve işveren kuruluşları veya işveren tarafından Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile düzenlenen eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler.
    6. Uluslararası kurum ve kuruluşlardan alınan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denkliği sağlanan belgeler.

    Kimler bu eğitimi alamaz?

    Sigorta girişi 01.01.2013 tarihinden sonra olanlar bu eğitim programlarına katılamazlar.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.