Şimdi Ara

Merkezi ısıtma sisteminde boş eve yakıt parası ödemek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Konu hakkında net bir sonuca ulaşamadığım için buradan sormak istedim.


    Sizce merkezi ısıtma sistemi bulunan bir apartmanda, ev sahibi daireyi kullanmıyorsa yakıt giderlerine ortak olmalı mıdır?


    Kanuna göre kişi evinde ikamet ediyorsa oda sıcakları azami 15 derece olmalı ve apartmanın bütün yakıt giderlerinin yüzde otuzu (30%) "ortak ısınma" adıyla daire sahipleri arasında kullanılan alana göre bölüştürülmeli.


    Alıntı

    metni:
    Madde 8(1) - Merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70’i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısıtma giderlerinin % 30’u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır.


    Şu anki naçizane fikrim, daire sahibi veya bir misafiri uzunca bir süre (örneğin 1 kış boyunca) dairede bulunmamışsa ve kaloriferi kapalıysa yakıt parasına ortak olmamalı. Çünkü, bu süre zarfında diğer dairelerden kendi dairesine transfer olan ısıdan bir menfaat elde etmiyor. Ayrıca daire boş bile olsa komşular için ekstra yalıtım sağlamış oluyor. O daire yerinde komple bir boşluk da olabilirdi.


    Ancak, daire sahibi veya misafiri sık sık evde bulunuyorsa kaloriferleri açmasa bile yakıt parasına belli bir miktar dahil olmalı, zira komşulardan kendi dairesine transfer olan ısıdan faydalanmış oluyorlar.


    Sizin bu konudaki fikriniz ve gerekçeleriniz nelerdir?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 4 Şubat 2021; 17:6:2 >







  • Tamam daire de oturmadığı için diğerlerinden bi menfaat görmüyor ısı olarak ama bu sefer bina da ısı kaybına yol açıyor
  • MgLadius kullanıcısına yanıt

    Aslında her iki durumda da tüm apartmandan aynı miktarda ısı kaybı oluşur, çünkü apartmanın boyutları ve yalıtım miktarı sabit. Duvarlardan, tabandan ve çatıdan kaybedilen ısının yerini doldurmak için apartmana merkezi sistemden takviye edilen ısıdan boş dairenin sahibi faydalanmıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 4 Şubat 2021; 2:41:52 >
  • Gayet mantıklı bir uygulama ve yönetmeliktir yani kanundur .
    1 ay dairede bulunmazsanız ve kalorifer yanmaz ise alt üst ve yan daireler daha fazla ısıtma gideri vermek zorunda kalacaktır . O daire yerine komple bir boşluk olsaydı örneğin zemin katları düşünün altı bodrum ya da kapalı otopark olacaksa ona özel çift kat yalıtım yapılır yoksa o daireyi ısıtmanıza imkan ihtimal olmaz . Her dairede bu şekilde yalıtım olsa dediğiniz mantıklı alt katın açması ya da kapatması hiç bir daireyi etkilemez ama bu yapılmıyor doğrumu yanlış mı tartışılır .
    Hal böyle olunca evlerin belli bir ısının altına inmemesi için ya da inerse diye böyle bir uygulamaya gidiliyor .
  • Bu yüzden merkezi sistem sevmiyorum.


    Normal kombin olacak açacaksın kendin kafana göre, gece üşüdün mü aç. Sıcakladın mı kapat. Evde mi yoksun hep kapat. En iyisi vallahi.

  • Zaten o da bir gariplik. Kendi kombin olunca ne kadar yaktığına kimse karışmıyor ama merkezi sistemde buna karışılabiliyor. Oysa kombi yakan A dairesinin ısısından kombi yakmayan B dairesi faydalanabiliyor. Eğer o faydalanma olmasaydı bu sefer de B dairesi soğukta oturamayacağı için (yüksek ihtimal) kendi kombisini yakıp daha fazla yakıt masrafı yapacaktı.


    Bu noktada, gerek merkezi ısıtma sisteminde gerek de kombide, acaba evden kaybolan/dışarı sızan ısıyı çöp statüsünde görebilir miyiz? Eğer birisi çöpe bir kitap bırakırsa onu alabilirsiniz. Bırakmasaydı para verip alacak olmanız bir şey değiştirmiyor.


    Tabi şu da var ki bir şeyi çöpe kendi iradenizle atıyorsunuz. Evinizden sızan ısı sizin iradenizle olan bir şey değil.


    Ancak ısının sızması da doğanın kanunu. Evini ısıtmayı göze alan kişi de bu kanunu kabul etmiş olmuyor mu? Bu kontrol dışı doğal sızıntıdan birisi faydalanabiliyorsa ondan bedel istemek haklı mıdır?


    Önemli olan tüm tarafların hiç bir art niyeti olmadan gönülden ikna olup helalleşebilmesi ama ne kalplerin içi bilinebiliyor ne de tarafların aynı hukuksal kriterlere sahip olup uzlaşması kolay oluyor. Uzlaşmak istemedikleri için değil, gerçekten farklı görüş açılarına ve farklı değer biçme mekanizmalarına sahip oldukları için de bu anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Gönülden anlaşabilenlere ne mutlu tabii ki.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 4 Şubat 2021; 13:33:57 >




  • Merkezi ısıtma tamamen saçmalık, bi akrabanın evinde vardı kışın ortasında evde atletle gezmek zorunda kalıyordum. Ben kışın kazak giymek, panduf giymek, battaniye altında olmak, sıcak kahve içmek istiyorum arkadaş. Atletle gezip neden fazladan para veriyorum anlamadım

  • Ödemeli ve biz ev boş kalınca ödüyoruz.

    senin çakallıp yapıp açık bırakıp bırakmadığını kimse bilemez zaten ödenmesi de gerekir.

  • Soruda eksik bilgi vermişim. Sistemde her dairenin düzgün çalışan kalorimetresi var. Kimin ne kullanıp ne kullanmadığı tespit edilebiliyor.


    Kanuna göre apartmanın toplam yakıtının yüzde otuzu (30%) "ortak ısınma" adıyla bütün daire sahipleri arasında bölüştürülüyor.


    O kış apartmanda bile olmayan, dolayısıyla ısıdan bir menfaat elde etmeyen bir kişi neden yakıtın yüzde otuzuna ortak olmalı?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 4 Şubat 2021; 15:32:33 >
  • Biz de merkezi sistem var, Sıcaktan terliyoruz hocam. Cayır cayır yanıyor, peteğe dokunamıyorsun sıcaktan ama bir yandan da camlar açık. Boşuna para ödüyoruz anlayacağın. Bir de kışın günü terliyoruz.

    Bence merkezi sistem pişmanlıktır, ev alacak olsam kombili alırım.

    Edit: Hatta bu aralar işten eve gelince klimayı açıp evin havasını soğutuyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 4 Şubat 2021; 15:36:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.