Şimdi Ara

Matris İndirgeme(Matrix Reduction)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
11.772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İndirgenmiş matris(Matrix Reduction) çalışıyorum kafayı yemek üzereyim derslere gitmedim.hiç bir şekilde anlayamıyorum matrisin neresinden başlayacağıma karar veremiyorum tiyosu olan yada kaynak gösterebilcek olan var mı ?

    Şimdiden teşekkürler.



  • Lineer Cebir, Kompleks Analiz, Diferansiyel Denklemler gibi matematik derslerinden şikayet edip dururduk, gel gör ki hepsi de intikamını çok fena alıyor vakti gelince.
  • Row-echolon form a getşreceksin.
    Sol üstten çaprazlama olarak aşağıya inen sayılar 1, bu sayıların altında kalan tüm sayılar da 0 olacak.
    Bunu elde ettiğin zaman matris row echolon form a gelmiş olacak.
    Kolay gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lav -- 4 Ocak 2011; 18:26:00 >
  • Arkadasım olayın özünü ben biraz anlatmaya calısayım.şimdi önce satırlarımızı numaralayalım sen yapmıssın zaten R1 R2 R3 olmak üzere şimdi bu satırlarda ilk elemanlara bakıyoruz 0 2 4 . bizim işimiz ilk satırdaki ilk elemanın 1 olması bunu saglamanın en kolay yolu R1 R2 R3 den ilk elemanı 1 olanı başa getirmek ama bizim öle bi elemanımız olmadıgı için 2 li olanı bala getiriyoruz. yani R2 ile R1 in yerlerini değiştiriyoruz bütün elemanlarıyla beraber. Daha sonra ilk elemanı 1 yapmamız gerektiği için 2 yi nasıl 1 yaparım diye bakıyorum 2 ye bölersem 1 oluyor. o zaman R1 in bütün elemanlarını 2 ye bölüyorum. ilk satırla işim bitiyor. sonra 2. satıra bakıyorum ilk elemanı 0 olmalı .denk geldiği için aynen bırakıyorum eger denk gelmeseydi orayı sıfır yapmak için ilk satıra aldıgım R2 nin kaç katıyla toplarım diye bakacaktım.ama dediğim gibi zaten sıfır bende 3. satıra geciyorum 3. satır 4 le başlıyo 4 ü de sıfırlamam lazım. ilk satırımdaki 1 i -4 ile carparsam ve R3 e eklersem toplamın 0 oldugunu görüyorum. o zaman bu işlemi tüm elemanlar için yapıyorum yani 1 . satırı tüm elemanlarını tek tek -4 ile çarpıp son satırda sırasıyla tğm elemanlarla topluyorum. bu işlemin den sonunda 4. satırında ilk elemanı sıfırlanmıs oluyor. Daha sonra 2. satırın 2. elemanını 1 yapmaya ve 3. satırın 2. elamanını 0 yapmaya calısıyorum en son 3. satır 3. elemanı da 1 yaptıgımda satır işlemlerim bitiyor. daha sonra aynı işlemleri sütun için yapıyorum ve sol tarafta en son 3 e 3 lük birim matrisi elde edene kadar sürdürüyorum.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.