Şimdi Ara

Mardin Gezilecek Yerler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
374
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mezopotamya uygarlıklarının en önemli yerleşim merkezlerinden birinde keyifli bir gezi planı yapmanız için gezivagonu.com olarak Mardin’de gezilecek yerler listesini sizler için hazırladık.

    Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alan Mardin, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan şehirlerden bir tanesidir. Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki Mardin, kendine has mimari yapısı ile her yıl pek çok turistin ilgini çekiyor. Özellikle taş evleri ile ünlü olan Mardin, Türkiye’nin en büyük 26. kalabalık şehridir. Suriye ile sınır komşusu olan kentin yüz ölçümü ise 8.858 kilometrekaredir. Midyat, Kızıltepe, Nusaybin ve Ömerli gibi pek çok önemli ilçesi bulunan şehir Mezopotamya’nın en eski şehirlerinde biri olarak biliniyor. Bu yönüyle Mardin’de gezilecek yerler dendiğinde uzun uzadıya bir liste yapmak mümkündür.

    Mardin Artuklu Üniversitesi çevresinde yapılan bazı çalışmalarda elde edilen bulgular Mardin’in tarihinin Paleolitik Çağ’a dayandığına işaret ediyor. Bunun dışında Boncuklu Tarla yakınlarındaki kazı çalışmalarında ise Cilalı Taş Devri’ne ait bazı kalıntılar bulunmuştur. M.Ö. 2000’li yıllarda Asurluların hâkimiyetinde olan Mardin daha sonra sırasıyla Hitit, Uratu ve Medlerin hâkimiyeti altına girmiştir. Bu dönemlerden kalan tarihi eserler Mardin’de gezilecek yerler listesinin önemli bir kısmını oluşturur.


    Mardin’de Gezilecek Yerler | Tarihi Kent Mardin

    Tarihi Kent Mardin

    M.Ö. 4. Asırda İskender’in İran ve Anadolu’yu ele geçirmesi ile birlikte Mardin, İskender’in egemenliği altına girmiştir. Ancak İskender’in kısa bir süre sonra vefat etmesi ile bölge, Sasaniler ve Perslerin egemenliği altına girmiştir. Daha sonra M.S. 640 yılında Hz. Ali’nin halifeliği döneminde Mardin şehrinin bulunduğu bölge Müslümanlar tarafından ele geçirilmiş ve egemenliği İslam devletlerine geçmiştir.

    1071 yılına gelindiğinde tarihte önemli bir yere sahip olan Malazgirt Zaferi ile Mardin, Türklerin hâkimiyetine girmiştir. Bu zaferden sonra bölgede Türkler yoğun bir şekilde yaşamaya başlamışlardır. Mardin Artukluları, Eyyubiler, İlhanlılar, Karakoyunlular, Anadolu Selçukluları ve Akkoyunlular bölgede hâkimiyet kurmuşlardır. Bölge son olarak 1517 Çaldıran Savaşı ile Osmanlı topraklarına dâhil olmuştur. Mardin gezilecek yerleri ziyaret ettiğinizde bu uygarlıkların her birine ait eserleri görebilmeniz mümkündür.

    Mardin’in tarih boyunca onlarca devletin egemenliği altına girmesi bölgeden pek çok farklı din, dil ve ırktan insanın bir arada yaşamasına neden olmuştur. En eski Mezopotamya uygarlıklarından biri olan Mardin’de hala Süryani, Müslüman ve Ermeni gibi pek çok dine mensup kişiler kardeşçe yaşar. https://gezicini.com Unesco Dünya Miras Listesi’nde Türkiye’yi temsil eden Mardin, her yıl pek çok turiste de ev sahipliği yapıyor. Peki, dünyanın hemen her yerinden turisti ağırlayan Mardin’de gezilecek yerler listesinde neler var?

    Mardin Gezilecek Yerler

    Suriye sınırında bulunan ve doğal bir sit alanı özelliği taşıması nedeniyle yıl içinde pek çok turisti ağırlayan Mardin’de gezilecek yerler dendiğinde liste uzadıkça uzar. Gezmek için en az 3-4 gününüzü ayıracağınız Mardin taş evleri ve Süryani kadim inanışına ait mabetleri ile ilginizi çekecek.

    Mezopotamya uygarlıkları tarafından merkez olarak seçilmiş bu eşsiz şehirde gezilecek yerleri sizler için derledik. Çoğu; Unesco dünya miras listesinde yer alan Mardin’in tarihi yerleri şunlardır;


    Mardin’de Gezilecek Yerler | Mardin Kalesi

    Mardin Kalesi

    Mezopotamya uygarlıkları tarafından mesken kabul edilen Mardin’in en önemli yapılarından bir tanesi de 1600 yıllık Mardin Kalesi’dir. Şehre hâkim tepede kurulması ve askeri açıdan oldukça emniyetli olması sebebiyle kaleye Kartal Yuvası adı da verilmiştir. Günümüzde askeri amaçlı kullanımdan dolayı Mardin Kalesi ziyaretçilere kapalıdır. Ancak özel izinle kaleyi ziyaret edebileceğinizi unutmamalısınız.

    Mardin’de gezilecek yerler listesinde ilk sırada olan Mardin Kalesi’nin içinde eski sığınaklar ve soğuk hava depoları bulunur. İç kısmında cami ve diğer sosyal yapıların bulunduğu kalede bu yapılar büyük oranda yıkılmıştır. Kalenin en dikkat çekici özelliği ise Suriye’ye kadar uzanan Mezopotamya ovasında sunduğu eşsiz manzaradır.


    Mardin’de Gezilecek Yerler | Ulucami

    Ulu Cami

    1199 yılında inşa edilmiş şehrin en eski yapılarından bir tanesi olan Ulu Cami halen ibadete açıktır. 8 asrı aşan tarihine rağmen sapasağlam ayakta olan Ulu Cami; Mezopotamya uygarlıklarından Artukluların şehirdeki en önemli eseridir. Sarı kesme taştan inşa edilen ve banisi İlgazi Bey olarak bilinen Ulu Cami çeşitli dönemlerde restore edilmiştir. Süryani kayıtlarına göre Ulu Cami; kiliseden camiye çevrilmiştir. Mardin çarşısının tam ortasında yer alan camiyi günün her saatinde ziyaret edebilirsiniz.


    Mardin’de Gezilecek Yerler | Deyrulzafaran Manastırı

    Deyrulzafaran Manastırı

    Mardin tarihi yerler dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biri Deyrulzafaran’dır. Süryani kadim inanışının en önemli mabetlerinden biri olan Deyrulzafaran Manastırı adını safran çiçeğinden alır. Mardin’e yaklaşık 5 km uzaklıktaki mabet halen aktif olarak kullanılır. İlk Süryaniler tarafından kullanılan güneş tapınağının üzerine inşa edilmiş Deyrulzafaran Manastırı mimarisi ile oldukça dikkat çekicidir. Girişin ücretli olduğu manastırda ibadet ve mezar odaları bulunur.


    Mardin’de Gezilecek Yerler | Zinciriye Medresesi

    Zinciriye Medresesi

    Mardin merkezde bulunan Zinciriye Medresesi günümüzde Mardin’in tarihi yerleri listesinde yerini alan önemli yapılardan biridir. Geçmişte Mezopotamya uygarlıkları için önemli bir medrese ilmi merkezi olan Zinciriye; aynı zamanda bir rasathane olma özelliği de taşır. Mimari açıdan da oldukça etkileyici olan medrese Mardin Kalesi’nin hemen altında ve Ulu Cami’ye oldukça yakın bir noktada yer alır.


    Mardin’de Gezilecek Yerler | Dara Antik Kenti

    Dara Antik Kenti | Dara Harabeleri

    Mardin’de gezilecek yerler dendiğinde listenin başına yazılan yerlerden bir tanesi de Dara Antik Kentidir.

    Mezopotamya’nın efes’i olarak bilinen Dara Mardin’e yaklaşık 30 km uzaklıkta yer alır. Adını Pers kralı Darius’tan alan Dara Mezopotamya uygarlıklarının en önemli eserlerinden biridir. Askeri açıdan oldukça önemli bir yer olarak kullanılmış olan Dara; güneş tapınakları, zindanı ve mezar odaları ile dikkatleri çeker. Arkeolojik kazıların halen devam ettiği bu antik kent Mardin’de görülmesi gereken yerler listesinde yer alır.


    Mardin’de Gezilecek Yerler | Deyrulumur

    Deyrulumur | Mor Gabriel Manastırı

    Midyat’a yaklaşık 25 km uzaklıktaki Mor Gabriel Manastırı tıpkı Deyrulzafaran gibi Süryani kadim inanışının önemli mabetlerinden birisidir. Temelleri 16 asır öncesinde atılmış manastır çeşitli dönemlerde yapılan eklemelerle günümüzdeki halini almıştır. Süryaniler tarafından halen mabet olarak kullanılan ve İkinci Kudüs olarak kabul edilen manastır günün belirli saatlerinde ziyarete açıktır.


    Mardin’de Gezilecek Yerler | Midyat

    Midyat

    Mardin’de gezilecek yerler dendiğinde akla gelen ilk mekânlardan bir tanesi olan Midyat; Geluşke Hanı, Midyat Konukevi ve daha pek çok yapı ile dikkatleri üzerine çeker. Genellikle Mardin’de çekilen dizi ve filmlerin platosu konumunda olan Midyat’ta Sıla, Berivan ve Hercai gibi önemli diziler çekilmiştir. Midyat ayrıca eski evler ile de dikkatleri üzerinde toplar. mardin gezilecek yerler Mardin Midyat gezilecek yerler konusunda sunduğu geniş seçenekler ile adeta Mardin’in küçük bir replikasıdır.


    Mardin’de Gezilecek Yerler | Kasımiye Medresesi

    Kasımiye Medresesi

    Mezopotamya uygarlıklarından bir tanesi olan Akkoyunlular tarafından inşası tamamlanmış Kasımiye Medresesi 6 asırlık bir tarihe sahiptir. Mardin merkezde yer alan yapı kendi zamanında medrese ilminde en önemli eğitim kurumu olarak kabul edilirdi. Mimari açıdan eşsiz özelliklere sahip Kasımiye duvarında bulunan kan izleri ve havuzunun anlamlı hikâyesi ile Mardin’de görülmesi gereken yerlerden biridir.


    Mardin’e Nasıl Gidilir

    Mardin’e Nasıl Gidilir?

    Medeniyetlerin buluşma noktası Mardin’e son yıllarda dünyanın hemen hemen her yerinden turistler akın ediyor. Dünya’nın çeşitli yerlerinden Mardin’e havayolu ile gelecek olan kişilerin aktarma yapması gerekir. Artuklu Görülecek Yerler

    Çünkü Mardin Havalimanı’ndan yurtdışı seferleri yapılmaz. Yurtdışından İstanbul’a, İstanbul’dan ise Mardin’e kolaylıkla uçabilirsiniz.

    Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Mardin’e gidecek olan kişiler şehirlerarası seferler düzenleyen otobüs firmalarını kullanabilirler. Mardin’in ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kendine özel otobüs firmaları ile seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.

    Diyarbakır, Mardin’e en yakın şehirlerden bir tanesidir. Diyarbakır Mardin arası yaklaşık 91 kilometre olup 1 saat 20 dakikalık bir yolculuk ile Mardin’e ulaşmak mümkündür. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir diğer şehir olan

    Kızıltepe Gezilecek Yerler Şanlıurfa Mardin arası 188 kilometredir. Şanlıurfa’dan Mardin’e ulaşmak için ise 2.5 saatlik bir yolculuk yapmanız gerekecektir.

    İstanbul, Bursa, Çanakkale, Antalya, Mersin gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne uzak yerlerden Mardin’e gelirken ise bir hayli uzun mesafe kat etmeniz gerekecektir. Örneğin İstanbul Mardin arası mesafe 1448 kilometredir ve yolcuğunuz yaklaşık 21 saat sürecektir. Ankara Mardin arası ise 1027 kilometre olup 13 saatlik bir yolculuk geçirmeniz gerekir.

    Mardin’e demiryolu ile ulaşım sağlamak mümkün değildir. Ancak Mardin’e uçak ile ulaşım mümkündür. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Mardin Havalimanı’na İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerden direkt ulaşabilirsiniz. İstanbul Mardin arası uçuş yaklaşık 1 saat 55 dakika, Ankara Mardin arası uçuş ise 1 saat 15 dakika sürmektedir. Ayrıca Mardin’e çok yakın olan Diyarbakır Havalimanına uçarak oradan Mardin’e ulaşabilmekte mümkündür.



    Mardin Gezilecek Yerler


    Mardin Şehir İçi Ulaşım

    Mardin Şehir İçi Ulaşım

    Turistlerin en çok tercih ettiği şehirlerden biri haline gelen Mardin’de şehir içi ulaşım özel halk otobüsleri ve Martus minibüsleri ile sağlanıyor. Ancak eski Mardin olarak adlandırılan ve taş evlerin yer aldığı bölgeyi yürüyerek gezmenizde fayda var. Çünkü Mardin’de gezilecek yerler konusunda tarihi dokusuyu hissetmek sadece bu şekilde mümkün olur. Eski Mardin ve yeni Mardin arasında ulaşımı bu özel halk otobüsleri ve minibüsler ile sağlayabileceğiniz gibi taksileri de kullanabilirsiniz.

    Mardin şehir merkezinden havalimanına ulaşım ise  , özel halk oto Gezilecek yerler büsleri ve Kızıltepe otobüsleri ile sağlanabilmektedir. Mardin ile havalimanı arası 20 kilometredir. Yaklaşık 20 dakikalık bir seyahat ile şehir merkezinden havalimanına ulaşabilmek mümkündür. Ayrıca havalimanına taksi ve Mardin araç kiralama gibi seçeneklerle de ulaşılabilir.   fırsatları için linki inceleyebilirsiniz.

    Mardin’de Ne, Nerede Yenir?

    Mardin’in neyi meşhur diye sorulduğunda hiç şüphesiz cevap, yemekleri olacaktır. Suriye’ye oldukça yakın olması nedeniyle Arap yemek kültüründen oldukça etkilenen Mardin’de eşsiz lezzetleri tadabilirsiniz. Peki, Mardin’de ne, nerede yenir diye sorulsa cevap ne olur? İşte cevaplar!








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.