Şimdi Ara

MAKRO FOTOĞRAFÇILIKLA İLGİLİ SIK SORULAN 9 SORU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mayıs ve Haziran ayları makro fotoğraflar çekmek için mükemmel zamanlardır. Rengarenk çiçeklerin açtığı bu zamanlarda harika fotoğraflar yakalanabilir. Geçen Mayıs-Haziran aylarında makro fotoğrafçılıkla ilgili bir atölye çalışması başlatmıştım. Aşağıda çalışmaya katılanların en çok sordukları on soru ve cevapları yer alıyor.

    Pozlama

    Pozlama yaparken makineniz büyük ihtimalle belli bir renk tonlamasına odaklanacaktır. Bu kırmızı, mavi veya yeşil olabilir. Özellikle gelinciklerin fotoğrafını çekerken buna dikkat etmeniz gerekir. Eğer makineniz çimlere odaklanırsa gelinciğin güzel kırmızı yaprakları belirgin olmayacaktır. Makinenizin LCD ekranında siyah beyaz odaklanma seçeneğiyle birlikte farklı renk tonları için histogram ayarları bulunmaktadır. Bu arada doğru odaklanma ayarlarını yapmazsanız fotoğraflarınız RAW formatına dönüştürülürken bazı renk sorunları olabilir. Kırmızı tonlamalarda düşük diyafram ve ISO ayarları kullanarak kaliteli bir fotoğraf yakalamanız mümkündür.

    Renk
    Adobe RGB, sRGB gibi ayarlarla daha dolgun renkler yakalayabilirsiniz. Adobe RGB özellikle makro fotoğrafçılık için uygundur. Bu ayarları kameranıza uyguladıktan sonra RAW formatında kaliteli resimler yakalamanız mümkün olacaktır.

    Derinlik
    Kısa odak ölçülerini kullanarak makro fotoğraf çekiminde gerekli olan derinliği kolaylıkla yakalayabilirsiniz. Bunun için özel olarak üretilmiş makro objektiflerden edinmeniz gerekir. Bir telefoto objektife geniş açılı veya standart bir lens ekleyerek istediğiniz derinliği yakalayabilirsiniz. Eğer arka planda çok detay yoksa diyafram derinlik tercihleriyle de derinliği ayarlayabilirsiniz. Ancak diyafram deliğinden sızan ışık ışınları doğrudan sensöre gelerek renk ayarlarında ciddi bozulmalara yol açabilir. Bu nedenle 16/f veya daha küçük ölçüde bir diyafram aralığını makro fotoğrafçılık için asla tercih etmiyorum.

    Sensör
    Küçük bir sensör, büyük bir objektife eklendiğinde büyük ölçekli bir sensörden daha iyi bir yakınlık sağlayacaktır. Sensörü belli bir yere odakladıktan sonra, odağın etrafındaki çember ile arka planı ayarlayabilirsiniz. Arka planı bulanıklaştırmanız odağı daha iyi yansıtmanızı sağlayacaktır. Ayrıca Bununla ilgili bilgileri Vikipedi’de bulabilirsiniz. Bu küçük sensörler büyük ölçekli olanlara göre daha çok derinlik sunmaktadır. Bir kompakt fotoğraf makinesi ile makro fotoğrafçılıkta büyük yol kat edebilirsiniz.

    Deklanşör
    Rüzgâr görünürde bir etki yaratmasa da, makro fotoğraf çekerken özellikle çiçeklerde rüzgârın etkisi belli olacaktır. Çiçeklerin ince ve narin sapları rüzgârdan mutlaka etkilenecektir. Bu nedenle çiçeğin hareketini algılayabilmek için hazır bir obrüratör kullanmanız faydalı olacaktır.

    Duyarlılık
    Mümkün olduğunca 100 ISO gibi düşük ayarlar kullanın. Ama gereken deklanşör veya diyafram hızına göre ISO ayarlarınızı yükseltmekten çekinmeyin. Çekime başlamadan önce parazitsiz görüntüler yakalamak için farklı ISO ve diyafram ayarlarıyla alıştırmalar yapmanız faydalı olacaktır. Örneğin Nikon D3 ile ISO 800 ayarlarında detaylı ve renkli görüntüler yakalamanız mümkündür.

    Odak
    Makro çekimlerde manuel odaklama yapmanız daha faydalı olacaktır. Aksi takdirde otofocus gereksiz yerlere odaklama yaparak elde etmek istediğiniz görüntüyü flulaştırır.

    Yardımcı Gereçler
    Ben fotoğraf çekerken her zaman bir su spreyi ve bir el feneri getiririm. Spreyi çiçeğe hafifçe sıkarak çiğ damlaları yaratabilir ve bununla harika bir fotoğraf yakalayabilirsiniz.

    Dokuları detaylı bir şekilde yakalayabilmek için bir makro lens edinmeniz gerekmez. Bir yakın çekim filtresiyle de dokuları fotoğrafınıza işleyebilir ve harika bir görüntü yaratabilirsiniz.

    MAKRO FOTOĞRAFÇILIKLA İLGİLİ SIK SORULAN 9 SORU







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.