Şimdi Ara

Macbook Pro Almaya Değer Mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
805
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,
    Bilgisayar mühendisliği okuyorum. Laptop'um eskidiği için bir süredir değiştirmek istiyordum fakat yeni modeller(bilhassa mobil zen2) bekle et derken dolar aldı başını gitti ne yazik ki kala kaldım.
    Taşınabilirliği yüksek ve de performansı iyi uzun ömürlü kullanabileceğim modellere bakıyorum modellere bakıyorum 10-12 bin tl arasında oluyorlar. Bu paralara çıkmışken hiç hesapta yokken mbp radarıma girdim. Elbette bir sempatim vardı eskiden de fakat bir şekilde uzak duruyordum.
    13.3 pro modeliyle ilgilenebiliyorum anca gönül isterdi mbp 16 da seçeneklerim arasına girebilseydi.

    1-)Daha önceden hiç bu kadar küçük ekranla uğraşmadım bu çok sorun yaratır mı? Kişiden kişiye değişecektir ama bu deneyimi yaşamış olanların fikirlerini merak ediyorum bu hususta doğrusu.
    2-) yazılım için doğru bir platform olur mu kullanılan programlar açısından uyum sorunları yaşanır mı?bootcamp ile windows kurduğumda birebir bir windows sahibi olmuş olunuyor mu ?
    3-)Harici bir ekran kartı olmayışının yokluğunu hisseder miyim? Model değişikliğine gidilip harici kartlı olanlar için 3500 tl'lik fark verilmeye değer mi?
    4-) Kafamı en çok kurcalayanların başında gelen bir diğer husus ise apple silicon. Kendi işlemcisine geçtiğinde yazılım desteğini ne süre devam ettirecek işletim sisteminde temel değişiklik yapacak mıdır bu durum ne gibi sorunlar açabilir bilemiyorum.Kendi bilgisayarlarındaki intel işlemcileri de baltalamazlar heralde diye ümit ediyorum.Bu sene çıkarsalar bile bekleyip öyle bir model alamam hem bütçeden kaynaklı hem de mevcut kur belirsizliğinden mütevellit tercih edemem.
    Zaten henüz tam anlamıyla oturmamış bir sisteme geçiş yapıp bir sürü sorunla boğuşmayı istemezdim.Bunları araştırırken örnek olarak Microsoft'un surface'te yaşadıklarından bahsediliş geçiş dönemli sancılı olacaktır illaki.

    Ne yapmam gerektiği hakkında hiç bir fikrim yok kafam karışmış durumda.Konuya dair görüşlerinizi bekliyorum.
    Saygılarımla.
    Esenlikler dilerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Worm Holes -- 22 Eylül 2020; 2:57:14 >







  • güncel
  • Ben 15.6 aldığımi pişman oldum 17.3 almak var. Taşıyacaksam telefonum yeter zaten niye laptop yanıma alayım. 15.6 altından ekranı olan laptop zaten ince çerçeve ile eski 14 İnch boyutunda laptoplar gibi oldu. Tercih sizin de ben asla 10-12 laptop vermem. 5.600 liraya MSI GL65 i5-9300h GTX 1650 aldım şükür benim hayatımı savar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Locaste Siarnaq kullanıcısına yanıt
    Güle güle kullanın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Locaste Siarnaq kullanıcısına yanıt
    Senin adına çok sevindim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Geç kalmış olabilirim ama bir developer olarak cevap vereyim yine de:


    1- Zaten düşünüyorsanız 13" değil 16" olan versiyonuna bakın alabilecekseniz. Sadece küçük ekrandan dolayı değil performanstan dolayı da 16" daha mantıklı bir tercih geliştirici bilgisayarı olarak.


    2- Yazılım için bizim şirket olarak tek mantıklı bulduğumuz platform. Unix tabanlı bir işletim sistemi olması ve stabil çalışması büyük artıları. Bir windows cihaz kadar kaslı olmuyorlar aynı fiyat bandında ama biz şirket olarak bütün geliştiricileri geçirme kararı aldık. iOS development konusunda zorunluluk zaten. Mac kullanmıyorsanız çok sıkıntılı bir durum. Bootcamp ile bir Windows cihazdan farklı yanı kalmayacaktır. Büyü ihtimal Windows'a sadece okul zamanında ihtiyaç duyacaksınız ama sonrasında da sorunsuz kullanabilirsiniz tabi. Bootcamp ile ilgili tek sorun diskte yer kaplayacak olması. Mac cihazlarda parça değişemiyorsunuz artık unutmayın. Tercihinizi ona göre yapmalısınız. Harici SSD ile de çok rahat bootcamp kullanabilirsiniz gerekirse.


    3- Harici ekran kartı tabiki bir artı. Grafik işlemek için sistem belleğinden yememiş olacak. Ama giriş 16" model MacBook Pro zaten ihtiyacınız olan her şeyi karşılayabilir.


    4- Biz de şirkete alım yapmadan önce Apple Silikon olayı hem düşündürdü hem heyecanlandırdı. Ama uzun bir süre daha performans cihazları Intel işlemci ile çıkacak gözüküyor. Yeni Intel cihaz çıktığı sürece desteği kaldırmaları imkansız zaten. Intel işlemciyi bıraktıklarında da en az 2 sene desteğin devam deceğini düşünüyorum. Dolayısı ile 4 sene bir sıkıntı çıkacağını zannetmiyorum. Ama konu Apple olunca çok daha cesur davranma ihtimalleri her zaman var tabiki. Öyle bir durumda da çok sıkıntı olursa komple bootcamp e geçerek bir windows cihaz olarak kullanabilirsiniz zaten. Ama bu geleceğe daha var bence.


    Kısaca özetlemek gerekirse bütçeniz el veriyorsa 16" MacBook Pro'yu öneririm. Ama 13" ile biz sorun yaşadık. Giriş seviyesinde çok sıkıntı olmayacaktır ama ileride sorun yaratmaya başlayacaktır. Mac olsun diye yarım yamalak bir tercih yapmayın bence.





  • hksdejavu kullanıcısına yanıt

    ilginiz için teşekkür ederim tüm sorularıma tek tek açıklayıcı bir biçimde yanıt vermeye çalışmışsınız sağolun.


    aslında windows tabanlı ultrabook düşünürken saçma sapan modellerin pahalı fiyattan satıldığını farkettiğimde o paraları vereceğime macbook alırım daha iyi dedim kendi kendime ve araştırmaya başladım.

    Aslında bütçe olarak 10bin tl civarı düşünüyordum.


    15.6 inch laptop kullandım hep kafamda küçük olması soru işareti uyandırmıştı fakat 13inch macbook inceleyince aslında alışabileceğimi düşündüm.

    işletim sistemi ve yazılım geliştirme konusunda adaptasyon bi sıkıntı yaşar mıyım diye düşünüyordum mac kullanıcılarının hemen hemen hepsi bunun en doğru karar olduğuna dair ikna edici konuşmalar yaptılar ve bu konuda açıkcası bi endişem kalmadı.


    sadece apple silicon hakkında araştırma yaparken kafam karıştı.Acaba ölü bi teknolojiye mi yatırım yapıyorum onca para vererekdedim .

    2022 yılına kadar da intel işlemciili modeller çıkabileceğine dair yorumlar aldım o işlemcileri de desteklemek zorunda kalacaktır bi şekilde mağduriyet yaratmaması açısında 4-5 sene sanıyorum apple tarafından desteklenen bir mac sahip olurum diye düşünüyorum.

    Rosetta 2 ile x86 da yapılabilen her şeye imkan tanıyacaklarını ifade etseler de bir nesil sonrasında daha sağlıklı bir yapı olacağını düşünüyorum.

    gerçi powerpcden intele geçerken veya öncesinde de

    apple bu geçiş işlemlernde çok başarılı bir firma olarak belirtmiş eski kullanıcıları.


    dolar belirsizliği laptoplara ötv gelme ihtimali amerikada seçimler derken bir tercih yapmam gerekiyor yakın zamanda.

    windows ekosistemli ryzen 4000serisi ve harici ekran kartlı bir model zaten yok.


    dgpu’yu çok fazla arar mıyım sizce macbook kanadında?

    bütçem yetmeyecek 16’’ modele bu sebeple windows ta kalayım dersiniz?


    saygılar

    teşekkürler




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Worm Holes -- 7 Ekim 2020; 0:36:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 17 yıllık windows kullanıcısı olarak ilk defa mac'e geçtim. Okulda ve işte linux işletim sistemi kullanıyorum zaten, ondan dolayı ve internette program derslerinin çoğunda mac kullanıldığı için geçmek istiyordum. İkinci el uygun 13 inch mac pro denk geldi aldım.


    Öncelikle mac kullanıcıları temiz kullandığı için ve sistem özelliklerinde battery cycle count denilen bataryanın kaç defa şarj olduğunu gösteren bir sayaç olduğu için ikinci el Mac almanızı tavsiye ederim. Ya da yurtdışı getirtin.


    Ben bir kısayol manyağı olarak mac'de hala kısayollara alışamadık, çok değişik, mesela copy paste için alt+c kullanılıyor, dosyaları direkt cut etme özelliği yok vs.


    1) 13 inch ekran küçük ama önemli değil çünkü 16 bile alsanız o da küçük gelecek, bundan dolayı harici monitör kesin almak lazım. 600 liraya bile fullhd monitör mevcut 22 inch. Tabi ideal olanı 27inch 2k ips monitörler.

    2) unix tabanlı olduğu için ve doğrudan kendi terminali olduğu için ve linuxdeki birçok komuyçtu ve paketi çalıştırabildiği için yazılım için ideal gibi duruyor, henüz çok kullanmadım.

    3) Taşıması rahat olsun diye 13 inch aldım ama pek taşımıyorum açıkçası. Ondan dolayı almışken 16inch harici olanlar alınabilir. Ya da sonradan keşfettiğim çok hoşuma giden bir özellik denenebilir: eGPU. Macler thundrrbolt 3 çıkışlı olduğu için harici ekran kartı bi aparatla bağlanılabiliyor. Yani 13 inch mac'e gtx 1080 bağlanabilir. İnternete yazın eGPU çıkıyor videolar ben henüz denemedim ama ileride planlıyorum.


    Benim için bir avantajı da harici ekran kartı olmamasından ve macOS işletim sisteminden dolayı pek oyun oynanamaması. Okul zamanlarında windowsta oyunlara çok vakit harcadığım için derslerden geri kaldım. Mac'de istesen de yapamazsın bunu 😺

    4) pek bilgim yok ancak apple destek konusunda çok iyi olduğunu her yerde gösteriyor, böyle bir sorun oluşmaz bence. Ayrıca Mac ikinci el piyasası çok iyi, yani ileride kolayca ve pek zarar etmeden mac'i satabilirsiniz, windows pc'lerde fiyat çok düşüyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • @engineer037 'ın dediği gibi ikinci el temiz bir cihaz da düşünülebilir tabi. Mac in yazılım geliştirme konusunda windows'tan çok daha iyi olduğunu düşünüyorum (bazı nadir durumlar hariç, windows'a özel olan bir iki şey mesela). Tabi windows bir cihaza her zaman linux kurabilirsin. Ama linuxta da mac ve windowsta olan bazı şeyler eksik. O yüzden Mac benim için (hem development yapıyorum hem dizayn yapmam gerekebiliyor) çok güzel orta bir nokta.


    Kendim MacBook Air'de senelerce frontend web development yaptım hiç sorun yaşamadım. MacBook Pro 13" (128GB ssd 8GB ram) te 1 sene kadar iOS uygulama geliştirdim şu ankine göre daha yavaştı ama engelleyen bir sorun yaşamadım. 1 sene kadar 15" MacBook Pro'da (256GB ssd 16GB Ram) hem iOS hem Android geliştirme yaptım hiç sorun yaşamadım. Şu anda da 16" bir MacBook Pro (1TB ssd i9 işlemci 16GB ram) kullanıyorum çok daha konforluyum. Demek istediğim bu yatırımı bir kere yapacaksın yapabildiğin en iyi tercihi yapmanı öneririm. Okul dönemi için 13" sorun yaratmayacaktır. @engineer037 'nin dediği gibi ikinci bir ekran ile çok tatlı olacaktır. Yine bahsettiği gibi 16" bile küçük gelecek gün sonunda. Bütçeniz elverecekse (sıfır veya ikinci el) minimum 256GB SSD (mümkünse 512) ve 16GB Ram'li olan modellerden alabilmeye çalışın.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Locaste Siarnaq

    Ben 15.6 aldığımi pişman oldum 17.3 almak var. Taşıyacaksam telefonum yeter zaten niye laptop yanıma alayım. 15.6 altından ekranı olan laptop zaten ince çerçeve ile eski 14 İnch boyutunda laptoplar gibi oldu. Tercih sizin de ben asla 10-12 laptop vermem. 5.600 liraya MSI GL65 i5-9300h GTX 1650 aldım şükür benim hayatımı savar

    Yani çok şükür almışsın bir şükür duası da okumuşsun ama leğen plastiğinden PC laptop ile Macbook bir olur mu?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.