Şimdi Ara

M1 Ultra, Nvidia RTX 3090 ile rekabet edemedi: Apple daha iyi demişti (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
143
Cevap
0
Favori
9.544
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Übermensch24 kullanıcısına yanıt

    Bakalım hocam, normalde sıkı Windows kullanıcısıyımdır. Windows laptop alacaktım ama hafif taşınabilir uzun pili giden bir cihaza ihtiyacım vardı. Beğenmezsem iade ederim. Windows ekmek teknem sayılır  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • murat_ahmet M kullanıcısına yanıt

    M1 Ultra tek başına sadece bir soc değil mi?


    Anladığım kadarıyla teste tabi tutulan mac studio da şunlardan biri, konuda 128gb ramli versiyonunun test edildiğinden bahsedilmiş ancak TR sayfasında o sistemi hazır olarak göremedim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dostum, ne kadar zamandır takip ediyorsun bilmiyorum ama o dönem Amd ciddi biçimde gerilemişti. Zaten adamlar iki kez dağılmaya yaklaştılar, paçayı zor kurtardılar. İlki 2011-2012 döneminde, ikincisi de 2014-2015 döneminde. Açıp bakarsan göreceksin ki; 2015'te Nvidia tarihinde ilk kez %80 üzerinde pazar payına ulaşmış, Amd ise tarihinin hem oran olarak hem de miktar olarak en düşük gpu satışını gerçekleştirmiş.


    https://imageio.forbes.com/blogs-images/jasonevangelho/files/2015/08/47105_06_amds-gpu-market-share-drops-again-even-release-fury_full.jpg


    Buyur, Amd'nin o dönemki durumu:


    https://www.anandtech.com/show/9449/amd-posts-q2-2015-results-revenue-falls-once-more


    Amd 2017'de Ryzen ile işlemci tarafını toparlamaya başladı. Ancak o sırada gpu rekabetinde tarihinin en kötü farkını yiyordu (bkz: RX480 vs GTX1080 ve sonrasında da GTX1080Ti vs Vega 64). Zaten sonucunda da gpu bölümünün başındaki Raja Koduri'ye güle güle dediler. Amd'nin gpu tarafı 2019'da TSMC'nin 7nm üretim tekniği (düşün hala bu üretim tekniği kullanılıyor) ile ufaktan rekabete geri döndü. Ama tam anlamıyla değil. Çünkü Nvidia'nın 2018'de 12nm ile sunduğu teknik özelliklere hala ulaşabilmiş değil. Yalnızca rekabette ben de varım diyebilmek için yaptığı işler var. Bunun haricinde salt performans ve enerji verimliliğinde iyi durumda. Ayrıca bellek miktarını yüksek kullanması da bir avantaj. Ama bu kadar. Mentalite olarak arada dağlar kadar fark var. O fark bugün biraz daha iyi anlaşılacak. Sebebini de şöyle göstereyim:


    Amd'nin bugünkü tanıtımı:


    https://videocardz.com/press-release/amd-launches-instinct-mi210-accelerator-with-cdna2-gpu-6656-stream-processors-and-64gb-of-hbm2-memory


    Nvidia'nın bugünkü yeni mimari, yeni çok amaçlı gpu ve bu gpuyu kullanan smx kurulumunun tanıtımını yapacağı gtc etkinliği:


    videocardz.com
    Watch NVIDIA CEO Jensen Huang GTC 2022 Keynote here (H100 Hopper architecture announcement) - VideoCardz.com
    https://videocardz.com/newz/watch-nvidia-ceo-jensen-huang-gtc-2022-keynote-here-h100-hopper-architecture-announcement

    Nvidia 4nm'ye geçiyor, daha önce dediğim gibi fena geliyor.


    Kısacası Amd'yi gömdüğüm falan yok. Sizin bilmediğiniz, görmediğiniz şeyleri de ekleyip yorumlarım, sonuç olarak ortada olanı söylerim.


    @Whitebeard.


    Eyvallah. Gerçi eskisi gibi pek yazmıyorum ama, sağolasın. :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mamad -- 22 Mart 2022; 18:41:8 >




  • mamad kullanıcısına yanıt

    Sen yanlış anlıyorsun ben geçmişi değil bugünü karşılaştırıyorum yani 6000 seri ve 3000 seri kartları. Yeni seriler içinse yaşarsak bu yıl sonu görüşürüz yazılar kaybolmaz


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • palamutix P kullanıcısına yanıt

    Dostum mesajı ilk mesajımı tam olarak okuyup anladın mı? Geçmişte şöyle şöyle fark attı diyorum. Bugün ise enerji verimliliğinde salt performansta falan yakalamış görünüyor ama sunulan teknoloji olarak geride diyorum.


    Yarın Amd yapay zeka çekirdekleri ve hayvan gibi ray tracing performansı sunan gpularla gelsin o zaman derim aha yakaladı, hatta geçiyor diye. Şuan ortada böyle bir şey yok. Olmayan şeyler için de yukardan konuşmaya gerek yok. Söylentilere de çok kulak asma derim.

  • mamad kullanıcısına yanıt

    Katılıyorum.


    Bugün NVIDIA sadece oyun yönünde ekran kartını çıkarmıyor. Aynı zamanda yapay zekayı kullanarak birden fazla hizmette sunuyor. NVIDIA pazarlaması o kadar iyi ki, her yerde gürültü engelleme vb teknolojilerini de görüyorum NVIDIA'nın. Bizim maceramız FX 5500 ile başladı GTX 1060 ile devam ediyor, NVIDIA bana sunduğu hizmetlerle hiçbir zaman üzmedi. AMD tarafında kaç ay boyunca güncelleme bekleyenleri gördü bu gözler. 

  • Orodruin kullanıcısına yanıt

    RTX3080 12900k lı pc benim bilgisayardan daha pahalı olması gerçeği var hocam :D Ben 42k ya almıştım M1 Max 64gb ram li 14 inc Macbook pro'yu aldığım dönemde 3080 tek başına 28k tl idi hocam i9 12900k da 12k tl ikisi etti 40k tl ona göre anakartıydı ramiydi ssdsiydi ekranıydı kasasıydı osuydu busuydu derken 60-70k dan aşağı çıkamayacaktım üstelik heryere taşıyamama sıkıntısıda var ha masaüstü istesem studio yerine pc toplamayı tercih ederim tabi hem de studio'nun max versiyonundan daha uyguna geliyor ama taşınılabilir bilgisayarda en iyi seçeceği aldığımı düşünüyorum kalın 2 saat şarjı dayanmayan ağır pc taşıyacağıma Mac alır geçerim hertürlü hele Apple üretimi işlemciler kendini kanıtlamışken.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektrikliarabasever -- 22 Mart 2022; 21:51:8 >
  • Aklımda tek soru var. Bu gpular oyun da mı açacak demek yoksa yine video editörlerinin herkes editçiymiş gibi kullanıcı yorumlarını mı deneyeceğiz

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ErkanSYK kullanıcısına yanıt
    Hoşt ayol başka yerde havla

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • mechatengu kullanıcısına yanıt

    Render grafik dediğinize göre bu işlerin içindesiniz demektir. Ajansınız veya prodüksiyon firmanız bu konu hakkında ne düşünüyor?


    Ben i5, 16 gb ramlı MBP'u bazen yine kendime ait 3900x, 64 gb ramlı, 2 adet m2 ssd + 1 sata ssd ile tam performans yapılmış veri aktarımı olan PC'me tercih ediyorum... Bunlar düz performans işleri değil. Döviz bu durumda olmasa hatta sadece 2 sene önceki halinde olsa hemen geçerim Mac Studio'ya... Çeken bilir.

  • yukcu02 Y kullanıcısına yanıt

    Şöyle bir hata var. Bunlar iş bilgisayarı... Günlük işler için apple'ın önerdiği makineler imac'in giriş versiyonu ve air modelleridir. Ki bu gpu da değil hepsi bir arada ram, cpu, gpu... Belki günün sonunda oyun da gelir ama oyun oynayan adamın ne işi olur apple ile. Oyun ciddi şekilde gelse bile ben oyun oynuyor olsam tercih etmem.

  • UNZMJLS6O1 U kullanıcısına yanıt
    E sen önden başlamışsın olmadı ki böyle :)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SkyTech74 kullanıcısına yanıt

    Hocam inanın gram pişman olmazsınız. Yeter ki alışma sürecinde bıkmayın. Bir kere Mac kullanmaya başlayan kolay kolay bırakamaz. Oldu ki alışamadınız sarı sitede aldığınız fiyatın 250-300 altına koyarsınız en fazla 1 haftada elden çıkarırsınız. Hiçbir Mac plastik Windows laptoplar gibi 1 yılda %50 değer kaybı yaşatmaz. Windows karşısında macOS "ezik" diyen arkadaşa çok güldüm  Merak ediyorum SL ile yapabildiği ama Monterey ile yapamadığı neymiş. Çin malı Linux dağıtımlarına benziyormuş falan. Çin malı Linux dediğin arayüzün adı Aqua'dır ve 2000'den beri macOS'in bir parçasıdır. Bak bakalım 2002lerde Linux dağıtımlarının tasarımı neydi şimdi nereye geldi, kim kimden kopya çekmiş. Yaşının yettiğini pek düşünmüyorum tabi. Windows XP zamanlarında Google'da "Mac OS X teması indir" diye aratan insanların şimdi gelip OS X'i boklaması çok güldürüyor beni. Sadece Preview uygulaması bile (2001'den beri hayatımızda) macOS'in Windows'tan ne kadar üstün olduğunun bir göstergesi. Yıllarca ben de Windows kullandım fakat bir kere Mac kullanmaya başlayınca bir daha bırakamıyorsunuz işte. 2010dan beri Mac sevdamız bitmedi  

    Velhasıl kelam 12k parayı kalas gibi ağır, pili max 5 saat giden, Intel iGPU ile bir şey yapılamayan, i5 2c 4t işlemcili, en ucuzundan 1080p ekranlı, touchpad'i rezil plastik kasalı bir Windows laptopa vereceğime 15kya krallar gibi M1 Air'i alırım.


    ARM saçmalıkmış. Hadi ya. Neden? Oyun açamıyor diye mi? Arkadaşım M1 Air'de 2K çözünürlükte Sims 4 oynuyordu, full ayar 100fps. Hangi Intel HD veya Iris serisi 2k'da sıradan bir oyunu 100fps ve üzeri açabiliyor? Harcadığı güç ve ortaya çıkardığı ısı kıyaslanırsa M1 GPU = Intel Iris serisidir. Veya AMD APU'lardır. Dahili mobil Vega GPU'lar da hayal kırıklığı oldu biraz herkesin malumu. Aynı paraya aynı ısı, aynı güç tüketimi fakat 10 kat daha iyi performans. Üstelik pilde 4 saate yakın bir süre yapabiliyorsunuz bunu. Bugün Optimuslu bir laptopun Nvidia GPU devreye girdiği an verebileceği pil ömrü max 2 saattir. Biri de çıkıp diyor ki ARM çöp.

    Adamlar RTX serisinden 6-7 kat daha az güç tüketerek aynı performansın %70ini verebilen bir GPU yapmış. Bu başarı değil de nedir? Kaldı ki Microsoft ARM için 2012den beri uğraşıyor. He bir türlü beceremiyor orası ayrı. Apple çoğu konuda olduğu gibi burada da tek attı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi açmayın-bağıran-karı -- 23 Mart 2022; 23:29:3 >




  • açmayın-bağıran-karı kullanıcısına yanıt

    Hocam merak etmeyin, cihazı çok sevdim. Arkadaşın açıkçası bu sektörde olduğunu düşünmüyorum. Tarafsız olmadığı da aşikar. Ben hem Windows, hem Linux (No-GUI) hem de Mac OS kullanan birisiyim zaten. IT sektöründe olduğum için çok içli dışlıyım. MacOS'u sadece VM üzerinde kullanıyordum ama çok yabancıyım. Test ortamı için kullanıyordum yani MacOS'u. Şimdi cihaz elime geçti ve çok memnunum. Açıkçası M2 Macbook Air almak istiyordum ama bekleyemedim, mecburdum.


    Microsoft'un da ARM yönüne daha fazla yatırım yapacağına dair açıklamaları varken ARM saçmalık demek çok saçma gerçekten. Bu sözleri daha öncesinde NOKIA firması da söylüyordu. Gelinen noktayı görüyoruz :)


    Yani söyleyeceğim o ki, her iki işletim sisteminin kendine ait artıları ve eksileri var. Kim nerede rahat ediyorsa onu kullansın, şayet ben hiçbir zorluk çekmiyorum işim gereği.  





  • SkyTech74 kullanıcısına yanıt

    Anladım hocam, sevindim adınıza. O kadar para verip pişmanlık yaşamak ziyadesiyle üzücü olurdu, iade ederken bile koyardı adama   Hocam M2 Air benim de merakla beklediğim bir alet. Bakalım ne olacak, ne zaman çıkacak. Eğer şu sızan tasarım gerçek olursa M2 Pro'ya yönelmek daha mantıklı geliyor. Hem çentik olacak hem de ön çerçeveler beyaz olacak. Bir tasarım faciası geliyor gibi hissediyorum ya neyse. Çentik koymasalar bile ön çerçeveler ve klavye bölümünün beyaz olması korkutuyor. Bir de klasik Apple, onu koyma bunu koyma. Aletin tek farkı M2 işlemci ve kasasının renkli olması olacak. HDMI yok, kart okuyucu yok, fazladan Thunderbolt yok, 120hz yok, Mini LED yok, o yok bu yok ne anladım bu işten  

    M2 de M1'den çok farklı olmayacak zaten. GPU kısmında değişiklik var. Stabilite diyorum ama M1 zaten şu an da fazlasıyla güçlü ve stabil. Yanarım yanarım dolar 18 olduğu sırada elimde 5 liradan topladığım dolar varken Air almadığıma yanarım. Öğrenci indirimi ile base model Air 9 bin 500'e geliyordu. 550 dolar. Bizim kuzenlerin birini kafalayıp alabilirdim. Ne gerek var şimdi diyerek almadım  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi açmayın-bağıran-karı -- 24 Mart 2022; 13:41:53 >




  • açmayın-bağıran-karı kullanıcısına yanıt

    Ben de 12.500'den almadığıma yanıyorum ama yapacak bir şey yok. Belki ileri de tekrar fırsat çıkar çıkmaz bilemem ama parasını şimdiye kadar hak ettiği yönünde.


    M2 ile aslında USB portu ve MagSafe geri döneceğine dair dedikodular var. Tasarım yenilecek ve 1080p Webcam'i olacakmış. Bence beklemeye değer bir cihaz olacak gibi. Ayrıca 15" ekran olacağına dair dedikodular da var. 2023'ü bekliyoruz bakalım.  

  • feylosoft kullanıcısına yanıt

    Çalıştığım şirkette MAC yok. Grafikerlerin hiçbirisi de MAC kullanmıyor gerek kendi işlerinde gerek de şirket işlerinde olsun. Türkiye'de zaten MAC'in oranı çok düşük de Amerika'da falan da düşük. Son baktığımda %20'lerdeydi şirketlerde.


    Senin neyi tercih ettiğinin bir önemi yok. Ortada rakamlar var. PC tarafının ezici bir üstünlüğü var. Daha önce de dediğim gibi Mac Studio,'yu sadece marka fanatikleri ve MacOs'u daha konforlu bulanlar tercih edecektir ki bunda da yanlış bir şey yok.

  • SkyTech74 kullanıcısına yanıt

    Hocam Magsafe garanti gelir. Zaten ben ilk kaldırıldığında da anlam verememiştim. Hem portu, hem kabloyu hem de adaptörü koruyan harika bir teknolojiydi Magsafe. Tamam Type-C yaygınlaşsın istedin anladık da bari şarj portunu ellemeseydin. Aynı Apple iPhone'larda yıllardır Lightning denen tarihi eser USB2.0 portunu kullanmaya devam ediyor ilginçtir. Ve değiştirmeye niyeti de yok gibi.

    15" ekran muhabbetini ben de gördüm de bu kadar şeyin Air'e eklenmesi demek aletin fiyatını 1399 dolar yapmak demek. 999 nere 1399 nere. Benim bildiğim Apple bu kadar yeniliği aynı anda sunmaz. Sindire sindire 2-3 senede anca. Tabi alttan alttan fiyat artışı yapmayı da ihmal etmez.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi açmayın-bağıran-karı -- 24 Mart 2022; 19:35:55 >
  • Hocam M1 Ultra Daha Yeni Çıktı Ve Apple Dan Omayanlar Bunu her zaman yalanlar böyle şeylere inanmayın. Yok öyle birşey, Apple Daha iyisini getirecek Siz Hiç Adobe Premiere proyu Windows larda kullanabildiniz mi? Çöküyor çünkü de ondan. Apple Da Adobe premiere Pro Çok Rahat bir şekilde kullanılıyor test de ettim. O yüzden Bu nvidia nın sözlerine bakmayın benden size tavsiye

  • https://www.youtube.com/watch?v=vnynTRUMbiU&feature=youtu.be

    Harika bir video olmuş.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.