Şimdi Ara

LPG'li OPEL ve CHEVROLET araçlarda ciddi güç düşüşü neden? (çelik sübap sonrası)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  LPG'li  OPEL ve CHEVROLET araçlarda ciddi güç düşüşü neden? (çelik sübap sonrası)
     LPG'li  OPEL ve CHEVROLET araçlarda ciddi güç düşüşü neden? (çelik sübap sonrası)


    Dikkatinizi çekti mi bilmem benim dikkatimi çekti......
    Çevremdeki benzinli Euro-V motorlu Opel ve Chevrolet kullanıcılarının çoğu özellikle ciddi güç düşüşünden bahsederler. 115HP 1.6 Astra kullananlar, 117-124HP 1.6 Cruze kullananlardan bu şikayeti sıkça duydum. Özellikle bu araçlar 'sıralı sistem LPG' montajı sonrası toplamda 30-40 bin km yapınca orjinal sübapları yanar ve motor kapağı açılıp piyasada 'çelik sübap'(*) diye tabir edilen sübaplar takılır. Bu sübapların hepsinin değil ama bir kısmının orjinal GM sübaplara göre dayanıma fazladır.

    Peki yüksek ısı dayanımlı çelik sübabın artıları çok. Peki hiç eksisi yok mu?
    Var tabi ki....
    Örneğin; 117 PS (yaklaşık 117 HP) güce sahip olan bir Chevrolet CRUZE motoruna daha ağır sübaplar takılınca o araç benzinle çalışsa bile tahminen 5-10 beygir arası bir güç düşüşü oluyor. Araç oldu mu 110 beygir?
    Bir de LPG yaktığınızı düşünün. LPG'de güç düşüşü markalara göre değişebiliyor, ortalama %6 desek yaklaşık 60 beygir güç düşüşü de yakıt kaynaklı olacak. Yani 117 PS araç çelik sübap ve LPG uygulaması sonunda tahmini olarak 104 Beygir güce düşüyor. 115 HP Astra ise 102 beygir civarına düşebilir.

    Özetle: Opel ve Chevrolet benzinli araçlara LPG montajı sonrası çelik sübap atıldıktan sonra diğer marka araçlara göre tahmini 5-10 beygir arası bir güç kayıpları oluyor.


    Bir de LPG sisteminin montajını yapan kişiler ehil değil ise, ya da montaj ustalıkları tam fakat kalibrasyonu iyi yapamadılar ise (-ki maalesef yarısından fazlası hatasız montaj ve kalibrasyon yapamıyor) güç düşüşü çok daha ciddi boyutlara ulaşır, buyrun cenaze namazına...

    Özellikle OPEL ve CHEVROLET grubu tüketicilerin "LPG ile benzin arasında çok ciddi güç farkı var" demesinin temel nedeni ağırlaşan çelik sübaplardan kaynaklanan güç düşüşü. Diğer LPG uyumlu otomobil markalarına göre tahmini 5-10 beygir arası daha dezavantajlılar.
    Bu durumu tespit etmek çok kolay. Çelik sübap diye tabir edilen yüksek ısı dayanımlı ve daha ağır sübapları taktırdıktan sonra bir Compu-test atöylesine gidip maksimum güç ölçümü yaptırın. Komple test için 60 TL alan bu yerler güç ölçümü için en fazla 20-25 TL alırlar.

     LPG'li  OPEL ve CHEVROLET araçlarda ciddi güç düşüşü neden? (çelik sübap sonrası)


    (* Aslında bu araçların orjinal sübapları da çelik o ayrı bir konu, ama içinde hafifletme amaçlı magnezyum katılmış çelik. Magnezyumun ısıl direnci düşüktür, LPG yanma odasını daha yüksek sıcaklığa çıkardığı için zamanla bu çelik-magnezyum alaşımı erir.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Navigasyonel -- 26 Ekim 2013; 13:39:44 >







  • Bilgilendirme için Teşekkürler

    Çelik sibop %100 çözüm değil yani..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi By_emre34 -- 27 Ekim 2013; 20:44:45 >
  • By_emre34 B kullanıcısına yanıt
    Ömür olarak soruyorsanız evet. Bu araçlara şu an piyasada bulunan istediğiniz çelik sübabı takın maalesef bir Corolla (2007-2013), Civic, Focus motoru kadar dayanmıyorlar.
    Çelik sibop/sübap derken zaten bu araçların orjinal sübapları da çelik, ancak hafifleştirme amaçlı içine magnezyum katılmış çelik. Magnezyum bilinen en haf metallerden biridir ancak ısıya karşı direnci düşüktür. Çelik sübap diye anılan yan sanayi ürünlerin bazıları orjinalleri kadar bile dayanmazken bazılarısübap ömrünü %50 kadar arttırabiliyor.

    Ama bugüne kadar Opel-Chevrolet Euro-V motor aracına standart sıralı sistem LPG kiti taktırıpta şöyle 100 bin km deviren hiç görmedim. Yağlamalı sıralı sistem LPG kiti kullananlarda durum nedir bilmiyorum tabi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.