Şimdi Ara

Laptop Fan Hızı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
594
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Laptopum ısınsa da fan hızı değişmiyor. Hep sabit kalmış. Oyun Oynarken de bir süre sonra ısınıp kapanıyor. Sadece açılırken kısa bir süreliğine veya biosta baya bir hızlı çalışıyor. Windows devreye girdiği an yine yavaşlıyor.
    Notebook FanControl programı (şu) ile denedim ama benim bilgisayarım orada yok. Kendim config oluşturmaya kalktım ama en son embeddedcontrol yerinde nolock olması gereken yer lock. Şu linkteki anlatımları denedim yani.
    https://github.com/hirschmann/nbfc/wiki/Analyze-your-notebook%27s-DSDT

    Hiçbir kodu yazınca fan hızı değişmiyor. Sadece bazı kodlarla (örneğin : ec-probe write 0xAB 20) fanı açıp kapatabiliyorum.


    Marka model: Samsung np350v5c-s0dtr







  • up
  • Sorunumu çözdüm. Yaklaşık bir hafta bu sorunla uğraştım. Bu konuyla ilgili hiçbir türkçe kaynak yok hatta yabancı kaynaklarda da hiç yazan görmedim. O yüzden yazayım böyle bir sorunla karşılaşan yararlansın istedim.

    Windowsu nasıl boot ettiğiniz bir şekilde fan hızını etkiliyormuş. İlk formatımda fark etmeden csm olarak kurmuşum. Böyle olunca da uefi olarak açamıyordum. Uefi olarak kurduktan ve öyle boot ettikten sonra sorunum düzeldi.



    Yani windowsu uefi olarak kurun.
  • Sıfırdan config oluşturma işlemi zor ve karmaşık zaten. Eğer listelerde model yoksa cmd nbfc.exe config --recommend komutu verilerek çalışma ihtimali olabilecek bir config bulabiliyordu. Fakat bu işlem ile de olmazsa sonra ki işlemler gerçekten sıfırdan oluşturmaya yönelik, ileri düzey gelişmiş tekniklerden oluşuyor.(yazılım geliştiricilere pek yabancı gelmez)

    nbfc.exe config --recommend komutu aslında config oluşturmak değil. Benzerini bulup getirmektir. Sonrası işin zor kısmı. Read-Write, DSDT.. Ben de uğraştım bu gelişmiş oluşturma işlemleriyle. Fakat bir türlü yapamamıştım. Sayfayı TR çevirince yine anlaşılıyor izlenmesi gereken talimatlar vs. ama yapamadım yine de. Neyse ki benzer config vardı da çalıştı onunla.

    Benim notebook bios uefi, windows kurulumunu da yine rufus adlı yazılım ile uefi kurulum yapacak şekilde yapılandırmıştım. Fakat otomatik fanlar bir türlü düzgün çalışmıyorlardı. Ben de bu yazılım ile manuel olarak yükseltiyorum fan hızını.

    Windows 10 Redstone 4 yapısından sonra otomatik fanlara bir şeyler oldu.. İşlemci fanı düzgün çalışmıyordu ve harici gpu fanları tamamen durmuş, harici gpu ile çalışan basit oyunlar bile kasıyor ve klavyenin orta-sağ kısmında(muhtemelen harici gpu olduğu yer) yüksek sıcaklıktan neredeyse yanacak hale geliyorlar. Çok sorunlu bu RS4 yapısı..

    Bu yazılım ile işlemci fanlarını %100 çalıştırarak termal dereceyi 40-45 aralığına düşürebildim. Birde işlemci hızını da %48 ayarlayarak orta yol gibi bir şey buldum. Fakat harici gpu ile oyun oynayamıyorum. Ne yazık ki oranın fan RS4 kaynaklı bir sorun yüzünden çalışmıyor. Ya da fan kaynaklı olmayan başka bir sorun da olabilir windows RS4 kaynaklı.

    Sizin probleminizin de düzeldiğine sevindim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oreXin -- 29 Ağustos 2018; 22:27:46 >




  • Ben de config oluştururken o embeddedcontrolde nolock olması gereken yerde lock yazdığını görünce bir şekilde biostan kilitlendiğini düşünüp bios modlarını değiştirmeyi düşündüm çözüldü.

    0xAB koduyla duruyor , 0x02 koduyla da durup çalışıyordu fan sadece bunları bulabilmiştim.

    Şuan sanırım bulabilirim hangi kodla fanın hızlandığını da, ama uğraşasım yok

    Bana recommend komutuyla hiçbirşey önermeyince kendim config oluşturmaya girişmiştim zaten

    Teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-3559F3B6A -- 29 Ağustos 2018; 23:25:13 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.