Şimdi Ara

Laiklik kadar güzel birşey var mı ? Kaybetmeden değerini bilin (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
123
Cevap
1
Favori
5.936
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
172 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • asderty A kullanıcısına yanıt

    Dunyaya baksana hocam :D insana bence az bile yuklenmisim..


    Konuya cok oznel yaklasiyosun :/ ben tamamen objektif surdururuz diye dusunmustum ama sen yine direk sence oyle olan cok genel cumlelerle yaklasmissin. Verdigin her ornegin karsi bir cevabi, hatta karsit ornekleri var. Tabi tek tek ele alip dedigin gibi konuyu uzatmaninda anlami yok :D


    Hocam sen dini ve yaraticiyi akilla reddetmemissin. Gorduklerini kendince yorumlamanla bir karara varmissin. Bu senin en dogal hakkindir, kimse senin ne dusunecegini soyleyemez ancak konu inanc ya da herhangi bir felsefik dusunce olsun eger uzerinde bir kaniya ve yargiya varilacaksa bu ornekler uzerinden olamaz, iste yanlis olan bu yoldur ve felsefe yapan insanlarda konulara asla oznel yaklasmazlar.


    Laiklik kadar güzel birşey var mı ? Kaybetmeden değerini bilin

    Senin gordugun sey ile bir baskasinin gordugu bir deildir. Bu farkliliklar da o gorulen seyi degistirmez.

    Mesele dedigin gibi akilcilik meselesi, bir toplumun neye inandigi o inanci nasil uyguladigi bize tumden bilgi veremez. Tekrar dedigim gibi eger bugun butun dini topluluklar super gelismis ileri gitmis insanlar akin akin islami secmeye baslamis olsaydi, sen tanrinin varligini buna bakarak mi karar verecektin? Emin ol bu sacma bir yol olurdu. Birkac yil sonra bu toplumlar gerilemeye baslasa o zaman da tanri bir anda hop yok olacakti senin icin, sonra super bi gelisim ilericilik yoluna girse hopp tanri tekrar var olacakti. Boyle boyle yuzyillar boyunca bikac bin defa tanri bir var olup bi yok olacakti sanirim. Bu yuzdendir ki ornekler ve toplumlarla buna karar veremeyiz.





  • akbulut011 A kullanıcısına yanıt
    Bu saydıklarının çoğu sadece insanda yok diyorum, canlıların ortak özelliği. İnsanın farklı olmasını beklemek yanlış olur, onun için insana yüklenme dedim, sanırım anlamamışsın.

    Bu konu dini sorgulama konusu değil ki, konuyu neden buraya çekiyorsun anlamadım bu bir. İkincisi ben insanlara bakıp dini sorgulamadım ki. O kadar ön yargılısın ve basit düşünüyorsun ki, inanmayanların çok kolay karar değiştirdiğine inanmışsın.

    Kaldı ki inanan birisiyle neyin objektif tartışması olacak? İnanç dediğin şey objektif olamaz zaten. Bana objektif değilsin diyene bak😁 İnanmıyorsan objektif olma ihtimalin olur en azından. Din, inanç dediğin şey öznelliğin sözlük anlamıdır, senin bunu bana yapıştırman komik olmuş.

    Benim hakkımda bi çıkartım yapmışsın ama daha ne dediğimi bile anlamamışsın, haliyle çıkartımın da yanlış.

    Dini uygulayanlara bakarak da çıkartım yapılır. Ama dinin direk kendisini değil (aslında o da olur ama o sonraki seviyelerde), insanların dine doğru bakıp bakamadığını, objektif değerlendirip değerlendiremediğini anlarsın mesela. Örneğin şimdiki müslümanlar, bu kadar yaygın iletişim araçlarına rağmen, 20 yılda hala gerçeği göremiyorlarsa, bu geçmişte de yaşanmış olabilir dersin, yani diyebilmen lazım. Bu bir çıkartımdır ve öznel falan da değildir.

    Tanrı "bu şekilde" bir din "gönderseydi", daha net olması, tüm insanlığın tüm zamanlarına hitap etmesi, ve kesinlikle yoruma bu kadar açık olmaması gerekirdi. Hele hele adil olduğunu iddia ediyorsa ve işin sonunda sonsuz cehennem varsa. Bu da öznel bir bakış açısı değil tabii ki.

    Direk dinin sorgulanmasıyla ilgili geçmişte mesaj yazmıştım. Yeri burası değil ama bikaç satır yazayım, bişeyler kaparsın belki.

    Misal islamiyeti 2 farklı yaklaşımı birleştirerek sorgulayabilirsin.

    İlki, ilk varoluştan başlayarak şimdiye kadar olan zamanda bildiklerimizden yola çıkarak diğer şıkları eleyerek islamiyeti bulma yolu. En klasik yapılan hata, kendi kendine hiç birşey olmaz, o zaman tanrı yaratmış fikridir (o tanrı neden Allah olmalı kısmına hiç girmiyorum). Peki tanrı nasıl var oldu sorusunun cevabı olarak "o zaten hep vardı" ya da "senin aklın ona ermez" cevabına inanan zaten baştan kaybeder. Sonrasında neden yarattı, neden bu şekilde yarattı falan gelir.

    Bir yandan da Kuran'ı okuyarak tanrının kitabı olup olmadığını düşünmen gerekir. İçindeki hataları ve mucizeleri ararsın. Tüm zamanlara hitap edip etmediğine bakarsın. Eğer bir insan yazsaydı nasıl yazardı deyip kıyaslarsın.

    Bunların tamamını düşünmemiş insan sorgulamış sayılmaz.

    Yazdıklarına ve ithamlarına bakınca (gelişmiş medeniyetlerdeki insanların genel inanışına bakarak dinimi değiştirdiğimi ve sonra tekrar değiştirebileceğimi sanman gibi), çok yüzeysel düşünen ama kendisi bunu farkedemediği gibi, gerçekten sorgulayanların da olduğundan çok daha yüzeysel düşündüğünü sandığın gibi yanlış ön yargıların olduğunu görüyorum.

    Mesela başlangıç olarak kendine hiç sordun mu, sorguladığını iddia edenlere benim standart çok basit sorumdur: neden müslümansın? Objektif olacağını iddia eden birisinden cevabını duymak isterim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asderty -- 22 Ağustos 2021; 1:49:7 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.