Şimdi Ara

Kur'an'da Dünyanın Oluşumu Hatalı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
0
Favori
1.696
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • cemsinan kullanıcısına yanıt
    Sen de ayrı saçmalamışsın. Ben ne anlatıyorum sen ne anlatıyorsun. Konuyu başka yere çekmenin anlamı yok.

    Ben gök kelimesini adamın yanlış kullandığını söylüyorum, adamın üslubunu eleştiriyorum sanki 1400 senedir görülmüyordu da ayetlerin bu şekilde olduğu sanki bilim yeni farketti gibi iddia etmesini eleştiriyorum sen mürted, batıl ıvır zıvır birşeylerden bahsediyorsun.

    Ben dinden değil dilden bahsediyorum.

    Olay inanıp inanmama konusu değil bi anlayaydın iyiydi, gök kelimesi ne anlama gelir? Bu adam daha Türkçe bilmiyor. Yoksa sen de mi gök kelimesi gökyüzü demektir iddiasındasın?
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Okuduğunu anlamakta öğrencilerimizin neden sonuncu olduğunu tekrar tekrar uygulamalı anlıyorum bu forumda.
    1. 1400 yıldır kuran çok da kşinin hizmetine sunulmadı, sunulsa da bunu yetkin şekilde inceleyeceğimiz, sırtımızı dayayabileceğimiz bir bilim var mıydı? jeoloji, anatomi bilgisi, biyoloji zaten çağ atlamış mıydı? tarih bilimi de bugünkü kadar gelişmiş miydi? bunlaın cevaplarını verdim. Kuran eleştirisi olacaksa zaten bu yüzyıllarda olacak. Anti kölecilerden tut, insan hakları, çocuk haklarına kadar şeriatın kullanılamama durumları zaten yeni fikirlerle gerçekleşti. Mürted sorunu nedeniyle de müslüman egemen topraklardan kolay kolay eleştiri çıkamayacağını anlattım.
    2. Sen evet adamın üslubunu eleştirdin. Hatırlarsan benim kısa cevabım "hep siz aynştaynsınız zaten" demen konuluydu. Einsteincılık taslandığını iddia etmek eleştiri işte.
    3. Ben kelimelere takılmıyorum. Benim Arapların yaşantısına yaradanın dahli iddiasına inanma ihtimalim yok. Aynı iddia Odin Norveç, kuzey, Zeus Yunanistan shiva Krishna Hindistan için de geçerli. Onlara da zaten inanma ihtimalim yok. Buradaki tartışmalardan kelimeler mecazdır, şu mecazdır bu mecazdır şeklindeki kaçış yolu hep var zaten.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: torlofan

    Sen şuna cevap ver gök ne demek? Gökyüzü mü yoksa yeryüzünden bakıldığında yukarıda olarak ifade edilen her yer mi?

    Ben sana ispatladım gök kelimesinin gökyüzü olmadığını sen hala inatla iddia mı ediyorsun? Tüm dillerde gök kelimesi aynıdır.

    Sen güneşi nerede görürsün? Gökte
    Ayı nerede görürsün? Gökte
    Yıldızları nerede görürsün? Gökte

    Hiç bir medeniyetten hiç kimse de başka şekilde cevaplamaz bunu. Tüm dillerde aynıdır kullanım. Bunun inanma ile veya inanmama ile ilgisi yoktur, geçmişten beri dil böyle gelmiştir.

    Sen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün lafını da bilmiyorsun belli ki "İstikbal göklerdedir"

    Sana kalsa Atatürk bile kafası çalışmayan bir adam herhalde çoğul gök olduğunu iddia etmiş! Bak şu Atatürk'ün yaptığına hiç gök kelimesi öyle kullanılır mı! Gök dediğin gökyüzü! Hiç çoğul olur mu!

    "Kur'an'da ki ayetlerin hepsi "gök"ü dünya göğü olarak anladığımızda tutarlı oluyor, aksi durumda manasız oluyor." diyorsun.

    Senin hocan kim? Belli ki sende bilgi yok bir yerlerden aldın kopyala yapıştır yaptın. Ben diyorum 1400 senedir Müslümanlar bu gök geçen ayetleri sadece gökyüzü olarak almamış çünkü gök yeryüzüne göre yukarıdaki tüm alan demek, sen diyorsun ki Arap gökten gökyüzü bilir sadece. Sen Arap bilimadamlarının ne dediğini öğren de öyle konuş. Farabi, İbn Rüşt öğren bakalım, Galileo mu yoksa bunlar mı tarihte önce yaşamış sonra onu da öğren.

    Diğer ayetleri de açıklayacağım ben sen merak etme. Senin için değil senin zeka seviyeni anladım ben; gök kelimesinin gökyüzü olduğuna dair hala daha inat ettiğine göre sen anlamayacaksın.

    Senin geçtiğin yollardan ben de geçtim. Ben ehli sünnet değilim. Çoğunluk hiç değilim. Ateistten bile sayıca daha azım emin ol. Sen hiç bir bilgisi olmadan, meal okuyup aaa burda çelişki var diyen adamın yazısını kopyalayan birisin sadece.
    Bomboş adamsın ya. Bomboş. Zeka seviyemi anlamışmış bak hele oradan fıttır zekaya. Her kaynağı her yazarı okumuşmuş ama bizim dünyadan haberimiz yokmuş. Bir de başka yerden kopyala yapıştır yaptığımı söylüyor yalancı. Senin kadar boş insan görmedim. Ben senin ne olduğunu çok iyi biliyorum Kur'an Müslümanı. He zaten ben Türkiye'de yaşamıyorum anam babam Müslüman değil durduk yere İslam'a sataşmaya çalışıyorum. Ben zaten bilimum İslami fırkaları ve Kur'an yorumlarını tek tek incelemedim değil mi? Sen süpersin herkesi okudun her kaynağı derinlemesine biliyorsun. Sünni değilsin diye eşsiz sanıyon kendini herhalde. Hay Allah ya, cahil çekilir de senin gibi yarı cahilleri çekmek cidden zor.

    Farabi, İbn Rüşt peygamber değil. Ayrıca tefsirci bile değiller. Tefsirciler kadar Arap diline hakim olma ihtimalleri yok. Onlar da döneminin bilim insanları. İslam'a aykırı fikirleri de olabilir ki var da maddeyi ezeli olarak görüyorlar.

    Göğün o dönemki anlaşılan manası ile günümüzde modern kozmolojik veriler ışığında bizim anladığımız şeyler bambaşka. Anlaşılıyor ki o dönem kullanılan gök Güneş, Ay, yıldızların olduğu dünyanın üzerinde tavan gibi bir yapı. Çünkü hem yağmurun yağdığı alan, hem yıldızların olduğu alan için aynı kelime kullanılıyor. Onu geçtim yaratılış sırasında bahsediyor önce göğü sonra yeri yarattık düzenledik vs. Diye.

    Ben dünya göğü derken sizin kastettiğiniz "evren" gibi bir mananın anlaşılmayacağını söylüyorum hiçbir ayetten. Anlayacağın şey belli, direksiz yükseltilen, "en yakın"ının yıldızlarla süslendiği, Allah'ın düşmemesi için tuttuğu, kafanı yukarı kaldırıp baktığında gördüğün gök. Bunu yorumcular genişletmiş olabilir göğü kendilerince katmanlara ayırmış olabilirler ama hepsi subjektif, çağının bilimsel düzeyine göre yapmışlar ve hepsinin algısı dünya merkezli olduğu için kelimeye o anlamı vermekte sakınca görmemiş olabilirler. Fakat şu anki bilimsel bulgulara göre ne evren, ne de Güneş sistemi dünya merkezli olmadığı için bunların çoğu geçersiz. Ayrıca ayetlerde sıra veriyor önce göğü sonra yeri veya önce yeri sonra göğü diye. Dünya ile gök kelimesine vereceğin herhangi bir anlamda böyle bir kronolojik sıra oluşturulamaz.

    Zoruna gidiyorsa buraya yazmanın da manası yok. Burada amaç hakikati, doğruyu göstermek. Kişisel sataşmaya girmek değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olasılıksız238 -- 14 Mart 2019; 21:2:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • cemsinan kullanıcısına yanıt
    Ben senin dediklerini anlamadım sandın demek? İlginçsin. Belli bir zekan var demek ki çaktırmadan iyi kaydın bana

    Ben din düşmanlarını kastederek bir ifade kulandım eğer tüm ateistleri anladıysan benim hatam özür dilerim. Sabah işe gitmeden acele ile yazmıştım o cümleleri, hitap ettiğim kişiyi de kastetmemiştim ama açık olmayınca yanlış anlaşılma olmuş belli ki.

    Eğer iddian bu ise aynı şekilde bilgisiz şekilde din düşmanlığı yapan kişileri de eleştirmen gerekir senin. Eleştiriyor musun konu sahibini de?

    Bu arada kaçış yolu hep olacak tabi ki çünkü o kitap öyle tasarlanmış bir kitap. Aynı ayete bakıp inanan başka bir şey söylüyor inanmayan başka bir şey söylüyorsa bu kitabın bilinçli bir yazımı olduğuna işarettir. Ha işte benim de çözemediğim başlıca problem budur.

    Neden inanmayanlar 6243 ayetten oluşan kitaptan hep aynı 150-200 ayeti alırlar? Kalanlarında ne yazıyor bu kitabın da hiç konuşmuyorlar? Bu kitap madem Muhammed'den; bu Muhammed neden dünya tarihinde tektir? Bir sürü sorular soruyorum hiç bir ateist cevap veremiyor beni tatmin edemiyor. 3 senemi verdim red etmek için sonunda pes ettim dedim yok bu Muhammed'in kitabı olamaz ve gerçekten Müslüman oldum. Şunu gördüm bu kitap ister inan ister inanma ben varım diyor ve ölünce sana hesap soracağım diyor. Senin veya başkasının kabul etmemesi bunu yanlışlamayacak, hiç bir zaman da tanrının varlığının ya da yokluğunun bir ispatı olmayacak.




  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Estağfirullah hojam o sizin kayganlığınız. (No offense)
    Bir insana, bir hikayeye, bir anlatıya inanmamak için çoğunlukla tek bir imge yeter zaten. Tak bakar, bu zat doğruyu söylemiyor dersiniz. Yüzelli ikiyüz ayetle hep uğraşıyorsunuz diyorsunuz da biri bile yetebilir bir insanı soğutmak için. Ayrıca biliyorsunuz ki çok sayıda mit de içerir. Hazreti İsa bebekken halka seslendi kısmına da doğal olarak gıdım inanmıyorum (kuranda geçer) Anne karnındayken konuşurdu kısmına da. (Bunları tartışsak ne olur ki zaten? Tartışılabilecek şeyler değil.) Açık söylemek gerekirse kurana dönemin ıslahatı, komşu topraklarımızın bazı güzelliklerinin bizimle harmanlanması anlamında saygı ve sevgi duyarım. İnanç başka şey. İnanma imkanım yok. Yaradanın dahli olan bir sistemde bebekler köle doğacak da yaradan ses çıkarmayacak. Neyyyyse.

    Son olarak, ben bilgisizce saldırılara zaman zaman tepki veriyorum. Belki görmüşsünüzdür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 14 Mart 2019; 22:2:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • olasılıksız238 kullanıcısına yanıt


    Neyse artık gök kelimesinin gökyüzü anlamına gelmediğini kabul ettin ya ben ona bakarım. Amacım zaten seni tahrik etmekti; lafı dolaştırıp dolaştırıp duruyorsun, Sonunda kabul ettin.

    Evren de denebilir ama orada hatalısın. Bizim evrene dair bilgimiz kısıtlı, Allah'ın ise öyle değil. Biz bilimin şu anki hali ile evreni tanımladık, 300-500 sene sonra belki ışık hızına yakın hıza ulaşıcaz, çok uzak galaksilere gideceğiz, evrenin de bir sınırı olduğunu keşfedeceğiz ne biliyorsun? Belki de paralel evrenler teorisi evrim geçirip 7 farklı paralel olmayan evren keşfedeceğiz Bilemeyiz bilim bizi evren konusunda nerelere getirecek. Şu an için sonsuz diyoruz neden çünkü sonunu görmedik henüz

    He dersen kelime farklı olduğu için olmaz o iddianı kabul ederim. Evren kelimesi var Arapça'da neticede. Neden o kullanılmamış da sema kullanılmış onu tartışırız. Ancak gök kelimesi evreni de kapsar, bilinmeyen yukarıdaki alanı ifade eden kelimedir gök/sema.

    Eğer orada geçen 7 gök 7 evren demekse ne olacak? Dediğim gibi müteşabih/çok anlamlı bir kelime sema.

    Ben Kur'an Müslümanı değilim. Beni gördüğün hiç kimseye benzetme, evet Kur'an dışı din kabul etmem çünkü Allah eksik kitap sunamaz ancak piyasadakiler gibi değilim. Hepsinden var biraz ben de

    Farabi, İbni rüşt ün düşmanı kim biliyor musun? Gazali. Sen bilim adamının dediklerine karşılık din adamlarınınkileri tutarlı buluyorsan senin ateizmin ehli sünnet kolundan olman lazım

    Senin anlamadığın da bu işte, bilim bilmeyen din adamları bu ayetlerde tabi ki saçmalayacak, ama bilimde ilerleyen bahsettiğim Araplar ise bu ayetler ve diğer bilgiler ışığında dünyanın ötesindeki boşluğu fark edip dünyanın yuvarlak olduğunu, güneşin etrafında döndüğünü iddia etmişlerdir. Tabi ki şimdiki gibi o zaman da yobaz din adamları kazanmış ve tefsirlerde de doğal olarak saçmalamışlardır. Bir çok Arap bilim adamı evrimi yaratılışın olma şekli olarak Darwin'den yüzyıllar önce iddia etmişlerdir. Ehli Sünnet tefsircileri ise bu adamları din dışılıkla itham etmişlerdir. Örnekler çoğaltılır.

    Sanki tüm Müslümanlar bu şekilde iddia etmiş diyemezsin özetle.

    Bana ehli sünnet saçmalıkları ile gelme. Bu ayetler Araplar tarafından her zaman müteşabih kabul edilmiştir. Ben ona bakarım.

    Benim tefsirim ayrı, seninkisi ayrı, ehli sünnetinkisi ayrı ise zaten bu kelimenin müteşabih olduğu iddiam kesinleşmiş olur.

    Öyle müteşabih/çok anlamlı ayeti alıp muhkem/kesin yapmayacaksın özetle.

    Ayetleri yorumlayacağım ben ayrıca. Bunların açıklamaları vardı sitelerde. Bir kere yanlış yaptım bir daha yapayım istemiyorum. Hangi sitelerdi hatırlamam lazım ben 6-7 yıldır bıraktım bu işleri. Zamanında ben de çok uğraştıydım ha bu yanlış olabilir mi acaba diye çok sordum ben de.

    Çoğu müteşabih olduğundan yine uzlaşamayacağız baştan söyliyim




  • cemsinan kullanıcısına yanıt
    Bir kere last of us tan örnek verdiydin, makara yapacaktım senin dediğinin üzerine last of us üzerinden ben de örneği inanç bağlamından verecektim sonra vazgeçtim Kader konusu idi herhalde, sıkıntılı konu o, bilgi vermediğini söylüyor Allah siz de iyi vurabiliyorsunuz o sayede Ama verdiğin örnek tebessüm ettirdiydi bana. Sonunda kaybedeğim üzerine bir örnek olacağını anladım ondan vazgeçtim. 2. cisi çıksa da oynasak

    Evet farklı olduğun belli. Ben ona kızıyorum zaten bana ne kim neye inanıyorsa 1 milyar tane ineği kutsal sayan insan var
    ona inanana kızmıyorsam inanmayana hiç kızmam. Saygısızlık ve düşmanlık üslubu hoş değil. Ben de 4 seneye yakın inanmadım da hiç de aklıma gelmedi gideyim de inananları sinir edeyim demedim. Nasıl bir hazımsızlık var bunlarda küçükken Kur'an kursunda hocadan dayak yedi bunlar diye düşünmeye başladım İddia da edebilir insan bu din yanlış diye de karşıdakini küçük görme nedir. Beni bile bozmaya başladılar gibi geliyor bazen.




  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    quote:

    Neden inanmayanlar 6243 ayetten oluşan kitaptan hep aynı 150-200 ayeti alırlar? Kalanlarında ne yazıyor bu kitabın da hiç konuşmuyorlar? Bu kitap madem Muhammed'den; bu Muhammed neden dünya tarihinde tektir? Bir sürü sorular soruyorum hiç bir ateist cevap veremiyor beni tatmin edemiyor. 3 senemi verdim red etmek için sonunda pes ettim dedim yok bu Muhammed'in kitabı olamaz ve gerçekten Müslüman oldum. Şunu gördüm bu kitap ister inan ister inanma ben varım diyor ve ölünce sana hesap soracağım diyor. Senin veya başkasının kabul etmemesi bunu yanlışlamayacak, hiç bir zaman da tanrının varlığının ya da yokluğunun bir ispatı olmayacak.


    tanrı yanlış yapamaz. bundan olabilir mi?




  • Yüce zeus sen bu kafirleri affet onlar ne dediklerini bilmiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    Yoo bir tanrı var ise insanla kedinin fare ile oynadığı gibi de oynayabilir. Sana kendisinin yanlış yaptığını düşündürtebilir. Örnek düzgün olmayacak ama eğer bir tanrı var ise bizim beynimiz ile onunkisi karınca ile insan gibi düşünelim. Sen diyorsun ki şimdi ben karınca beynim ile insan beyninden zekiyim aslında İnsan da diyor ki seni parmağımın ucunda oynatır habire yönünü değiştiririm senin haberin bile olmaz.


    Ben ateistlikten deistliğe bundan dolayı kaymıştım zamanında, ateist iddiaları çok boş gelmişti. Sizin çok yanlış konuştuğunuzu gördüm(hala daha da değişmediğinizi görüyorum), Kur'an da ise gerçekten müteşabih olanları çıkartınca Muhammed'in yazamayacağı bir kitap gördüm ve pes edip inandım Kur'an daki tanrıya yani Allah'a. Bir gün de ateist çıksın Muhammed'e hakaret ettiği kadar öven bir yazı yazsın diyeceğim ki bu adam en azından kitaptaki adamı biraz anlamış.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: torlofan



    Neyse artık gök kelimesinin gökyüzü anlamına gelmediğini kabul ettin ya ben ona bakarım. Amacım zaten seni tahrik etmekti; lafı dolaştırıp dolaştırıp duruyorsun, Sonunda kabul ettin.

    Evren de denebilir ama orada hatalısın. Bizim evrene dair bilgimiz kısıtlı, Allah'ın ise öyle değil. Biz bilimin şu anki hali ile evreni tanımladık, 300-500 sene sonra belki ışık hızına yakın hıza ulaşıcaz, çok uzak galaksilere gideceğiz, evrenin de bir sınırı olduğunu keşfedeceğiz ne biliyorsun? Belki de paralel evrenler teorisi evrim geçirip 7 farklı paralel olmayan evren keşfedeceğiz Bilemeyiz bilim bizi evren konusunda nerelere getirecek. Şu an için sonsuz diyoruz neden çünkü sonunu görmedik henüz

    He dersen kelime farklı olduğu için olmaz o iddianı kabul ederim. Evren kelimesi var Arapça'da neticede. Neden o kullanılmamış da sema kullanılmış onu tartışırız. Ancak gök kelimesi evreni de kapsar, bilinmeyen yukarıdaki alanı ifade eden kelimedir gök/sema.

    Eğer orada geçen 7 gök 7 evren demekse ne olacak? Dediğim gibi müteşabih/çok anlamlı bir kelime sema.

    Ben Kur'an Müslümanı değilim. Beni gördüğün hiç kimseye benzetme, evet Kur'an dışı din kabul etmem çünkü Allah eksik kitap sunamaz ancak piyasadakiler gibi değilim. Hepsinden var biraz ben de

    Farabi, İbni rüşt ün düşmanı kim biliyor musun? Gazali. Sen bilim adamının dediklerine karşılık din adamlarınınkileri tutarlı buluyorsan senin ateizmin ehli sünnet kolundan olman lazım

    Senin anlamadığın da bu işte, bilim bilmeyen din adamları bu ayetlerde tabi ki saçmalayacak, ama bilimde ilerleyen bahsettiğim Araplar ise bu ayetler ve diğer bilgiler ışığında dünyanın ötesindeki boşluğu fark edip dünyanın yuvarlak olduğunu, güneşin etrafında döndüğünü iddia etmişlerdir. Tabi ki şimdiki gibi o zaman da yobaz din adamları kazanmış ve tefsirlerde de doğal olarak saçmalamışlardır. Bir çok Arap bilim adamı evrimi yaratılışın olma şekli olarak Darwin'den yüzyıllar önce iddia etmişlerdir. Ehli Sünnet tefsircileri ise bu adamları din dışılıkla itham etmişlerdir. Örnekler çoğaltılır.

    Sanki tüm Müslümanlar bu şekilde iddia etmiş diyemezsin özetle.

    Bana ehli sünnet saçmalıkları ile gelme. Bu ayetler Araplar tarafından her zaman müteşabih kabul edilmiştir. Ben ona bakarım.

    Benim tefsirim ayrı, seninkisi ayrı, ehli sünnetinkisi ayrı ise zaten bu kelimenin müteşabih olduğu iddiam kesinleşmiş olur.

    Öyle müteşabih/çok anlamlı ayeti alıp muhkem/kesin yapmayacaksın özetle.

    Ayetleri yorumlayacağım ben ayrıca. Bunların açıklamaları vardı sitelerde. Bir kere yanlış yaptım bir daha yapayım istemiyorum. Hangi sitelerdi hatırlamam lazım ben 6-7 yıldır bıraktım bu işleri. Zamanında ben de çok uğraştıydım ha bu yanlış olabilir mi acaba diye çok sordum ben de.

    Çoğu müteşabih olduğundan yine uzlaşamayacağız baştan söyliyim
    Ben başından beri aynı şeyi söylüyorum da sen yaptığın saygısızca çıkışları şimdi bilerek yaptığını söylüyorsun neyse, tekrar o tartışmaya girmeyelim...

    Göğün diğer ayetlere bakarak çıkarılacak anlamı bellidir, birkaç ekleme çıkarma yapılabilir ama evren gibi devasa bir anlam çıkarmak için bayağı oynamak gerekiyor ayetlerle. Evren Dünya'nın üstünde kalan bir yer değil, altı da evrene dahil, dünyadan ayrı bir bölüm de değil, tam aksine dünya evrenin içinde, evrenin bir bileşeni. Kur'an'dan bu anlamı çıkartabilecek bir ayet ben göremedim.

    Müteşabih dediğiniz şeyin kendi içinde bir mantığı, kuralı olur. Mesela bir ayette verdiğin anlam diğer ayetlerle tutarlılık gösteriyordur ve kelime içeriğinde de o anlam vardır, o durumda hiç değilse dikkate değer bir şey söylemiş olursunuz. Ama bir kelimeye, o kelimenin içeriğinde olmayan bir anlamı verip, üstelik bunu da o kelimenin geçtiği tüm ayetlere uyarlamayıp sadece işine gelen ayetlerde o anlamı almak dikkate alınacak bir açıklama değil. Sen böyle inanıyorsundur bir şey diyemem kimsenin üzerinde zorba değilim.

    İslam Orta Çağ'ında yaşamış bilim adamları muhakkak günümüz bilim metedolojisi ile bilim yapmıyorlardı, imkanları da yoktu. Çoğunlukla antik Yunan bilim eserlerini Arap dünyasına ve dünyaya kazandırarak çok değerli iş yapmışlardır ancak o dönemki evren algılayışıyla şimdiki arasında da dağlar kadar fark var, onların yaptıkları bilimsel veya dini yorum doğru olacak diye bir şey yok yani...

    Eğer gökten farklı bir anlam çıkarılıyorsa şu ayetlerin de tutarlı bir şekilde açıklanması gerekir, burda bir tarihi sıradan bahsediliyor:

    O, yeryüzünde olanların hepsini sizin için yaratan, sonra göğe yönelip onları yedi gök hâlinde düzenleyendir. O, her şeyi hakkıyla bilendir. (Bakara,29)

    De ki: “Siz mi yeri iki günde (iki evrede) yaratanı inkâr ediyor ve O’na ortaklar koşuyorsunuz? O, âlemlerin Rabbidir.” (Fussilet, 9)

    O, dört gün içinde (dört evrede), yeryüzünde yükselen sabit dağlar yarattı, orada bolluk
    ve bereket meydana getirdi ve orada rızık arayanların ihtiyaçlarına uygun olarak rızıklar
    takdir etti. (Fussilet, 10)

    Sonra duman hâlinde bulunan göğe yöneldi; ona ve yeryüzüne, “İsteyerek veya istemeyerek
    gelin” dedi. İkisi de, “İsteyerek geldik” dediler. (Fussilet, 11)

    Böylece onları, iki günde (iki evrede) yedi gök olarak yarattı ve her göğe kendi işini
    bildirdi. En yakın göğü kandillerle süsledik ve onu koruduk. İşte bu, mutlak güç sahibi
    ve hakkıyla bilen Allah’ın takdiridir. (Fussilet, 12)

    (Ey inkârcılar!) Sizi yaratmak mı daha zor, yoksa göğü yaratmak mı? Onu Allah kurmuştur.
    (Naziat, 27)

    Onu yükseltmiş ve ona düzen ve âhenk vermiştir. (Naziat, 28)

    O göğün gecesini karanlık yaptı, ışığını da çıkardı. (Naziat, 29)

    Ardından yeri düzenleyip döşedi. (Naziat, 30)

    Ondan suyunu ve merasını çıkardı. (Naziat, 31)

    Dağları sağlam bir şekilde yerleştirdi. (Naziat, 32)

    Bunları sizin için ve hayvanlarınız için bir yarar kaynağı yaptı. (Naziat, 33)




  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Birincisi felsefi olarak tanri olamaz. Cunku insanin varligi tanrinin yokluguna delil olur. Tanri ihtiyac duyamaz.

    Bilim olaraksa bahsettigin yanlis degil dediklerini ben sahalarda goruyorum. Kuranin yazdiklarinin tersini uyguluyor ve basarili sonuclar elde ediyorum. Ben ne oldugu belli olmayan, o kadar yanlis ki 1500 yildir okuyanlar icinde ne yazdigini gavurlardan ogrendigi kitaba degil, bilime, gozlemlerime, deneylere guvenirim.

    Ha dersen allah dediginiz tanri degil ama insandan cok gelismis birsey, o zaman olabilir derim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jeopol -- 14 Mart 2019; 23:26:30 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • o dönemlerde araplar dünyanın yer ve gök olarak iki ayrı şey olduğunu düşünüyormuş o yüzden böyle yazılmış
  • Hristiyanlara soruyorsun. Baba, oğul, kutsal ruh diyorsunuz sonra da tek tanrı inancı diyorsunuz. Bu nasıl iş.
    Adam cevap veriyor. Onlar bir yumurta gibidir. Nasıl ki yumurta kabuğu, beyazı ve sarısından oluşur ve hepsi bir bütünün parçalarıdır, baba oğul kutsal ruh da öyledir diyor. Yani hepsi tek tanrıdır.
    Hintliye soruyorsun, bu kast sistemi ne saçmalıktır resmen insan haklarına tecavüzdur, böyle din mi olur diye.
    Adam sana doğadaki hiyerarşiden, sosyal hayattaki hiyerarşiden örnek veriyor, bunlar olmazsa kaos çıkar, bu din kaosu engellemek için kast sistemi oluşturmaktadır diyor.

    Velhasılı kelam, inanmak isteyen adam her türlü saçmalığı bir mantık zeminine oturabilir.
    Kurandaki ayetlere bakınca normal bir kişinin şıp diye anlaması lazım. Sema aslında bütün yıldızların, güneş ve ayın içinde bulunduğu bir kubbedir. Bu kubbe tıpkı bir evin damı gibidir. Sürekli ayetlerde göklerin ve yerin yaratılışı anlatılırken sonra güneş ve ayın insanların hizmetine verilmesinden bahsediliyor. Yani sanki önce gökyüzü ve yeryüzü yaratılmış ve sonra güneş ve ay.

    Üstünüze yedi sağlam göğü bina ettik. Oraya parlayan bir kandil astık." (Nebe/13)

    Bu ayette aslında gök ile neyin kastedildiği gayet açık. Tartışmak anlamsız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • olasılıksız238 kullanıcısına yanıt
    Hala aynı yerdesin anlaşılan. Israrla gök kelimesine sınır çizeceksin. Sanki ben bilmiyorum dünyanın evrenin içinde olduğunu. Sırf senin için düzelteyim o zaman ifadeyi dünyanın dışında kalan evren demek olabilir gök kelimesi.

    "Müteşabih dediğiniz şeyin kendi içinde bir mantığı, kuralı olur. Mesela bir ayette verdiğin anlam diğer ayetlerle tutarlılık gösteriyordur ve kelime içeriğinde de o anlam vardır, o durumda hiç değilse dikkate değer bir şey söylemiş olursunuz. Ama bir kelimeye, o kelimenin içeriğinde olmayan bir anlamı verip, üstelik bunu da o kelimenin geçtiği tüm ayetlere uyarlamayıp sadece işine gelen ayetlerde o anlamı almak dikkate alınacak bir açıklama değil."

    Kim diyor bunu? Kur'an öyle bir iddiada değil. Senin işine de tek anlam vermek gelmiyor mu? Senin ki neden dikkate alınacak bir açıklama? Ben diyorum gök kelimesi çok anlamlı ifadedir sen diyorsun müteşabih/çok anlamlı bile olsa kuralı olacak. Sen kimsin de bu iddianın doğru olduğunu kabul edeceğiz?

    Nasıl kuralı olacak çok anlamlı ifadelerin? Elimizde sadece cümleler var ve net şekilde okuyan duyan herkes tek bir anlamı olduğunu düşünürse çelişiyor. Ben de başından beri aynı şeyi söylüyorum 1400 senedir inananlar da görüyor gök kelimesinin tek anlamı olursa bu cümlelerin çeliştiğini. Muhammed nasıl inandırdı yanındakileri? O kadar kafir, münafık, yahudi duymadı mı bu sözleri yoksa sizin iddianıza göre? Neden olmadı çünkü hepsi gök kelimesi ile anlatılanın geniş bir anlamı olduğunu biliyordu. Yeryüzüne göre yukarıdaki herşey göktedir. Yanlış mıyım?


    Tüm dillerde kullanım bu şekildedir gök kelimesinin ben seninle din değil dil tartışıyorum daha din tartışmaya gelmedim ben. Sana Atatürk'ten de örnek verdim. İstikbal göklerdedir. Şimdi bana bu cümleden Atatürk'ün gök kelimesi ile neyi anlattığını ispatla da göreyim. Gökyüzü mü, güneş sistemi mi, evren mi bana nasıl ispatlayacaksın? Elinde sadece 1 tane cümle var. Hepsini gök kelimesi karşıladığı için ve Atatürk bu şekilde kullanmış olması daha tutarlı değil mi?


    Arap bilimadamlarını da araştır bakalım ne biliyorlarmış nereden öğrenmişler acep. Acaba bu gök ayetleri mi onlara yön göstermiş de bakış açılarını değiştirip bulmuşlar galileo dan çook uzun zaman önce. Biruni de var bu arada.

    Bizim evren bilgimiz ve algımız da eksik dedim sana, sana göre bilim tüm evreni çözdü galiba?




  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    Ha dersen allah dediginiz tanri degil ama insandan cok gelismis birsey, o zaman olabilir derim.

    Şu cümleyi söyledin tamam seninle tartışmam en azından aklın varmış inat etmiyorsun, inanmamakta özgür herkes.
    Bunu yazmaktan sıkılmaya başladım ama benim 150-200 ayet ile bahsettiğim hep müteşabih/çok anlamlı kelimeler üzerinden gitmeniz. Kur'an deseki dünya düzdür tamam diyeyim 1 tane hata bile yeterli olur ama bahsedilenler hep müteşabih anlatım olan ayetler. Ben bu ayetleri çok fazla kurcaladım zamanında. O zaman da ateistler aynı iddialardaydılar şimdi de.

    Felsefe ile ilgili pek bilgim yok ama bana agnostik düşünceye doğru gitmemiz gerektiğine dair fikir verdi, Antik yunandan beri inanan taraf da inanmayan taraf da kesin net bir argüman sunamamışsa buradan ben bu sonucu çıkartırım dürüst olmak gerekirse. Kaldı ki net olduğuna inanılan argüman bile gelse diğer taraf şimdi bulamadık ama gelecekte bu argümanın da karşıt argümanını bulacağız diyebilir Yani inanıp inanmamanın akıldan çok kalp boyutu var aslında.




  • Hata var diye açılan konuda ayetlerin doğruluğu tastiklenmiş

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: torlofan

    Hala aynı yerdesin anlaşılan. Israrla gök kelimesine sınır çizeceksin. Sanki ben bilmiyorum dünyanın evrenin içinde olduğunu. Sırf senin için düzelteyim o zaman ifadeyi dünyanın dışında kalan evren demek olabilir gök kelimesi.

    "Müteşabih dediğiniz şeyin kendi içinde bir mantığı, kuralı olur. Mesela bir ayette verdiğin anlam diğer ayetlerle tutarlılık gösteriyordur ve kelime içeriğinde de o anlam vardır, o durumda hiç değilse dikkate değer bir şey söylemiş olursunuz. Ama bir kelimeye, o kelimenin içeriğinde olmayan bir anlamı verip, üstelik bunu da o kelimenin geçtiği tüm ayetlere uyarlamayıp sadece işine gelen ayetlerde o anlamı almak dikkate alınacak bir açıklama değil."

    Kim diyor bunu? Kur'an öyle bir iddiada değil. Senin işine de tek anlam vermek gelmiyor mu? Senin ki neden dikkate alınacak bir açıklama? Ben diyorum gök kelimesi çok anlamlı ifadedir sen diyorsun müteşabih/çok anlamlı bile olsa kuralı olacak. Sen kimsin de bu iddianın doğru olduğunu kabul edeceğiz?

    Nasıl kuralı olacak çok anlamlı ifadelerin? Elimizde sadece cümleler var ve net şekilde okuyan duyan herkes tek bir anlamı olduğunu düşünürse çelişiyor. Ben de başından beri aynı şeyi söylüyorum 1400 senedir inananlar da görüyor gök kelimesinin tek anlamı olursa bu cümlelerin çeliştiğini. Muhammed nasıl inandırdı yanındakileri? O kadar kafir, münafık, yahudi duymadı mı bu sözleri yoksa sizin iddianıza göre? Neden olmadı çünkü hepsi gök kelimesi ile anlatılanın geniş bir anlamı olduğunu biliyordu. Yeryüzüne göre yukarıdaki herşey göktedir. Yanlış mıyım?


    Tüm dillerde kullanım bu şekildedir gök kelimesinin ben seninle din değil dil tartışıyorum daha din tartışmaya gelmedim ben. Sana Atatürk'ten de örnek verdim. İstikbal göklerdedir. Şimdi bana bu cümleden Atatürk'ün gök kelimesi ile neyi anlattığını ispatla da göreyim. Gökyüzü mü, güneş sistemi mi, evren mi bana nasıl ispatlayacaksın? Elinde sadece 1 tane cümle var. Hepsini gök kelimesi karşıladığı için ve Atatürk bu şekilde kullanmış olması daha tutarlı değil mi?


    Arap bilimadamlarını da araştır bakalım ne biliyorlarmış nereden öğrenmişler acep. Acaba bu gök ayetleri mi onlara yön göstermiş de bakış açılarını değiştirip bulmuşlar galileo dan çook uzun zaman önce. Biruni de var bu arada.

    Bizim evren bilgimiz ve algımız da eksik dedim sana, sana göre bilim tüm evreni çözdü galiba?
    Müteşabih ayetleri açıklarken "ayetteki çelişkiyi ortadan kaldırmak için istediğimiz kelimenin istediğimiz anlamını istediğimiz kadar değiştirebiliriz" gibi bir esneklik tanınıyorsa zaten Dünya üzerinde var olan istisnasız HER kitaptaki kelimelerin anlamlarını keyfi olarak değiştirip kutsal ilan edebiliriz. Bunun zor bir şey olmadığına dair bahse girebilirim. Bu bir sağduyu meselesidir. Aklı başında olup biraz düşünen insan bu türden getirilen açıklamanın ne kadar mantık dışı olduğunu görecektir.

    Kur'an'ın bilimsel anlamda tartışmaya açılması maksimum 100 yıldır, son 50 yılda belki bu konuda kitaplar yazılmıştır. 1000 yıl önce insanların bu ayetlere bakıp çelişki görmemesi doğal, çünkü Kur'an'daki tasvirler dönemin insanının bakışını yansıtıyor gayet. Benim çelişki olarak sunduğum bilimsel bulgular son 100 yılın ürünü, neyi eleştirecek 1000 yıl önceki adam?

    Eğer senin dediğin gibi istediğin kelimeye istediğin anlamı verebileceğin konusunda için rahatsa şu sitelere gir de ufkun açılsın, bunlar o işleri daha iyi yapıyor:
    http://istekuran.com

    Bu sitedeki yorumcu mesela Kur'an'da onlarca ayette geçen peygamber mucizelerini reddediyor. Musa'nın asa ile denizi yarmasını "bilgi birikimi ile baraj yapma", Adem ile Havva'nın elma ağacından meyve yemesini "mal mülk biriktirme sevdasına düşme", İsa'nın ölüleri diriltmesini "sosyal ölüleri diriltme (burda kendimi tutamadım ) olarak yorumluyor. Hatta en temel ibadet namazın olmadığını, onun yerine "salat" diye ayrı bir ibadet olduğunu (mâlî yönden ve zihinsel açıdan destek olma kurumları oluşturma) savunuyor. İsteyen istediği gibi kendini inandırabilir ki inananlar da var zaten. Senin mantığın da en son buna çıkıyor.




  • olasılıksız238 kullanıcısına yanıt
    Müteşabih ayetleri açıklarken? Ben zaten kesin net açıklanamaz olduğunu iddia ediyorum sen beni anlamamışsın bile. Seni de oradan eleştiriyorum. Gök kelimesinin anlamını muhkem yapmaya çalıştığın için. Zaten gök kelimesinin çok fazla manaya geldiğini söylüyorum sana tüm dillerde. Gök kelimesinin anlamını daraltıp çelişki buldum iddiası sunamazsın diyorum özetle.

    Verdiğin site veya başkasını bana benzetmemeni söylemiştim. Ben kendi mezhebimin imamıyım Kur'an da müteşabih kelime olan ayetlere özellikle titizlikle yaklaşırım hiç bir zaman iddia etmem ben. Şu anlama gelirse böyle olur bu anlama gelirse şöyle olur tarzında yorum/tefsir yaparım, iddia da sunmam. Bu konuda da salaklığımdan ve unutkanlığımdan gittim 7 gök yoksa atmosfer mi acaba diyerek yazıştım bak bakalım iddia mı etmişim yoksa eğer atmosfer 7 katmanlı olmasa idi ben bu yorumu yapamazdım yine de burada atmosfer denip denmediğini iddia etmem mi demişim.

    Ateisti de, Hristiyanı da, Ehli sünneti de, diğerleri de hep aynıdır, istediği ayeti alır istediği şekle sokar aha Kur'an da bu yazıyor diye iddia eder. Bu yaklaşım yanlıştır benim iddiam budur. Ben asla iddia etmem eğer müteşabihlik var ise ayette.

    Hz. Nuh'un ayetteki sözü şudur "Bilmediğimi Allah'a iddia etmekten yine Allah'a sığınırım" benim de yöntemim Hz. Nuh'un sünnetine uymaktır.

    Kur'an daki peygamber kıssaları inananlar için hikaye olarak verilmedi, onları örnek almamız için verildi. Müslümanlar bir görselerdi iyiydi.

    Bir Müslüman Kur'an ı düzgün okursa müteşabih ayetlere iddia sunmaz; hadisle, mezheple, bilimle ispatladım bu ayette şu deniyor demez. Sadece yorum/tefsir yapar ama ben yanılabilirim iddia etmem der. Ayeti var zaten muhkem/müteşabih olanlara nasıl yaklaşmamız gerektiğini de bildiren.

    Ümit ederim anlamışsındır beni.


    Ben sana gök kelimesinden bahsediyorum diyorum daha işin din boyutuna gelmedim diyorum sen bana 100 sene içinde oldu önceden olamazdı diyorsun. Gök kelimesi 1400 sene önce de aynı şekilde muhkem alınırsa çelişirdi şimdi de muhkem alınırsa çelişir. Ben bunu iddia ettim şu ana kadar. Diğer ayetlere henüz hiç bir şey demedim.

    Ben senin kafanı çözemedim. Bir yandan bilgili gibi duruyon bir yandan at gözlüklü. Bir netleştireyim şunu artık evelemeden gevelemeden cevap ver.

    Sen bana şunu söyle gök kelimesi ile ayetlerde kastedilen yer neresidir?

    Benim gök kelimesindeki yorumum şudur: Bazı yerde gökyüzü, bazı yerde güneş sistemi, bazı yerde galaksi, bazı yerde de evren.

    Senin gök kelimesindeki yorumun nedir?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    Birincisi felsefi olarak tanri olamaz. Cunku insanin varligi tanrinin yokluguna delil olur. Tanri ihtiyac duyamaz.

    Bilim olaraksa bahsettigin yanlis degil dediklerini ben sahalarda goruyorum. Kuranin yazdiklarinin tersini uyguluyor ve basarili sonuclar elde ediyorum. Ben ne oldugu belli olmayan, o kadar yanlis ki 1500 yildir okuyanlar icinde ne yazdigini gavurlardan ogrendigi kitaba degil, bilime, gozlemlerime, deneylere guvenirim.

    Ha dersen allah dediginiz tanri degil ama insandan cok gelismis birsey, o zaman olabilir derim.
    "Birincisi felsefi olarak tanri olamaz. Cunku insanin varligi tanrinin yokluguna delil olur."
    İnsanın varlığı dünyada bıraktığı izle olur. Allahın evrende sayilamayacak kadar izi var. Atomun yapısından tut Galaksilere kadar herşeyde izi olan Allahtir!
    "Kuranin yazdiklarinin tersini uyguluyor ve basarili sonuclar elde ediyorum." Bunlara örnek vermelisiniz. Kuranda yazan ve islamda olmayan ne gibi uygulamalar yaparak sahada başarılı olduğunu iddia ediyorsun?
    "1500 yildir okuyanlar icinde ne yazdigini gavurlardan ogrendigi kitaba degil, bilime, gozlemlerime, deneylere guvenirim." İslâm tarihine ve alimlerine at gözlüğü ile baktiginin ispatı!
    "allah dediginiz tanri degil ama insandan cok gelismis birsey, o zaman olabilir derim." Ele gecirildigin için Allahı inkar et de gerisi önemli değil modundasin!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.