Şimdi Ara

Kral 2. Asurbanipal'ın yazıtı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.066
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bunu paylaşmadan edemedim ve geyik konusu olmaması için konuyu buraya açmayı uygun buldum.
    Araştırmacı, gezgin Austin Henry Layard Asur krallığının ikinci başkenti olan ve Hz.Nuh'un torununun torunu olan Nimrut adıyla anılan kenti ve kentin girişini belirleyen iki sütunu bulur. Ancak bir arkeolog olmadığı için keşfettiği sarayın içindeki çivi yazılarını çözemez ve çivi yazısını ilk çözen insan ve önemli bir arkeolog olan Rawlinson'dan yardım ister. Rawlinson yazıyı çözer; yazıda M.Ö 883-859 yılları arasında egemenlik sürmüş olan 2. Asurbanipal'ın bir ayaklanmaya verdiği karşılık anlatılmaktadır.
    ''
    Kent kapısının karşısına bir sütun diktirdim ve ayklanmış olan tüm şeflerin derilerini yüzüp, bu sütunu onların derisiyle kapladım. Bir bölümünü sütunun içine gömdüm, bazılarını sütun üzerinde kazığa çaktırdım ve diğerlerini sütun çevresindeki kazıklara bağladım. Ve ayaklanmış olan subayların, krallık memurlarının kollarını ve bacaklarını kestirdim.
    Aralarından çok sayıda tutsağı ateşte yaktım ve bazılarını canlı bıraktım. Canlı tutsakların bir bölümünün burunlarını, kulaklarını ve parmaklarını kestirdim ve çoğunun gözlerini oydurdum. Sağ kalanların bedenlerinden bir sütun ve bunların başlarından ikinci bir sütun oluşturdum. Kesik başlarını kent çevresindeki ağaç gövdelerine çaktırdım. genç erkeklerini ve kızlarını ateşte yaktırdım. Yirmi erkeği canlı ele geçirdim ve sarayın duvarlarına gömdüm. Savaşçıların geri kalanını ise Fırat çölünde susuzluğa bırakarak yok ettim ''


    İnanılmaz bir yazıt ve inanılmaz kıyıcı bir kral. Kaynak: Nuh Tufan'ı : Tarihi değiştiren olaya ilişkin yeni bilimsel keşifler. William Ryan- Walter Pitman ( Arkadaş Yayınevi)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokhanww2 -- 3 Haziran 2008; 18:42:54 >







  • Etkileyici ama eski mezopotamya yazıtlarına tarihsel kaynak olarak bir itibar etmemek gerekir. Sonuçta henüz gelişmiş bir tarih yazıcılığı bilinci oluşmamış.

    Bu dikitler saray girişlerine ya da şehir girişlerine yerleştirilirdi ki bu siyasi propaganda amacı gütmektedir. Sehre ya da saraya giren bir yabancının belki de rakip bir krallığın elçisinin hatta kralının bizzat bu yazıtlara bakıp bir şekilde korkacaklarını ya da onların saygılarını kazanacaklarını düşünürlerdi. Bu yüzden bu dikitlerde çok abartılı metinler yer alır. Yine Geç Asur vesikalarının birinde Urartu(doğu anadolu) ülkesine saldırdığını ve hiç kayıp vermeden dümanın bütün kalelerini zap ettiğini idda eder bir Asur kralı : )
  • Asurbanipal'ın ilginç bir mizah anlayışı varmış.
  • Hititler yada Asurlar olması lazımdı; yıllıklarını tanrılarına yazdıkları için onun herşeyi bildiğini düşünerek ve tanrının onlardan talep etmiş olduğu bu isteği (yıllıklar) en doğru biçimde yazarlarken ''tarafsız'' yazdıkları için ''güvenilir kaynak'' yerine geçmekte.
    Diğerlerine, arkadaşın dediği gibi itibar etmemek lazım...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Red Kit

    Hititler yada Asurlar olması lazımdı; yıllıklarını tanrılarına yazdıkları için onun herşeyi bildiğini düşünerek ve tanrının onlardan talep etmiş olduğu bu isteği (yıllıklar) en doğru biçimde yazarlarken ''tarafsız'' yazdıkları için ''güvenilir kaynak'' yerine geçmekte.
    Diğerlerine, arkadaşın dediği gibi itibar etmemek lazım...


    cevap veriyorum HİTİTLER
  • Teşekkürler.İyi hatırlayamamıştım hatırlattınız.

    Hititler, korkudan da olsa bize önemli bir kanıt bırakmışlar...
  • Evet.Hititler "ANAL" denilen yıllıklar tutmuslardır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: DragonClaw

    Evet.Hititler "ANAL" denilen yıllıklar tutmuslardır.



    Eevet bu doğru Hititleri yönetim altına alan Asurlulardır bu kıyımlar kesinlikle doğrudur bi kaç kabartmaadan bunu rahat anlayailirsiniz Asurlular savaşta öldürdükleri adamların kafalarını götürürlerdi krala sayıp kaç düşman öldürdüklerini belirlemek için acaip vahşiler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.