Şimdi Ara

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • KÖPEKLERDE TUVALET EĞİTİMİ

    Öncelikle size gelen yavruyu eve almadan önce nereye çiş yapması gerekiyorsa ona karar vermeniz gerekmektedir. Yavru köpeğinizi, Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli?
    sokağa alıştıracaksınız (aşıları tamamlandıktan sonra) eve girmeden önce kucağınızdan sokağa ya da bahçeye bırakın, dikkatini dağıtmadan çiş yapmasını bekleyin, yaptıktan sonra onu dışarda bolca sevin ‘Aferin’ diyerek onu ödüllendirin, daha sonra onu içeri alın. Aşıları yoksa balkona ya da küçük bir tuvalete çiş yapması gerekiyorsa eve girin ve onu kucağınızdan tutarak ilk önce balkona ya da tuvalete bırakın(önceden gazete kâğıdı serilmiş olmalı) kapıyı kapayın ve çiş yapana kadar onu camdan izleyin. Çişini yaptığını görünce içeri girip ‘Aferin’ deyip okşayın ve ödüllendirin. Köpek evde ilk çiş yaptığı yeri arar, devamlı oraya yapma eğilimi gösterir.
    Bu tamam, ilk seanstı ama öğrendi, problem bitti diye düşünerek yanılmayın. Ancak, yavrunun ilk çiş ya da kakasını doğru yere yapmış olması çok önemli. Yolun yarısını aşmış sayılırsınız. Evdeki ilk haftasında sürekli gözleyin, çiş yapmak için vücudunu harekete geçirdiğinde hemen ‘Hayır’ deyin, yavruyu tuvalet mekânına götürüp, çişini ve kakasını yapmasını bekleyin. Bitince yine ‘Aferin’ diyerek okşayın. Temel prensip, onun çok iyi gözlemlenmesi, içeride yapmadan önce yakalanması ve ‘Hayır’ diyerek engellenmesidir, ancak doğru yere yapınca da bol ‘Aferin’ le sevip okşayarak ödüllendirilmesidir. Hangi canlı hoş davranışları, ödüllendirilmeyi sevmez ki?
    Bir de unutulmaması gereken çok önemli bir detay var. Köpeği çiş yapmadan önce yakalayıp, doğru yeri göstermek… Eğer yavru tutamayıp ya da sizin gözünüzden kaçtığı için kaçırmışsa, elinizden bir şey gelmez, bu durumu doğal karşılayın, asla ceza uygulamayın. Çiş yapılan yeri temizleyip, sirkeli, alkollü veya limonlu suyla, taş zeminleri ise çamaşır suyu ile silin. Yavru köpekler bu kokuları sevmez. Yok eğer çiş, kaka yaptı diye onu döverseniz yavru çok mutsuz olur ve belki kakayı yine yapar ama ceza tekrarlanınca kakayı yiyerek kanıtı ortadan kaldırmaya çalışır. Unutmayınız kabahati işledikten sonra hatırlamaz bile. Bazı hayvan severler ‘ben bağırınca anlıyor’ diyor. Hayır, yüzdeki ifadeden ve ses tonundan bir terslik olduğunu anlıyor, ama bağlantı kuramıyor. Onda insanlar gibi gelişmiş bir düşünce sitemi yok, sadece şartlanma var.

    Yavru köpeğin çiş-kaka eğitiminde klasik kurallar vardır ve bunlara uymak çok önemlidir.
    1- Bütün canlılar gibi köpek yavruları da sabah uyanınca çiş kaka yapar. Eğer uygunsa, o uyanmadan siz önce davranıp sokağa ya da balkona çıkarın ve yaptıktan sonra onu ödüllendirin.
    2- Yavrular mamalarını yiyince yine çiş kaka yaparlar. Mama kabındaki mama biter bitmez aynı işlemi uygulayın.
    3- Yavrular oyunu çok sever. Siz onunla uzunca bir süre oynarsanız, sizce oyun bittikten sonra hemen kucaklayıp sokağa ya da balkona çıkarın yaptıktan sonra da ödüllendirin.
    4- İnsanların sindirim sistemi ile köpeklerin sindirim sistemi arasında çok fark vardır. Sizin artıklarınızı ona verdiğiniz zaman mutlaka sindirim güçlüğü çekecektir ve yediğinin büyük çoğunluğunu dışkı olarak atacaktır. Bu onda düzensizlik yaratmaktadır. Bu yüzden buna da dikkat etmeniz gerekmektedir.







  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.