Şimdi Ara

köpekler için aşı takvimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
733
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dostlarınızı bazı bulaşıcı viral ve bakteriyal hastalıklardan korumanın en kolay ve ucuz yolu onları düzenli olarak aşılatmanızdır.Özellikle viral hastalıkların spesifik bir tedavisi bulunmamaktadır ve ölüm oranı bu hastalıklara yakalandıktan sonra çok yüksektir.
    Yeni doğan yavruların, anneyi emmeleri çok büyük önem taşır. Aşılı anneyi gerektiği kadar emen yavrular ilk 4-5 hafta hastalıklara karşı direnç gösterir. Ancak ilerleyen dönemde emzirmenin azalması ve hatta bitmesiyle kedi veya köpeğiniz, ölümcül seyredebilen bu hastalıklara kolaylıkla yakalanabilir. Bunun önüne geçebilmek için aşılamaların bir an önce başlaması gerekmektedir. Eğer petiniz ilk defa aşılanacaksa aşılar iki doz olarak uygulanır, daha sonra yıllık tekrarları yapılarak bu hastalıklara yakalanma olasılıkları ortadan kalkar.
    Aşılama programına başlamadan önce yavru kedi ve köpeklerin plasenta yoluyla ve emzirme döneminde aldığı iç parazitlerden ve üzerinde bulunan dış parazitlerden arındırılmaları gerekmektedir. Bunun için öncelikle ağız yoluyla ya da enjeksiyonla antiparaziter ilaç uygulamaları ve dış parazit damlaları yapılır.
    Ana Aşılar
    DHPP (Distemper, Hepatitis, Parvovirus, Parainfluenza) ve Rabies aşıları tüm köpekler için tavsiye edilmektedir.
    DHPP (Karma)
    - Yavrular için - 8, 12, 16 haftalık yaş
    - Erişkinler için - 2 doz 3-4 hafta aralarla
    - Son aşı tarihi baz alınarak 1. yıl tekrarı yapılır.
    - Sonra her yıl aynı tarihte tekrarlanır.
    Rabies ( Kuduz)
    - İlk aşılama en erken 16. hafta dolduğunda ya da daha sonra uygulanır.!!!
    - 1.yıl tekrarlanır.
    - Sonra her yıl aynı tarihte tekrarlanır
    NOT: Yurtdışında her 3 yılda bir tekrarlanması öngörülen bu aşılamalar, kuduz vakalarının halen sıklıkla görülmesi sebebiyle, yasa gereği ülkemizde her yıl yapılması mecburidir.
    Ek Aşılar
    - Leptospira, Bordatella, ve Lyme aşıları hayat şartları baz alınarak bazı köpeklere uygulanması tavsiye edilen aşılardır.
    Leptospira ve/veya Lyme
    - Vahşi yaşam şartlarında yaşayan veya bu bölgelere seyahat edecek olan köpeklere uygulanır.
    - İlk seri aşılama: 2 doz 3-4 hafta aralıklarla (en erken 12 haftalık olduğunda uygulanmalıdır.)
    - Sonra her yıl tekrarlanır
    Bordatella
    - Bir çok köpeğin yaşadığı bir ortama girecek ya da orada yaşayacak olan köpeklere yapılır. Örneğin köpek eğitim çiftlikleri ya da barınaklar…
    - Her yıl tekrarlanır.
    - İdeali çiftliğe ya da barınağa gitmeden en az 1 hafta önce uygulanmasıdır.
    Köpek Aşı Programı
    (Dog Vaccination Schedule)
    YAVRU KÖPEK
    YAŞ AŞI
    5 ya da 6.hafta Parvovirus: Yavru köpeklerin parvo’ya maruz kalma riskleri çok yüksektir. Bazı veteriner hekimler bu aşılamayı köpek 5 haftalık olduğunda önermektedir. Biz kliniğimizde öncelikle iç ve dış parazit tedavisini uyguluyoruz, herhangi bir sağlık problemi olmadığına emin olduğumuzda ve köpek en az 6 haftalık olduğunda aşı programına başlıyoruz.
    6 & 9 hafta Karma Aşı* leptospirosis olmaksızın.
    Coronavirus: Bölgede corona virus söz konusu olduğunda.
    12 hafta Rabies: Aşılama yasalara göre değişiklik göstermekle beraber ülkemiz yasalarına göre her yıl yapılması öngörülmüştür.
    12 & 15 hafta Karma Aşı
    Leptospirosis: Leptospirosis içeren karma aşı kombinasyonu uygulanır. Leptospirosis var olan bir bölgede yaşıyor ya da seyahat edecekse uygulanır.
    Coronavirus: Bölgede corona virus söz konusu olduğunda.
    Bordetella ve parainfluenza : Kennel cough için genellikle aşı takviminde son aşı olarak uygulamaktayız.
    Lyme: Lyme hastalığının varolduğu bölgede yaşıyor ya da o bölgeye seyahat edecekse uygulanır. Rutin aşılama programımıza henüz girmemiştir.
    ERİŞKİN KÖPEK
    YAŞ AŞI TEKRARLARI
    1 Yaş ve sonrası
    Karma Aşı
    Leptospirosis: leptospirosis hastalığının var olduğu bölgede yaşıyor yada seyahat edecekse uygulanır ki bu aşı karma aşılarla kombine olarak yapılmaktadır.
    Coronavirus: Bölgede corona virus söz konusu olduğunda tekrarlanır.
    Lyme: Lyme hastalığının varolduğu bölgede yaşıyor ya da o bölgeye seyahat edecekse uygulanır. Rutin aşılama programımıza henüz girmemiştir.
    Rabies: Aşılama yasalara göre değişiklik göstermekle beraber ülkemiz yasalarına göre her yıl tekrarlanması öngörülmüştür.
    Bordetella ve parainfluenza: Köpeklerde görülen kennel cough hastalığına karşı tam bir koruma sağlamak için bu aşılamayı yapmaktayız. Genellikle çiftliklere ve barınaklara gidecek olan köğekler için mutlaka uygulanmalı ve her yıl tekrarları yapılmalıdır.
    Tüm bu aşılamalar petiniz tamamen sağlıklı ise yapılmalı ve mutlaka aşılamalar arasındaki zaman istenen aralıklarda olmalıdır. Petiniz iç ve dış parazitlerden tamamen arındırılmış olmalı, gerekirse gaita kontrolü ile gerekirse düzenli kontroller yapılmalıdır. Kedinin genel durumu normal, iştahı iyi olmalı, ateşi, göz ve burun akıntısı olmamalı, ishal ya da kusma görülmemeli, genel sağlık muayenesi yapılmadan kesinlikle aşılama yapılmamalıdır. Kuduz aşısı ve lösemi aşısı kedi 3 aylık olmadan kesinlikle uygulanmamalıdır. Kedi ve köpeklerde aşı uygulama bölgeleri aşıya göre değişiklik göstermektedir. Aşı uygulama zamanı ve yerine kesinlikle uyulmalıdır.
    İmmunsupresyon tedavisi gören kedi ve köpeklere aşılama yapılmamalıdır. Uzun dönemli kortizon kullanımı bağışıklık sistemini etkileyeceği için aşılama zamanı bu tedaviye göre ayarlanmalıdır.
    Tüm aşılamalar eksiksiz yapıldığı halde kedi ve köpeklerin yine de hasta olabilecekleri unutulmamalıdır. Hiç bir aşı % 100 koruma sağlamaz,bağışıklık maternal antikorlara da bağlıdır ve bu yüzden anne sütü almak yeterli kolostrum almak bağışıklık sisteminin gelişimi için son derece önemlidir.Kedi ve köpeklerin en az 2 ay anne sütü almalarına dikkat etmeli erken anneden ayırmamalıyız

     köpekler için aşı takvimi köpekler için aşı takvimi
     köpekler için aşı takvimi







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.