Şimdi Ara

Köpek ve Kedi Yavrularında bağışıklık.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
238
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Köpek ve Kedi Yavrularında bağışıklık.

    Köpek ve kedi yavruları kör ve sağır doğarlar.

    Köpek yavrularının süt dişleri diş etine gömülü olarak doğarlar bu sebepten süt emerken meme başına zarar vermezler. Doğumu takip eden 3. ve 5. haftalar arası süt dişleri çıkmaya başlar. Gebeliğin sonuna doğru döl yatağı gerilir oksijen yetersiz kalır ve bu eksikliğin doğumu başlattığı kabul edilir. Tüm köpek yavruları 1 ila 36 saat içerisinde doğar. Bugüne değin bir seferde 33 adet yavru yapan mastif ırkı köpek en fazla sayıda yavru yapmıştır. Gebelik süresi 63 gün olup doğumdan önce vücut ısısı 1 derece düşer. Annelik iç güdüsü ile anne yavru zarlarını yırtar ve yer. Bu şekilde sütünü indirir.
    Köpek yavrularının hepsi kör ve sağır olup yürümekten acizdirler. Doğumdan sonraki 7 günde gözleri açılır ancak göremezler. 10. günden itibaren gözleri görmeye başlar. 2 hafta sonra ise kulakları duymaya başlar. ilk 7 haftada annelerinin ilgisine çok ihtiyaçları vardır.
    Köpek yavrularında ısı düzenleme bağışıklık, hidratasyon metobolizma ve hepatik işlev yetersizlikleri de mevcuttur. Bu oluşum travma enfeksiyonlar dehidrasyon hipoglisemi veya düşük vücut ısısı gibi bir çok olumsuzluğa zemin hazırlar bu nedenledirki doğum sonrası ilk hafta içerisinde yavru kayıpları çok fazladır. Sağlıklı bi bağışıklık sistemine sahip olmayan köpek yavruları risk altındadır. Mikroorganizmalar kimyasal maddeler ve ilaçlar çok çabuk organizmaya girer ve antijenik yapıdaki bu maddeler korunmasız yapıdaki yavruya ölümcül etki gösterirler.
    Organizmada özgül olmayan savunma sistemi ve özgül savunma sistemi olarak 2 tip savunma sistemi mevcuttur.
    Özgül olmayan savunma işlevi engel ( bariyer ) görevi yapan mükoz memranlar ( burun mukozası, ağız mukozası sindirim sistemi mukozası göz konjiktivası) ve göbek kordonudur. Deride engel görevi yapar.
    Özgül bağışıklık sistemi ise 2 tip koruyucu işleve sahiptir. Hücresel bağışıklık yanıtı T olarak isismlendirilen hücreler tarafından ve salgısal (hormonal ) bağışıklık yanıtı ise kan dolaşımında antikor olarak isimlendirilen protein molekülleri tarafından gerçekleştirilir.
    Zayıf yavru sendromu yeni doğmuş kedi köpek yavrularında vücuttan ısı kaybı (hipotermi) depresyon emmeyi kabul etmeme ve dehidrasyonsonucu ölümle sonuçlanan klinik tablodur. Bu tür kedi ve köpek yavrularının stress altında oldukları veya kan dolaşımlarında bakteriyel enfeksiyon veya neonatal septisemi geliştiği kabul edilmektedir. Antikordan zengin ilk süt (kolostrum) yeni doğmuş köpek yavrularında pasif bağışıklığı sağlar.
    Kedi ve köpek yavrularında pasif bağışıklık kısmen %20 oranında transplazental yolla gerçekleşir.
    Kolostral pasif bağışıklığı yavrular kendileri sağlayamaz ve belli bir zaman sonra bağışıklık zayıflar bu nedenle aktif bağışılık sağlanmak zorundadır.
    Yavru köpekler kolostrum alır fakat bu süre kısadır. Maternal antikorlar 12- 16 haftaya kadar önemini yitirir. Bunun yanında kolostrum o bölgede sık görülen Patojen virüs ve bakterilere karşı antikor içermelidir. Yavruların kolostrum ile aldığı immunglobulin düzeyi annenin titresi ve her batında doğan yavru sayısı ile ters orantılıdır. Maternal bağışıklık bazı hastalıklar için uzun sürebilir. Köpeklerin gençlik hastalığında bu süre 10 -12 hafta arasında değişirken bazı köpek ırklarında daha uzun süredir. (16 - 20 hafta)
    Köpek sütü IgA proteinlerini içerir. Mide bağırsak kanalında yüzeylere yapışarak koruyucu etki skrotik bağışıklık şeklinde gerçekleşir. Bu nedenle IgA eksikliği mide bağırsak hastalıkların gelişiminde büyük bir risktir. Kedi köpek yavruları 4 haftalık yani 1 aylık olduğunda bağışıklık sistemi işlev kazanmaya ve antikor üretmeye başlar. bu nedenle 4-16 haftalık dönemde yavru kökenli antikor maternal antikorlarlardan daha fazladır.pasif lokal bağışıklık pasif sistemik bağışıklığın görevlerini yerine getirir. Enfeksiyonların kan dolaşımına geçmesini engeller.Kedi ve köpeklerde kolostral dönem 72 saat ten ( 3 gün) sonra devam etmez bundan sonra kedi ve köpek yavruları süt ile korunur. süt kolostruma benzer. Antikorları içerir. Ancak antikorlar düşük seviyede olup IgA ve IgG sınıfındandır. IgG antikorları mide asitleri tarafından yıkıma maruz kalır. IgA ise sindirim sistemi enzimlerine karşı dirençlidir. Süt içerisindeki immunglobulinler ağız mide bağırsak mukozası yüzeyinde koruyucu etkiye sahipetirler.

    Kaynak:Vets and Pets







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.