Şimdi Ara

Kıbrıs Üniversitelerinde Tercih Yapacak Adayların Dikkatine!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
199
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Değerli arkadaşlar tercih döneminin sonuna yaklaşırken hayatınızın en önemli kararlarından birisi olan üniversite seçiminizi doğru yapmak ve önünüzdeki senelerde mutlu bir üniversite hayatı geçirebilmeniz için internet gibi bilgi kirliliğinin, viral reklamların hat safada olduğu bir mecrada size en doğru şekilde bilgilendirme yapmak istedim. Ben Doğu Akdeniz Üniversitesinde eğitim görüyorum Girne ve Lefkoşa'ya çok kere gitmişimdir yaptığım yorumlar DAÜ ve Magosa için geçerlidir fakat diğer ilçe ve üniversitelerde de istisnai örnekler olsa bile durum aşağı yukarı aynıdır. Sorularınızı çekinmeden sorun tüm samimiyetimle yanıtlamaya çalışacağım. İlerleyen zamanlarda farklı konularda da bilgilendirici paylaşımlar yapmak istiyorum. Sorularınız bu paylaşımların içeriğini oluşturabilir. Gelelim konumuza:

    Kıbrıs hakkında en çok sorulan soru şu;

    Kıbrıs pahalı mı? Kıbrıs pahalı mı? Kıbrıs pahalı mı?

    Evet kesinlikle Türkiye'den hemen her konuda daha pahalı fakat bu pahalılığı sizin bütçeniz kaldırır mı ona aşağıdaki bilgileri okuduktan sonra kendiniz karar verin.

    BARINMA

    DAÜ YURTLARI
    Arkadaşlar DAÜ'de en ucuz yurt DAÜ-1 yurdudur, 3-4 kişiliktir ben 3 sene boyunca bu yurtta kalıp memnun olan görmedim. Bu yurt yıllık 4 milyar civarı. 1 kere içine girdim, odaları bırakın yurdun koridoru bile çok ağır kokuyordu. Odalarda 4 kişi için yeterli yaşam alanı olmadığını rahatçaa söyleyebilirim. Tercih etmekten kaçının.
    Bunun alternatifi DAÜ-2'dir 4-6 milyar bandında odalar oynuyor DAÜ-2 daha ferah bir yer, iyi ayarlarsanız fena olmayan bir oda bulabilirsiniz. Özel iki kişilik odalar garip bir şekilde ortak tuvaleti olan odalardan genelde daha küçük, odaların standartı yok, oldukça ferah odalarda gördüm, çok dar ve sıkıntılı odalarda mümkünse siz seçin odanızı.
    Kız yurtları konusunda bilgim yok.

    KYK
    KYK yurduna çıkabiliyorsanız KYK gidin kesinlikle çünkü KYK yurdunda yemek yardımı alıyorsunuz bu bütçenizi çok rahatlatır. Ayrıca temiz bir yurttur.

    Not: Kyk ve daü yurtlarında kız arkadaşınızı odaya misafir edemezsiniz hatta kykde yurtta olmayan biri katiyen yurda giremez.
    Not 2: DAÜ yurtları çok gürültülü yurtlar ve gürültüyü engelleyecek bir muhattabınız yok. DAÜ yurtlarında güvenlik yerine öğrenci asistanlar çalışıyor, en fazla gürültü yapan uyarılır devam edip etmemek gürültü yapana kalmış, takıntılı biri iseniz dikkat edin.

    ÖZEL
    Özel yurtlarda fiyat çok oynuyor baya da yeni yurt açıldı fiyatların ortalama 2 kişilik odalar için 7-9 milyar arasında oynadığını tahmin ediyorum. Benim bildiklerim bu bantta. Bence bu yurt için çok fazla bir para daha bunun yeme içmesi, sosyal aktiviteleri var, özel yurda çıkacak arkadaşların cesaretli davranıp eve çıkmasını tavsiye ederim. Bu konuda danışmak isteyen olursa özelden yardımcı olurum ama ben özele çıkacam diyen varsa Marmara yurdunu tavsiye ederim, benim gördüklerim arasında en iyisi. Alfam'ın eski blokları çok basık aman dikkat edin sakın çıkmayın, longsonun üst katları belki tercih edilebilir. Akdeniz yurdunu fazla iyi bilmiyorum. Mümkün oldukça zemin kattan oda tutmayın pişman olursunuz, hem gürültü hem pislik, hem böcek peşinizi bırakmaz.

    Önemli Not: Odalar asla katalogta olduğu gibi değil arkadaşlar fotoğraflara kanıp paranızı uçurmayın mümkünse erkenden aileniz ile gelin hepsini gezin öyle karar verin.

    Tekrar söylüyorum okulda 9 ay kalacaksınız nerdeyse ayda 1 milyarı size düşen 10-15m2 yere vermeyi iyi düşünün.

    GENEL YURTLAR HAKKINDA NOT: KYK dışında yurtlarda yemek yok, yemek masrafını iyi hesaplayın, yurtlarda yemek yapmak zor iş, ortak mutfağın bir sürü sıkıntısı var ki odalarda elektrikli ocak olsa bile çok dar alanlarda yemek yapmak zorunda kalıyorsunuz Kıbrıs'ta yemek çok pahalı bu sebepten çok yiyen ve yemek seçen biri iseniz eğer yemek yapmayı beceriyorsanız, yada beceririm derseniz eve çıkmak daha mantıklı bir iş olabilir.

    EV FİYATLARI
    Arkadaşlar ortalama olarak şehir merkezinde 1+1 evler 6-9 milyar 2+1 evler 9-12 3+1 evler 12-15 arasında oynar. Çoğu zaman verdiğim aralıkta alt limitte ev bulamazsınız, alt limitler iyimserdir ortalama ve üstü baz alın. Eve girerken peşin ödeme yaparsınız. 1-2 milyar kapora verirsiniz. Emlakçılardan almayın birde onlara para kaptırmayın evi kendiniz bulun. Evin rahatı hiçbir yerde yoktur hele kız arkadaşınız olursa yurtta tek kişilik odanız yoksa yurda o kadar parayı verdiğinize çok pişman olursunuz. 2-3 kişi çıkarsanız kişi başı 5 milyar düşecek şekilde güzel ev bulmak mümkün müsriflik yapmazsanız yılda herşeyi ile 7-8 milyara güzel bir evde kalırsınız buda yurtla kafa kafaya gelir. Peki evde nelere para ödeyeceksiniz?

    Kıbrısta Altyapı

    Kıbrısın altyapısı rezalettir, su sistemleri çağ dışıdır, sene içinde 1-2 büyük aksaklık yaşamanız muhtemeldir, evlerin altındaki tanklardan su çatıya pompalanır, oradan evinize gelir, bazı bölgelerde siz tanker ile su sipariş etmek zorunda kalırsınız çünkü devlet o bölgeye su vermiyordur bazende devletin verdiği suyu bitirirsiniz tankere başvurmak zorunda kalırsınız, bildiğim kadarı ile bazı bölgelere haftada 1 su veriliyor. Sudan çok temiz olmasınıda beklemeyin, deniz suyu değil ona şükredin eskiden deniz suyuydu. KKTC elektriğini kendi üretemez çok çok pahalı bir elektrik satar. Lağımları çok uzun zaman sonra şehrin altına almayı başardılar. Türkiye'deki gibi bir şehirleşme söz konusu değil arkadaşlar haberiniz olsun.

    Elektrik
    Kıbrıs'ta elektrik inanılmaz pahalı;http://www.havadiskibris.com/en-pahali-elektrik-kibrista/

    Bir sürü vergide alıyorlar çoğu yerde sokak lambasını bile siz ödersiniz, minimum 100-150 lira civarı elektrik harcarsınız klima vs hiç açmadan, klima çalıştırmaya kalkarsanız müsriflik yaparsanız uçar gider.

    Su

    Su bazı yerlerde sabit 80 ama normal kullanımda 80 civarı

    Aidat
    Öğrenciyi yolmak için hemen her yer aidat alır, 50-100 arası tutar genelde.

    İnternet

    Burada internet berbat arkadaşlar buraya geldiğinizde akk'ye Türkiye'ye şükredersiniz. Zaten kablolu kullanmak şans işi, çoğu yerde kablolu yok ve istesenizde bağlamıyorlar. Bir sürü insanla birlikte hotspot kullanmanız muhtemel bu bağlantılarda trafik arttıkça kilitlenir. Bir sürü internet firması vardır ben daha kaliteli hizmet veren görmedim. Okulun neti iyidir fakat sansürlüdür, oyun oynayamazsınız. Reklam olmasın diye ismini vermiyorum, ücretli bir programla sansürü geçmek mümkün ama başka hiçbir şekilde sansür geçilmiyor benim bildiğim kadarı ile. Kısaca internetten çok beklentiniz olmasın. Yurtlarda da internet satılıyor ev masrafı olarak görmeyin bunu. Fiyatlar 1 mb internet 40 liradan başlar. Sizin alacağınız internet 4 mb 80-100 liradır. Daha üstünü alsanızda çoğu yerde hızı göremezsiniz.

    Ev masrafları bu şekildedir. Hesabınızı yapın bu dediğim rakamlar en gerçekçi rakamlardır. Bazı arkadaşlar sallamaya başlar 200 liraya evde kalıyorum, elektriğe 60 lira ödüyorum diye ciddiye almayın. İstisnai durumlar olabilir kimi ev sahibi evini yurt göstermiştir o şekilde vergiden kaçmıştır anca öyle ödersiniz ucuz elektriği 1000de 1 ihtimalle kimi ev sahibi nakite sıkışır evini ucuza verir oda 1000 de 1. Siz hesabınızı bu fiyatlardan yapın üzülmezsiniz.

    Not: İlk senesi olup eve çıkacak olan varsa bana ulaşsın yardımcı olmaya çalışırım.


    YEMEK
    Geldik zurnanın zart dediği yere, burada yemek ateş pahası aksini söyleyen varsa bilin ki bu işte bir çıkarı var. En ucuza karnınızı 9-10 liraya doyurursunuz, okuldaki en ucuz yer okulun kendi yemekhanesi ki burada çıkan yemeklerin porsiyonu az, tadı yavandır yemekhanede yemek en son 8 lira olmuştu. Türkiye'de büyük bir üniversitenin yemekhanesine girseniz 2.5 liraya karnınız doyar. DAÜ'de okul içinde, dışında tadı güzel ve bir erkeğin karnını doyuracak yemek yemek yanında içecekte içseniz 15 liraya patlar. İşin kötüsü alternatif yok, Türkiyede de güzel bir yere girer 15 liraya yemek yersiniz ama yeri gelir 2 liralık dürüm yersiniz, 2 liraya çiğ köfte yer hızlıca karnınızı doyurursunuz, veya bir çorba içersiniz 4-5 liraya, pastahaneye börekçiye girdiğinizde 3-5 liraya bir sürü poğaça börek alırsınız burada kıytırık bir poğaçayı 2.5-3 liraya satıyorlar bir kahvaltı yapacak olsanız 2 poğaça bir çay alsanız 6-7 lira para ödersiniz. İşin kötüsü her yer böyle, okula çok uzak olup daha uygun olan yerler var ama yurtta kalan biri oralara gidemez. Daha uygundan kastım poğaça 1.5 lira. Birde bahsettiğim düz poğaça alengirli bir şey isterseniz bir dilim su böreği 5 lira, 1 kap supangle 6 lira vs vs. Bu arada lezzet olarakta benim beğendiğim kıbrısta 4-5 yer var başka postlarda anlatırım. 3 senede bir sürü yerde yemek yemişimdir, yeni açılan yerleri mutlaka denerim, bu kadar yemek yapmaktan anlamayan bir topluluk görmedim. Örnekle anlatayım arkadaşlar 1.85 boy - 85 kilo bir erkeğim, 3 öğün yemek yiyorum eğer dışarda yersem sabah 6-7 lira, öğle akşam 10-15 liradan günde 30-40 lira harcamak zorunda kalıyorum siz hesaplayın pahalı mı değil mi. Sizinde yeme alışkanlıklarınız böyle ise aynı duruma düşersiniz, hobit bir arkadaşım var adam resmen yemek yemiyor dolayısıyla parada harcamıyor gün boyu yarım ekmekle oturabiliyor, böyle arkadaşlarda gelip hehe yemek pahalı değil ki diye yorum yapmazsa sevinirim. Bu arada tabii 40 lira para harcamıyorum günde, genelde ev arkadaşımla iken kişi başı 15er liraya günde 3 öğün çok güzel yemek yapıp yiyorduk.

    ALIŞVERİŞ

    Marketteki her şey Türkiye'den 30-50 kuruş fiyatına göre 1-2 lira daha pahalı, zaten taşıma ücreti biniyor fiyatı arttırıyor. Ucuz olan 2 şey var biri içki bunu zaten hepiniz biliyorsunuzdur diğeride enteresan bir şekilde kıyma, iyi kasap bulmak zor ama bulursanız kilosu 20 liraya kaliteli et yersiniz. Onun dışında her şey özellikle içecekler pahalı, sigara aynı diye biliyorum ben kullanmıyorum. FAKAT Türkiyede cebinde 5 lira kalsa bime gider bir ton şey alır çıkarsın burada öyle bir fırsat yok her yer migros ayarında ucuza alt segment ürün satan bir market yok işin kötü yanı bu zaten eğer cola alacaksan coca cola yada daha pahalısını alacaksın yada gofret alacaksan ülker milka yada pahalısını alacaksın.

    ÇOK ÖNEMLİ NOT: Kıbrısta pahalılı yaratan şey alt sınıf, ucuz ürün satışının olmamasıdır zaten çok az nüfusu olan bir yer olduğundan ticari kuruluşlar sürümden kazanma gibi bir politika gütmüyorlar. Bunun sonucu olarak siz hep daha kaliteli malları kendi fiyatından biraz yukarısına almak zorunda kalıyorsunuz. Bunu yazıyorum birazdan buraya gelipte aynısı Türkiye'de var Türkiyede'de 15 liraya yemek satan bi böreğe 5 lira fiyat çeken yer var diyecek zeki arkadaşlar olacak. Türkiye'de her büyük şehirde alternatif vardır paran varsa simit sarayına oturur 5 liraya poğaça yersin olmazsa 2 üst sokağında esnaftan 75 kuruşa poğaça alır onu yersin yani paran olmasa bile karnını doyurur, evini uzakta tutar okuluna toplu taşıma ile gelir gidersin. Kıbrıs'ı pahalı yapan alternatifin olmayışıdır.

    Önemli Not: Eğer birisi yok sen abartıyorsun diyorsa çıksın mekanın adını, yemeği, fiyatını yazsın, yok öyle değil demesin bizde bilelim insanları yanlış yönledirmeyelim.
    Önemli Not 2: Yemeksepetinden yemek fiyatlarını kontrol edebilirsiniz.

    ÇOK ÇOK ÖNEMLİ NOT:Kıbrıs'ta mutlu olmak beklentilerinizle alakalıdır, burada kimsenin Kıbrıs süper yada Kıbrıs berbat demesine bakmayın beklentilerinizi ve imkanlarınızı olağan durumla karşılaştırın kararı ona göre verin. Benim yazmamın en temel sebebi de hayatınızın en önemli kararlarından birini verirken yanlış veya eksik yorumlardan dolayı hataya düşmemenizdir.

    Devam etmeye çalışacağım .







  • Kumar gece hayatı kafe ortamına takılmadan herkes okur inşallah

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tek tercih GAU verdim. Gelirse sevinirim gelmezse üzülmem. Beni en çok zorlayan internet olacak galiba..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: @KlavYE@

    Kumar gece hayatı kafe ortamına takılmadan herkes okur inşallah

    terbiyesiz ahlaksız ,forumda hala inşallah maşallah milleti mi kandırmaya çalısıyorsun.İnsanların hesaplarını kullanıp madur etmeye utanmıyorsun,ŞAHİN YILDIZ 'ın da ses kayıtlarını verdim savcılığa bu işin takipdeyim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.