Şimdi Ara

Kesme makinası Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.946
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj



  • Slm arkadaşlar resimdeki makina resmi bana ait, biraz amatörce oldu ama uzun zamandır resim çizmiyorum ondandır hatalar için özür şimdiden
    Bu makina kağıt vb. meteryali istenilen ebatlarda kesmeye yarayacak. tabi bu işlemi seri olarak yapacak. Şekil olarak bu şekilde tasarladım fakat önemli olan nokta elektronik bir pano dan istenilen ölçü girilince şaşırmadan aynı ölçüde seri olarak kesim yapması

    Şimdi takıldığım nokta 1 numara ile belirtilen merdane istenilen ölçüde hareket yapıp istenilen ölçüye gelince 2 numaralı giyotin yada cellat dediğim kısma sinyal vb. ile harek verip kağıdı istenilen boyda kesmesi
    Burada ki sıkıntı kağıdın üzerinde yazılar var mecburen her defasında aynı yerden kesmeli yoksa kağıt işe yaramaz hale gelecek
    Bu hassasiyeti sağlamak için cevap veren arkadaşlarım sayesinde optik okuyucu ( fakat çok çeşidi var hangisisi ? ) kullanarak step motorları ve giyotini harekete geçirmeli senkronize bir şekilde


    Bu anlattığım işlemi : 1) merdaneleri step motordan yapmam mı lazım? teknik özelliği nasıl olmalı ? hangi tip ?
    2) 2 numaralı giyotin yani cellat hareketini nasıl bir elekronik parçaya yaptırabilirim?
    3) merdane ile giyotin arasındaki ilişkiyi nasıl sağlarım ?
    4) Bu kumanda panosunda komut verme işlemini nasıl bir sistem kullanmalıyım PLC mi ?

    Arkadaşlar hepinizin görüş ve önerilerinize açığım yorum ve yardımlarınızı bekliyorum fakat zaman sıkıntım var nekadar erken bitirirsem çalışır hale

    getirisem çok iyi olacak Elektronik bilgim az olduğu için baya bir sıkıntı çekiyorum anlayacağınız

    Şİmdiden yorum ve yardımlarınız için teşekkür ediyorum hepinize saygılar




     Kesme makinası  Yardım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi swant -- 28 Kasım 2008; 23:28:52 >







  • Hız çok yüksekse kesici takımın kağıtla birlikte senkron hareket etmesi gerekir.Bu tip uygulamalara piyasada uçar-uçan testere,giyotin filan denir.
    Kesme anında yığılmanın önemi yoksa (ya da tansiyonu alınıyorsa) yukarıdaki cümleyi boşver.

    Adım motoru yerine sıradan motor kullan , 3fazlı redüktörlü bir şeyler olabilir.Böylece gerekirse hız kontrol cihazı ile devir ayarı yaparsın , güç sıkıntında olmaz.

    Kağıt , merdanelerden akarken kesme yeri için varsa kağıt üzerindeki periyodik şekillerden-renklerden yararlanılabilir,optik bir algılayıcı yeterlidir.
    Yoksa , 1 nolu çekici merdeneye rotary encoder tak(veya hassasiyete yetecek kadar tırtıklı(kare dişli gibi) bir disk tak) ve onu okuyan sayıcı ile istediğin rakamı gir.Set değerine ulaşılınca okuyucu çıkış verir(mesela bir röleyi açar veya kapatır) .
    Bu sinyali istediğin gibi kullanabilirsin.

    Giyotin için : Genelde havalı ve yeterli kuvveti uygulayabilecek çapda pnomatik silindir olabilir.Ağır sistemse hidrolik olabilir.Pnomatik hızlı çalışır,hidrolik hızlı çalışsın dersen yeterli debide olmalıdır.
    Motor-eksantirik gibi bir şeylerse morun hızlanması durması gibi problemler yüzünden , motor devamlı döner ve bir kavrama ile hareket başlar-biter.Eksantirik preslerdeki bir mekanizmaya , pedalın işini yaptırmak için selenodi valf,pnomatik silindir filan takılabilir.Bu sistemede sinyalinle kumanda edersin.

    PLC ye gerek olacağını sanmam.Belki akıllı röle,ama programla filan uğraşma.fazla bilgim yok dediğine göre....

    Nedir bu , bir ödev filanmı ?
    PM den kaç kişiye yolladın ?

    Edit : Resmi .jpeg uzantılı yaparsan hem ufalır hemde eklenebilir...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 27 Kasım 2008; 16:04:29 >




  • bilgi için sağ ol arkadaşım bu makina kağıt vb kesmeye yarayacak yani keseceği malz. sert yada zor kesilir bişey değil ebatlar 20 x 30 yada en fazla 100 x 200mm olacak yada bu değerler arasında ayarlanacak girilen değere göre yani. ( en sorunu yok önemli olan istenilen boyda kesmesi )
    Makinanın ebatları ufak bişey olacak anlayacağınız
  • kesim işleminin çok hassas ve seri gerçekleşmesi için merdane motorlarını step motor kullanman daha iyi olur. üstelik bu sayede kesme ebadını sistemi durdurmadan bile ayarlamak mümkün olabilir. işin bu kısmı artık dijital elektronik ve program işine kalmıştır sanırım. plc nin ne olduğunu hiç bilmiyorum. step motorların sürülmesi pic ve program konusunda ise yapabileceğim hiçbirşey yok diyebilirim.

    merdanelerin dördünde de motor kullanmaya gerek yok bence. sadece giriş ve çıkış merdanelerinin birer tanesinde olsa yeter. motorların tipi ve gücü kesilecek malzemeden yola çıkarak merdanelerin cüssesi ve ağırlığına göre ve sistemin çalışma hızına göre değişir tabiki. mesela bildiğimiz inkjet yazıcıların kağıt sürme hızlarını kıyasla.

    giyotin ise kesilecek malzemenin durumuna göre manyetik veya mekanik olabilir. pnömatik veya hidrolik sistem pahalıdır ve uygulama zorluğu yaratacaktır. ve boyutu da büyütür sanırım. giyotinin merdane motorları ile senkron çalışması yine motorları süren devre üzerinde olmalıdır.

    kesim esnasında her bir kesişin ardından sürülen kağıdın çıkış merdanesindeki yoluna girebilmesi için giyotin yukarı kalkana kadar kısa bir süre giriş merdensinin durması gerekir sanırım. bir de yine aynı şekilde giyotin yolu açınca kesilen malzeme her neyse çok ince bişey ise mesela tuvalet kağıdı gibi aşağı sarkarak sistemin iflas etmesine neden olmamalı belli bir direnci olmalı, bunu aşmak için kesilen malzeme ne kadar salık bişeyse giriş merdanesi giyotine o kadar yakın ve ince olmalı. yani bunları çizdiğin resme dayanarak söylüyorum, yoksa giriş kısmı düz bir zemin olarak tasarlanır, giyotinin kesme noktasına kadar uzatılır olur biter o zaman.

    sistemi uygulamaya başlayınca karşılaşılan sorunları gördükçe daha iyi çözüm üretilir.

    kolay gelsin!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mbbilici -- 27 Kasım 2008; 20:47:28 >




  • yanlız kesiceğin malzeme ne kadar ince olursa bıçağında o kadar keskin olması lazım ki kağıdı düz bir şekilde kessin.

    giyotin bıçağının aşağı yukarı hareketini sağlamak için servo motor kullanmak hızlı bir çözüm olucaktır.

     Kesme makinası  Yardım

    giyotin için böyle birşey düşünülebilir.

    edit: motor 1 tur döndüğü zaman bıçak aşağı hareket edip tekrar eski noktasına döner.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pisiko__ -- 27 Kasım 2008; 22:34:37 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.