Şimdi Ara

Kendi LPG ayarını kendi yapmak (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.710
Cevap
58
Favori
309.367
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar!

    LOVATO konusunda az da olsa yardımcı olabilirim. Aracımdaki sorundan dolayı servis gezmekten bıktım, kendim yaparım deyip tüm malzemeleri temin ettim. Bayağı uğraştım, internette türkçe bilgi çok az. İlk kullanım kılavuzunu ezberledim, sonra yabancı forumlarda çok iyi destek aldım, şu an çok memnunum :). Bazı adamlar kendi garajlarında LPG sistemleri kendiler takıyorlar. Aman çok korkacak bir şey yok, ustalar öyle bir korkutuyorlar ki, aman aman, sanki yarın yanında dükkan açacağım. Ha tabi, kışın derece ayarına gelmeyeceğim artık, yılda 20TL kaybedecek.

    P.S. LOVATO EASY FAST Programı ücretsiz ve anahtar falan istemiyor. Her windows ile çalışır (Xp, Vista, 7). Kendim Win7 x64 ile kullanıyorum. Kablo ve USB-RS232 dönüştürücü maliyeti: 85TL civarında. O konuda da yönlendirebilirim.




  • lovato AEB yazılımımı kullanıyo? eger öyle ise bana yardımcı olun lütfen. bendeki kit tartarini
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 23korg23

    lovato AEB yazılımımı kullanıyo? eger öyle ise bana yardımcı olun lütfen. bendeki kit tartarini


    LOVATO EASY FAST yazılımı farklıdır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Alx


    quote:

    Orijinalden alıntı: 23korg23

    lovato AEB yazılımımı kullanıyo? eger öyle ise bana yardımcı olun lütfen. bendeki kit tartarini


    LOVATO EASY FAST yazılımı farklıdır.


    peki hocam bu map sayfasındaki -10-20 azaltma yada artırma ile ilgili bilgi ve birikimlerinizi paylaşırmısınız?
  • Harita belli devirdeki benzin enjektör açılış süresinde (ms) gaz enjektörünün vereceği gaz mikatarını gösterir. Kalibrasyon, genelde araç benzinde çalışırken rölantide benzin enjektör açılış süresini kaydeder ve sonra da gaza geçip gazda çalışırken kaydedilen benzin süresinin sabit kalmasını sağlamaya çalışır (gaz süresinin değil). Sonra da rölantide elde ettiği verilere göre tüm devirlerde haritayı oluşturur. Kalibrasyondan sonra harita her zaman düzgün çıkmayabilir. Benzin sistemindeki sorunlar haritaya yansıtır ve LPG'de çalışırken daha da belirgin olabiliyor. Kalibrasyonda harita oluştuktan sonra manuel olarak benzine geçin, bir kaç kere gazlayın ve rölantinin sabitlemesini bekleyin. Sürekli olarak benzin enjektör açılış ms kontrol edin. Diyelim, rölantide 2,5ms oluyor, gaza geçin ve az bekleyin, eğer benzin ms (gaz değil!) sabit kalıyorsa, işlem tamam ve diğer devirlerdeki kontrole başlayabilirsiniz. Benzin enjektörlerinin ms'leri oynuyorsa, şöyle anlatabilirim:
    1. Benzin ms düşüyorsa - GAZ fazladır, bu yüzden beyin enjeksiyon süresini kısmaya çalışır. Tüm haritayı seçin ve azar azar düşürün. Ben %1 düşürüp tekrar benzine geçip benzin enjeksiyon süresini kaydedip gaza geçip tekrar kontrol ediyorum. Süreler benzinde ve gazda aynı ise işlem tamam.
    2. Benzin ms artıyorsa - GAZ azdır, aynı şekilde beyin enjeksiyon süresini arttırmaya çalışır. Tüm harita seçilir ve azar azar arttırılır. Ben %1 arttırıp tekrar benzine geçip benzin enjeksiyon süresini kaydedip gaza geçip tekrar kontrol ediyorum. Süreler benzinde ve gazda aynı ise işlem tamam.

    Rölantiyi hallettik diyelim, laptopunuzu kapatın ve biraz gezin, kontrol edin. Sık sık giderken değişik devirlerde benzin/gaz geçişleri yapın, ayarlar doğru ise geçişleri hissetmemeniz lazım. Ayrıca aracın hem benzinde hem gazda aynı gitmesi lazım. Gazda araç daha atak oluyorsa, o devirdeki gaz miktarı bir az fazla olabilir. Yığılma yapıyorsa veya gitmiyorsa gaz azdır.

    Değişik devirdeki ayarlar. Ben şu şekilde yapıyorum, deviri 2000'getirip (örneğin) sabitlemeye çalışıyorum, benzinde ms kaydedip gaza geçiyorum, ms aynı ise bu devirdeki harita da doğrudur. Eğer çok oynama varsa sadece 2000 devirindeki sütün seçilir ve üste açıkladığım mantıkla ayar yapılır. Daha sağlam ayar yapabilmek için laptop ile gezmeniz lazım. Bir arkadaş ile açık alanda mümkünsde rampası olan boş bir yere gidin. Arkadaş arabyı sürerken onu yönlendirin çeşitli viteslerde ve devirlerde benzin/gaz geçişleri yapıp benzin enjeksiyon sürelerini eşitlemeye çalışın.

    Eğer benzinde çalışma sorununuz varsa kalibrasyon yapmamanızı tavsiye ediyorum, üreticilerin hazır verdikleri haritalar mevcut, onları kullanın. Bende ms sürekli oynadığı için (motor ısısına göre ve fanın çalışmasına göre) her kalibrasyon farklı çıkıyordu. Hazır haritayı yükleyip enjeksiyon sürelerini rölantide sıcak motora göre eşitledim tüm harita için ve çok iyi ve düzenli sonuç aldım. Artık arabanın gaza geçip geçmediğini anlayamıyorum bile.

    GAZ enjeksiyon süresine gelelim - tamamen enjektör meme çapına ve seçilen enjektör ve enjeksiyon tipine bağlıdır. LOVATO enjektörleri rölantide 5ms civarında çalışır genelde, bu tavsiye edilen değer. LOVATO kullananlar, LOVATO enjektör kullanıyorsanız ve rölantide süreleriniz daha yüksek ya da düşükse enjektör meme çapı yanlış seçilmiştir. Daha hızlı çalışabilenler enjektörler de var, Matrix gibi, onlar daha düşük, benzine yakın ms değerleri ile çalışır, tabi fiyatları da daha yüksektir. Düşük gaz ms (tavsiye edilen aralığın içinde) her zaman iyidir ve bu sürenin yüksek olmaması lazım, çünkü yüksek devirlerde ve gazı köklediğiniz zaman süreler o kadar yükselebilir ki enjektör tüm gazı vermeden kapanmak zorunda kalacak, bu da aracın gitmemesine neden olur. Bunu benzin takviyesi ile halledebilirsiniz, yalnız yanlış seçilen meme çapı daha fazla benzin yakmanıza neden olur. Doğru seçilen meme ile ECU sadece extrem durumlarda benzini takviye der. Bu opsiyonu her zaman açık tutun derim. Bunu özellikle sollama yaparken fark edersiniz. Yüksek devirde gitmenize rağmen gaz süresi bitmeden enjektör kapanmak zorunda kalıyorsa araç titreme yapar, gitmez veya benzine geçip tekrar gaza geçer. Benzin takviyesi açıkken gaz süresi çok yüksek olduğunda ECU otomatik olarak bunu algılar ve gereken benzin miktarını takviye eder. Bu değer genelde rölantideki değerden bile düşük olur(2ms gibi) ve dediğim gibi sadece extrem durumlarda devreye girer. Yavaş kullananlar bu opsiyonu kapatabilir aslında, ama sıkıştığınızda ve 3500-4000 devir üstünde araç kullanmak zorunda kaldığınızda bu opsiyon araç gücünün düşmesini engeller. Ben açık bırakıyorum ve fazla benzin azalması fark etmedim.

    Son olarak - Lambda sensörü(Oksijen sensörü). Lambda sensörü olan araçlarda egzozdaki oksijen mikarını ölçer. En optimal lambda değeri - 1'dir. Bu da tüm yakıtın yanması demektir. Gaz ayarını yaparken bu lambda değerini kontrol ederek gaz miktarının az veya fazla olmasını kontrol edebilirsiniz.
    Lambda>1 ise - karışım fakirdir. Gaz veya benzin azdır.
    Lambda<1 ise - karışım zengindir. Gaz veya benzin fazladır.

    Bilgi şimdilik bu kadar. Yapacağınız tüm işlemleri kendi sorumluluğunuzdadır.

    İyi sürüşler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alx -- 25 Kasım 2010; 12:55:15 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 23korg23


    quote:

    Orijinalden alıntı: Alx


    quote:

    Orijinalden alıntı: 23korg23

    lovato AEB yazılımımı kullanıyo? eger öyle ise bana yardımcı olun lütfen. bendeki kit tartarini


    LOVATO EASY FAST yazılımı farklıdır.


    peki hocam bu map sayfasındaki -10-20 azaltma yada artırma ile ilgili bilgi ve birikimlerinizi paylaşırmısınız?



    Merhaba,

    Ben Biraz Yardımcı olmaya çalışayım. benim sistemim lovato ve bende bayağı bir uğraştım. öncelikle otomatik kalibrasyon yapmak gerekir. kalibrasyon sonrası oluşan map değerleri motora o anki giden lpg miktarını ayarlıyor. hangi devirde ne kadar lpg motora gidecek o rakamlara göre ayarlanıyor. map sayfasında oluşan rakamları +-10 1 5 7 20 gibi rakamlarla istsdğiniz gibi arttırıp azaltmak belli sınırlara kadar mümkün. arttırıp azaltırken aracın çalışması yürümesi çekişi gibi unsurları göz önüne almak gerekir. gereğinden fazla gaz verilir ise araç hem çok yakar hem motor boğulur ve özellikle rampalarda araç çok zorlanır. gereğinden az verilirse araç fakir çalışır ve motora çok zararlıdır. yanma anında oksiyen çok fazla olduğundan arabada hararet yapar. subaplar aşınır. lpg de çok azda olsa zengin çalışmalıdır. peki tam ayarı nasıldır. bunun cevabını çok araştırdım. standart bir rakam varmıdır. her araç için aynımı her sistem için aynımı markalar için aynımı. hayır hiç ibrşey aynı değilmiş. her aracın kendi karakteristiği var ve ayar her araç için yapılmalı. hiçibir aracın marka ve modelleri aynı olsa bile aynı yaşta aynı km olda bile tamaman farklı yaklaşık değerler birbirlerine yakın olsada her araç için farklı bir ayar gerekiyor.

    şimdi bana göre yapılması gereken aracın benzinde bir müddet çalıştırlıp ısısldıktan sonra yaklaşık 60-65 derece olunca otomatik kalibrasyon yapmak. kalibrasyon sonrası map değerlerine hiç dokunmadan aracı denemek. eğer çekişi kalkışı rampada kalkışı iyi ise en az 2 depo denemek. yok bir anormallik var ise o zaman map değerleri ile oynamak gerekir. map değerlerinin tamamı taranıp +- değerler girerek düzeltme yapmak. burada ince bir detay var. dediğim gibi benim sistemim lovato. bu sistemde benim kriter olarak aldığım nokta benzin enj. süresi. bu süre araç benzinde ve lpg de aynı yada çok yakınsa sorun yok demektir. benzin süresi araç benzinde rolantide çalışırken mesala 3,00 ms ise ve hiç gaz vermeden lpg ye geçince bu süre 3,00-3,10-2,95 gibi değerler alıyorsa ayar tamamdır. değer 2,50-2,6 gibi değerlere düşüyorsa araç lpg de zengin alışıyor demektir. map sayfası taranarak -10 dibi değerler azaltılmalıdır. azaltma sonrası benzin enj. süresi eğer 3,00 2,95 3,10 gibi değerler gelir se tamamdır. daha az ise - değerler girilerek değer benzindekine yaklaşana kadar düzeltilmelidir. tersi durumda ise yani benzinde çalışırken 3,00 gibi değerlerde iken lpg ye geçince 3,50 3,60 gibi değerler çıkarsa lpg fakir demektir ve değerler + ile arttırılmalıdır. değerler birbirine en yakın olduğu yerde ayarı bırakmak gerekir. araç rolanide çalışırken bir benzine bir lpg ye alınarak benzin enj. süresi değerlerine bakılıp eğer değerler çok değişmiyorsa ayar bitmiştir.

    ben aşağıdaki değerlere +30 yaparak aracım için ideal değerleri buldum gibi.

    elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. inşallah sorunlarınız çözülür. yanlız bende kullanıcıyım. yalnızca kendim deneme yanılma ve biraz araştırma ile yaptım.



     Kendi LPG ayarını kendi yapmak




  • her iki cevap içinde tesekkür ederim. aslında sanıyorum en sağlıklı olanı oksijen sensörüne bakmak ancak benim kitte oksijen sensörü bağlı değil yani lpg programında görünmüyor. o nedenle oksijen sensörünü ölçme işlemi zorlaşıyor. tekrar teşekkürler
  • Sayın Alx,

    Aynı anda cevap yazmışız. sizin cevabınızı görmemiştim. açıklamanız güzel olmuş. harita değerlerinizi yükleyebilirmisiniz.

    kolay gelsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi manager71 -- 25 Kasım 2010; 14:29:01 >
  • sayın alx ve manager 71. kalibrasyon olayını çok güzel anlatmışsınız teşekkürler.
  • Evet, aynı anda olmuş . 1dk fark. Sayfa yenileyince gördüm.

    Haritayı ilk böyle yaptım.
     Kendi LPG ayarını kendi yapmak

    Bir az gezdikten sonra gazın fazla olduğunu farkettim. En sonunda tüm bu değerleri %6 kadar düşürdüm (172 olan 162 oldu ve tüm harita aynı oranda düştü) ve zenginleştirmeyi tamamen arttırdım.

    Yeni haritam:
     Kendi LPG ayarını kendi yapmak

    Şu anda, nazar değmesin, hiç sorun yok, yakıtı da iyi gibi. Eskiden meme çapı yanlış seçilmişti, aracım FULL GROUP, 1.8mm meme vardı, o da büyüktü ve gaz süresi rölantide 7ms civarındaydı. 1.4mm ile değiştirttim, herşey düzeldi. Onu da forumlarda araştırarak buldum, yoksa serviste kimse bir şey söylememişti.

    Başka sorular varsa yardımcı olabilrim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alx -- 25 Kasım 2010; 16:54:35 >




  • Manager71,

    Bir şey daha ekleyeyim dedim. Son programı buradan indirebilirsin:http://download.lovatogas.com/EASY%20FAST/ . Son versiyon: 1.5.9. Ben onunla birlikte gelen ECU yazılımını güncelledim. Kullandığım ECU standart LOVATO, ona uygun yazılım aşağıdaki gibi: 3040. ECU bağlandığında zaten yazılım versiyonunu ve ECU versiyonunu görebilirsin ana sayfada. ECU yazılımını güncelledikten sonra araç sanki daha düzgün çalışmaya başladı. Benimki 24lü bir şeydi. Tabi unutma, tüm bilgiler sıfırlanacak ve tekrar enjeksiyon tipini, silindir sayısını v.s. seçmen gerekecek.

     Kendi LPG ayarını kendi yapmak

    Son programla birlikte haritayı ve ayarı şu lekilde yükleyebilirsin:

     Kendi LPG ayarını kendi yapmak

     Kendi LPG ayarını kendi yapmak

    Bilgileri yükledikten sonra tüm veriler sıfırlanıyor. Tekrar Yapılandırda mavili yerleri girmen gerekecek (SIRALI v.s.). Karşına böyle bir harita gelecek:

     Kendi LPG ayarını kendi yapmak

    Tümünü seçip yaklaşık %6 düşürürsen senin haritaya çok yakın bir harita oluşur. Bazı değerlerin uymadığını görürsün, o da önemli değil. Bende de kalibrasyon ve standart harita tam uymadı. Zaten kalibrasyon hafif sapmalı oluyor. Bu işlemlerden sonra eminin araç sürmekten zevk alacaksın .

    P.S. ECU güncellemesini yaparken doğru olanı seç. Ya da korkuyorsan hiç yapma.
    P.P.S. Bir şey daha, yeni prpgramı yükledikten sonra gaza geçmezse araba Tanı sekmesinde bulunan aşağıdaki MVE tikini kaldır:

     Kendi LPG ayarını kendi yapmak




  • Sayın Alx,

    Teşekkür ederim. şu anda işyerindeyim ve resimleri göremiyorum. eve gidince bakarım.
    yazılım güncellemesini bende yaptım. ve ecu yazılımınıda 3040 ile değiştirdim. bu esnada diğer parametreler değişmedi. hali hazırda kullandığım haritada otomatik olarak yüklendi. bencede ecu yazılımını değiştirince araç daha iyi oldu gibi. benim harita resimdekinden +30 fazla. böyle olunca araç çekmiyor idi. bu tür değişiklikleri yaparken hiç korkmam. olabilecek en fazla şey lpg sisteminin bozulması olur. bozulursada canımız sağolsun.

    kolay gelsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi manager71 -- 25 Kasım 2010; 17:22:21 >
  • Anladım, sadece önceki mesajda örnek verdiğin haritayı senin aracının olduğunu düşündüm de. Senin gerçek haritayı da paylaşırsan üstünde konuşabiliriz. Yine de standart haritayı senin aracına göre uydurabilirsin. Bende daha düzgün çalışıyor bu şekilde. Diğer arkadaşlar için de faydalı olabilir üstteki mesajlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alx -- 25 Kasım 2010; 17:27:19 >
  • Tamam eve gidince harita değerlerini yüklerim.

    kolay gelsin
  • Slm Harita (F4) sayfasındaki Ekstra Enj hasassiyetinin artırılması ne gibi degişiklikler yapar ve yeni programdaki ayarlar(F5) sayfasındaki mutlak basınç kompanzasyonu ne yapıyor onu işaretlemelimi yoksa kapalı mı kalmalı.
  • son harita aşağıda


     Kendi LPG ayarını kendi yapmak



    vedohan

    extra enjektör hassaiyeti benim aracımda fazla bir değişiklik yapmıyor. programın hazır geleninde nasılsa öyle bırakmak daha iyi. mutlak basınç benim programda seçili değil. ne işe yarıyor bilmiyorum

    kolay gelsin


     Kendi LPG ayarını kendi yapmak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi manager71 -- 25 Kasım 2010; 20:28:39 >




  • Sayın Alx,


    aşağıda işaretli seçeneği denedinizmi?


     Kendi LPG ayarını kendi yapmak
  • Ekstra enjeksiyon hakkında kullanım kılavuzunda yazı var, anladığım kadarıyla genellikle hızlanmada normal enjeksiyondan sonra karışımı hafif ve kontrollü zenginleştirmek için kullanılır ve fazla zenginleştirmeyi engeller. Onu kapatırsanız karışımın fazla zengin olma ihitmali artıyormuş, ama daha çok CNG sistemlerde görüldüğü ve LPG'de pek olmadığı için hissetmemeniz çok doğal. Herkes standart değerde bırakmayı tavsiye eder. Benim aracım FULL-GROUP, ama SIRALI olarak kalibre ediyorum, böyle olması gerekiyormuş ve haritada sürekli olarak EXTRA ENJ. yanıyor. Forumlarda çok normal olduğunu söylediler. Benzin stratejisini hiç devre dışı bırakmadım, bende kapalı. Kılavuzda sadece gerçekten gerektiği durumlarda açılması gerektiğini yazıyor.

    This is a guided procedure allowing the automatic acquisition of the injection sequence, as well as
    the enabling of an advance phase shift of the gas injection; the entity of the phase shift depends
    also on the command “Number of main bearings” of the page F3 Sensors.
    This advance can increase the car operation above all in case of gas injectors far from the suction manifold.
    This function is to be used only if really necessary, since it disables the characteristic of GRADUAL
    PETROL-GAS switching performing such switching instantaneously.




  • Benim denedigim bişey benzin stratejisini devre dışı bıraktıgımda Ekstra Enj ışıgı yanıyor.ekstra enj yükselttigimde araç kalkışda dana canlı ve güçlü oluyor ama normal degerde oldugunda sanki biraz cansız gibi 2 vitesde geçilen bir tümsekde 1 vites olması gerkiyormuş gibi titreme yapıyor.Bu ayarı yükselttigimde yakıtı etkilemez sanırım.

    Bu da benim kalibrasyon.

    Bir de siteye resim ekleyemiyorum sürekli hata veriyor.

    http://imgur.com/II4Ca.jpg
  • Vedohan,

    Zaten daha fazla ekstra enj. daha fazla zenginleştirme demektir. Yani bu zenginleştirme kontrolüdür. Bunu abartmamak lazım tabi, benzinde olduğu gibi olması lazım. Ama araç hafif gaza basıldığında benzinden daha atak oluyorsa zenginleştirme fazla demektir, ekstra enj. kısılmalı. Benzin stratejisi ile bir ilgisi olup olmadığını bilmiyorum.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.