Şimdi Ara

Kedi Maması Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
126
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar selamlar

    21 yaşında öğrenciyim, 9 aylık dişi british bir kediye sahibim, bu benim ilk evcil hayvan tecrübem bu yüzden sizden yardımcı olmanızı isteyeceğim.

    Mama arayışı içerisindeyim öğrenci olduğum için maddi durumum pek iyi değil bunu göz önünde bulundurarak tavsiyelerde bulunursanız sevirim.

    Aynı zamanda kedim yavru mu yetişkin mi geçiyor, tahıllı tahılsız mamaların farkları nelerdir, aroma seçimi vs. nasıl yapmalıyım bu konular hakkında da bilgi verirseniz çok iyi olur. (Aklınıza gelen basit temel bilgileride yazıp tecrübelerinizi aktarabilirsiniz benim için faydalı olur.)





  • Joker bir mama, öyle bir ürün yok malesef. Kedinizle beraber karar verip ara sıra değiştirmek (ama çok sık değiştirmemek), dönüşümlü kullanmak gerekiyor. Arada sırada gerçek haşlanmış tavuk, balık, etçil hayvanlara uygun proteinli gıdalar ve kaliteli gerçek et içerikli yaş mamalar da vermek gerekir. Seviyorsa yumurta yiyebilir. :Arküteri ürünleri baharatsız ve nitratsız tercih edilmeli. Sosis: eh..., salam: mümkünse hayır, sucuk: no-no... Süt ürünleri laktozsuz ve mutlaka fermente olmalı, peynir, yoğurt, kefir gibi. Normalde inek sütü verilmemeli. Değişik şeyler istediğinde merakını giderecek kadar sulandırıp çok az verilebilir. Şekerli gıdalar hamur işleri de aynı şekilde... Merakı çok ısrarcıysa bir fındığın yarısı kadar veriyorum, aslında kokusunu merak ediyor. Ama tatlılar, şekerli her şey zararlı, kediler şekeri yeterince hızlı metabolize edemezler ve bundan böbrekleri başta olmak üzere zarar görürler. Özellikle sütlü tatlıları kedinizin yanında yememeye çalışın.


    Sürekli aynı besinler verilirse bitlkiler bile kuruyorlar. Kuru gıdaların problemi yüksek oranda koruyucu, yani nitratlar, nitrat tuzları içermesi ve bu tuzların zamanla böbreklerde yaptığı hasarlardır. Her ne kadar mutlaka yanında su konulması tavsiye edilse de su ihtiyaçarını avlarından almaya alışmış kedi türünde susuzluk hissi gelişmiş değildir, suyun verilmiş olması ve kedinin bunu içmesi vücudunda birikmekte olan kuru mamalardan aldığı nitratları düzenli şekilde temizleyecek kadar yeterli miktarda içtiği anlamına gelmiyor. Bu yüzden, özellikle suyuyla beraber verilecek haşlanmış etler, kaliteli yaş mamalar ve kedi çorbaları vermek önemli. Sürekli sıvı veya ezme verilirse de (ki bunları hızlıca yuttukları için daha çok talep edebilirler) bu defa dişlerini temizleyemez ve ağız enfeksiyonları farkedildiğinde hastalıklar vücutlarına yayılmış olabilir. Yani, dengeli beslenme bizde olduğu gibi kedilerde de önemli.


    Sekiz senelik tecrübeme göre kalitesini koruyan, bir partiden diğer koliye, seneden seneye değişmeyen iki popüler marka Bozita ve Royal Canin oldu. Belki başka kaliteli markalar da var (Mera, Virbac) ama kedim onları sevmedi. ND, Hill's gibi sevdiği markalarsa standart değillerdi. Hill's'de bir ara salmonella çıktı, Acana ve Orijen'de de ani ölümlere yol açan başka sorunlar çıkınca ABD'nin artık standart konusunda bocaladığını düşünüp bir daha Amerikan markası almadım. ND'nin kalitesindeki dalgalanmalar ise Ayvazovki'nin tablolarıyla yarışır. Ama ND, gerçekten denediği zamanlarda iyi üretmiştir.


    Genç, gelişim dönemindeki hareketli kedilerde tahılsız; hareketsiz genç kedilerde ise az tahıllı tercih edilebilir. Kediler normalde et oburdur ve tahıllı gıdalarla beslenmemeleri gerekir. Fakat doğal ortamlarından uzakta, evde hareketsiz yaşayan kedilerde, belirli bir yaştan sonra vet. kontrolünde tahıllı gıdalar sayesinde bazı metabolizmaların yavaşladığı, daha az hastalık geliştiği ve kedilerin daha uzun yaşayabildikleri düşünülüyor. 5-6 yaşından sonra kan tahlilleriyle yapılacak bir kontrolle tahıllı veya az tahıllı gıdalar düşünülebilir. Nitratlar daha çok kuru eti koruyabilmek için. Et oranı arttıkça nitratlar da artıyor. Kuru mama rejiminde hayvanın etobur doğasının mı, yoksa nitrat tahirbinin mi öncelikli olarak düşünülmesi gerektiği net değildir. Vet. kontrolündeki tahlillerle karar verilebilir. Eğer doğal nem oranlarına sahip taze gıdalarla besleyebiliyorsanız bu konu daha açıktır, bunlar etobur hayvanlar, tahıl ve bitkisel kaynaklı gıda oranı sadece vit. ve mineral çeşitliliğini destekleyecek oranda olmalı. Glutensiz gıdaar zehiril sayılmaz, zeytin, kekik, havuç ile desteklenebilirler. Ancak şimdiy kadar okuduklarım kedilerin bütün gıdalarını patates, pancar küspesi veya pirinçten uzun vadede sağlıklı şekilde alabileceğini pek düşündürmedi.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.