Şimdi Ara

KDV ile halk kazıklanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.482
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Vergiyi basitçe tarif etmek gerekirse, devletin para kazanandan, kazandığı paraya karşılık aldığı bir komisyon olarak değerlendirebiliriz.
    Çalışıp para kazanan bir işçi, maaşını alırken, maaşını ödeyen kurum vergiyi keser, artanı işçiye öder, kestiği vergiyi de götürür devlete yatırır.
    Bu mantığa göre de, bir mal satıp para kazanan esnaf, kazandığı paranın vergisini devlete ödemesi gerekir. Evet böyle bir vergi var, adı da gelir vergisi.

    İyi güzelde, peki bu KDV yani katma değer vergisi ne? Bu vergiyi kimin ödemesi lazım, kim öder..?
    Yönetmelikler Katma değer vergisini şöyle tarif eder;
    "Katma Değer Vergisi (kısaca K.D.V.), Türkiye'de yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergidir."
    Tarif şekline bakarsanız, sanki Türkiyede yaşayan herkes bu vergiyi ödeyebilir gibi bir intiba yaratılmış. Ama kazın ayağı öyle değil, aslında bu vergiyi sadece bir kesim ödüyor, oda tüketici, yani mal ve hizmeti alan en son kişi. Yani daha maaşını almadan parası vergilendirilen işçi ve memur...
    Onun haricinde bir ürün yada hizmete fiilen KDV ödeyen kimse yokki. Mesela olayı bir misalle örnekliyelim;
    Fabrika bir ürünü imal etti ve toptancı fabrikadan ürünü satın aldı. Ürün 100 lira, yüzde 18 KDV, toplam 118 Lira. Fabrika toptancıdan aldığı 100 Lirayı cebe attı, 18 lirayı da devlete verdi. Yani 18 Lira üreticinib cebinden çıkmadı.
    Toptancı bu ürünü götürüp bir mağazaya sattı. 100 Lira ürün fiyatı, 25 lira kar eder 125 Lira. 18 Lira da üreticiye ödediği KDV etti 143 Lira. Toptancı bu malın üzerine yüzde 18 KDV, 27.75 ekleyince mağazaya 170.75 liraya satıyor. Bu durumda toptancının cebinden KDV diye birşey çıkmıyor.
    Mağaza 170.75 liraya aldığı bu mala 30 lira kar, 27.75 lira da ödediği KDV yi ekleyip, 228.50 liraya mal ediyor. Üzerine yüzde 18 KDV (41.15) koyup, 269.65 Liraya tüketiciye satıyor.
    BU DURUMDA KDV DEVLETİN KASASINA HEMDE ARTARAK KİMDEN GİDİYOR...???







  • sen göz göre ödediğin kdvye değil de her ay gizliden gizliye sürekli elektrik su dogalgaz faturalarında giydirilen vergilere bak. asıl onlar soygun.
  • Bu şarkıyı bugün öylesine dinledim ve bu şarkı eski bir şarkı,o kadar sene olmuş durum hala aynı,valla helal olsun





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RamonJR -- 15 Ocak 2010; 14:10:17 >
  • Kdv den vazgeçtim ÖTV asıl kazıktır.
    kdv koyup üstüne ötv hesap ediyorlar.
    kısaca verginin vergisi alınıyor.

    senin dediğin kısma gelirsek, bende karışıtırdım :)
    stopaj kısmını unutmuşsn



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jxoch -- 15 Ocak 2010; 14:41:19 >
  • Bir dünya vergi alınıyor. Adamlar boşuna mı muhasebeciye boşuna para veriyor vergi çıkartmasın diye. Bir stopaj ödenir içinde 3 vergi olur, geçici ödersin onda da öyle.kdv ödersin onda da öyle. benzinin yaklaşık yüzde 70 i vergi. telefon faturalarında yine 2 vergi, adsl de 2 vergi. daha sayayım mı?
  • Velhasılı kelam: Donumuza sahip çıkalım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.