Şimdi Ara

Kararsızlık! '4K60hz ve 2K~FHD144hz' ve 'IPS-VA' ayrıca '8bit ve 10bit' Peki kontrast ve HDR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
3.341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aşağıdaki özelliklere sahip monitörlerin fiyatları aşağı yukarı neredeyse aynı; neye göre seçim yapmalı karar veremiyorum.

    .4K 60 Hz 1000:1 8+2 bit TN ve IPS (27")163 ppi
    .4K 60 Hz 1000:1 10 bit TN (27") 163 ppi
    .2K 144 Hz 3000:1 8+2 bit VA (27") 109 ppi
    FHD 144 Hz 1000:1 6+2 bit IPS (27") 82 ppi


    Film ve video için bakıyorsak 4K iyi gibi, 163 ppi kesinlikle daha keskin görüntü sunacaktır. Ama işin içine oyunu da koyduğmuzda 144hz kaçınılmaz oluyor. 144hz istiyorsak FHD veya 2K seçeneğinden başka çare yok. Belki oyunlarda 2K 144fps alamayacağız ama yüksek fps almak için 1080p de oynasak veya yüksek görüntü kalitesi almak için 2K 60-100 fps de oynasak her iki halükarda da 109ppi ekran, 82ppi'e nazaran daha iyi görüntü sunacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca renkleri ve kontrası düşünürsek görüş açısı kötü olsa bile VA panelden daha iyisi yok gibi görünüyor.


    FHD monitörde 1080p görüntü oynatmak ile 2K ve 4K monitörde 1080p görüntü oynatmak arasında görsel olarak fark olacağını düşünüyorum, yanlış mıyım? Ama 4K oynatabilmek için görüntü kalitesini Low'a doğru çekmektense ya da 2K oynatabilmek için görüntü kalitesini Mid/High arasına çekmektense, belki de 1080p oynatıp gönül rahatlığıyla Ultra ayarlarda takılmak daha çok görsel şölen sunabilir mi diye merak ediyorum. Hem 1080p'de High/Ultra 144fps hayal değilken, 2K Mid/High için 144fps imkansız görünüyor. GPUcheck'den edindiğim bilgilere göre 2K Mid ortalama 80-130 fps verirken 2K High 50-90 fps arasında (oyunun çıkış tarihi vesaireye bağlı olarak) değişiyor.

    Oyun meselesine gelirsek de 4K 30-50fps'in mi yoksa FHD 144fps'in mi daha iyi görsel sonuç vereceğinden emin değilim. Ama internetten öğrendiğim kadarıyla 4K 60fps çalıştırmak 1080p'de 144fps çalıştırmaktan daha fazla donanım istiyormuş, yani daha zormuş; millet titan-mitan SLI falan yapıyor böyle işler için. Yine de görsellik açısından hangisinin daha çok tatmin edeceğini kestiremiyorum. Sanırım tek ilgi alanımız yalnızca dizi-film video değilse ve oyun oynuyorsak 4K monitör seçeneğini en baştan elemek lazım.


    Gel gelelim şu 6, 8 ve 10 bit renk konusuna. Ben HDR muhabbetinin 10 bit renk ile ilgili olduğunu sanıyordum ama HDR monitör bakarken ne kontrast ile ne de bit ile pek alakası olmadığını gördüm. Mesela 10 bit monitör var HDR yok, diğer yandan 8 bit 1000:1 kontrast monitör var ama HDR10 imzalı. Bu işi anlamış değilim. Ayrıca HDR'nin iyi bir özellik olup olmadığını da anlamış değilim ama monitörde HDR yoksa sanırım 10bit HDR film izlemenin de yolu yok.


    Film de olsa, oyun da olsa, internet de olsa sürekli karanlık ortamda ne yapacaksam yapıyorum. Sanırım IPS'in karanlık ortamda GLOW (parlama) ve Backlight Bleeding (BLB) ışık sızması problemleri VA panellerden kötüymüş. "IPS'den VA'ya geçtim memnunum" diyenler olmasına rağmen IPS sevenler oyun için bile olsa severek kullanmaya devam ediyor gibi görünüyor.

    Karşılaştırma videolarına baktığımda da IPS'in renk canlılığının daha silik olduğunu gördüm. IPS'de beyaz renk sanki maviye kayarken, VA panellerde bariz sarıya kayıyor gibiydi; yine de IPS'in beyazı maviye kaysa bile VA'nın sarımsı beyazıdan daha gerçek beyaz gibi görünüyor.

    Siyahlar konusu ise tartışmalı; VA'nın siyahları daha karanlık iken, IPS griye yakın veriyor gibi. Bu da VA'ya daha çok gölge tonu yaratma imkanı veriyor sanıyorum. Ama karanlık bölgelerde IPS'in tek ton gölgesi VA'nın karanlık siyahlarından daha fazla ayrıntı sunuyor haliyle. Peki gerçekten karanlığın içindeki ayrıntıları gri olarak görmek istiyor muyuz yoksa karanlığı karanlık gerçekliğinde mi yaşamak istiyoruz işte bu tartışmalı.

    Genelde CS:GO veya Rust gibi benzer fps oyuncuları karanlık olması gereken yerin içinde gri detayları arıyorlar ama ambiyansı yüksek bir RPG oynuyorsak, karanlık olması gereken yerin gerçekten karanlık olması görsel olarak daha zevk veriyor. Tartışmalı olan konu da bu. Örneğin Welyn adlı twitch ve youtube yayıncısı Rust yayınları yapıyor; adamın karanlıkta gördüğünü ve savaş verdiğini izliyoruz ama karanlıkta görebilmek için monitörün ayarlarını fullediği için ekran kartının aldığı kayıtlar yine de karanlık oluyor, o yüzden biz izleyiciler adamın karanlıkta savaşmasını izliyoruz; daha doğrusu izleyemiyor, sadece dinliyoruz. Rekabetçi FPS oyuncuları için iyi özellikmiş gibi görünse de gerçekçi ambiyansı düşürdüğü de gerçek.


    Son olarak her bir monitörün tepki süresi 1-5 ms arasında değişiyor ama Türkiye'den hangi Avrupa serverına bağlanırsak bağlanalım 60-70ms ping'den aşağı düşemediğimiz için 1ms yerine 4-5 ms tepki süresinin olması bir şeyi değiştirir mi bilmiyorum. Şu anda 1ms 60Hz TN panel kullanıyorum ama görüntü kalitesi ve renkler canlanacak, fps artacaksa, 4ms monitör bana kötü görünmedi. Sonuçta e-sports arenasında oynamıyoruz.


    Yıllardır aklıma estikçe monitör bakıyorum, en çok da Samsung'un curved quantum dot VA monitörlerine bakmışlığım var; fiyatlarının 1400 liradan 2400'e çıktığını resmen izledim. Ama yukarıda bahsini ettiğim monitörlerin hepsi 1800-2300 bandı arasında bulunabiliyor. Ayrıca ben ilk defa monitör bakmaya başladığımda 2K 4K gibi seçenekler görüşümün dışındaydı çünkü bu çözünürlüklerde filmden öte bir şey oynatamazdım; ama şimdi yeni bir ekran kartım var o yüzden Low/Mid ayarlarda 4K, Mid/High ayarlarda 2K ve High/Ultra ayarlarda 1080p oynama gibi seçeneklerim var.


    Kafam hallaç pamuğuna dönmüş durumda.

    Sizler bu konularda ne düşünüyorsunuz? Bit, panel, kontrast, parlaklık, çözünürlük, yenileme hızı, oyun, renkler konusunda ve HDR'nin gerekliliği veya gereksizliği hakkında fikirlerinizi merak ediyorum.

    Teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Haplo -- 18 Eylül 2019; 17:40:26 >







  • Öncelikle tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecek,ya da yaklaşalacak bir monitör almak istiyoruz.

    -Renk kalitesi gerçeğe yakın
    -Film izlerken beni mutlu edecek
    -Oyun oynarken rakiplerimden beni geri bırakmayacak
    -Ofis,text gibi kullanımlarda gözümü yormayacak

    Bu ihtiyaçları karşılayan bir monitör bulmak gerekiyor.

    4k bir monitör kesinlikle almazdım.

    144 hz bana göre artık kesinlikle şart. Haliyle ya 2k 144 hz ya da 1080p 144hz bir monitör bakmak gerekiyor.

    Belirtiğiniz 2k monitör 10 bit ve VA panel. Va panellerin kontrast değerleri daha iyi. Daha gerçekçi bir siyah elde edersiniz. Film izlemek keyifli oluyor. Samsung'un VA panel ve Quantum dot tekonolojili monitörlerinin renk kalitesi güzel. Lakin VA panellerde oyunlarda ghosting sorunları olabiliyor. Ayrıca 10 bit olduğundan dolayı color banding yaşama durumunuz çok az.

    FHD IPS ekran büyük bir ihtimal oyun için en iyisidir. Lakin 27' olduğundan çok yakından bakınca pikselleri görebilirsiniz. IPS ekran olduğundan VA panele göre daha gerçekçi renkler alabilirsiniz. 8 bit(Frc ile) olduğundan color banding yaşayabilirsiniz.

    Rtings.com'un en iyi 144 hz monitörleri sıralamasını incelediğinizde bir kaç sonuca ulaşabilirsiniz aslında.
    Asus VG279Q var. En iyi monitör seçilmiş,Fiyatı 2000 lira civarı. IPS ekran,27' ve fhd.
    1080 çözünürlük sizin için sorun olmayacaksa ve ekrana çok yakından bakmayacaksınız tavsiye edilebilecek,yukarıda saydığım bütün ihtiyaçlarınıza cevap olabilecek bir monitör gibi duruyor.




  • HackAv kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim.

    23.6" FHD TN monitör kullanıyorum, yıllardır monitöre en fazla bir kol uzunluğu mesafede otururum. Bir kol uzak mı yakın mı bilmem ama 27" olunca belki biraz daha uzak durmam gerekebilir. FHD pikselleri 23.6" da neredeyse hiç belli olmuyor ama 27" de durum nasıl olur tahmin edemiyorum.

    Samsung'un Quantum dot teknolojisi gerçekten güzel görünüyor ama FHD Quantum Dot parasına 2K monitörler satılıyor, bu durum beni gerçekten rahatsız ediyor. Quantum dot için iki kat çözünürlükten vazgeçmeye değmez diye hissediyorum.

    "FHD 144hz 1ms Quantum Dot" fiyatına hatta daha ucuza "2K 144hz 4ms" monitörler satılıyor lâkin 4ms monitörlerin "ghosting" problemi yarattığına dair yazılar ve iddialar var.

    "AMD FreeSync 2 HDR" seçeneğini seçtiğimizde ve en ucuz seçeneğe göre sıraladığımızda zaten fiyatlar 3500'den başlıyorlar. G-Sync'leri hiç hesaba bile katmıyorum onlar uçmuş vaziyette.

    Hadi bu ikisi olmasın, yalnız HDR olsun dediğimde FHD 144hz tek seneçek 8bit Acer Nitro çıkıyor; Samsung'un 8+FRC 144hz monitörleri nasıl HDR vermiyor anlamış değilim.

    HDR seçeneğini kapattığımızda ise 2K 144hz monitör fiyatları 3500'den 2500 ve altına düşüyor hatta 2000'e 5ms Viewsonic bulmak bile mümkün.

    Üreticiler televizyon üretmekten kafalarını kaldırıp monitör üretmeye vakit bulamıyorlar sanırım. Piyasadaki Samsung monitörler 2017 tarihinden kalma; yeni teknolojiler gelmiyor, eski teknolojiler ucuzlamıyor sanki.

    Beni ikna ettiniz. Monitörler ucuzlamadıkça kalkıp iyi bir 2K monitöre 3500 lira vermem mümkün değil; RTX 2070 fiyatı resmen. En iyisi kötü bir 2K monitör almaktansa, dediğiniz gibi 1600-2000 bandında FHD 144hz 27" monitör almak olacak.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Haplo

    Teşekkür ederim.

    23.6" FHD TN monitör kullanıyorum, yıllardır monitöre en fazla bir kol uzunluğu mesafede otururum. Bir kol uzak mı yakın mı bilmem ama 27" olunca belki biraz daha uzak durmam gerekebilir. FHD pikselleri 23.6" da neredeyse hiç belli olmuyor ama 27" de durum nasıl olur tahmin edemiyorum.

    Samsung'un Quantum dot teknolojisi gerçekten güzel görünüyor ama FHD Quantum Dot parasına 2K monitörler satılıyor, bu durum beni gerçekten rahatsız ediyor. Quantum dot için iki kat çözünürlükten vazgeçmeye değmez diye hissediyorum.

    "FHD 144hz 1ms Quantum Dot" fiyatına hatta daha ucuza "2K 144hz 4ms" monitörler satılıyor lâkin 4ms monitörlerin "ghosting" problemi yarattığına dair yazılar ve iddialar var.

    "AMD FreeSync 2 HDR" seçeneğini seçtiğimizde ve en ucuz seçeneğe göre sıraladığımızda zaten fiyatlar 3500'den başlıyorlar. G-Sync'leri hiç hesaba bile katmıyorum onlar uçmuş vaziyette.

    Hadi bu ikisi olmasın, yalnız HDR olsun dediğimde FHD 144hz tek seneçek 8bit Acer Nitro çıkıyor; Samsung'un 8+FRC 144hz monitörleri nasıl HDR vermiyor anlamış değilim.

    HDR seçeneğini kapattığımızda ise 2K 144hz monitör fiyatları 3500'den 2500 ve altına düşüyor hatta 2000'e 5ms Viewsonic bulmak bile mümkün.

    Üreticiler televizyon üretmekten kafalarını kaldırıp monitör üretmeye vakit bulamıyorlar sanırım. Piyasadaki Samsung monitörler 2017 tarihinden kalma; yeni teknolojiler gelmiyor, eski teknolojiler ucuzlamıyor sanki.

    Beni ikna ettiniz. Monitörler ucuzlamadıkça kalkıp iyi bir 2K monitöre 3500 lira vermem mümkün değil; RTX 2070 fiyatı resmen. En iyisi kötü bir 2K monitör almaktansa, dediğiniz gibi 1600-2000 bandında FHD 144hz 27" monitör almak olacak.
    Bu monitörü kullanıyorum öneriririm. Fiyatı da uygun. 2600 liraydı,2100'e düşünce almıştım Şimdi 1900 lira olmuş vaziyette.
    https://www.vatanbilgisayar.com/asus-27-vg279q-1ms-144hz-fullhd-hdmi-dp-ips-freesync-gaming-monitor.html#yorumlar

    İncelemeleri şurada:https://www.rtings.com/monitor/reviews/asus/vg279q (En iyi 144 hz oyuncu monitörü)
    https://www.displayninja.com/asus-vg279q-review/

    Bir de şu ürün var. Yurt dışında satılmaya başlandı;ama TR'ye gelmedi sanırım.
    Asus'un 2k modelli hali. İPS panel,hem 10 bit,hem de HDR desteği mevcut.
    LG 27GL850-B 27"
    https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gl850-b

    Eğer ki yakın gelecekte TR'ye gelirse bekleyebilirsiniz. Fiyatı ne olur bilemem;fakat 550$ civarında satılıyor yurt dışında.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HackAv -- 20 Eylül 2019; 16:19:14 >




  • Selam dostum. Ben de yeni monitor alacagim o yuzden arastiriyorum baya. Oncelikle sunu soyleyeyim, suanki monitorlerde hdr tamamen yalan dolan. Fake hdr diye geciyor zaten internet aleminde. O yuzden monitor secerken hdr yazisini umursama bile. Cogunda zaten hdr400 yazar, ki gercekten hdr’nin olmasi icin ekranin 1000nit parlakliga cikmasi lazim. Hdr400-600 falan fakedir, zaten cogu sorun cikarmaktadir oyunlarda ve windows’un ozurlu hdr yazilimindan oturu.8-10bit olayina cok takilma derim, panel kalitesini direk belirleyen bir sey degil. Tn 10bit olacagina va/ips 8bit olmasini tercih ederim. Yakin oturuyorsan 27inch almani onermem. Ben secimimi yeni cikan 144hz 24inch ips monitorde yaptim, yillardir boyle bir monitor bekliyorum sonunda bu aydan itibaren cikmaya basladi, 2-3 tane farkli markadan daha geliyor bu ay sonu. Acer nitro vg240yp modelin adi. Henuz elime ulasmadi ama yorumlar fena degil. Bence ips’ten sasma yil 2019 oldu tn’yi dusunme bile derim.

    -Hdr1000 degilse alma
    -isin gucun pro e-sportsa tn 144hz hatta 240hz dusun onun disinda tn panelleri direk yoksay
    -27inch ve uzeri icin en az 2k cozunurluk bak
    -Ms o kadar onemli degil, yeni monitorler 10ms’den yuksek olmuyor zaten, 4ms 6ms 8ms cok sorun degil, zaten 1ms’ler de tamamen reklam amacli gercegi yansitmaz, 0.3ms’li monitorler bile var, tamamen fake



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vasto Lorde -- 21 Eylül 2019; 2:23:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Vasto Lorde kullanıcısına yanıt
    Hocam tamda aradığım araştırdığım monitör tipi, öneri istediğimde kimse öneremiyordu.
    Yurtdışından gelmesi sıkıntı olmaz mı Tr ye gelecek mi bu model?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Perturbator

    Hocam tamda aradığım araştırdığım monitör tipi, öneri istediğimde kimse öneremiyordu.
    Yurtdışından gelmesi sıkıntı olmaz mı Tr ye gelecek mi bu model?
    Kargo sorunu yok tabiki, amazon.com’dan siparis ettim ben, 170$lik monitor 310$’a geldi sagolsun vergisiyle :) tr’de satilacak mi bilgim yok. Suan 200$ olmus amazonda, 350$’a gelir simdi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vasto Lorde kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.