Şimdi Ara

KARADELİĞİN RESMİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
132
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tarihte ilk defa kara deliğin varlığı resimle ispatlanmış durumda. Artık sadece matematik model değil, elimizde sağlam bir delili var.

    Sosyal medya üzerinde resmin net olmadığı ile alakalı bazı yorumlar var. Hatta bazıları bunu sahte olduğunu bile iddia ediyorlar. Ortasında boşluk olmamalıymış gibi bir düşünce sergiliyorlar. Düz bir bakışla haklılarda belki. Kara delik bize 50 milyon yıl öncesinde poz mu verdi sanki! Aynı ışıma ortasında yok. Halbuki ortasında da ışıma olmalıydı denmektedir kabaca.

    Resmin hangi şartlara göre çekildiğini bilmiyorum. Sadece 2 yıl boyunca çekim yapıldığını okudum. Yani gelen ışın o kadar zayıf ki 2 yılda ancak bir görüntü üretebilecek sinyal alınmış. Ve bunu yaparken dünyanın dönüşü, güneşin hareketi vb. hep dikkate alınarak 13 tane teleskop inanılmaz hassaslıkta süreklilik sağlayarak bu çekime devam etmişler.

    Resimlerin ne olmamasının bir nedeni olarak teleskop sayısının yeterli olmadığı öne sürülüyor. Bir anada her teleskop pixel sayısına denk geliyor gibi düşünebiliriz. Pixel ne fazlaysa o kadar net resim olacaktır.

    Sanırım buraya kadar olan kısım anlaşılmıştır. Ama bazı konuların açıklanmadığını düşünüyorum. Veya yeterince üzerinde durulmadığını.

    İlk olarak neden sadece kenarlarında ışıkların olduğunu, ortasındaki ışımanın neden olmadığı konusunu açıklayalım.

    Elinize bir ampul alın. Ampul cam kalınlığı her yerde aynıdır. Ama sizi baktığını açıda, kenarlara gelen kısımda cam daha yoğundur ve bir noktadan sonra şeffaflığında azalma olur. Işıkta aynı bu şekilde davranır. Kara deliğin etrafındaki ışınım eşit olsa bile, kenarlarında yoğunluk gittikçe artar. Eğer ortasında da aynı ışımayı elde etmek isterseniz bu defa kenar ışımalar çok daha fazla artacağı için netlik kaybolur ve ışık patlaması denilen durum ortaya çıkar. Umarım bu konuyu açıklamalarım yeterlidir.

    Diğer açıdan resmin net olmamasının tek nedeni teleskopların yeterli olmaması değildir. Resmi çekilecek olan sahne zaten net bir çizgilere sahip değildir. Mesela bulutlarda böyle bir netlik bulamazsınız. Kaldı ki, kara delik çok daha bulanık bir yapıda olacaktır. Bazı çizimlere kara deliğin etrafında dönen haleler falan görürüz. Belki resimde de öyle bir şeyler görmeyi umuyoruz. Ancak sadece ZAN ile beklenti oluşturmuş oluyoruz demektir.

    Son olarak:

    Bu resim 5000 terabayt bilgiden elde edilen görüntüdür. Bildiğiniz bütün resim çekme tekniklerinden farklı bir şeyler var ortada. Sadece bu açıdan bile büyük başarıdır.

    Deniliyor ki bu çığır açacak bir başlangıç. Açıkçası neyin çığırını açacak çok da anlamış değilim. Belki artık matematik modelleri daha güvenle yapacaklardır. Veya inferno denilen çoklu teleskop sistemini geliştirecek teknolojiyi bulacaklardır. Başka bilgisi olan varsa katkıda bulunabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi combaba -- 11 Nisan 2019; 15:18:33 >







  • 53 milyon yıllık koca bir süreci, 2 yıllık bir çaba(tabi bu da insanları kuşaksal olarak kandırmak için bir çaba değilse) beni pek ikna etmiyor, söz gelimi NASA' yı kendimi bildim bileli takip ederim, yıllardır yapılan harcamalarla ne kadar çok projenin çöpe atıldığının verilerine ulaşınca, bunların üzerine ay'a bir daha gidilememesi bu kadar teknolijiye sahip olmasına rağmen hala daha somut veriler elde edememek(bakınız MARSONE PROJECT, bakınız PROJECT OF ASGARDİA)

    açıkçası KABALA 'nın bir manipülasyon tekniğinden öteye geçmiyor benim için...

    tabi bakalım her süreç gibi izlemeye aldım, ve sabırla bekliyorum..
  • valla anlamayacak bir şey yok. sadece geçen de sorduğum sorunun cevabını okuduğum halde pek yeterli bulmadım. işte neden sagittarius A izlenmedi de daha uzaktaki bir cisim takip edildi demiştim. buna cevap konumumuz, galaksinin merkezine bakma zorluğu, mevcut diğer yıldızların aktifliği vb görüntü alınmasını engelledi deniyor. doğrudan çok daha uzak bir mesafedeki alanın gözetlenmesi galaksi merkezine göre daha kolay deniyor denmesine de, yani senin de dediğin gibi herşeyin hareketli olduğu bir sistemde karadeliğin uygun zamanlarda gözetlenmesi ve bilgilerin toplanması, görüntülerin internet ortamında gönderilemeyecek türde bir veri olması ve almanya' ya hdd' ler ile taşınması ve süper bilgisayarlar yardımı ile işlenmesi ve bize yukarıdaki resmin sunulması kafalarda elbette soru işareti bırakacaktır. anlamak için aşağıdaki linkleri okumak evren, bigbang, uzay neden karanlık, insan gözünün görebildiği renkler, karadeliğin etrafında x ışınlarından bahsedilmesi (bunu çok saçma buldum okuyunca göreceksin) normal şartlarda evrenin ışıl ışıl olması gerekirken neden karanlık olduğu felan.. bu ışıltının evrenin her yerinde eşit olması gerekirken karadeliğin çok yakınında olmasa bile hangi dalga boyunda ve renkte olduğunu resimde göstermemeleri ama kırmızı renkleri göstermeleri yani ben açıkcası resimi beğenmedim. dh' de tarihe not düşelim.. aklıma şey geldi fi zamanda bir yıldızın etrafındaki toz bulutu yıldızın ışığını düzenli olarak gölgelerken bilim adamlarını epey meşgul etmiş ve hataya düşürmüştü. bu karadelik için aynı şey söylenir mi derseniz sanmıyorum çünkü budur dediler ve aksini ispat etmek için tek bilgi kaynağı kullanılan ekipman ile birlikte yine karadelik budur diyenlerin kendileri olacaktır. evrende herşey karanlık. insan gözüne göre diyoruz tabi. renklendirmeyi ne derece iyi yaptılar bilemeyiz. belki ileri ki yıllarda daha iyi bir karadelik keşfedilir. ula ne uzun yazdım he okuyana bravo.

    dalga boyu ve renk konusuhttps://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/edu_wavelength_figure.jpghttps://www.maplesoft.com/support/help/Maple/view.aspx?path=MathApps%2FWavelengthAndColor

    olbers paradoksuhttps://www.kozmikanafor.com/olbers/


    bir de şu linkteki habere de bir bakın bakalım yanlışlık nerede..https://www.internethaber.com/kara-deligin-ilk-fotografi-yayinlandi-iste-cigir-acan-kara-deligin-resmi-foto-galerisi-2013712.htm?page=4


    özetlersek, zor işi başardılar. daha iyisini isteriz..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: The souls migration

    valla anlamayacak bir şey yok. sadece geçen de sorduğum sorunun cevabını okuduğum halde pek yeterli bulmadım. işte neden sagittarius A izlenmedi de daha uzaktaki bir cisim takip edildi demiştim. buna cevap konumumuz, galaksinin merkezine bakma zorluğu, mevcut diğer yıldızların aktifliği vb görüntü alınmasını engelledi deniyor. doğrudan çok daha uzak bir mesafedeki alanın gözetlenmesi galaksi merkezine göre daha kolay deniyor denmesine de, yani senin de dediğin gibi herşeyin hareketli olduğu bir sistemde karadeliğin uygun zamanlarda gözetlenmesi ve bilgilerin toplanması, görüntülerin internet ortamında gönderilemeyecek türde bir veri olması ve almanya' ya hdd' ler ile taşınması ve süper bilgisayarlar yardımı ile işlenmesi ve bize yukarıdaki resmin sunulması kafalarda elbette soru işareti bırakacaktır. anlamak için aşağıdaki linkleri okumak evren, bigbang, uzay neden karanlık, insan gözünün görebildiği renkler, karadeliğin etrafında x ışınlarından bahsedilmesi (bunu çok saçma buldum okuyunca göreceksin) normal şartlarda evrenin ışıl ışıl olması gerekirken neden karanlık olduğu felan.. bu ışıltının evrenin her yerinde eşit olması gerekirken karadeliğin çok yakınında olmasa bile hangi dalga boyunda ve renkte olduğunu resimde göstermemeleri ama kırmızı renkleri göstermeleri yani ben açıkcası resimi beğenmedim. dh' de tarihe not düşelim.. aklıma şey geldi fi zamanda bir yıldızın etrafındaki toz bulutu yıldızın ışığını düzenli olarak gölgelerken bilim adamlarını epey meşgul etmiş ve hataya düşürmüştü. bu karadelik için aynı şey söylenir mi derseniz sanmıyorum çünkü budur dediler ve aksini ispat etmek için tek bilgi kaynağı kullanılan ekipman ile birlikte yine karadelik budur diyenlerin kendileri olacaktır. evrende herşey karanlık. insan gözüne göre diyoruz tabi. renklendirmeyi ne derece iyi yaptılar bilemeyiz. belki ileri ki yıllarda daha iyi bir karadelik keşfedilir. ula ne uzun yazdım he okuyana bravo.

    dalga boyu ve renk konusuhttps://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/edu_wavelength_figure.jpghttps://www.maplesoft.com/support/help/Maple/view.aspx?path=MathApps%2FWavelengthAndColor

    olbers paradoksuhttps://www.kozmikanafor.com/olbers/


    bir de şu linkteki habere de bir bakın bakalım yanlışlık nerede..https://www.internethaber.com/kara-deligin-ilk-fotografi-yayinlandi-iste-cigir-acan-kara-deligin-resmi-foto-galerisi-2013712.htm?page=4


    özetlersek, zor işi başardılar. daha iyisini isteriz..
    Agzini burnunu kirdirtma bana.
    Onca kritere uygun en yakin karadelik buydu..
    Neyini anlamadin..
    Komplo teorisyenleri gibi dustun pesine bu yersiz supheciligin..
    Pc basinda kaba et buyut.
    Daha isyisini isteriz..
    Yokya..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 12 Nisan 2019; 6:5:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • bu tür olaylarda bilgi felsefesi devreye girer. Dahası girmesi gerekir. Eğer daha önce karşılaşmadığımız türden bir bilgi, olay varsa ve onun hakkında kıyas yapacak bir şeyler yoksa o bilgi hemen balıklama üzerine atılarak doğru ve yanlış olarak etiketlenmemeli. Doğruda olabilir yanlışta. Eldeki veriler doğruya işaret ediyor. Zaman geçtikçe gelen veriler doğru veya yanlış arasındaki oranı değiştirir. Çok bilinen ve neredeyse kesin sanılan bilgiler içinde geçerlidir bu yaklaşım. En doğru dediğimiz bilgi bile % 80 den fazla değildir. %20 her zaman yanlışlama payı vardır. Onun için inanma veya inanmama gibi sonuçlar üretmek anlamsız kalacaktır. Pratik hayatımızda bu bilginin işe yarayıp yaramayacağı daha çok tartışılır bence. Kara delik olsa ne olur olmasa ne olur? Sadece düşünce deneyi veya matematik modellemenin bir ispatı sayılabilir. Tek kazanımı düşünce sistemi olacaktır. Aynı sistemi kulanarak başka şeyler üretirsek ve bundan faydalanabilirsek işte o zaman "vawww" diyebiliriz.

    50 milyon yıl önceki hali şu an için gerçekte hiç bir şey ifade etmez.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.