Şimdi Ara

Kaç Watt Güç Kaynağına İhtiyacınız Var(Gamersnexus) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
0
Favori
3.753
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • _EUA_ kullanıcısına yanıt
    "İtina ile PSU terletilir"

    ***

    Giriş seviyesi ürünlerden en yüksek kaliteyi bekleyemeyiz. Öyle olsa zaten fiyata yansır. Fiyata yansıyan şey de artık giriş seviyesi değildir.

    Sizin durumunuz standart dışı. Üreticiler belli koşullar için belli özelliklerde ürünler tasarlıyorlar. Böylece kalite ve fiyat sarmalı oluşuyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 460w ile

    Rx470 ve R5 2600 kullanıyotum. Ayrıca 3 adet Harddisk 1 Adet sata ve 1 adet nvme disk var. Hepsi birlikte çalışınca dahi sıkıntı çıkmadı. Güç kaynağı 7 Yaşına yakın sanırım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • _EUA_ kullanıcısına yanıt
    Icini actiginizi söylediginiz psunun fotosunu cektiniz mi? cektiniz ise buraya koyabilir misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Epirus kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum.
    Ama bir noktayı açmak isterim.
    Bazı nadir giriş seviyesi ürünler, üst segment ürünlerden bile "kaliteli" olabiliyor, pek çok açıdan. Gelişen teknolojiler, farklı tasarımlar bu tip süprizler yapabiliyor.

    Bir ürün fiyat açısından giriş seviyesi olabilir. Ama siz üründe mesela overload, overtermal protection, kısadevre koruması var diyip bu devreler PSU yu bi koruyup bir korumuyorsa "e ucuz bu ne bekliyordun" şeklindeki "yaygın düşünce" en azından tüketici haklarını korunması hakkındaki kanun tarafından doğru olarak karşılanmaz. Bilirkişi gözü ile; bir ürün giriş seviyesi diye, fiyatı ucuz diye, üzerinde yazan spesifikasyonlarını karşılamaması yada kullanımını ciddi derecede kısıtlaması beklenemez. Karşılayamadığı noktada giriş seviyesi ürünü değil ayıplı ürün kategorisine girer çünkü.

    Kalite, kullanım ömrünü ve aldığın performansı etkiler evet. PSU için giriş seviyesinde tabiiki ripple değerleri daha yüksek olacaktır, OC de çok da iyi sonuç vermeyecek, kitleyecektir, diğer PSU lara göre clockskewe düşürecek, peak güç değeri düşük olacak veya yüksek fan sesi ve digital noise yapacaktır. Ama spesifikasyonlar içinde kaldığı sürece bunlar zaten sorun oluşturmaz, normal bilgisayar bileşenlerini, OC yapılmayan sistemleri etkilemesi beklenmez. Spec dışına çıktığı anda da zaten o PSU ayıplı ürün olur...

    Yani amerikan zihniyetindeki "pahalı ise vardır bir kerameti" düşüncesini ben doğru bulmuyorum diyelim.
    Her zaman ve daima F/P taraftarıyım , öyle de olacağım.
    En azından piyangoda büyük ikramiyeyi kazanana kadar :
    (Şaka yaptım yahu, bu ülkede piyango bileti mi alınır. Kimin kazanacağı önceden belli zaten...)




  • kunGFu kullanıcısına yanıt
    Çektim çektim de... Bugün arkadaş da sordu, aradım taradım bulamadım. Yanan mosfetinin resmini bulabildim sadece aynı değerde alayım karaköyden diye. Diğerlerini silmişim. Siz siz olun 64GB telefon almayın. Bir sonrakini 256GB alacağım artık. Ne bileyim fazla fazla yeter diye düşünmüştüm 16GB dan geçerken...
  • _EUA_ kullanıcısına yanıt
    Yanan mosfetinin resmi derken heralde yanlis oldu, everest ten bahsediyordum, sama ve vivo24k ile karsilastirmak maksadi ile rica etmistim. Mosfeti mi yandi ki?

    Bir konuda daha vardi aslinda ahbc ile %60/70 yükte ne yaparken yanmisti psular? Belki ilk parti ürünlerde sorunda olabilir, ihtimaller dahilinde tabi ki... Cünkü kutusu bile degisik ürünler geliyordu arkadaslara. ayni ürün 60ahbc fakat farkli farkli kutular vardi, bende uyarmistim cok kere... büyük ihtimal sitede yayinlanan bilgiler disinda farkli fason bir üründe girmis olabilir piyasaya... artik kime ne kismet, iyi cikan kullanmaya devam ediyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 2 Eylül 2020; 0:29:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • _EUA_ kullanıcısına yanıt
    Konuya yazma nedenim; Güç ihtiyacı dışında PSU koruma mekanizmalarının da önemli olduğunu @Kaos_3492'nin FSP 60AHBC'sini baz alarak belirtmekti.

    PSU'lar hakkında benden çok daha bilgili kişiler de konuya yazmaya başladı. Ben izleme ve dolayısıyla yeni şeyler öğrenme moduna geçiyorum.

    Bu günün kazancı şimdilik 'Son PSU Terletici' ile rastlaşmak oldu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 2 Eylül 2020; 1:0:52 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • kunGFu kullanıcısına yanıt
    Bende everestten bahsediyorum. Everestin bir mosfeti yandı. Yoksa neden açayım içini. Ama madende yada çalışırken yükte yada idle da yanmadı. Kendi kişisel bilgisayarımdaydı. Kapattım düzgün şekilde, söktüm başka bir bilgisayara taktım. Verdim coşkuyu kalkmadı. Tık bile demedi. Noldu ne olmadı anlamdım. Güç kablosu değiştim olmadı eski bilgisayara geri taktım. Tık yok. Koydum köşeye. 250w la devam ettim. Sonra bi ara açtım sigorta gitmiş. Değiştim yine attı tabi. Girişteki çift mosfetten biri uçmuş meğer. Elektronik discharge'a verdim. Güç girişde sorunları olsa madendekileri röle ile kapatıp açıyorum hiç biri sorun vermedi. Ondan olamaz. Başka hiç bir şey de yok bozulmasını gerektiricek. Kapalıyken nasıl bozulur ki. Oluyor nadiren de olsa. Bu 3. mü nedir statik elektrik yüzünden durup dururken yaktığım cihaz. Biri bi mcu idi. O sayılmaz aslında da... Diğeri ne idi onu da hatırlamadım. Topraklamakla uğraşacak kadar da pimpirikli de değilim.

    Vivo 24k içinin resimlerine baktım devre aynı hemen hemen. Modüler kısımdan tanıyamadım ilkin. Az bakınca değiştiğim mosfetin yerini şak diye gördüm. Yanan sigortanın yeri, çarpan kapasitörün yeri, mosfet ve diyot sırası heatsinki aynı en azından. Bi PCB kırmızı olmuş, şekil yapmışlar e olsun o kadar. Belki ufak revizyonlar da vardır. Her devrede olur. 20 kere çizersin 21. de daha iyi olur devre, 22 de daha da iyi. İllaki ellemişlerdir.

    Benim aldığım FSP Kutuları bildiğiniz kahverengi oluklu mukavvadan karton kutu idi. Üzerinde siyah ile PSU resmi basmışlar. Aaa dur birinin kutusu burdaydı ya, bulamamıştım iade ederken. Ahanda buldum. Tam modelini söylüyorum FSP700-60AHBC. AHBC den aklımda kalmıştı. AHBe AHBe dediğimden. Çaaat, Paaat. Ateş fışkırıyordu valla. Korkuyordun. Büyük ihtimal kapasitör patlama sesi. (Çok patlattım, biliyorum). Sanırım rezonans bir sıkıntı vardı devrede, belli koşullarda rezonasyon büyüyüp kapasitörü patlatıyor diye tahmin etmiştim. Yada kapasitörlerin ESR çok yüksek kalıyordu o seviye için, çok ısınıyordu, bilemem. Açıp bakmadım içlerini garantisi var diye. FSP ile konuşurken de fason demişlerdi. FSP kendisi fason üretir başkasına niye fason ürettirsin demiştim. Garibime gitmişti, oradan aklımda kalmış. Para herşeyi bozuyor işte demekki. Yoksa sıkıntı çıkartmasa idi bende kullanırdım. Zaten kullanıyordum. Çünkü FSP sorun çıkartmayanları almayı kabul etmemişti. Ben de hepsi patlayana kadar çalıştırdım mecbur. Eee yazık ama napalım...




  • Epirus kullanıcısına yanıt
    Benimki öyle genel devre bilgisi, güç elektroniği merakı. Çok bir bilgim de yokda konuşacak kadar anlıyoruz diyelim. İhtisas alanım değil sonuçta ama bir dönem PV lere merak salmış, şarj devreleri, güç elektroniklerini kurcalamıştım. Haliyle eline PSU geçince neymiş değerleri diye bakıyorsun markasından önce. Sizin talihsizliğiniz 60AHBC den bahsedip, övüp kötü anılarımı depreştirmek oldu :D
    Yoksa tabi. OCP ve OVP siz PSU mu olur. Yakarsın komple tüm bileşenleri komple kasayla beraber eğer evi yakamazsan. Kaç binlik cihaz emanet ediyoruz PSUya. O 60AHBC ler 2 tane de GPU mu da götürmüşdü yanlarında ahrete. O GPU larında VRM leri de zayıftı aslında ITX oldukları için. Ondan gittiler. Yük altında iken ani kesilmelere karşı dayanıksız üretmişler. Tasarım ayıbı. Yoksa onlara da bir şey olmazdı. Aynı marka ve çip tam boylar GPUlarda sıkıntı olmadı mesela PSUlar patladığında. Tabi patlama sırasında rail ne idi, voltaj spike oldu mu yada ne oldu onu da bilemiyorum. Sonradan araştırırken anlamıştım o serinin VRM lerinin zayıf olduğunu...
    Selamlar.




  • _EUA_ kullanıcısına yanıt
    Merhaba, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ben işin teknik uzmanı değilim, yıllardır kullandığımız ürünler ve her nesilde güç ihtiyacı ve ısı sorunları da artıyor, en azından performans vaat eden işlemcilerde ve bunlar da üretim teknolojisi ufaldıkça transistör sayıları artan ürünler.

    Daha fazla transistör demek, boyutları ufalsa da sayıları katlanarak artan işlem birimleri ve bu işlem esnasında da güç harcayıp ısı açığa çıkartan bileşenler.
    Yani, nitelik arttıkça ufalan boyutlar nicel olarak artan sayıyı dengeleyemiyor, performans artışı için ödenen bedel daha fazla güç harcamak ve ısınmak demek, bunu anlatmak istemiştim.
    Dediğim gibi, bu bağlamda pro teknik veya akademik bir tartışma yapacak konumda değilim, yeri de değil zaten. Uzmanı olan daha teknik şekilde açıklar, ben de öğrenmiş olurum ve öğrenmeye devam ediyorum. :)
  • Zenohsama kullanıcısına yanıt
    Ben sizi tam olarak anlıyorum. Sizde bilginizi paylaşıyorsunuz ben de.
    Benim söylediğim de "core sayısı arttırılmadığı sürece", IPC sebebi ile yani daha hızlı iş yapmak için mimaride yapılan değişiklikler sebebi ile artan transistör sayısının tüketeceği enerjinin, üretim teknolojisinin yükselmesi ile tasarruf edilenden hemen her zaman daha az olması. Çünkü transistör boyutları küçüldükçe transistör sayısı artsa bile, tasarruf edilen enerji miktarı da eklenen transistör sayısıyla birlikte artıyor. En azından CPU lar için bu böyle. GPU lar mesela çok farklı bir dal. Bu sözlerim onu için de geçerli ama onların core sayısı mimarilerine dahil değerlendirildiğinde sonuç başka, değerlendirilmediğinde başka çıkıyor...

    Tabiiki işlemciler böyle çok verimli oldu, 4 işlemci yerine 6 tane işlemci satalım diye core arttırımına gidiyorlar. Bu durumda bile toplam güç tüketimi yine de dengede kalıyor. Çünkü tüm çekirdekler aynı anda kullanılmıyor. Nadir programlar lazım tüm çekirdekleri kullanmak için, mesela, video encoding gibi... Yani ek çekirdekler bile işlemcinin "peak" değerlerini bir miktar yükseltir o kadar. Günümüzdeki işlemciler zaten tüm çekirdekleri aynı anda kullandığında işlemci saat hızını düşürür enerji tüketimi ve ısı üretimini azaltmak için. O yüzden atıyorum "TurboBoost" 4,7Ghz dir. 2 çekirdek aktif ise CPU 4,7 görür ama tüm çekirdekler kullanıldığında 4,4Ghz'e düşer CPU hızı ve güç tüketimini kendisi sınırlandırır. Ha biz PTabloları ile oynayarak hepsi 4,7 çalışsın, o kadar para vermişiz, yatmasın diyoruz. Tabii gerekli soğutmayı sağlayacak daha büyük fanlarla, ona göre PSU kullanarak. Yoksa ısınan işlemci zaten o yüksek frekanslara çık(a)mıyor, kendini frenliyor yine. Hatta AMD işlemcilerde son mimarilerde eğer voltajda bir tutarsızlık, oynaklık olursa yine işlemci hızını düşürüyordu belirli bir süreliğine, stabiliteyi arttırmak için...

    Olayın özü kabaca bu şekilde benim açımdan. Bunları da okulda öğretmiyorlar ayrıca, araştırıp kendi edindiğim, gözlemlediğim bilgiler.
    Yoksa eğer "genel geçer yaklaşım" hakikaten doğru olsaydı "fansız crysis çalıştıran" CPU+GPU birlikte tek pakette olan karma çipler (Ryzen 4000 APU) çıkamazdı piyasaya.

    Selam olsun.




  • Standart kullanıcı için 600w üstü psu kesinlikle gereksizdir.Eğer çift ekran kartı, üst düzey oc olmayacaksa boşa para verirsiniz.600w 80+ sertifikalı psu ne olursa olsun sistemi çok rahat besler

    8 pin power girişi max 150w çeker.6 pin ise 75w.Pci-x 3.0 ve 2.0 75w, 4.0'da 125w çekebilir.4 pin işlemci bağlantısı max 140w güç iletebilir.Bunun üzerinde güç çekemez.Peak güç değeri 100w fark etmez.Max 20-25w fark eder

    İnsanlara boşuna 800-900w psu önermekten vazgeçin

    Dandirik psu alın demiyorum ama 80+ bronze sertifikalı herhangi bir psu çok rahat işinizi görür
  • DeepestSea kullanıcısına yanıt
    şu psu 10700+3080 i besler mi sizce? yoksa 3070 mi bekleyeyim

    https://www.sinerji.gen.tr/coolermaster-750w-mwe-80-white-guc-kaynagi-p-31670



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SirArthurDayne -- 24 Eylül 2020; 20:21:3 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SirArthurDayne

    şu psu 10700+3080 i besler mi sizce? yoksa 3070 mi bekleyeyim

    https://www.sinerji.gen.tr/coolermaster-750w-mwe-80-white-guc-kaynagi-p-31670
    10700 140w'lık bir işlemci.3080 ise 320w'lık güç çekebiliyor.460W cpu ve gpu max güç değeri var

    Max 120w anakart, ram, hdd ve extra fanlar güç çeker.580W anlık tüketim oluşur

    Attığınız 750w psu'nun vereceği max %85 verimlilikte 637.5W.Düz 620 diyin ona.Rahat rahat besler




  • DeepestSea kullanıcısına yanıt
    PSU ların güçleri girişten değil, çıkıştan ölçülür.
    Yani 750w lık PSU, %85 verimde şebekeden ~880w çekerek kasaya 750w besler.
    Ayrıca PSU ların +50-100w lık peakları bulunur. 750w nominal değerdir, yani sürekli olarak çekilebilecek gücü ifade eder.
    Bu sebeple, eğer hesapta bir hata yoksa, 600w lık PSU bile rahat rahat besler.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.