Şimdi Ara

JESDER 5 bin vatandaşa iş ve ekmek sahibi olanağı sağlayacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
452
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Jeotermal Enerji Yatırımcıları Derneği (JESDER) tarafından yapılan açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Manisa, Denizli ve Aydın’da devam eden yaklaşık 3 bin dönüme yakın seranın ısıtılması ile ilgili çalışmaların tüm halk tarafından bilindiği bu çalışmalar sonlandığında 5 bin vatandaşın iş ve ekmek sahibi olacağı duyuruldu.


    JESDER 5 bin vatandaşa iş ve ekmek sahibi olanağı sağlayacak



    Açıklamada şu hususlara yer verildi:

    "Türkiye coğrafi konumu itibari ile yenilenebilir enerjide önemli bir yere sahiptir. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda, Aydın jeotermal enerji kaynakları açısından en verimli ilimizdir. Aydın'da toplam 29 santral ve 790 Mw kurulu güç ile bölgenin elektrik enerji ihtiyacının 2,5 katı oranında enerji arzı sağlıyoruz. Jeotermal kaynak alanında verimli olan bir diğer ilimiz Manisa-Salihli’de Kurulu güç kapasitemiz 70 MWe ‘dir. Yıllık 560 GWh elektrik üretimiyle ve ilçemizin konut ısıtma sisteminin ihtiyacı olan jeotermal ısıtma projemizle evlere, iş yerlerine ulaşıyor ve 10.000 konutun ısı ihtiyacını jeotermal kaynaklardan karşılıyoruz. Şu anda Türkiye’de toplamda 130.000 konut eşdeğerinde jeotermal kaynaklı ısıtma yapılıyor. Hedefimiz 1 milyon konuta ulaşmak. Özellikle bölgesel bazda ısıtma ihtiyacı için yerel kamu kurumlarının alt yapı çalışmalarının tamamlanması gerekmekte. Bunun için de Bakanlık bünyesinde yürütülen ısıtma mevzuatının bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Isıtmanın yanı sıra seracılık ve kurutmada da büyük oranda jeotermal kaynaktan faydalanılmaktadır.

    Jeotermal kaynaklı seracılık için Aydın olmak üzere, Afyon, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Manisa, Denizli, Antalya'nın da jeotermal kaynaklı seracılık için en doğru şehirler. Karacasu da özel bir şirket tarafından 80 dönümlük bir arazi üzerinde jeotermal kaynaklı sera kurma projesi yer almakta ve proje tamamlandığında direk serada çalışacak 200 kişi ve bağlı yan istihdam kolları ile birlikte toplam 500 kişilik istihdam oluşturulması hedeflenmektedir. Bunu da Karacasu halkı için büyük bir avantaj olarak görüyoruz. Çünkü Son 10 yıllık nüfus artışına bakıldığında Karacasu ilçesinin 10 yıl içinde devamlı göç verdiği ve küçülmekte olduğu görülmektedir. Özel şirketin amaçlarından biri de Karacasu havzası içinde yerel ve bölgesel işletmeler kurarak bölge halkının bulundaki yerden göç etmeden çalışma imkanı bulmasını sağlamaktır. Bu projeyle birlikte Karacasu yaklaşık 71.000.000 TL lik bir yatırıma kavuşacak."


    "Jeotermal ısıtmalı seralarda verim 30-40 tona varmaktadır"

     

    Açıklamada, Aydın’da jeotermal ısıtmasız seralarda yılda 2 dönem halinde yapılan araştırmalarda dekarda 12-20 ton arası verim alınırken, jeotermal ısıtmalı seralarda bu verimin 30-40 tona vardığına dikkat çekilerek, ."Bu seralar modern teknolojik seralar olduğu için toprak kullanılmamaktadır. ayısıyla topraktan gelebilecek herhangi bir hastalığa karşı ilaç kullanımına da gerek kalmamaktadır. Sıcaklık kontrolü bilgisayar vasıtası ile yapıldığından sıcaklık kontrol ve dengesi verimli bir şekilde çalışmaktadır. Kurutma ise Aydın ekonomisinin belkemiğini oluşturan kuru meyve üretim ve ticaretinde hayati önem taşıyor. Türkiye kuru meyve ticaretinde dünyada ilk sırada yer alıyor. Türkiye kuru üzümde dünya üretiminin yüzde 36’sını, kuru incirde ise yüzde 40’ını tek başına karşılıyor. Dünya kuru meyve ihracatının yüzde 17’si de Türkiye tarafından karşılanıyor. Özellikle Aydın’ın tüm dünyaya ihraç ettiği kuru incirde kurutma işleminin etkinliği büyük önem taşıyor. İncirde kurutmanın ana amacı, su oranını yüzde 18-20’ye indirmek. Yabancı maddelerin bulaşmasını önlemek için kurutma işleminin büyük bir özenle yapılması gerekiyor. Bölgenin elektrik enerji ihtiyacına hatırı sayılır miktarda enerji arzı sağlıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Manisa, Denizli ve Aydın’da devam eden yaklaşık 3 bin dönüme yakın seranın ısıtılması ile ilgili çalışmalarımız tüm halkımız tarafından bilinmektedir. Bu çalışmalar sonlandığında 5 bin vatandaşımız iş ve ekmek sahibi olacaktır."


    JESDER Başkanı Ufuk Şentürk: Jeotermale devlet desteği artırılmalı


    Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği Başkanı Şentürk, "Sektörde elektrik üretiminde Avrupa'da birinci, dünyada 4'üncüyüz. Devlet 80-100 milyon dolarlık destek verirse önümüz açılır" dedi.


    Ege Bölgesi, Türkiye'yi jeotermal kaynaklarından elektrik üretimiyle Avrupa'da birinci, dünyada ise dördüncü sıraya taşırken, Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, derneğin bir ilk olarak 2014 yılında faaliyete geçtiğini söyledi.


    DÜNYA BANKASI TEŞVİKİ

    Şentürk, "Manisa, Denizli, Çanakkale, Aydın ve Afyon'da toplam 58 jeotermal elektrik santrali bulunuyor. Jeotermalin Türkiye'ye katkısı çok büyük. Türkiye bu alanda dünyanın en zengin ülkelerinden birisi. Türkiye, 10 yılda Avrupa'da birinci sıraya yükseldi. Şu anda jeotermal kaynaklarından ısınma dışında elektrik üretimi, sebze meyve kurutma ve sera çalışmalarında faydalanıyoruz" dedi. Dünya Bankası'nın Türkiye'deki jeotermal kaynakları desteklediğini belirten Şentürk, "Bir sigorta mekanizması meydana getirdik. Dünya Bankası bunun için Türkiye'ye 40 milyon dolar sermaye getirdi. Bu sigorta mekanizması şöyle çalışıyor: Bir kuyu açmak istediğimizi ve buradan 80 derece su elde edeceğimizi belirtiyoruz. Dünya Bankası bunu kabul ediyor sigorta mekanizması içine alıyor ve bu kuyuyu delmeye başlıyoruz. Başarısız olursak Dünya Bankası bu çalışmanın yüzde 60'ını tazmin ediyor. Başarılı olursak yüzde 10 prim veriyoruz. Bu şekilde dönen 40 milyon dolarlık bir sigorta fonu var" diye konuştu. Şentürk şöyle devam etti: "Şu an 8 sondaj projesi sunuldu. Bu mekanizmayı daha da genişletirsek yani Dünya Bankası'nın koyduğu 40 milyon doların yanına 80-100 milyon dolar da devletimiz koyarsa önümüz açılır. Türkiye'nin her yerinde yeni yatırımlar yapılır. Ülkemize büyük katkısı olur."


    ÜLKEMİZİN YÜZDE 70'İNİ ISITIRIZ

    YENİ Asır'a sektörle ilgili açıklamalarda bulunan JESDER Başkanı Şentürk, "Ülke olarak jeotermal kaynaklarından daha çok faydalanmamız lazım. Jeotermal enerji seracılık ile birlikte daha birçok alanda kullanılabilir. Şehir ısıtmasında çok avantajlıyız. Türkiye'nin yüzde 70'i bu jeotermal kaynaklarla ısıtılabilir. Bu da doğalgaz hegamonyasının sona ermesi anlamına gelir. Bu konuda iddialıyız. Çünkü sadece şehir ısıtmasında kullanılabilecek kaynaklarımız Ege Bölgesiyle sınırlı değil. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'da da var" diye konuştu. Şentürk, "Ülkemizin dört bir yanında termal otel olması yer altı zenginliklerimizin bir göstergesi. Bu potansiyel teşvik ve yeni yatırımlarla gün yüzüne çıkarılmalı" görüşünü dile getirdi.








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.