Şimdi Ara

java, jsp ve jsf hakkında bilgi istiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
2.658
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar
    1. sorum java ile wep uygulamalari yapmak için jsf mi yoksa jsp mi öğrenilmeli?

    2. sorum örneğin jsf ile wep tabanlı uygulamalar yapmak için javanın temelini bilmek yeterlimi?

    3. sorum yoksa jsf yada jsp javanın kütüphanelerini kullanan farklı bir teknolojimi.

    4. sü ise uzun lafın kısası php asp varken kalkipta java ile wep uygulamaları yazmak sizce saçmamı yoksa dahami iyi yoksa ne.

    Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim



  • Yokmu bu konuda bir iki fikir beyan edebilecek arkadaş.
  • Bildiğim kadarıyla yazayımm o zaman;

    Java bir programlama dilidir. Programlama dilinin yanında java teknolojileri çok geniş ve kapsamlıdır. Bir çok teknoloji içerir. java ile web geliştirecekseniz öncelikle java öğrenin derim. Başta tam bilmeniz gerekmeyebilir ama bilmekte fayda var.

    jsp java Servlet teknolojisi temelli sunucu taraflı web geliştirme platformudur ve html ile sunucu taraflı Java progamlarının birlikte çalışmasını sağlar. asp, aspx ve php gibi düşünebilirsiniz. Zaten yazılan kodlar da

    <% 
    String ad="gergozen";
    out.println(ad);
    %>


    şeklindedir. Yani html içine gömülü kodların işlenmesi neticesinde html kodlar yaratılır. Javascript gibi tarayıcı tarafından işlenmez.

    jsf ise bir framework'tür. Bunu da asp.net gibi düşünedilirsiniz.

    <%@ taglib uri="http://java.sun.com/jsf/html" prefix="h" %> 
    <%@ taglib uri="http://java.sun.com/jsf/core" prefix="f" %>
    <html>
    <head>
    <title></title>
    </head>
    <body>
    <f:view>
    <h:outputText value="deneme" />
    </f:view>
    </body>
    </html>


    şeklinde bir kod yapısı vardır. Java beanleri yazmak için her şekilde javaya ihtiyacınız olacaktır.

    http://www.melihsakarya.com/seminer/JSF%20(Java%20Server%20Faces).pdf linkinden jsf hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

    En önemli soru neden kulanılması gerektiği. Öncelikle ücretsiz sunucu .net sunucusu bulmaktan bile zor (en azından eskiden zordu, şimdi de öyledir herhalde), tabi kendi sunucunuzu kuracaksanız bilemem. PHP'yi nispeten daha kolay öğrenebilir ve daha rahat destek alabilirsiniz. Java dilini bilen çok değil, daha doğrusu iyi derecede bilenlerin çok vakti yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gergozen -- 14 Mart 2011; 9:36:11 >




  • gergozen yardımın için tesekkurler. bu sunucu olayındaki sıkıntıyı bilmiyordum. Şimdi git kardesim internetten araştir diyende olur belki :) Ama internete internette bu konuda düzgün bilgiler yok malesef. Jsp nin piyasada 2002 senesinde çıkarılmış ve bazilarinin eleştirdiği kitab hariç kitabı bile yok mesela. sadece yakında mimar aslanın bir jsp kitabı cıkacak nezaman acaba oda belli deil



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mngtolga -- 14 Mart 2011; 12:08:03 >
  • jsp için pusulanın bir kitabı var ama yeterli değil. Yine de başlangıç sağlıyor. Ancak o kitaptaki programların çoğu tarih oldu (bendeki kitap 5 yıllık falan).

    Ancak jsp java temelli bir teknoloji olduğu için java bilmek çoğu zaman yeterli oluyor (ben çok mu iyi biliyorum ? hayır, ama rahatça anlamama yetiyor).

    c# ile java aslında neredeyse tornadan çıkmış kadar benziyorlar birbirlerine birinde console.writeLine diğerinde System.out.println. Birini öğrenince diğeri çok kolay geliyor syntax olarak.

    c bilmediğimden emin değilim ama php ile c veya c++ benzeşiyormuş.

    Şahsi kanaatim, Java daha çok kurumsal çözümlere yönelik bir dile dönüştü zamanla. Bu dile hakim bir çok deneyimli programcılar var piyasada (garip bir tabir tabi). Hatta bir kaçıyla tanışma imkanım da oldu. Ancak bu kişiler genelde vakit sıkıntısı yaşıyor. Sadece javada değil tabi diğer alanlarda da durum böyle.

    Apache den TomCat , BEA Systems den WebLogic ve IBM den WebSphere sunucu yazılımları tarafdan desteklenen güçlü bir platformdur java (başkaları da vardır elbet). jsp içinse beans (fasulyeler) en güçlü tarafı diye biliyorum.

    Java güçlü ama destek bulması nispeten zor (ben hiç sıkıntı yaşamadım şimdiye kadar, belki de proje bazlı çalışmamamdan) bu nedenle öğrenim süreci daha zahmetli ve uzun ama güçlü bir programlama dilidir.

    Piyasada ihtiyaç var mıdır? Vardır. Önemli olan ihtiyacı karşılayacak düzeye gelebilecekmisiniz yoksa yarı yolda pes mi edeceksiniz.

    Bu linux gibi biraz. Çevrenizde destek bulmak zor, çünkü bilgisayarı windows sanan çok, hangi versiyonu kullandığını bile bilmiyor çoğu.

    Bir iki örnek vereyim;
    Karşı komşumun oğlu lise programlama okuyormuş. Biraz konuşayım dedim. Ne linux, ne oracle bilmiyor. c# ve Java'nın bile sadece adını durmuş. Dedim c++ biraz dedi. e o zaman ne öğreniyorlar. Bahsetti assemly falan diye... üzüldüm.

    Bir linux acemisi olarak 2 gün önce pardusta php extensionları nerede tutuyor diye kendi forumlarına (özgürlük için) yazdım cevap gelmedi, burada da yazdım cevap bekliyorum. Burada karar tamamen benim; uğraşmalımıyım yoksa ubuntuya mı dönmeliyim (windows'a dönmek istemiyorum). Belki pisi paketleri yerine başka kaynaklardan indirip manuel kurulum yaparsam düzeltirim.

    O zaman yarın tüm devlet daireleri pardus kullanacak derlerse diğer arkadaşlarımdan bir adım önde olurum. Çünkü windowsu benim kadar bilen çoktur (o bile yetersiz bence). Linux kulanmayı bilen kaç memur var. Ha benimki biraz gereksiz (isevmesem uğraşmam) çünkü bu kamu sektörü, farklı işliyor. Ama özel sektörde bir nitelik sizi birçok kişinin önüne çekiyor bir anda.

    Neyse gerçek hayatta ne mi oluyor, php projesi daha çok olduğu için bilen eleman ihtiyacı daha çok oluyor. Hem öğrenmesi kolay (yukarıdaki sebeplerden), hem hazır scriptler çok fazla (belki piyasanın %90'ının oluşturur).

    PHP bilmek yetiyor mu ? Hayır. Bir çok scripy smarty veya zend gibi framework'ler kullanıyor, ki bu da java da jsf'e denk düşüyor.

    Çok mu yazdım ?




  • valla okumasi iyi idi paylaşımlar için çok teşekkür ederim bayagi aydinlatici oldu :) bu arada o kitaptan haberim var. bendede 2001 senesine ait bir kitap var java server pages adinda . Çok eski bir kitap ve bende 2. el buldum piyasada yok çünkü.


    Anlattiğiniz komşunuzun olayina gelince. Daha önce gittiğim kursta sınıfta 9-10 kişi 2 yıllık programlama mezunu. gel görki html yi düzgün bilmeyenleri vardi.
    kisacasi ben bu 9-10 kişi arasindan sadece 1 tanesini yeterli gördüm gerisi inanın benden beterdi (ki ben kendi çabamla çalışıyorum okul mezunu deilim). Buna ilaveten bir kişi daha vardi oda mühendis biri ama bilgisayarla alakali deil başka bir branşta. Kendi kendini geliştirmiş bir arkadaşımız. Onun azmini tebrik etmek lazim. Yani buradan ne çıkarilmasi gerek olduğu açık bir durum..

    Umarim bende çok kısa yazmamışımdır :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mngtolga -- 14 Mart 2011; 21:45:37 >
  • kesinlikle jsf...

    http://www.primefaces.org/
    http://www.jboss.org/richfaces

    bu frameworkleri incelemenizde fayda var...işinizi kolaylaştıracaklardır...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.