Şimdi Ara

İstatistik Bölümleri Hakkında Son Bilgilendirme ( ÇOK SORU GELİYOR )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
4.534
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu konu hakkında neredeyse gördüğüm her konuya cevap verme gereksinimde bulundum insanların bilinçlenmesi için elimden geleni yaptım. Yine yazayım çekinmeden. Yazılım diye bahsettiğimiz alan çok geniş bir alan Veri Bilimi,Makine Öğrenmesi,Yapay Zeka diye bahsedilen disiplinler ise yazılım sektörünün içinde bulunan alanlar. Günümüz ve geleceğin petrolü olarak nitelendirilen verinin anlamlı hale getirilmesinde istatistik bilimi çok önemli rol oynuyor.




    Yazılım sektöründe çalışmayı düşünüyorsanız. Veri Bilimi , Makine Öğrenmesi , Yapay Zeka gibi kavramlar ilginizi çekiyorsa bu alanlarda çalışmayı düşünüyorsanız İstatistik bölümünü kesinlikle tercih edebilirsiniz. Çünkü veri bilimi dediğimiz bu alan aslında istatistiğin uygulanması demek sadece metot olarak yazılım dillerine ihtiyaç duyuluyor.




    YTÜ İstatistik eğitiminin hedefi sektöre donanımlı veri bilimciler kazandırmak. Bu alanda bilgisayar yazılım endüstri matematik mühendisliği gibi bölümler mezunları da çalışsa da bu işin temelinin istatistik olduğunu söylemek gerekir. Yani ne kadar iyi seviyede programlama bilirseniz bilin istatistik bilmeden data scientist,machine learning engineer olamazsınız. Hatta günümüzde data scientist pozisyonlarına çok fazla alandan insanlar başvurduğu için kurumsal ve sağlam firmalar istatistik ya da veri bilimi üzerine yüksek lisans eğitimi almış kişileri tercih ediyor. Bir istatistik mezunu olarak eğer programlama alanında yeterli donanıma sahip olursanız ve üniversite eğitimi boyunca bir şeyler kazanmaya çalışırsanız emin olun veri bilimi alanında mühendislerin bile önüne geçme fırsatınız var çünkü bir bilgisayar mühendisi derslerinin belki de %10 %15'i istatistik disiplinin içeriklerini barındırıyor. Aynı durum diğer mühendislikler için de geçerli elektrik-elektronik mühendisliği okuyup veri biliminde çalışacaksanız tonla elektronik elektrik dersi almanın ne anlamı var ?




    Kritik noktaysa şu eğitim alacağınız istatistik bölümü donanımlı bir üniversitede olmalı. Mümkünse veri bilimi genel olarak yazılım sektörü de diyebiliriz İstanbul merkezli olduğu için YTÜ ODTÜ'den sıralama olarak çok geride olsa da emin olun eğitim ve iş olanakları açısından ciddi bir fark olduğunu düşünmüyorum. YTÜ İstatistik mezunlarının nerelerde çalıştıklarını linkedin üzerinden incelerseniz dediğimi anlarsınız.




    Ben veri bilimci olmak istemiyorum backend,front end , web developer , mobile developer gibi alanlarda çalışmak istiyorum diyorsanız bu alanlar için herhangi bir akademik birikim gerekmiyor (matematik,fizik vs.) sadece yazılım dillerine hakim olmanız yeterli bundan dolayı bilgisayar mühendisliği , yazılım mühendisliği bu alanlar için avantajlı. Peki istatistik mezunu olup kendimi geliştirirsem bu bahsettiğimiz veri bilimi dışındaki alanlarda yazılımcı olabilir miyim? Cevap evet ancak eğitim göreceğiniz üniversitelerde bu alanlara yönelik eğitimler çok sınırlı olacak sizin kendinizin dijital platformlardan eğitim almanız gerekecek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sm1leee -- 11 Haziran 2023; 12:23:13 >







  • .

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • up

  • Squewewe S kullanıcısına yanıt
    neden etiketledin hocam bir yerde sordum mu unuttum

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hocam tam hatırlamıyorum ama sanki siz bir ara bir bölüm için ne bulduysaniz yazın demiştiniz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hocam ileride veri bilimi alaninin daralacagini soyluyorlar katiliyor musunuz?Giris seviyesinde ise is olmadigini herkesin orta seviye ve ustu eleman aradigindan bahsediliyor bunlarin dogruluk payi var mi?Turkiyede bu bolumun onemi kavrandi mi piyasada sizce?Bir de Istanbul disi yazilim bolumu okumak cok fark yaratir mi islerin cogunun remote oldugunu duymustum bu da bir yalan mi? Tesekkur ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • YTÜ istatistik 150k dan 50k ya çekerse sasirmayacam


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kaliteli konu. İstatistik bölümleri hakkında soruları olan buraya sorabilir.

    @sm1leee @sm1Ieee dostum benim son bir sorum var. 150K sıralama ile büyük ihtimalle Hacettepe gelecek ama YTÜ 100K civarı kapatacak. İlk veya ilk iki yıl Ege'de okuyacağım, myp ile Hacettepe'ye geçebileceğim yüksek ihtimal ancak YTÜ'ye nasıl geçebilirim? Teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dursung_ -- 5 Ağustos 2022; 14:9:40 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • bahsettiğiniz şey az da olsa doğru çünkü her bölümden insan bu alanda çalışmak istiyor maaş skalasının yüksek olması ve çalışma ortamının çok iyi olması bunun en büyük etkeni. Konuda bahsettiğim gibi kurumsal ve iyi firmalar veri bilimi ve istatistik alanında yüksek lisans yapmış kişileri daha çok tercih ediyor bunun sebebi altını çizerek söylüyorum bu alanın sadece programlamadan ibaret olmaması. Veri bilimi pozisyonuna başvurup aslında veri bilimci değil de veri analisti niteliğinde olan kişi sayısı çok fazla. Veri Bilimci exceldeki verileri kullanarak grafik çizdiren kişi değildir. Veri bilimci 3-6-9 aylık süre aralıklarında proje yapan kişilerdir. Veriler toplanır temizlenir hipotezler kurulur güven derecesi belirlenir bunun yanında istatistiksel modeller kurulabilir.


    size şöyle güzel örneklerle durumu daha iyi açıklayayım ;


    Bilgisayar mühendisliği eğitimi almış ve veri bilimci olmak isteyen birini düşünelim. Eğer bu kişi üniversite eğitimi süresince kendisini istatistik alanında geliştirmemişse veri bilimci olamayacaktır. Ayrıca kendisini istatistik alanında geliştirme fırsatını çok fazla bulamayacak çünkü yoğun bir donanım,elektronik eğitimi görecek.


    İyi bir üniversitede istatistik eğitimi almış birini ele alırsak bu kişi eğitim hayatı boyunca ister istemez iyi bir istatistik,matematik altyapısına sahip olacak. Bunun yanında kendisini eğitim süresince programlama alanında geliştirirse veri bilimi alanında başarılı olması kaçınılmaz. Çünkü veri bilimi = programlama + istatistiktir.


    Diğer çoğu mühendislikler için de bilgisayar mühendisliği ile aynı durum geçerli ancak Matematik mühendisliği de veri bilimi alanında bir avantaj olarak gözükmekte.


    Son olarak istatistik bilimi hakkında soru soran arkadaşların genel olarak 60-150K bandında olduğunu varsayıyorum bu arkadaşlardan yazılım sektöründe çalışmak isteyen olanları için iyi bir üniversitede istatistik eğitimi alma fırsatları varken başka bir tercihte bulunmalarının mantıklı olmadığını ve istatistik bölümü tercihinin çok daha iyi olacağını düşünmekteyim. Bundan kaynaklı olarak odtü istatistik hakkında soru soran arkadaşlara matematik,endüstri müh. gibi alanlara da yönelebileceklerini de söylüyorum. Çünkü mühendislik etiketi hala daha bugünlerde avantaj sağlayabiliyor.





  • Geçişler hakkında bilgim yok bu konu biraz daha geçmeyi istediğin üniversite ile alakalı ondan dolayı ytü'nün öğrenci işleri sayfasını incelemen daha doğru olur. Ortak olarak şunu söyleyebilirim iyi bir ortalamaya sahip olman gerekecektir yoksa geçemezsin onun dışında dediğim gibi bilgim yok.

  • up

  • Çok güzel anlatmışsınız hocam bölümümüzü tebrik ediyorum. Dışardan bakıldığında tam olarak ne yaptığımız çok anlaşılmıyor. Farklı bölümlerden arkadaşlarımın istatistiğin yapay zekanın temeli olduğunu yeni öğrendi mesela. Bence YTÜ'nün ODTÜ'den eksiği bölümün ingilizce olmamasıdır. Onun dışında kesinlikle bu iki okuldan da en iyi istatistikçiler çıkıyor.

  • whatnow W kullanıcısına yanıt

       

  • ++

  • 100 bin sıralamaya ytü istatistikten daha iyi bi seçenek yok. Üniversite iyi bölümün geleceği var. 2 sene önce 172 binle alıyormuş çok iyi alım fırsatı kaçmış. Bu sene 75-80 bine çeker büyük ihtimalle ytü istatistik.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • A NEW LIFE kullanıcısına yanıt

     

  • A NEW LIFE kullanıcısına yanıt

    Marmara hakkındaki düşünceleriniz nedir hocam?

  • Julianos kullanıcısına yanıt

    hocam arkadaşım okuyordu 1. sınıfı bitirdi bu sene sorarım nasıl diye

  • A NEW LIFE kullanıcısına yanıt
    Öğrenebildiniz mi hocam? Üst dönemleri falan ne diyor ve genel olarak memnun muymuş okul/bölümden

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Julianos kullanıcısına yanıt
    Hocam günüm yollarda geçti hiç aklıma bile gelmedi yarın müsait bi saatte unutmazsam soracam

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.